Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prosím vás, jak se jmenuje udělátko, na ostření tuh do verzatilky? Míval jej můj děda. Bylo to kolečko, na něm byl kvádr se čtvercovou podstavou. Na každém boku byl přilepený smirkl papír a na té čtvrté straně byla "utírací" poduška. Netušíte, jak se to nazývá? A jestli to jde ještě sehnat?
Já si koupila takový plastový ořezávátko, ale je drahé a rychle se otupí. :-/
Tady to co měl děda bylo mnohem lepší a praktičtější.
Díky za odpovědi.
@zuhud - No to, na tom dřevíčku si vyrobím.
Tak to mám pro vás lepší návod - skoro jako "po dědečkovi"
Myslis neco podobneho: antik-zlin.cz/...
Muj deda neco takoveho take myval. Jestli to jde jeste sehnat nove netusim.
Jinak verzatilky se vzdy brousili prilozenym ostritkem v hornim kovovem spuntu. Kdyz se vyndal - vysrouboval, byla zevnitr takova troj nebo ctyrnozka z ostrych britu, kterymi se na tuze parkrat zatocilo dokola a verzatilka byla zase jako nova...
Noooo, přesně to myslím! Tady na tom ostřítku si naostříte jak potřebujete a co potřebujete. To ostřítko na verzatilce je k prdu, to je tak na cesty, když luštíte křížovky. Tady to ostřítko, co sháním, se mi zdá mnohem lepší. Koupila jsem si ořezávátko přímo na tuhy do verzatilek a už je tupé. :-/ Proto jsem se začala shánět tady po tomto, co měl i můj dědeček. Dřív to bývalo v každém papírnictví.
To, co popisujete, není na verzatilky (ty mají "ořezávátko"přímo zabudované), ale ostřič špiček dřevěných tužek - když je ještě není nutno ořezávat celé.
Koh-i-noor vyrábí dva druhy brousítek rafoshop.cz/... a mydlifik.cz/... ovšem to už není ono. Nakonec si ho můžete vyrobit vlastníma rukama - v ručních pracích se dělalo někdy ve 3.-4. třídě.
Taky se prodávalo tohle, ale stejně jako to "vaše"už ho najdete asi jen mezi "starožitnostmi"
No to, na tom dřevíčku si vyrobím. Ale když neseženu to co sháním, budu si jej opravdu muset vyrobit. No konec konců - nebude to poprvé, kdy si něco vyrábím.
Každopádně děkuji za tipy. Mně to všude vyhodilo jenom to ořezávátko vytvarny-shop.cz/... a to se za chvíli ztupí, a je po ořezávání.
Verzatilkou píši opravdu hodně a luštím křížovky - malované hlavolamy.
Tak to vypadá, že jsem to sehnala. Sice je to z plastu, ale psali, že je to skladem. Podle toho co psali, to kdysi nakoupili a leželo jim to ve skladu a prostě to rozprodávájí. Tak uvidíme. Pokud by mi napsali, že už to není, tak bych si vyrobila to z té krabičky.
KAŽDOPÁDNĚ MOC VŠEM DÍKY ZA TIPY, RADY ATD.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.