Nejste přihlášen/a.
zejména my staří, je to děs.Nikdy mi horko a sunce nevadilo, ale co je moc to je moc. Jsem nevyspalá, v bytě mám 30, v noci to klesne tak o 2 stupně i když otevřu. Ve dne zavírám okna, zatažené žaluzie, jen občas chvíli vyvětrám. Na balkoně mám 50 a možná i víc, ale je to max. teploměru. průvan žádný, vše mám na jednu stranu. Občas se osprchuju, strčím nohy do lavoru. Lituji ty, co jsou v práci.
Příroda nám vrací macešské chování, Hynou ryby, stromy. Evropa se mění v Afriku, bohužel naše rostlinstvo, zvířectvo i lidi nejsou na takovou změnu připraveni.
Tahle vedra mají i svojí pozitivní stránku. 20 let se chystám na rekonstrukci elektrorozvodů v suterenu domu. 20 let to odkládám, vždycky se v domě najde něco důležitějšího na práci. 20 let se mi do toho vůbec nechce a dobře vím proč - je to kmbinace originálu instalace z roku 1932, neskutečné fušeřiny OPBH z let 60 - 80 a mých "dočasných" provizorií. Předělat to za provozu podle platných předpisů není vůbec jednoduché a práce je to víc, než špinavá. Včera jsem si ale uvědomil, že teď je ta pravá doba, nic jiného se v tom vedru dělat nedá a ve sklepě je příjemných 20 stupňů . Takže pokud vedra ještě nějakou dobu vydrží, možná to i dodělám
.
Škoda, že v tom sklepě není kde spát , to bych vůbec nelezl ven.
Lidi mají krátkou paměť, v roce 2015 bylo 40°C po několik týdnů, to bylo opravdu peklo.
Cihlový nezateplený barák máme už vyhřátý, takže těch 30°C tu máme taky. A vyvětrat se to nedá ani v noci, zdi už jsou naakumulované teplem a když se venku ochladí, bude to trvat pár dní, než se ochadí i barák. Na dnešek jsem spala na balkóně a budu tam spát, dokud vedra neustoupí. Protože je tam mnohem líp, jak uvnitř. V půlnoci už je 25°C a to už je příjemná teplota a nad ránem je 20°C. Spala jsem hezky zachumlaná do peřinky, i delší rukáv bych zvládla. Na odpolední spánek v ložnici si na sebe pouštím větrák a taky to lze.
A může bejt i hůř. Ležím v louži vlastního potu, levou ruku ohnutou směrem nahoru a na předloktí 2 cm sádry a obvazu a pod tím 15 cm dlouhá rána. Prej to mám chladit. Blbej vtip. Jediný, co dokážu, je zvlhčit povrch, fáč i sádra izolujou dokonale. Jdu se zkusit opláchnout, smrdím i z fotky...
Rosím nejen rostliny, ale i sebe a vzduch v bytě. Mám i lustrový ventilátor, ale pouštím ho jen chvílemi. Mám i stolní ventilátor, položený na zemi. Ten je lepší. Na balkóně pověsím před okna přehoz, aby slunce nesvítilo do oken. Doporučuji. Úplně nejlepší jsou venkovní předokenní žaluzie. A pít a pít!
A bude hůř!
Koupil jsem sloupový ventilátor.Vezmu nádobku s rozprašovačem a do proudu vzduchu ji pomalu vyprázdním-Fyzika říká.Použij k tomu horkou vodu,ta má výhodnější skupenské teplo a vypaří se rychleji,lépe to chladí.
Jen samotný ventilátor jen honí horký vzduch dokola.
Nejlépe je se odstěhovat do hor,tam je příjemně.Borůvky,houby a klid.Ráno deštík,odpoledne max.25 stC
JABRAKA
Jabrako, ve kterých horách to jste? Já byl předminulý víkend v Novohradských Horách. Borůvky jsou dávno pryč (a letos byly mrňavý), houby rostou jen v roklinách blízko potoka. Pátek a sobota dopoledne podobné vedro, jako dneska, v sobotu odpoledne průtrž mračen, jaká se hned tak nevidí a teplota šla dolů z 30 na cca 18stupňů, v neděli dopoledne mrholilo. Že by to byl víkend strávený v klidu a pohodě, tak to ani náhodou.
Zvládám dobře. Nemám tu měřák, hádám tak okolo 25°C. Ve stínu 30° na slunku teploměr nemám. Ještě bych dodal, že jsem rád, že je hezky.
NJN, Praha je komplet zastavená, samý beton, asfalt, jistě že tam máte velký teplo. Tady u nás jsme krásně ve stínu u lesa, všude tráva a stromy.
Koukal jsem se na radar, že vám tam pršelo. Ale metroologové mají uvedeno 32° až 37°. Těch 37 měřeno ve Velké Chuchli. Tam to vypadá na rekord ČR. Dále už jen Tábor 36,5°. Nevím však zda to měřili ve stínu? U nás je krásných 29° ve stínu a to neprší. Krásné prosluněné léto, lépe už být nemůže. A noci jsou super, to spím s otevřenýma dveřema (od balkónu), takže krásný chladivý vánek.
Hlavně, že 2 týdny nazpátek bylo pod mrakem a 15 stupňů.
To, že v bytě máte 30°C není přírodou. Namočit prostěradlo do vody a zavěsit v pokoji.
Máte pravdu, před 2 týdny bylo skutečně citelně chladněji a dokonce lehce zapršelo. Tedy přesně o víkendu. Pár týdnů předtím a ty 2 týdny po tom bylo ovšem podobně (skoro), jako dneska. Pamatuju si, že pršelo dokonce i 23 června! Není to trochu málo i na letní dobu?
"To, že v bytě máte 30°C není přírodou."
Ne ? A čím to teda je? Bydlím ve starém cihláku a právě teď tu mám 31 (venku 33) a nevšiml jsem si, že bych v bytě provozoval jakoukoliv činost, zvyšující teplotu. Okna od rána utěsněná. Stěny jsou ohřáté, takže i když teplota v noci venku klesne na 25 a já otevřu, co se dá, klesne do rána teplota v bytě na 29. Mokré prostěradlo je výsměch, musel bych pověsit do každé místnosti aspoň jedno a namáčet je každých 15 minut. V ložnici jsem ráno opět po několika letech zprovoznil "zázrak techniky", který jsem si kdysi omylem koupil a následně odložil do sklepa - mobilní klimatizaci. Žere jako kráva a za těch necelých 9 hodin dokázala teplotu stáhnout na úžasných 28 stupňů! Na noc jí ale musím stejně vypnout, protože dělá neskutečný kravál, při kterém se nedá spát a horké zdi se okamžitě postarají o návrat původní teploty.
Tak sice nejsme v paneláku, ale řeknu ti, jak to děláme v podkroví (situace bude podobná). Ráno v 5, když pouštím psa na zahradu, aby se vyto... otevřu střešní okna dokořán v celém podkroví a nechám je tak. V osm, když vstávám, okna zavřu, zatáhnu všude rolety. Odpoledne kolem páté zapínám klimatizaci a nechávám ji běžet dokud nejdeme spát (pak jí vypínám, protože riziko nachlazení je docela nepříjemné). Funguje to.
V paneláku to bude složitější, ale určitě by klimoška s rourou vystrčenou na balkon nebo přivřenou do pootevřeného okna hodně pomohla.
rv - "...ať vám přispějí na normální splitovou klimatizaci".
Mně se líbí, jak tady někteří rádci radí podobné nesmysly. Otázka zní "Jak zvládáte vedra v paneláku". Víte, jak vypadá panelák? Jak je "jednoduché" umístit jednotku třeba v 7 patře kamsi na fasádu, či na střechu (každý nemá balkon)? Víte, že na takový zásah je potřeba minimálně souhlas majitele domu (družstvo, obec, soukromý majitel...), ale často i dalších organizací (hasič, hygienik, statik, památkář...)
Doporučovat někomu mobilní klimatizaci s hadicí přivřenou do okna může taky jen někdo, kdo s tím zařízením nemá žádné zkušenosti. Já je mám a mobilní klimatizaci používám, ale to jen proto, že jsem ji před pár lety omylem koupil. Víckrát už bych to neudělal. Účinost nepatrná, spotřeba obrovská, randál neskutečný. A to nemám tu její výfukovou hadici skřípnutou do pootevřeného okna (kudy se mi logicky do místnosti nasává horký vzduch zvenku, což účinost ještě víc snižuje) ale mám jí vyvedenou zvláštním utěsněným otvorem ve zdi.
Upřímně obdivuji všechny, kdo to vydrží.. i když je fakt,že nemají většinou na výběr,ale i tak. já v paneláku nejsem, ale přespávala jsem tuhle u kamarádky a to je vážně zážitek.. a to jsem si myslela, že máme u nás doma horko.. já mám tedy pokoj přímo pod střechou, ale pořád se dá slézt do části domu, kde je chladněji, dá se vylézt na zahrádku do bazénu.. v paneláku bych asi umřela..
Včera odpoledne asi 1/4 hodiny docela průtrž, kanály nepobíraly. Dneska asi před 2 hodinami rovněž krátký slejvák jak praese, před ním teplota 36, těsně po něm 27, po pár desítkách minut opět 36. Krátce foukal sice teplý, ale příjemný vánek. Teď, v 19:33 totální bezvětří, teplota klesla na 28. V bytě trvale 29, v ložnici, kde už několik dní trvale běží "zázrak techniky" - mobilní klimatizace (nastavená na 20 stupňů) je příjemných 26.
Já jsem z vedra taky mimo,teď jsem se naučila chodit v mokrých ponožkách. Za chvíli jsou suché, takže znova, k tomu mokrý šátek na krk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.