Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doporučenky od ÚP

Od: linhart odpovědí: 13 změna:
Dostal jsem v parném létě v období dovolených poprvé doporučenku od ÚP. Měli jsme původně v plánu odjet s rodinkou na týdenní dovolenou do kempu k vodě. Museli jsme přesunout termín zaplacené chatky o týden později a už nebylo místo,tak jsme to museli celé zrušit. Naše děti mají prázdniny a jsou z toho zklamání. Když jsem dorazil na místo,kde mám doporučenku projednat,tak tam nikdo nebyl kromě pana vrátného. Ten nám sdělil,že firma má 14 dní celozávodní dovolenou. Když jsem to zpětně oznámil ÚP.tak mě nechtěli ani věřit. Řekl jsem jim ať si to ověří a zkusí tam zavolat,tak to odmítli s tím, že šetří výdaje na telefonování. Zkoušel jsem jim půjčit můj mobil a též to úřednice odmítla. Dala mi e-mail ať k nim napíšu motivační dopis a životopis a kopií odeslanou ji přepošlu. Tak jsem tak učinil a reakce žádná. Doporucenka bude z důvodu dovolené firmy u mne do 3 dní nepotvrzená. Mohou mne za to vyřadit z evidence nebo po mne chtít,abych si sehnal na internetu telefon na mobil naháněl zaměstnavatele v době jeho volna? Celé mne to rozhodilo.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

amo
hodnocení

2x
Na pracovnici UP podejte stiznost pro sikanu nebo neschopnost u jejich nadrizených a nechte si potvrdit zájem o práci aspoň od toho vrátneho, je to taky uredni osoba, byrokrati to potrebuji mit pisemne na papire :)

Úřední osoba to není a pravděpodobně ani není zaměstnancem té firmy a nedisponuje razítkem. *zed*

etana*
hodnocení

2x

mělo by být ve vašem zájmu si najít co nejrychleji práci, úřad práce toho pro vás moc neudělá, musíte se sám starat, telefonovat, posílat životopisy, obcházet zaměstnavatele. Co to je, jet na dovolenou v době, kdy nemáte práci? Dnes, kdy je práce všude, proč by měli ti, co pracují za vás platit zdrav. pojištění nebo podpory?

linhart
hodnocení

Není to zahraniční dovolená u moře, ale v kempu u jezera 30km.od nás. Chatku máme jako rodina rezervovanou už půl roku předem, kdy jsem měl práci. Chceme být moje žena s dětmi pohromadě. Úřad práce beru jako pomocníka zprostředkování práce,nikoliv sponzora.

Pane Linharte ona asi Etana o práci nepřišla,rodinu nemá a neví asi o životě NIC.Jin ak by nenaspala to co napsala např o tom rychle si najít práci-už vidím člověka co má rodinu s menšími dětmi a bude se (až na jedno etnikum) válet doma a bez peněz!. Ale musím dát za pravdu Ivzez-je možnost schůzklu a další přesunout na později nebo dříve! a nechat si umístěnku potvrdit klidně vrátným-s tím že by připsal že v podniku nikdo kompetentní není-celozávodní dovolená-toto by ona nezpůsobilá úřednice měla vědět-zjistit dopředu než Vás tam pošle!

Jian pokud je ona úřednice taková ... neústupná-ukončit na pár dnů regostraci nebo podat stížnost k nadřízenému!To pak na ni bude platit.Prostě vše se dá řešit ,když se chce!

V zásadě souhlasím s etana, i když bych to napsal šetrněji :) V současné době se dá najít práce velmi snadno. A nabídky ÚP, to je taková poslední štace pro zoufalce. Ta "lepší" práce se na ÚP nikdy neobjeví, ta se hledá jinak :)

hodnocení

2x

@etana - Co to je, jet na dovolenou v době, kdy nemáte práci?
Myslíte tím, že kdo nemá práci, měl by sedět doma, respektive ji intenzivně hledat a ani nevzít děcka na týden k rybníku? Ona za to fakt nemůžou.

iz*
hodnocení

1x

Pane Linharte,

proč jste si nenechal od vrátného na doporučenku (nebo na nějaký papír) napsat, že firma má v době od-do celozávodní dovolenou? Podle mne je logické, že ÚP trvá na potvrzení.

Chcete-li v době evidence na ÚP někam odjet s rodinou, bývá dobré vybrat termín ± týden až 10 dnů po schůzce se zprostředkovatelkou. V tom týdnu (či 10 dnech) "oběhat" případné doporučenky, vrátit je potvrzené ÚP a teprve potom odjet. (O dovolené radši na ÚP nemluvit, uchazeči o zaměstnání na ni nemají nárok.)

Nebo - to je podle mne ještě lepší, ale uchazečům se do toho obvykle moc nechce – ukončit*) na vlastní žádost evidenci na ÚP a po návratu z dovolené se znovu zaregistrovat. Na dobu dovolené se v tomto případě přeruší výplata podpory. Ale ta se doplatí později. Hlavní ale je, že v té době nebude nutné plnit povinnosti uchazečů o zaměstnání.

*) Netrvá-li doba mimo evidenci na ÚP celý kalendářní měsíc, nedoplácí se zdravotní pojištění. (Pokud někdo ukončí evidenci 2. srpna t.r. a znovu se zaregistruje 27. září 2018, nebude pojistné hradit sám.)

Otázka proč tady není na místě. Prostě ho to nenapadlo a i tak by to nemělo žádnou hodnotu. Jak jste si přečetla úřednice nebyla ochotna ani zvednout telefon.

iz*

@4hever: Úřednice je povinna se potvrzením zabývat, pokud by je odmítla, mohl by se tazatel obrátit na jejího nadřízeného.

@4hever, podle mne by člověka, který měl přinést potvrzenou doporučenku, mělo napadnout si o potvrzení říct tomu, s kým právě mluví. Uchazeči o zaměstnání zase tak moc povinností nemají a tohle přece není nic "světoborného".

Napadá mne, jsestli tazatel nezjistil telefonicky, že mají dovolenou, tak tam ani nejel...

@4hever: Příště prosím odpovídejte tazateli na otázku, mne si nevšímejte. Děkuji. (–:

Vy ho prostě nepřesnanete podezírat z nečestného jednání. Zastávejte presumpci nevinny a předpokládejte, že tazatelé píší pravdu. Je nelogické z člověka, který si přišel pro radu dělat lháře jenom proto, že máme problém věřit lidem.

iz*

@4hever: Ani jednou jste neodpověděl tazateli, navážíte se do mne, přestože jsem Vás požádala, abyste si mne nevšímal.

Kdyby Vás to zajímalo: brouka do hlavy (=podezření) jste mi do hlavy nasadil Vy. Teprve po Vaší poznámce mne napadlo, že tazatel mohl mít "důvod", proč si o potvrzení, které po něm ÚP vyžadoval, neřekl...

Pro lepší srozumitelnost opakuji:

Máte-li co poradit tazateli, odpovězte jemu. Mne si nevšímejte!

lee*
hodnocení

0x
Též bych si nechala od vrátného napsat - od do nikdo v podniku přítomen či tak něco.Bohužel, úřad práce, to je někdy mazec. Též jsem byla chvíli v evidenci. Já sice nedostala doporučenku, ale poštou mi přišly 2 nabídky. Údajně to byl nějaký nový projekt ÚP, mají jakéhosi referenta volných míst, či jak se to jmenovalo, který konkrétnímu uchazeči vybere práci pro něj vhodnou. Tu vytiskne, pošle poštou... V tomto případě to není klasická doporučenka, nemáte povinnost na to vůbec reflektovat. Jsem ženská, je mi 30, začínala jsem jako prodavačka v knihkupectví, pak vedoucí, pak jsem se dostala do vyšší vedoucí pozice a na personalistu. Umím anglicky a částečně německy. Poslali mi 2 nabídky. 1) vedoucí stavebnin (v požadavcích odborná způsobilost, znalost sortimentu) 2) ředitel pobočky japonského podniku - v požadavcích min 10let praxe na manažerském postu ve výrobním závodě, plynulá japonština. Tak asi takhle funguje náš pracák. Když si vezmu, že pozice tohoto úředníka byla nově vytvořena, na každém ÚP je minimálně jeden, kolik stojí měsíčně, co stojí jeho židle, PC, dovolená, nemocenská nebo papír na záchodě... Kolik stojí pošta za ty naprosto zbytečně poslané dopisy... Tak bych bl@la.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]