Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máme si zvykat na takové novotvary?

Od: liska5 odpovědí: 14 změna:

V televizi dnes hovořil ředitel FN Ostrava. Měla jsem po ruce tužku, tak jsem stihla zaznamenat dva jazykové unikáty:

...týká se to řádného zasmluvnění... zájemci nebyli přesoutěžováni...

To je čeština! Taková managementská.*ee*

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Šak je to kraj razovyty a to bude asi nejaky dyjalekt jak cyp...

hodnocení

4x

@billy - v konečném důsledku bysme se stále dorozumívali posunky a skřeky
Podle mluveného i písemného vyjadřování většiny příslušníků mladé generace mám dojem, že se tomu nebude daleko ;)

72mona3*

Jen mladé generace? Ó nikoliv...

Při komunikaci se zákazníky se s tímto jevem setkávám napříč generacemi. *plac*

hodnocení

3x

Tohle právě bude mít za následek ZASMUTŇOVÁNÍ milovníků spisovné češtiny.

Možná že i jejich PŘEPLAKÁVÁNÍ ;)

hodnocení

2x

Nevadilo by mi, jakým jazykem managéři hovoří.

Vadí mi, že nemají řádné smlouvy a musí opakovat soutěže ..

Stejně tak jsem se už smířil s tím, že zakázky bývají předražené,

ale vadí mi, že výsledky jsou mizerné až nefunkční ..

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zdá se, že pan ředitel se do toho zabrousil a potom se z toho špatně vybrušoval . Zdravím!

hodnocení

1x

Na češtině se mi líbí, jak je tvárná. Jen se nehodí, když chceme pomocí "nových" slov vypadat důležitě a vzdělaně. Ale přiznám se, že doma někdy se svými vnoučky takto mluvím. Na konci soutěživé hry povím, že už jsem usoutěžená, když má někdo špatnou náladu, povím, aby dosmutnil.

pohanka*
hodnocení

1x

Pan Čapek by byl v dnešní době spokojen.

iz*
28.07.18 13:29

Karel?

billy
hodnocení

0x

liska, jaké unikáty? snad jedinečnosti, ne? co to užíváte za novotvary! a co ta televize, na tu jste si mohla zvyknout? víte jaké zasmutnění to slovo kdysi vyvolalo, a jak jsme mohli dnes televizi hezky česky nazývat kdyby jste tenkrát zvítězili vy strážci češtiny ;) ct24.ceskatelevize.cz/...

billy

A nebojte, každý jazyk se vyvíjí a musí vyvíjet s tím jak se vyvíjí společnost, jinak mu začnou scházet pojmenování pro předměty, činnosti a další jevy které dřív neexistovaly a přestane tak stačit svému účelu jímž je komunikace, stane se z něj mrtvý jazyk. Dovedete si představit jak bysme se dnes dorozumívali jazykem užívaným před 100 lety, nebo před 200, 1000... v konečném důsledku bysme se stále dorozumívali posunky a skřeky. Spousta novotvarů se neuchytí a časem vymizí, a ty co se uchytí a třeba časem zařadí do běžného jazyka, tak pro to asi bude nějaký důvod. Většina slov která dnes běžně užíváme byla kdysi novotvary, a často i ze začátku nenáviděnými.

hodnocení

0x

Snad chcete říct řiditel. Nemám rád, když lidé dělají z řiditele malíře-natěrače. To jste si spletla pozici *smich*

still10k*
hodnocení

0x

Co je na tom divného? Jeho snaha o srozumitelnost situace je přeci pozitivní. Sám nová slova rád vytvářím a vymýšlím, mám češtinu rád a rád si s ní hraju. Jen s tím radši nelezu na veřejnost, umím si představit jak by mě třeba tady na poradně místní tlustoprsní moudrátoři kamenovali, když vidím jak jančí z jednoho špatného i/y :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]