Nejste přihlášen/a.
V televizi dnes hovořil ředitel FN Ostrava. Měla jsem po ruce tužku, tak jsem stihla zaznamenat dva jazykové unikáty:
...týká se to řádného zasmluvnění... zájemci nebyli přesoutěžováni...
To je čeština! Taková managementská.
@billy - v konečném důsledku bysme se stále dorozumívali posunky a skřeky
Podle mluveného i písemného vyjadřování většiny příslušníků mladé generace mám dojem, že se tomu nebude daleko
Dobrý den, zdá se, že pan ředitel se do toho zabrousil a potom se z toho špatně vybrušoval . Zdravím!
liska, jaké unikáty? snad jedinečnosti, ne? co to užíváte za novotvary! a co ta televize, na tu jste si mohla zvyknout? víte jaké zasmutnění to slovo kdysi vyvolalo, a jak jsme mohli dnes televizi hezky česky nazývat kdyby jste tenkrát zvítězili vy strážci češtiny ct24.ceskatelevize.cz/...
A nebojte, každý jazyk se vyvíjí a musí vyvíjet s tím jak se vyvíjí společnost, jinak mu začnou scházet pojmenování pro předměty, činnosti a další jevy které dřív neexistovaly a přestane tak stačit svému účelu jímž je komunikace, stane se z něj mrtvý jazyk. Dovedete si představit jak bysme se dnes dorozumívali jazykem užívaným před 100 lety, nebo před 200, 1000... v konečném důsledku bysme se stále dorozumívali posunky a skřeky. Spousta novotvarů se neuchytí a časem vymizí, a ty co se uchytí a třeba časem zařadí do běžného jazyka, tak pro to asi bude nějaký důvod. Většina slov která dnes běžně užíváme byla kdysi novotvary, a často i ze začátku nenáviděnými.
Co je na tom divného? Jeho snaha o srozumitelnost situace je přeci pozitivní. Sám nová slova rád vytvářím a vymýšlím, mám češtinu rád a rád si s ní hraju. Jen s tím radši nelezu na veřejnost, umím si představit jak by mě třeba tady na poradně místní tlustoprsní moudrátoři kamenovali, když vidím jak jančí z jednoho špatného i/y
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.