Nejste přihlášen/a.
Přikládám článek, ať víte, že si nevymýšlím: echo24.cz/... Babiš obvinil Kalouska, že kvůli "padákové kauze"zemřel vojín Roman Prinich. Zajímalo by mě, kde na to přišel. Má nějaké důkazy? Ať už si myslí o Kalouskovi co chce, něco takového přece nemůže tvrdit jen tak. Takové tvrzení přece musí mít podložené. Našla jsem si, že Prinich při seskoku padákem skutečně zemřel. Ale takových vojenských parašutistů bylo. Zajímalo by mě, co Babiše k tomuto tvrzení vede a hlavně, jak chce prokázat Kalouskovu vinu. Parašutisté prostě občas umírají. Ať už jste na straně A.B. nebo M.K., napište, co si o tom myslíte. Mně to hlava nějak nebere.
" Fama crescit eundo", myslím si já - a moje zkušenosti to potvrzují. Nejsem fanynka ani jednoho ze zmíněných pánů, ale tahle verze mi přijde dosti nestranná a s fakty pracující:
Neexistuje snad nikdo, kdo by to neslyšel. V internetových diskusích, ale dokonce i v promluvách politiků se stále znovu objevují výkřiky typu "Má krev na rukou", odkazující k tragickému úsmrtí tří vojáků, o němž je značná část veřejnosti nezvratně přesvědčená, že je za ni Miroslav Kalousek přímo odpovědný. Určitě jste to už taky slyšeli.
Fáma praví, že Kalousek koupil padáky typu VTP-100, na kterých se při seskoku zabili tři lidé: Aleš Bartušek, Adrian Roschi a Roman Prinich.
A pravda? První dva jmenovaní přišli o život na zcela jiném typu padáku, se kterým Kalousek neměl vůbec nic společného. Sportovní výsadkář Bartušek dokonce v roce 1993, tedy rok před podpisem smlouvy na nákup padáků VTP-100, a švýcarský pilot Roschi v roce 1994.
Na padáku typu VTP-100 utrpěl roku 1997 smrtelný úraz pouze vojín Roman Prinich. Technické parametry tohoto padáku stanovila armáda a nákup realizoval Úřad pro vyzbrojování. Kalousek jako ekonomický náměstek ministra obrany neměl žádné kompetence měnit technické zadání padáku ani podmínky smlouvy. Samozřejmě také žádnou smlouvu na nákup padáků nepodepsal.
...
Vyšetřování smrtelné nehody skutečně ukázalo, že vojín Prinich nezahynul vinou nekvalitního padáku. Pavel Kolář s využitím faktů z webu Paraklubu na svém blogu napsal:
" Ke smrtelnému úrazu vojína Prinicha došlo v důsledku nevhodného postupu a metodiky výcviku. Seskok byl totiž proveden na automatické otevření hlavního padáku. Po výskoku a otevření hlavního padáku došlo z nezjištěných příčin k rotaci. Parašutista zazmatkoval, přestože situace nebyla životu nebezpečná, odhodil vrchlík hlavního padáku. Sám o sobě tento postup nebyl chybný, byl však proveden pozdě, v již nedostatečné výšce cca 30-40 m nad zemí."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.