Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstávání ve fantasy

Od: melarch odpovědí: 7 změna:
Zdravím. Často se zamýšlím nad tím, jak se ve středověkých resp fantasy knížkách dokáží hlavní postavy budit vždy na čas např. ještě před svítáním atp... Kdyby měli nějaký budík tak pochopím, ale jak se dříve lidé ve středověku budili na čas např. na pátou ranní když potřebovali výjimečně vstát dřív než normálně? Nevíte, jak to dělali?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Natahli si kohouta.

rv*
hodnocení

1x

Prostě když nebyl budík, tak se vzbudili (obvykle) včas i bez budíka. Řada lidí to dokáže i dnes a budík nepoužívají, nebo ho mají jenom jako jistotu, ale stejně se vzbudí chvíli předtím, než budík zazvoní.

Tato schopnost mezi lidmi díky technice postupně mizí - jako řada dalších. Třeba díky navigaci lidé ztrácejí orientační smysl.

hodnocení

0x

Nečtu středověké fantasy knížky. Ale myslím, že ve středověku se čas příliš přísně neměřil a potřeba vstávat výjimečně dříve nenastávala. Nicméně vstávat na pátou (se slepicemi, s kuropěním :)) je i dnes pro mnohé úplně normální. A v každé době je mezi lidmi mnoho nespavců, kteří mohou teoreticky velké spáče vzbudit.

Také je normální, že před důležitou cestou se mnozí lidé (třeba já) většinou sami vzbudí pár minut před zvoněním budíku. Ale jestli má hrdina fantasy románů v hlavě budík a vzbudí se vždy a spolehlivě podle předchozího přání, tak je to prostě vymyšleny fantasy hrdina.

hodnocení

0x

Myslím, že je to o vůli. V pubertě jsem zaspal i když mi hrozila cesta do školy spoustu kilometrů. Bylo mi to jedno. Dnes mi to jedno není a v podstatě můžu říct, že se v 90% vzbudím kdy chci. Vstávám a uléhám pokaždé jinak a přesto když mám vstát třeba ve 2 50, vzbudím se před budíkem asi 5 minut. Nechápu to, ale je to tak.

jofa*
hodnocení

0x

V létě v 5 hodin již dávno svítí slunce a v tehdejší době zemědělství byl již každý daleko dříve na nohou a šel makat. Pochybuji, že se někdo vyvaloval do deseti dopoledne a potom si zašel na oběd. Dále pochybuji, že v zimě vstával v pět aby vyhrnul sních pro povozy. Ale i v zimě se šlo do stájí k dobytku a pracovalo za včasu dle potřeby. Jinak platí co výše psáno. Probudí se většinou kdy potřebuje.

doplněno 13.07.18 10:11:

samozřejmě - sníh.

brezina
hodnocení

0x

Nevím,ale napadá mě jestli nějaké buzení nesprostředkovával třeba při své funkci ponocný.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, kdo si to mohl dovolit, tak toho budil sluha - např, takto jako ve videu . Zdravím!

.

.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]