Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Vyšla zpráva, že pan Hanko, zastupitel z Ústeckého kraje za SPD šíří hoaxy o důchodech pro Romy, atd...Všichni zasvěceně tvrdí, že tak či onak to není, ale ještě nikdo neřekl, jak tomu vlastně je. Jak to tedy je? Předpokládejme, že je zde Šaňo, který letos dosáhne věku 65 let. S ohledem na jeho základní vzdělání a povinnost pracovat za minulého režimu "odpracoval"16 let, po revoluci v 89 plynule přešel na sociální dávky, které doposud pobírá. Dejme tomu, že nikdy nebručel. Dosažením 65 let se nic nezmění a Šaňo bude pobírat dávky až do smrti, nebo přejde na jinou formu sociální pomoci? Děkuji.
On by tento "problém" šel vyřešit zcela jednoduše. Kdo nepracuje (a často ani nikdy nepracoval) a pracovat by mohl, tak by neměl mít "nárok" vůbec na nic. A mělo by být zcela lhostejné, zda je zelený, černý, nebo třeba růžový..
To je spíše podnět pro politiky, na které se odvolává zoufale unavená kecalka výše, ale nyní platí konkrétní pravidla, na jejichž objasnění se marně dotazuji. I tak děkuji za odpověď.
Pokud nesplní podmínky pro přiznání důchodu, žádný nedostane.
V úvahu přichází životní a existenční minimum - viz z. č. 110/2006 Sb., případně informace MPSV portal.mpsv.cz/... a další dávky dle konkrétní situace dotyčného.
Už mne ty nesmysly unavují. Samozřejmě, že k už k tomu někdo něco řekl, a ten, koho to opravdu zajímá, ví, jak se to ve skutečnosti má.
Opravdu někomu dělá tak dobře vyvolávání flammeware? U politiků bych to snad i chápala...
Opravdu jsem se od vás hodně dozvěděl. A píše se flameware. Ach ta nešťastná snaha vypadat chytře.
Ach ta nešťastná snaha vyvolat flameware! (Spokojen?) (–:
Problém je, že se nic dozvědět nechcete. Kdyby Vás ta otázka opravdu zajímala, věděl byste (vyšlo toho dost, nemá smysl sem kopírovat texty odjinud).
@tazatelx - Takže dál pojede na sociálních dávkách, nebo dostane něco úplně jiného?
Asi dost dobře nechápu, co chcete vědět - tak se zeptám já. Co by měl dostat "jiného"? Jako že by se na něho spoluobčané skládali?
Když už jsme na poradně došli tak daleko, že měníme role, není vyloučeno, že je pro podobné případy určen nějaký minimální sociální důchod, nebo něco takového. Proto mám tu nebetyčnou drzost a dovoluji se tázat. Pokud jde o sociální dávky, spoluobčané se na něj skládají. Z nebe ty peníze nespadnou.
@TazatelX,
ne, žádný sociální důchod pro podobné situace určen není, šlo by o sociální dávky. I pro přiznání "minimálního důchodu" je potřeba získat alespoň nějaký počet let důchodového pojištění a dovršit určitého počtu let.
Ten, kdo nezískal žádnou dobu důchodového pojištění, na důchod "nedosáhne".
Ten hoax je starý minimálně osm let. Opravdu jste od té doby nečetl vyjádření ČSSZ, MPSV ani nikoho jiného?
Na mne Vaše otázka opravdu působí dojmem, že se snažíte "rozbouřit emoce". Abych Vás nedráždila tou flameware. (Vy jste ještě nikdy neklepnul jednu klávesu dvakrát nebo třeba dvě klávesy najednou? → Na to já jsem expert (–: )
Já si "přisolím":
jak je to v případě, že bere invalidní důchod? U nás na tom jsou dost špatně se zdravím...
@Aknelka,
pobírá-li někdo invalidní důchod, musel splnit podmínky pro jeho přiznání. S výjimkou tzv. "důchodů z mládí" (a těch moc není) musel získat alespoň nějakou minimální dobu důchodového pojištění. Tzn., že musel nějakou dobu odpracovat nebo podnikat a odvádět sociální pojištění.
No já bych to technicky jako socíální dávku neviděl. Ve slově "dávka" někdo někomu něco / zadarmo/ dává. Ale tak to NENÍ. Lidé, kteří pracují odvádějí do sociálního systému peníze / a to SVÉ PENÍZE/, které jsou jim státem po nějaké době vraceny aby měli z čeho žít ve stáří, kdy nemohou pracovat. Stát se pak zachová trochu "jánošíkovsky"- těm co přispěli hodně dá míň, těm co přispěli míň dá více a sám si také něco vezme.
Jinak samozřejmě téma je již dosti vousaté, ale zajímavé je, že na otázku - "z čeho se lidem, kteří převážnou část života nepracovali vypočte důchod?"..., tak reakce je - "proč se navážíte do cikánů"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.