Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasněžené žluté čáry

Od: pu® odpovědí: 31 změna:

Postřehla jsem v nějakém bulvárním odkazu, že "Modelka přišla o auto kvůli zasněžené žluté čáře". Nebo tak něco, byl to jen nadpis a modelka, která přišla o auto, mě nezaujala natolik, abych se článku věnovala.
Přivedlo mě to však k otázce, která je aktuální zejména u nás v ulici - jsou tam totiž (zcela nelogicky, jak taky u nás jinak) vymalované žluté čáry (a to vymalované říkám schválně, neboť jsou rozmístěné tak, jako by si páni pověření prostě jen tak čárkali, kde je napadne.. *bzum* ), které, jak už je na tomto místě mého dotazu jasné, nelze nijak logicky odvodit. Tedy nově přijíždějící neznalý poměrů nemůže tušit, že zde v tomto místě stát nemá, když o 2 metry dál auta stát mohou (ulice se nemění, stejná šíře atd). Žluté čáry nevidí, neboť jsou zasněžené. Plechová značka tu není. Řidič zastaví, odejde, přijde, auto nenajde. Tak se ptám, má řidič povinnost vozit sbíječku, když je tam místy metrová vrstva betonového ledu, aby se koukl, co je na asfaltu? *vezen* Dalo by se hájit? Je nějaký zákon, který toto upravuje? Vyhláška?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

donislav*
hodnocení

0x

dobrý den, můžu prosím poprosit někoho kdo mi poradí s tímto problémem? Jakmile se chci dostat na můj internetbenking nebo si zadám na domovské stránce adresu na meily okamžitě mi to hlásí,že existuje problém s certifikáterm zabezpečení tohoto webu. Certifikát tohoto webu má prošlou platnost nebo ještě není platný.Cituji: tuto web.stránku zavřete klepnutím sem.

Pokračovat na tento web /nedoporučujeme/ Doporučujeme,ab yste zavřeli tuto webovou stránku a nepokračovali na tento web.

Nevím co s tímto problémem.. Ještě štěstí, že mám nainst.Poštáka a pokud klepnu na liště na obálku tak se na moje meily dostanu, jinak jsem v háji, stránku jsem vytiskla ale nevezme mi to jako přílohu, abych mohla ukázat jak to vypadá.

výtka
Upozornění od sys maverick 15. 02. 2010 13:14:39
Založte si svou otázku, s tímto nemá nic společného. V nové otázce to pořádně rozepište- prohlížeč, operační systém...

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Je to takto.Co není vidět neplatí.Viz: rozhlas.cz/...

pu®
hodnocení

Jo, supr, to jsem si potřebovala ujasnit. Díky za odkaz, nedařilo se mi nic takto kompaktního a zároveň "neprávnického" najít. Dík.

slonbonjohn*

Je to jednoduché, je třeba si pamatovat, že svislé dopravní značky jsou nadřazené vodorovným.

pu®
hodnocení

To samozřejmě vím, v úvodu jsem řekla, že svislé tu v ulici nemáme ;)

hodnocení

0x

pu, ono je to trošku složitější. Žlutá čára je doplněk k jinému zákazu. Nikdy nebuje jen žlutá čara. Upozorňuji, že tam nemusí být svislá značka, ale je tam za zákona zakázáno zastavení (stání)

Třeba, odbočíte, nikde žádná značka a je tam žlutá čára. Ale tam je ze zákona zakázáno zastavit...

proto obecně, vodorovná značka musí být viditelná z 80%, jinak neplatí. pokud zachumelí neplatí, pokud je svislá značka zachumelená, neplatí...

viz: autoweb.cz/...

pu®
hodnocení

Jo, to já chápu, že na žluté je ze zákona zákaz zastavit. Ale nemáme tu svislou značku zákazu zastavení. Tudíž cizinec, který vjede k nám do ulice teď, kdy je průjezdná jen prostředkem a po stranách je fakt 30cm vrstva zledovatělého sněhu, pod kterým není samozřejmě vidět lautr nic, se o zákazu nemá jak dozvědět *nevi* A co pak, když se tam tedy postaví? Podle mě mu nemůžou nic - přece nemá řidič povinnost drtit led *sok*

perda*

Je to o důkazech - pokud bude MP nějak činit pak vyrobí fotodokumentaci. A pokud nejsou čáry vidět ani MP je nebude vyhrabávat. Problém je ale když sníh roztaje, čáry už jsou vidět a MP odtáhne auto, pak už mají důkaz a bylo by potřeba dokázat, že v době zaparkování čáry vidět nebyly. *nevi*

Pu, nerozumíme si, kde je namalovaná žlutá čára, tak tam je zákaz zastavení i bez žluté čáry. Ta je jen doplněk zákazu.

To znamemá, pokud není vidět neplatí, ale je tam určitě jiný zákaz.

Dejte fotku, nebo nákres s rozměry.

vsadím malý řízek, že žlutá značka je doplněk jiného zákazu.

perda*

Milane není, mohu dát fotky až roztaje sníh ;) - také máme žluté čáry v ulici pod sněhem - a svislá značka nikde.

doplněno 14.02.10 22:08:

Vlastně se můžete podívat hned. maps.google.cz/ zde si dejte hledat ulici Názovská, přepněte panáčkem do street view a projděte virtuálně celou uici. Uvidíte několik žlutých čar bez svislého označení. ;)

perdo, stále dokola,

nemusí tam být značka!
popište místo kde je ta žlutá čára. Tam může být zákaz i bez značky!

perda*

Milane tak jsem to omaloval z google maps. Před kontejnery se stát nesmí, to je mi jasné, ale žlutá čára je protažena dále. Poté kousek dál stejná situace bez kontejnerů a stání povoleno. Křižovatka, předchod - vše daleko, obytná zóna to není.

doplněno 14.02.10 22:34:

Asi jsem už na to přišel - nezůstanou totiž volné dva pruhy 3m každý. Je to přesně 6 metrů silnice. ;) Takže to je doplnění zákazu stání o zákaz zastavení? To mi taky ale úplně nedává smysl.. *ee*

Zasněžené žluté čáry

Perdo, jsem rád, že jsme to našli proč se nesmí tam stát. Většina řidičů zná (mizerně) zákon 361/2000, pak ještě vyhhlášku 30/2001 (značky). Ale již nezná "tépečka" a ČSN, ohledně velikosti a použití značek.

To je to samé jako přechod pro chodce. To není jen zebra na silnici, ale musí být i svislá dopravní značka. Jinak to není přechod. vyjímku tvoří...

až příště.

:)

yarda*

A kde je to napsáno (citovat), že musí! být u vodorovné značky přechodu též svislá? A11 mimo obec povinně, v obci nepovinně v jistých případech + informativní IP6. A pro některé upozorňuji, že jde o přechod pro chodce!, takže nedávat přednost cyklistům!

yarda*

Řekl bych, že je to zastavení tam skrzeva ty kontejnery, jak se k nim popeláři dostanou? Jinak při zastavení postačují 3 m.

pu®
hodnocení

Fakt tady ta svislá značka není *nevi* Netvrdím, že ji nikdo neukradl a neodnesl do sběru... *nevi*

doplněno 14.02.10 22:17:

Já vám nerozumím, pane Milane *sok* Pardon, ale polopatě. Když to tu neznám, a tudíž nevím, že pod sněhem je žlutá, jak mám vědět, že se tam nesmí stát? Není tam přechod, není tam křižovatka, není tam NIC, co by mi stání zakazovalo. Ani zúžení. Ani svislá značka.

doplněno 14.02.10 22:18:

Jo, to jsem napsala ještě dřív, než jste dodal poslední odpověď - poslala později. Nic takového tu není. Nebo je tu tajná zastávka Harryho Pottera *vezen*

doplněno 15.02.10 00:35:

To přece nemůžu říííct, papenééé *smich* Pak abych se tady bála a schovávala se, kdybych špatně poradila! *frajer*

pu, nemusí tam být značka, přesto tam je zákaz zastavení. zákon 361/2000

řešil jsem to mnohokrát, když mě ukázali fotky, tak to bylo třeba 5 metrů za obloukem křižovatky, vjezd, zastávka, uzká cesta a podobně

vyfotit!

papene*

Pu a jaká je to ulice, ať se podíváme kde bydlí medvědi?*smich*

doplněno 15.02.10 00:39:

;)Tak budu hledat*klik* někde v Nuslích ulici se žlutýma čárama.*haha*

cyril*

Sousede, podle jakého zákona je tam zakázáno zastavení? Napadá mne snad jen zákon stavební. *frajer*

doplněno 14.02.10 22:26:

Sice beru taxativně vyjmenované obecné zákazy zastavení či stání podle 361, ale sám jsem se mnohokrát setkal se samostatným vodorovným značením bez jakékoliv jiné rozumné souvislosti.

to je, milý sousede, jednoduché, zákon 361/2000 a § 25 a 27.

Byl jsem dotázán, že dostal pokutu od měštáků právě za žlutou čáru. Hrdinsky nezaplatil a že jde do správního řízení a že tam s nimy zatočí. "Stál jsem metr před značkou zákaz zastavení a nemohl jsem ji zakrývat".

Ale on stál "na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní" Takže jsem radil, ihned poslat peníze jakmile dojde platební příkaz.

celp*

Paragrafy jsou jedna věc a praxe druhá.V centru štatlu tohleto neřeší ani městská ani státní policie.Asi by už nemohli dělat nic jiného.

yarda*

Představme si situaci, kdy na ulici označí žlutou všechny vjezdy k barákům (tedy většinou soukromé) jeden za druhým, dovedete si představit ten les zákazových značek? Klidně tedy samostatně. Takový les vidím tady, kdy je vyznačen pruh pro chodce a cyklisty a na každé! odbočce je před ní konec (tedy dávat přednost na komunikaci) a hned zase označení nové. To je úžasné... kmitnna značek.

Jardo, ale tam nemusí být ani žlutá čára ani značky a přesto tam nesmíte "parkovat."

Někdy tam dají jen žlutou značku, aby tam nebyl ten les zákazových značek, páč je tam ze zákona zakázáno "parkovat".

mamcazmoravyy*
hodnocení

0x

Taky znám místo, kde žluté čáry jsou mimo mé chápání. Je to v Kroměříži, ulice 1.máje mapy.cz/...

Není tam ani zastávka, ani přechod, ani zúžení, ani křižovatka, no fakt to nechápu. Jsou tam označené žlutou čarou jen ty dva úseky - uprostřed řady zaparkovných aut - přensě jako na fotce. V čem je tedy logika? Aby lidi z toho domu mohli do silnice vybíhat s rozhledem?

Velice rád bych Vám to vysvětlil, ale nepochopil jsem kde jsou ty čáry. Zadejte přesné GPS.

mamcazmoravyy*

V řadě aut na fotce jsou žluté čáry přesně tam, kde nikdo nestojí. Je to šikmé stání u hlavní silnice. A přesně uprostřed celé řady mezi žlutým a červeným autem (Loc: 49°1746.22"N, 17°2335.535"E) a pak v levé třetině (Loc: 49°1746.288"N, 17°2333.83"E) se prostě nesmí parkovat.

velice se omlouvám za svůj počítač, ale on mě nechce zobrazit vaše zadání GPS, zkouším to do mapy.cz ale nejde to.

postrkuji dotaz dopředu, páč potřebuji správné GPS

opět to strkám,
postrkuji dotaz dopředu, páč potřebuji správné GPS abych mohl sdělit, že tam je ze zákona zákaz zastavení.
mamcazmoravyy*

Místo GPS zkusím jiný popis: Je to před budovami "kroměříž, 1.máje 214" a "kroměříž, 1.máje 209" . Ještě doplním, že tam není žádný vjezd do dvora ani do vrat.

ale takto to nejde, jak zjistím šířku vozovky...

zeptejte se na policii proč se tam nesmí zastavit. Já tvrdím že žluté čáry jsou jen doplněk zákazu .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]