Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dostali fotbalisté do jeskyně?

Od: bubla® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer chci se diskutabilně zeptat,jak se dostali "fotbalisté" do jeskině.Děkuji za odpavědě,hezký večer.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, byl to výlet místního mládežnického fotbalového klubu (na kolech) a v té jeskyni už jednou byli, tak to tam znali. Překvapilo je počasí. Zdravím!

08.07.18 19:57
hodnocení

Díky.

lee*
Bene, tohle jsou informace, které jsem četla někde na idnes nebo kde, ale mně třeba pořád hlavou vrtá, jak se tam dostali? Nikdy jsem nebyla v Thajsku a ani nikde hlouběji v jeskyni, jsem trochu klaustrofobik. Jsem úplně neznalá této věci a možná se ptám pro někoho jako blbec, ale to je tam počasí tak proměnlivé? Nebo naprší třeba za hodinku tolik vody? Já si to neumím představit. Kam museli lézt a jak dlouho jim to trvalo, že se jim takhle tragicky zavřela cesta? To v jednu chvíli šli normální chodbou a za hodinu tam bylo vody nad hlavu? Nebo se plazili nějakými úžinami a tam stačí trocha deště a zatopí se?
Samozřejmě všem přeji šťastný návrat domů a je mi moc líto záchranáře, který zaplatil životem. Jen by mě toto zajímalo, pokud někdo ví a zná..
vilik*
Nevím, neznám, neviděl, ale připomíná mi to situaci, kdy před pár dny byli přívalovým deštěm překvapeni 4 hledači kešek. V Praze.
ben®

lee - no, hoši přijeli na kolech ke vchodu do jeskyně (ta kola byla vidět i v TV) a potom šli dál pěšky (prý měli jídlo i pití, ale jen na ten výlet). Proč tam šli? Protože podzemí lidi přitahuje svým tajemnem a chtějí zažít dobrodružství. Myslím, že monzunový déšť je "sviňa" a skutečně zaplní chodbu v jeskyni během minut. Ostatně, když zde byly záplavy, tak i vesnický potůček nabral za několik minut výšku a byl průšvih. No, byla to smůla, ale snad to dobře skončí.

lee*
@vilik I mně se tento případ vybavil asi i proto, že kešky sama hledám. "Spláchnutí" v kanále mi přišlo jako docela logický následek deště a právě proto by mě zajímalo, kam to vlastně ti kluci lezli. Neumím si představit normální výletní místo, kde by je to takto uvěznilo a zase se mi nezdá, že by je trenér vláčel na nějaké tak blbé místo, jako je kanál v období dešťů.. Takže jakékoliv info mě zajímá

hodnocení

3x

Nechápu, jak mohl duševně zdravý dospělý jedinec lézt do jeskyně s 13 malými chlapci, kteří neumí ani pořádně plavat a ještě s nimi prolézat průduchy na výšku 40 cm. Už to je skutečnost, že návrat nemusí být jednoduchý i bez vody. Stačí panika dítěte apod.A ještě navíc že je na ně jen jeden dospělý. Přijde mi to jako bláznovství a skoro i jako trestný čin nějakého zanedbání povinností toho, kdo je za ty děti v tu chvíli zodpovědný.

sebod*

Delina. A napadlo Tě vůbec. že když šli do jeskyně, že tam po vodě nemuselo být ani vidu ani slechu? Že se na místo, kde jsou nyní mohli dostat chodbami vysokými třeba 1,5 metru? Jenom jsou to ale chodby, které vedou pod úrovní vody, která se tam teď dostala. Anebo vůbec nikdo netuší, kudy se tam ti kluci dostali. Možná ustupovali stále vzhůru před stoupající vodou a potom se museli protahovat úzkými průduchy... Kdo ví... A že tam lezli? Já bych tam vlezla taky :-D a to mi bude šedesát *ee*. Podívej na ty keškaře v Praze. Byli na místě, kde před nimi byli stovky jiných lidí. Na místě, kde je normálně téměř sucho. A během pár minut bylo vše jinak.

lee*

@delina Já bych takhle rychle neodsuzovala. Trenér je tam určitě nebral se zlým úmyslem, ale chtěl klukům něco ukázat. Třeba ho i sami hecovali, že se podívají dál, než minule, že ještě kousek a ještě... Ono hodit vinu na dozor je vždycky strašně jednoduché. A konec konců, jak je to u nás - učitel na výletě za děti odpovídá, ale zároveň jim pomalu nesmí nic říct, nedej bože je nutit fyzicky někde zůstat a někam nechoit... a když se některý pedagog brání tím, že problematické studeny na výlety nechce, tak zase rodiče řvou, co si to dovoluje nevzít dítě na výlet... Samotnou mě opravdu zajímá, jaké to bylo místo a proč tam šlo a kudy a jak rychle se změnila situace.. Třeba kluci něco sami poví, až budou venku

No, a právě kvůli touze po adrenalinu nezodpovědných lidí se pak může půlka zeměkoule zbláznit, aby ty jedince zachránila, což chápu, ale bohužel, umírají pak i ti, co za to vůbec nemůžou.

Mládež tohoto věku do jeskyní a do opuštěných štol vždy lezla. I jiná nebezpečná místa se v tomto věku vždy prozkoumávala. Kdo to (bez následků) zažil, má pěkné vzpomínky. V té jeskyni, alespoň na kraji, už pravděpodobně mnozí z dnes zachraňovaných byli. Jejich tátové určitě. Pokud neprší, je zřejmě jeskyně poměrně bezpečná. Že si nikdo neuvědomil, že se blíží monzun (to je úplně jiný déšť, než si průměrný Čech umí představit), byla velká chyba.

fram

Trenérovi je 25, a moc rozumu nepobral. Jenže: Záchranářská operace si v pátek vyžádala první oběť, když při zásobovací misi zahynul v podzemí na severu Thajska bývalý příslušník zdejšího námořnictva, který se na operaci podílel jako dobrovolník. Tudíž by se rozmilý trenér zodpovídat měl, přece o silných deštích ví..

hodnocení

0x

Podle některých zpráv se výlet uskutečnil na oslavu sedmnáctých narozenin, které v den výletu měl člen klubu Peerapat Sompiangjai.

cs.wikipedia.org/...

lidus*
hodnocení

0x

No byla jsem v Chýnovské jeskyni a když spustil prudký déšť bylo za chvilku vody ke kotníku, tak monzum byl asi rychlejší.

instalater*
hodnocení

0x

Jako děcka jsme také prolízali kdejakou skulinu. Bydlím v krasové oblasti a později jsem dělal i speleologii. Pokud se nemýlím, tak myslím říkali že byli 4 km od vchodu do jeskyně . To také zabere nějaký čas a v té oblasti je asi počasí velice proměnlivé. Asi to kluci vzali jako nějakou hru tak jako my jsme tady dělali jako děcka stezky odvahy.

Nějak mne ale mrzí , že v záplavě zpráv o chlapcích z jeskyně se nějak vytratily zprávy o záplavách v japonsku a o velkém množství obětí.

marf*
hodnocení

0x

Monzun si my tady asi nepředstavíme. Zatímco v době monzunu mohou nastat i velké záplavy a spadnout stovky nebo i přes 1000 mm srážek za měsíc, v období sucha mohou být některé měsíce prakticky bez srážek. Velká část srážek spadne při bouřkách. Já myslím, že to byla "jenom"pořádná bouřka, co je tam uvěznilo, monzun se teprve čeká. Keškoví utonulí pražáci jsou stejně nepochopitelní. Stalo se, voda na Smíchově na ulici po kotníky prostě nebývá, o kus dál byla bouřka "normální".

google.com/...

google.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]