Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
možná vám to nikdy nepřišlo důležité nebo zajímavé, ale v poslední době si všímám, že spousta lidí pořád tak nějak hledá atomovou fyziku v něčem tak triviálním jako je použití/nepoužití slovní fráze "včetně u data".
Dneska jsem v jednom obchodě byl svědkem jak zákazníkovi třikrát vysvětloval prodavač elektra, že pokud je na výrobku napsáno, že "akce platí až do 31.7.2018, že opravdu může přijít ten den (31.7.2018) a slevu uplatnit může. Zákazník pořád mlel cosi o tom, že tam není napsáno "akce platí do 31.7.2018 včetně".
Z logiky věci přece můžeme dovodit, že pokud má něco platnost do 31.7.2018, že se vztahuje platnost i na ten celý den (pokud tam není uvedeno něco jako platí do 12:00 dne 31.7.2018).
Pokud si koupím jízdenku na 3 měsíce tak má uvedenou platnost od 1.1. do 1.4.2018. Je jasné, že i 1.4. mohu nastoupit do autobusu a nemusím se bát revizora, ostatně již několikrát jsem byl v ten poslední den platnosti jízdenky kontrolován revizorem a bez problému. Pokud tedy uvedeme slovní spojení platnost od 1.1. do 1.4.2018, je tedy logicky jasné, že jízdenka neplatí od 2.4.
To samé i pokud dostanete vyučování energií, kde je od Čezu napsáno něco jako platnost cen elektřiny od 1.1. do 31.12., což zase znamená, že nové ceny budou platné od 1.1. následujícího roku.
Je to to samé, jak když dostanete letáky z obchodů, kde je napsáno akce platí od 2.7. do 4.7. (v závorce je tam třebas i napsáno pondělí-středa). Zase člověk tedy odvodí, že od čtvrtka již akce není.
Je to to samé, jak když nastupujete do zcela nové práce od 1.1., tudíž je logické že do 31.12. jste zaměstnán jinde nebo nemáte práci vůbec.
Je to to samé, jako když mám na úřadě odevzdat nějaký formulář do data např. 31.10.2018. Je tedy logické, že to mohu podati ten den, ale po tomto datu, čili od 1.11. již nikoliv.
Proto mi přijde děsně nesmyslné, že někteří lidí pořád nějakým pro mne nepochopitelným způsobem, cpou pořad k datu ono slovní spojení do 31.12. včetně, když to vlastně není nutné a ani snad logicky matoucí.
Co si o tom myslíte vy?
Zdravím
Vím že se to sice bere jak píšete ale patřím k těm kterým to "včetně" chybí, v rámci přesného vyjadřování je vyjádření "od-do" myslí-li se tím i včetně krajně nepřesné, takže i když vím že to mám brát tak jak píšete a nepovažuji to za nějaký markantní problém přesto mi pouhé vyjádření od-do vadí, je pro mně nepřesné tudíž ne zcela správné...
Potíž je v tom, že je to hodně nejednoznačné - když je např. psáno, že studentské slevy platí do 26 let, myslí se tím, že dnem 26. narozenin již platit přestávají (příklad). Tedy i já jsem jsem mnohem raději, když to včetně tam je (jestliže je to tak zamýšleno).
Ano máte pravdu u toho věku, tam by asi bylo pak vhodné napsat něco jako sleva platí do posledního dne 25tého věku nebo do dne předcházejícího 26 let studenta.
Pokud bychom se na tu větu podívali "matematicky" tak do 26 let se rozumí den narozenin studenta čili něco jako 26,00000000=9490 den věku (ad absurdum do času dle narození podle zdravotní karty, kde se zapsal čas porodu), další den je tedy již 26x365+1= čili 9491 den věku, když to řeknu takto, čili ten člověk "matematicky" již "nemá" 26 let, ale má 26,002 let. Vím, že to musí znít poněkud komicky.
Je pravda, že za pomocí googlu vyhledávače, když jsem se tímto prodíral, tak vesmeš u 80% výroků to bylo chápáno tak, jak jsem to popsal já, u zbytku to bylo upřesněno za pomocí uvedení termínu v závorce (časového, slovního slovem včetně).
Ještě mne tak napadlo, že u toho věku by asi bylo vhodnější použít slovní spojení, které obsahuje zákon o daních z příjmu
...slevu na studenta ve výši 4 020 Kč u poplatníka po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let...
Uznávám, že se tato problematika může dosti často jevit poněkud vágně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.