Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak hodně je zdravá zelenina?

Od: babkazov® odpovědí: 18 změna:
avatar babkazov

Stále čtu, jak je zelenina zdravá. Jak to vlastně je? stream.cz/... *zmateny* *sok**zmateny* tvclip.biz/... *zmateny* *sok* *zmateny* tvclip.biz/... *alene* Tak nevím, jak to je?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar jethro

Všechno je jen otázka přiměřenosti. A zelenina by se nikdy neměla jíst samotná - takový stejk je docela vhodná příloha.

 

pb®
hodnocení

5x

Tak nad tímhle se vůbec nehodlám zamýšlet, protože to bych se nenajedla už vůbec. Jak známo, biopotraviny sice neobsahují nebo by neměly obsahovat pesticidy či jejich rezidua, zato však docela často obsahují mykotoxiny, které jsou ještě horší. A i když máme zahradu a něco málo si vypěstujeme, opravdu nemám pozemek, čas ani sílu na to, abych celou svojí rodinu nakrmila vlastními výpěstky. A i kdy si žijeme docela dobře, stejně nemám peníze na to, abych celou rodinu krmila pouze biopotravinama. A schválně přiznejte se zahrádkáři, co pěstujete rajčata a okurky bez postřiků? A nemám sílu ani čas neustále sledovat pořady s prof. Hajšlovou, která je přední český odborník na kvalitu potravin.

 

hodnocení

4x

Dobře se zamýšlíte.

Všichni si všímáme,když koupíme např.okurku = zapařená,hnusná,stará.Rajčata = divná chuť chemie.

Meruňky = křížené s blumou = suché,bez šťávy,třešně = křížené s višní,jablka = ty mohou ležet na míse třeba měsíc a stále jsou stejná

= vosková a hnusná.

A tak bych mohla pokračovat dál a dál.

Je to hnus velebnosti,co nám v obchodech nabízí *blee*

Když už,tak mám svou bio úrodu,a tu kterou nemám,tak se snažím kupovat od známých zahrádkářů.

Čerstvě utržené,voňavé,sladké,výborné.

 

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Zelenina je samozřejmě zdravá, díky obsahu minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Jenže hodně záleží na tom, kde a jak je pěstována. Pokud je při pěstování zeleniny použito spousta chemikálií, tak s tím zdravím bude nejspíš na štíru.

 

72mona3*
hodnocení

2x

Když takhle je to prostě se vším, proč by to u zeleniny a ovoce mělo být něco jinak? Jsou to vlastně produkty velkovýroby, u kterých se hledí jen na vzhled a co nejrychlejší růst. To vydělává peníze. Určitě nemůžeme tvrdit, že už těch "výrobcích" není nic dobrého, ale každopádně to dobré je slušně vyváženo tím špatným.

Letos mi kroupy zničily většinu toho mála, co pěstuji, ale už mám vyhlídnutou jednu jabloň. Roste planě, má malá jablíčka, která dozrávají koncem léta. A jsou vyborná! Bez cíleného zásahu člověka, hnojiv, pesticidů. Víc bio už nic nebude. M.

 

hodnocení

avatar babkazov

Jak víme, že ta zelenina, kterou jsme koupili, jak byla vypěstována? Všimli jste si, že mnohdy neuvidíte ani zrníčko hlíny? Nejen na tom co použijeme, ale ani v listí, mezi stonky, mezi kořínky? *mir*Neříkám, že je něco špatně nebo dobře. Jen se zamýšlím.

 

hodnocení

0x

Když už, tak tržnice, trhy a podobně - tam je aspoň částečná jistota, že to není vezeno přes patery hranice.

A potom taky se řídit podle sezóny - rajčata v prosinci asi nebudou to pravé, že?

hodnocení

To bych se i hádala. Vidívám v Kaufu chlapy, kteří nakupují ve velkém. Ty chlapy, které vidívám jak vykládají dodávky s tímto zbožím a s ženskými, které to prodávají na trhu. A také nacouvaný náklaďák, ke kterému se všichni sbíhají pro zboží. Někdo pak dá na pult přeložený výkres: DOMÁCÍ. :-D A farmářské trhy bez ovoce a zeleniny jen se sýry, medem, pečivem, vínem, mastnými výrobky. Šperky, šutry, dřevěné výrobky. *alene* Je to smutný příběh.

Asi jsem zapomněla napsat "ověřené" - mám třeba svého "česnekáře", u kterého nakupuju pro celou rodinu na celý rok a chuťově i vůní bezvadný česnek vydrží skoro do nového.

 

hodnocení

0x

Tady uvidíte, kde se pěstuje ta dovozová část:

mapy.cz/...

Zvětšte si ten světlý vyběžek u El Ejida. Uvidíte tisíce igelitových skleníků, kde tu zdravou zeleninu hydroponicky pěstují maročtí otroci.

Můžete si to i projet pomocí Google Earth ..

*ee* Vypadá to děsivě

 

nikdo*
hodnocení

0x

lidičky, jedna rada z praxe, jak rozeznat na tržnici pěstitele od překupníka. Od loňska, a ještě letos, do okamžiku než schválí nový zákon o EET, kdo má pokladnu s EET, přeprodává část, nebo celé množství zboží, které má na pultě. Kdo nemá EET, je buď přímý výrobce, nebo pěstitel, a prodává své zboží. Využijte toho a seznamte se s prostředím, choďte pravidelně na trhy, poznejte trhovce. Jakmile přijde EET na všechny, už nic nepoznáte. Budete odkázáni JEN na svoji chuť, na svůj rozum.

hodnocení

Mám tržiště kousek od bydliště a je lhostejné, jestli jdu venčit pejska na jednu stranu nebo cestou k tržišti. Znám trhovce dlouhé roky a vím, že překupníci jsou všichni. Jen paní Anička, ve středu a sobotu, ta má statek a prodává zeleninu a kytky. A úžasné brambory na stejném místě už 40 let. V sobotu bývá sedlák s bramborami z Opavy. A ještě, říkáme jim Moraváci, říkají "máme to od nás, u nás, my". . a tak. Mají pěkné zboží ale že je všechno z Moravy, od soukromníka? Za to prst do ohně nedám. ;) Ještě tady prodává ve stánku venku, Vietnamec. Ten má zboží, na kterém je vidět, že se o něho stará, pečuje o něho. Je vidět, že to má odjinud, než trhovci. *alene* Ale co je to platno, jiné možnosti nákupu, drtivá většina z nás, nemá. Nejen já, ale všichni okolo, celá Ostrava. Část si někdo odněkud doveze, ale stejně, jsme odkázáni na obchody, tedy téměř průmyslovou velkovýrobu.

 

marf*
hodnocení

0x

J E D E N Citron z Afriky byl po zvážení za 20Kč, takový hrbolatý tlustokožec. A normální sladké citrony se dají sklepat ze stromu v Itálii. Kdo chce žít zdravě a ládovat se zeleninou, musí přidat dost peněz, tak to vidím. Nejlepší je být co nejblíž ke zdroji, tj. vlastní např. meduňka.

 

hodnocení

Marf, to myslíš vážně "být blízko zdroje"? Čeho? Citronů, brambor, salátu, rajčat, paprik. . . . . . .?

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Pokud ji máte z vlastní zahrady, tak ano, z obchodů je to jen chemie a mnohdy bez chuti, zejména rajčata.

72mona3*

Vybírejte nosem. Rajčata musí vonět. Kdyz voní, jsou dobrá. Když nevoní, chutnají jako plast *blee*

Horší bude, až vymyslí "voňavky" na jídlo :(

 

hodnocení

0x

Hlavně tu zeleninu pořádně vypláchnout a omýt, aby na ní nezůstal nějaký hmyz.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]