Nejste přihlášen/a.
"Pomáhat a chránit"to je heslo naší policie.
Jistě někdo se dopustí přestupku a tím poruší zákon.
Policie je od toho aby páchání přestupků zabránila a je k tomu a ke svým postupům zmocněna zákonem.
Jenže když někdo spáchá trestní čin aby odvrátil horší trestní čin tak tento čin není trestním činem.
Co však říci o práci policie, která chce něčemu relativně malému zabránit a pomůže způsobit nedozírné následky.
Totiž nebylo psáno že by ten "magor"zběsile ujížděl než ho policie začala nahánět. A to ještě kolemjdoucí měli štěstí že kolem sebe nezačali střílet jak se občas stává. No a když trefěj nevinného tak je to dle nich taky v pořádku.
Nesoudím ani práce policie, ani jiné okolnosti, ale zřejmě záleží na úhlu pohledu.
To že se 17 kluk prohání v 200 koňovém autě po dálnici určitě v pořádku také není, v podstatě manipuluje s velmi ostře nabitou zbraní. Kdyby dopravní hlídce zastavil, vyvázl by z celé své, možná klukoviny, s flastrem a pár let by neviděl řidičák, toť vše.
Jenomže se sám rozhodl zachovat se jinak...
Měli policisté nad tím mávnout rukou a pustit ho dál vstříc dálnici?
Včera jsem míjel místo nehody v protisměru a opravdu to nebyla hezká podívaná.
Nevím, o co jde, a nechce se mi to zjišťovat.
"Totiž nebylo psáno že by ten "magor" zběsile ujížděl než ho policie začala nahánět." Takže dle vás je v pořádku místo zastavení na výzvu policie začít zběsile ujíždět? By se mu to nestalo, kdyby stál u krajnice s vypnutým motorem.
doplněno 02.03.13 12:35:Takže to je diskuze o tom, zda to náááhodou s velmi malou, nepatrnou šancí nemohlo být způsobeno policajty? Jestli ho jako nežďuchali zezadu do nárazníku, aby na to trochu víc šlápnul? Neumím si představit, jak by za to vůbec mohl moct někdo jiný, než on.
Nikdo nepsal že je to v pořádku. Jde o to zda nezvolit jiné metody a navíc zda ho k té zběsilé jízdě "nevyprovokovali" Začíná mi to připomínat po vzoru halivodských filmů. Mít v tom autě vlastního syna, tak své názory pozměníte o 100%. O tom žádná řeč.
Co je tohle za zvrácený argument? Jak vyprovokovali? Takže policie by neměla pro jistotu nikoho zkoušet zastavit nebo kontrolovat, aby náhodou nezačal zběsile ujíždět? Co když takový hňup někoho zabije? To by zase bylo řečí, jak nás policie nechrání a dovoluje kdejakému gaunerovi aby si dělal co chce...
Podle Vaší zvrácené logiky by se třeba revizoři měli taky zrušit - co kdyby černého pasažéra kontrolou vyprovokovali a on potom vystřílel půlku autobusu?
Osobně si myslím, že dobytek, který ujíždí před policií a smrtelně ohrožuje svoje okolí si nic jiného nezaslouží. V USA by mu dali před auto pásy s hřebíky a propíchli mu kola. Dívím se, že tohle u nás policie nepoužívá - je to rychlé a účinné. Nebo by mu otočili nárazem auto. Prostě když člověk začne ujíždět před policií, dostává se mimo zákon a podle toho se s ním musí jednat. Může to být zločinec, feťák, ožrala. Každý je něčí syn, to je v tomto případě zcela irelevantní argument.
Píšete, měli zvolit jiné metody - jaké metody máte na mysli? Třeba ho nechat ujet a potom ho slušně přes televizi poprosit, jestli by jim mohl třeba někdy později vysvětlit, proč nezastavil?
Nebudu polemizovat. Stačí mi uvést jeden jediný příklad jak by ho zastavili, aniž by byl někdo ohrožen, když on sám zastavit nechtěl.
Takhle si jen vzájemně dokazovali kdo je v právu, ten druhý jak se jim vyhnout a tím pádem kdo je rychlejší s naprosto katastrofálním důsledkem.
Naštěstí nejsou všichni magoři a mají i relativně klidnější názor než ti co by vše řešili hurá stylem.
Trochu mi to jednání připomíná ty řvouny co teď chtějí vyhnat demokraticky zvolené poslance které si samy zvolili. Vsadil bych se, že Ti samí řvouni, zůstat starý režim, by dnes šplhali za kariérou a vůbec by jim to jejich členství nevadilo.
Ostatně příkladů máme dost od těch, co si teď najednou sypou popel na hlavu.
Já nevím, ale hypotéza typu" kdyby zůstat starý režim, by dnes šplhali za kariérou," mi nepřijde jako validní argument pro nebo proti čemukoli. Taky bych rád věděl, jakby se taková sázka vyhrávala či prohrávala.
Jako argument bych bral úvahu, proč mají či nemají pravdu. I tam, samozřejmě, lze s argumenty polemizovat a přinášet protiargumenty, toť diskuze.
Nic jiného než teorie pravděpodobnosti na základě dejme tomu statistických údajů. V tom snad nebudeme v rozporu.
Nevyprovokovali?Vážený pane a neměla by náhodou policie nakonec raději vykonávat v přestrojení za prodejce hub a řidiče zastavovat máváním lákavě vypadajícím hříbkem?Nikdo nic přesně neví,ale všichni,bez znalostí alespoň elementárních zákonů fyziky alespoň na úrovni základní školy, by použili lepší,mírnější a z jejich pohledu ohleduplnější způsob-například velmi geniální nápad bylo v jednom diskuzním foru prostřílení pneumatik kolemjedoucího auta samopalem...
Zdůvodnit se přece dá všechno. Tohle s profesionalitou nemělo nic společného. Pokud se ho nepodařilo zastavit hned (jak píše Mowla), tak následný profesionální zásah by měl být do poslední chvíle neviditelný. Co můžeš čekat od šílence, který má za zadkem majáky a houkačky. Pomahači si zřejmě vzali příklad z amerických videoklipů. Ale tam jsou trošku jiné silnice i podmínky.
ze umrel je ok , kdyby zastavil tak by mel pruser , ale zil by. tak ujizdel a zacal ohrozovat ostatni ucastniky provozu , ale jasne bylo vice variant a tato asi moc stastna nebyla /v kritickem stavu jeste jeden clovek co se do toho primotal , ani nevedel jak/ mozna jen stacilo ho pronasledovat civilne a jak by zastavil , tak ho vzit ... jenze na kdyby se nehraje a toto nebylo moc chytre udelat uzaverku na dalnici a chudaci normalni lidi cekaji v kolone a najednou fuk a navali to do vas borec co si jede 180 ...
Jirbar, máte práco na svůj názor a jako policistu mne Váš názor mrzí a způsob jeho prezentace uráží. Jako policisté plníme úkoly a úkony které nám ukládá zákon. V tomto případě otec toho mladíka nahlásil, že mu jeho syn odcizil automobil. Tím pádem je policie povinna ze zákona konat. Kvůli Vašemu špatnému pocitu z této práce se přeci jako policista nenechám vyhodit z práce kvůli tomu, že sem neudělal co jsem měl. Tedy vyhlásí se pátrání po vozidle, popř. po pachateli pokud je znám. Jakmile někdo toto vozidlo vidí, popř. pachatele, či jej dokonce kontroluje, je ze zákona povinnen (neříkám oprávněn, jak to tvrdíte Vy) jej zadržet. To že pachatelem byla osoba mladší 18ti let je smutné, o to víc je smutné to, že při zásahu osoba zemřela. Tato osoba dle mého názoru však zemřela pouze vlastní hloupostí a vlastní vinou. Nereagovala na výzvy policistů a s vozidlem ve vysoké rychlosti ujížděla na dálnici. Tím pádem má osoba zbraň (vozidlo) + k tomu navíc vysoká rychlost. Tím pádem se z osoby stává nebezpečný pachatel po kterém se může v akutním případě dle situace klidně i střílet. Policista je také člověk, který má doma rodinu a chce přežít a jen kvůli Vašemu pocitu se přeci nenechá zabít (respektive v tomto případě např. přejet). Kdyby se tato tragická událost nestala a místo ní by ten kluk, který ujížděl v kradeném vozidle naboural např. do jiného vozidla, kde by jste seděl Vy, popř. Vaše děti, nebo by na přechodu ve vysoké rychlosti smetl Vaši ženu s kočárkem, kde by bylo Vaše díte, tak Vy, jako první by jste řval, kde byla policie, pomáhat a chránit a podával by jste trestní oznámení a soudil se s policií, že ve věci nic neudělala. Při vší úctě, než příště budete kritizovat cizí práci, napřed se zamyslete sám nad sebou, jestli Vy tu svou vykonáváte přesně na 100%, nechodíte místo práce kouřit, nepíšete SMSky apod. a také nad tím, jaká asi úskalí má práce toho druhého. Protože kritizovat umí každý a po bitvě je každý generál. Po dálnici jezdím celkem často, v práci řídím téměř každý den, dovolím si tvrdit, že minimálně 50% řidičů nezná dopravní předpisy (nebo jejich podstatnou část) a tak cca 20% z celkového počtu řidičů jezdí jako prase. Jak se nadává např. na pražáky, tak oproti jihomoravákům či slovákům jsou pražští řidiči zlatí. Takže vám všem přeji hezký víkend a tímto bych chtěl svým jménem poděkovat všem slušným řidičům a dávejte na sebe venku pozor.
Já netvrdím že práce není jednoduchá. Zatím jsem účastníkem silničního provozu jen jako chodec. No a někdy si říkám jak směšné jsou některé předpisy když není represe. Ano represe je, když auto zastaví jedním kolem na chodníku, hned má botičku. Jistě porušil předpis byť nikoho neohrozil.
Jenže taky koukám jak řidiči žvaněj do mobilu i přes rušnou křižovatku. Ovšem na ně nikdo nedošáhne. Jak jim to prokázat. Že ano.
A chodci, pořád se jim spílá co se týče přechodů. Mé zkušenosti v Hradci Králové jsou zcela opačné. Vstoupím na přechodu pod obrubník což snad dostatečně dám na jevo že chci přejít a nezastaví prakticky nikdo a přejede celá kolona. A když se skutečně najde slušný řidič který zastaví a dá mi přednost, tak mně skoro sejme ten v protisměru.
Jistě tohle je chování řidičů. A proč takové je. No přece proto, že jsem se ani jednou nesetkal, že by byla nějaká represe a pěkně by si je policie ohlídala a to jejich chování jim náležitě spočítala.
doplněno 02.03.13 13:12:Položme si otázku. Předpokládal otec toho syna, že mu syn bude dodán na márách?
Citace z článku : "Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) neshledala pochybení policistů při pátečním pronásledování 17letého řidiče na dálnici D1, které skončilo mladíkovou smrtí a požárem dvou aut na 119. kilometru. Mladý řidič vozu Audi A6 chtěl policii uniknout, při tom narazil do několika dalších vozů a na místě zemřel."
Samozřejmě, že to je v pořádku. Porušil zákon, ohrožoval životy lidí kolem sebe a tak dostal to, oč si koledoval. Nemyslíš? Zaplatíš!
Já tedy nechápu, co policajtům vyčítáte? Že ho pronásledovali? To je přece povinnost policie zadržet ty, kteří jednají protizákonně. Osobně si myslím, že měli střílet, ale zase chápu, že by to pak těžko vysvětlovali tomu jeho tátovi, který ho udal, že mu ukradl auto. Podle mě byla klika, že ssebou nevzal ještě někoho dalšího, celý to na mě dělá dojem, že mu buď hráblo, nebo že to chtěl skoncovat. Nedávno totiž u nás jeden zoufalec taky napálil ve Feldě pod mlíkařskou cisternu.
Ale buď jak buď - jel jako blb, nezastavil, tak jako blb skončil. Nevidím důvod z něčeho vinit poldy.
Kdyby ten magor sundal z dálnice autobus lidí a pár jich zařvalo, tak by zase lidi řvali proč nic policajti neudělali. Holt nezavděčíš se všem...
Je to na obě strany. Když však 17 letý člověk bez řidičáku /což je zřejmé/ ukradne otci silné auto a řítí se po dálnici jako blbec, je třeba jednat. Představ si, že by třeba smetl školní autobus s dětmi. Ohrožuje každého na té dálnici, tak je třeba co nejrychleji ho sejmout. Zavinil si to sám. Kdyby seděl doma, čučel na televizi, cucal colu a nechal tátovo auto na pokoji, o nic by si nekoledoval a nic by se mu nestalo.
Nebo bys chtěl díky takovému blbcovi v jedné vteřině přijít třeba o oba rodiče?
Vadí mi a Americe ty střelby nevinných dětí ve školách, ale naopak se ztotožňuji s tamními policisty - když je někdo vinem a ohrožuje nevinné lidi, střílet jako na pouti. Dokud lump nepadne. Zabrání se tak mnoha škodám a třeba i ztrátám na životech a také se pak ušetří za mnohaleté živení v base.
V případě 17 letého "řidiče" jsem si jen řekla: Udělal si to sám! Nejsem bezcitná, ale dovedu si představit, co by dalšího mohl napáchat. Kolik lidí by mohl odrovnat, ať fyzicky, nebo psychicky. Na silnicích jsem žila několik let /kolem 5 tisíc km měsíčně/ a zažila jsem za tu dobu tolik tragédií, že bych to nejradši všechno zapomněla. Jaga.
Zvláště nesmiřitelná jsem v případě přítomnosti drog a alkoholu.
doplněno 02.03.13 13:30:Omluva: vadí mi v Americe...
Další takový, co kritizuje policii za práci, za kterou je placena. Jěště toho magůrka politujte a bude hotovo. Není v pořádku, že mladík zemřel, ale policii bych za to nevinil. Za svou smrt si může sám a možná je to tak dobře. Až by takový "hrdina" sejmul nezůčastněného člověka, tak byste se jistě ptal, kde police byla. Nezávidím policistům, nikdy se nezavděčí všem.
V tomto případě to vidím, jako "jirbar". Také jezdím autem, ne sice tisíce km, ale přece. Jenže se mi zdá, že z těch zpráv je vidět, zbytečnou honičku, jako v gangsterském filmu a to nejen na dálnici, ale kolikrát i ve městě. Tam by se mělo předpokládat, že z takové honičky může být velké neštěstí. Kluk v 17 může mít klidně řidičák, když mu to rodiče podepíší, sice jezdí až od 18, ale kolik mu do těch 18 chybělo? Třeba pár týdnů. Jiný je o těch pár týdnů starší a jezdí, jako pošuk a nikdo ho nehoní. - pt
Ať tenhle měl či neměl řidičák a bylo nebo nebylo mu 18 včera nebo za měsíc - "jel jako pošuk a honili ho" - a třeba si na jeho příkladu (blbec za volantem -> mrtvej blbec) další pošuk lépe spočítá své šance o něco dřív, než uděla ´svůj´ průšvih...
Já se s Jirbar nemohu plně ztotožnit, před pár lety mi podobný kretén málem zabil přítelku (léčení trvalo cca rok - a samozřejmě už nikdy nebude ´jako dřív´) a snad jedině to, že jsem se k němu dostal až po cca 10 týdnech mi zabránilo, abych ´si ho zabil´ sám!
doplněno 02.03.13 16:20:Ten smile se mi tam vylíhl ze závorky, v tomhle fakt neznám ani úsměv!
Řidič odcizil auto (nepůjčil si ho, vzal bez dovolení), bez řidičáku se proháněl pod dálnici, možná byl zfetovaný, zhulený, to už nevíme. Od policie dostal kvůli podezření z trestného činu výstrahu "zastavit", na což reagoval zcela úmyslným narážením do policejního auta, čímž policisty přímo ohrozil, a řícením se dvěstěpadesátkou v odstavném pruhu, což mělo za následek zcela bezhlavý náraz do kolony.
Kdyby zastavil, nic se mu nestalo. Od chvíle, kdy však úmyslně začal narážet do policistů, se z klukoviny stala zcela vážná věc a bylo na něj pohlíženo jako na nebezpečného.
Policisté ho nenutili ujíždět, nenutili ho narazit do stojící kolony. To vše si způsobil pouze a jen sám.
Tak jsem reagovala i na Novinkách a za svým názorem si stojím.
BTW - zda to byla "malá věc", to je relativní. Kdyby se řidč dostal třeba do města, nikdo neví, jak by to dopadlo. Nehledě na to, že obětí bývá v případě takovýchto frajírků a nezvládnutí rychlé jízdy daleko více...
Opravdu objektivní článek Ono možná, kdyby policajti chlapečka nezastavili, tak mohlo dojít k daleko tragičtější situaci, mrtvých mohlo být více. Možná také, kdyby otec syna vychoval pořádně, že by ho nenapadlo v 17 letech, kdy je už téměř dospělý, vzít silné auto a jet se prohánět po dálnici. Možná, že to nebylo poprvé, co synek udělal průser, proto otec volal policii.
Možná, že kdyby chlapec napálil do kolony a zabil 15 lidí, mezi kterými by byly děti, nebo někdo z rodiny autora článku, že by se všichni rozčlovali, proč jako ti hloupí policajti nezasáhli dřív.
V jiných státech platí - ohrozíš, střílíme...
doplněno 02.03.13 18:31: Jirbar -
Martino, mohlo, ale nemuselo. Říká se: "Kdyby byli v řiti ryby, nebylo by třeba rybníka". Neschvaluji žádné rychlé jízdy, ale blbnou všichni mladí kluci. Ale uspořádat honičku na kluka, jako na mafiána, kdy měli předpokládat, jak to dopadne. Víte co, našeho syna vloni málem zabil blbec ve středním věku, který jel na 30 neuvěřitelnou 100. Obě auta šla do šrotu, syna odvezla záchránka, ale naštěstí při něm stáli všichni svatí a kromě otřesu mozku a pár odřenin a prožitém šoku, se z nemocnice vrátil k rodině. Koupilo se nové auto a jezdí dál. Kde byli ochránci, že nezabránili takovému blbci, který jel v obci, jako šílenec? Ale to bude stále dokola. Každý to vidí jinak. - pt
Pt, máte pravdu, všichni jsme byli nebo jsme mladí, děláme koniny...ale je fakt rozdíl se na tátově pinckovi vymlátit 10km od vsi do pole nebo udělat doma mejdan a zdemoloval půl bytu, a vzít rychlé auto a vyrazit se projet po dálnici. Podotýkám, že klukovi bylo 17, tedy žádný puboš, který neví, co dělá. Až sem to pořád, dejme tomu, mohla být klukovina.
Pokud však někdo začne úmyslně narážet do policejního vozu, tak je buď debil, nebo je pod vlivem nějakého svinstva - a policie by ho měla zpacifikovat. Je mi líto,ale kluk si za to může jen a jen sám... ochránci také nemůžou být všude, tolik jich není, nicméně doufám, že ten blbec, co Vám srazil syna, si to náležitě odpykal.
Když jsem měla 17, vyváděla jsem se svými kamarády různé blbosti a kraviny. Nikdy jsme ale neohrozili nikoho jiného, než sebe, a také jsme zatraceně dobře veděli, kde jsou hranice, za které už nepůjdeme.
doplněno 04.03.13 13:41: Pt, to je mi líto... s amestií zásadně nesouhlasím, spousta hajzlů vylezla ven a je tu bordel
Souhlasím s martinou, asi tedy tak nějak to je a má být. Chlapec, který to má za sebou, bohužel neměl kliku, tak to také někdy bohužel bývá. Někdo by chtěl po policii, aby v podobných případech se snad otočila, že nic nevidí a neslyší, případně, aby si pro řidiče večer či druhý den domů došla - to snad nikdo nemyslí vážně. Chlapec prostě udělal zásadní a jedinečnou chybu - nezastavil na znamení policisty, doplatil na to. Tečka, v daném případě zřejmě jiné řešení nebylo. Snad by někdo nechtěl od policie, aby se řídila heslem -dnes ne, zítra také ne, pozítří tě dostaneme chlapče... Na závěr ještě jednu poznámku - dovedu si představit, že ten chlapec s tím tátovo autem vůbec nejel poprvé, praxe většinou je taková, že to byla již opakovaná jízda. V každém případě, víckrát už nepojede. Případ bude mít velmi silný psychologický efekt. Byť po časově omezenou dobu.
Vzdyt policie nevedala co udelal a kdo ridil. Jak se k nemu mela chovat? Jako k diteti? Clovek co uhani takovou rychlosti po silnici dite neni. Mohl byt rad ze nestrileli.
doplněno 02.03.13 19:05:A neblbnou vsichni mladi kluci. Me by tohle nikdy nenapadlo. A vim, ze nejsem v americkem tupem filmu, tezko bych nakonec policii ujel.
doplněno 02.03.13 19:55:ok, tak vedela. A to mu mela jako odpustit a nechat jet? Ja to nechapu. Oni ho nezabili prece. Stala se nehoda, umrel. Nemuselo k tomu dojit, ale policii chranila timto i ostatni.
Když názor tak podloženej. Tohle je třeba lež. Chce to se nejdřív seznámit s dostupnými fakty.
"Vzdyt policie nevedala co udelal a kdo ridil"
pt, tady nejde ani tak o věk, jako o důsledek počínání. Souhlasím s Martinou, že klukovina to byla do chvíle, než začal narážet do policistů. I ti policajti mají své rodiny, svým počínáním mohl někoho připravit o tátu. Nevidím žádný rozdíl mezi počínáním blba, který málem zabil vašeho syna a tohohle klučiny. Svým jednáním ohrozili mnoho lidí, proto pro to nemám pochopení a policii patří palec nahoru. V prvé řadě si měl on uvědomit, co může svým počínáním způsobit. Škoda že mnoho lidí v téhle republice stojí na straně pachatelů.
"ohneta", Vy mi nerozumíte, vidím to tak, že pokud by kluka nehonili, tak by se vrátil domů, táta by mu dal pár facek a auto si pohlídal i s klíčema. Nestojím na straně pachatele, jelikož do doby, než začala honička nespáchal vraždu, či jiný zavrženíhodný čin. U takového puberťáka je víc než jisté, že spanikaří a bude ujíždět a dělat nepředloženosti. Myslím, že každý v mládí udělá nějakou blbost. Už nevím, jak popsat můj pohled na věc a hádat se nechci. - pt
PT: nesouhlasím!
Zaprvé ukradl auto a zadruhé řídil bez ŘP. Otec pravděpodobně věděl, proč volá policii, asi již měl se synátorem své zkušenosti...
"hope", nikdy jste nesešlápl pedál abyste věděl kolik z auta vymáčknete? Opravdu nikdy? Myslíte, že to nikdy nikdo z kluků neudělal? Já teda ne. Ale mužský je ješita a je jedno jestli je to puberťák nebo policajt. Jinak už k tomu nevím, co říct. - pt
na pedál šlápnout můžete machrovat můžete ukrást auto můžete ALE MUSÍTE MYSLET!
vím co říkám sám sem za mlada jezdil dost divoce a mám na kontě 2 ůniky
Měl jste štěstí, v opačném případě byste skončil v igelitovém pytli. Nyní víte a uvědomujete si možné následky a nebudete již riskovat a věřím, že ke stejnému poučení by došel i ten 17 letý kluk. - pt
todle neni o štěstí já sem se při těch ůnicích zabít nehodlal ani omylem a pokud bych viděl zátaras či kolonu rozhodně bych do ní nevrazil v téměř 200km rychlosti
jak píšu to neni o štěstí to je o tom jestli umím přemýšlet či ne a můj názor je takový že v 17 letech by měl člověk bejt natolik vyspělej aby dokázal rozeznat zda na to má či ne a pokud ne je tu ještě pud sebezáchovy ale v tomhle případě asi nefungovalo ani jedno a tak to ani jinak dopadnout nemohlo a budme rádi že na tý silnici těch mrtvejch nebylo víc
Většina lidí se dovede ohodnotit, že on je ten "chytrej" a ti druzí jsou blbci. Nic nového pod sluncem.
Tahle životní fylozofie mi připomíná jedno přísloví.
"Pil a umřel, nepil a taky umřel, ale dřív, protože ten co pil ho přejel".
Pavlo, určitě i já jsem dělal v mládí průsery, táta mě učil samostatně řídit od mých 12-ti let, v 15-ti jsem si tajně v noci půjčil auto a jeli jsme se s kamarády projet. Ale kdybych mne v tu chvíli stavěl VéBák, zcela jistě bych zastavil, posranej strachy, protože to byla autorita!
Není to o ješitnosti, ale o tom, že chlapi rádi riskují a pokud znají "rozumné" meze, nic proti tomu...
Papíry (řidičák) mám (a jezdím) aktivně od r.1980. Za sebou za tu dobu mám 1 nehodu (následek bylo moje rozbité světlo o auto před sebou), celkem 5 pokut (1x rychlost - změřená tachometrem civilního vozu VB - 1985, 2x parkování - obojí sporné - Humpolec malé náměstí vpravo mezi auty - 1992 + 1998 Bílina náměstí - cedulka Zásobování k ničemu, 2x za pásy - jo, moje blbost). Několikrát mne stavěli za rychlost - neměřenou, vždycky to skončilo jen kontrolou a výtkou. Nikdy jsem neměl potřebu to nějak ukecat, natož ujíždět.
Pravda, svezl jsem poprvé už v 10 letech (takže daleko dřív, než mi bylo 18), s osobákem i s náklaďákem (Tatra 111) a na normální silnici a za provozu, pod dozorem otce.
K výše uvedenímu případu jen tohle:
- POLICII SE PROSTĚ NEUJÍŽDÍ!
- odstavným pruhem se nepředjíždí! (pokud je to hodně nutné, tak max rychlostí kroku)
Pořád se všude prezentuje USA jako náš vzor. Všimněte si, jak se tam zachází s řidiči, co ujíždí policajtům. Videí je na netu mraky. Ujíždějícího řidiče (bez ohledu na to, proč ujíždí) prostě zastaví všemi dostupnými prostředky, v podstatě bez ohledu na následky pro ujíždějícího (obvykle ho pošlou "ven" ze silnice - osobní auto, střelba na pneu a na řídiče - náklaďák). Další (pouta, soud) dostane, když ho chytí. A po zadržení s řidičem rozhodně " v rukavičkách" nikdo nejedná. Proč by zrovna tohle mělo být u nás jinak?
Pokud máte možnost (já jsem tu možnost měl 2x) si o průběhu zastavování a kontrole na silnici v USA promluvit s někým, kdo ji tam zažil, využijte toho a budete se možná se divit. Když mi říkal známý, že když ho zastavil policajt a on si při kontrole sundal ruce z volantu (zvyk od nás - policajt řekne "vaše doklady" a vy mu je podáte), tak byl v mžiku z auta vytažen a hned dostal pouta a pohrůžku vězením, nechtěl jsem mu moc věřit. Nezávisle na tom mi to pak potvrdil člověk, co v USA dlouhodobě žije, že je to normální postup. Asi by to chtělo zavést i u nás.
Když řeknete "A" tak řekněte i "B". Ty ruce na volantu v USA jsou protože každej magor tam má bouchačku (zažil jsem na vlastní kůži). Tak nevidím důvod tohle opatření zavádět u nás. A vůbec nevím co by to vyřešilo ohledně toho šílence.
Jsou to vrazi. Sami svým jednáním způsobili to, čemu měli a chtěli předejít. Takže svoji práci absolutně nezvládli.
Zabu - to jsou kecy! Policajti svým jednáním zabránili tomu, aby ten magor nesmetl do škarpy třeba autobus plný dětí, nebo prostě někoho jiného. Že při tom sám zemřel? No, byla to jeho volba. Pokud by hlídce zastavil, pochybuji, že by ho odpráskli jako psa. Měl by průšvih, to jistě, ale mohl žít. Z dostupných informací mám dojem, že šlo o teenagera, který nějak nezaregistroval rozdíl mezi reálným životem a GTA. Holt v životě nějak chybí to tlačítko restart...
Opravdu líto mi je jen toho řidiče, který nic netuše zastavil v koloně a tenhle šílenec ho málem zabil. Ten k tomu přišel naprosto nevinně - o to víc mě mrazí, že tudy také často jezdím a nenapadlo by mě očekávat něco TAKOVÉHO zezadu.
Ano jsou to kecy ale těch zastánců siláckých řešení. V pořádku represe musí být, ale musí začnout někde jinde a né u botiček kde nikdo nikomu neškodí a to se nezastávám těch co porušili předpis.
Neviděl jsem u krajnice řidiče jak telefonuje. Všichni žvaní za jízdy s telefonem u ucha. Za jízdy žvaní i řidič policejního vozu. I to jsem viděl.
Vstoupím na přechodu pod chodník a nezastaví nikdo. Ještě se smějí a dělají gesta. Jistě, najde se slušný tak desátý a zastaví. No a pak mne skoro sejme ten v protisměru.
Je celkem možné že by se takto choval i ten "chudák" co byl postižen.
doplněno 03.03.13 10:48:A to když kolem mne ve městě profrčí (a né jeden) že mi až sundá kšiltovku tak nejspíš těch předepsaných padesát asi nejel.
Aha - takže z hlediska Vaší logiky pane jirbar měli policajti udělat co? Psychologickou sondu do duše nepochopeného teenagera? Policajti ho prostě museli zastavit - nikdo netušil, co chce udělat, jel jak neřízená střela a zabil se. Zaplaťbůh zabil jen sebe.
To, že se telefonuje za jízdy a že se nedodržují předpisy - to si trochu protiřečíte, ne? Takže když podle Vás telefonujete za jízdy, tak je to velký problém. Když se Vás policajti pokusí zastavit, tak dupnete na plyn a ujíždíte jim přes 200km/h tak už je to v pořádku a policajti Vám mají mávat na pozdrav?
Já jsem zastáncem jednání v mezích pravidel. Od toho ty pravidla jsou, do toho platíme policajty, aby hlídali jejich dodržování.
promon: Zásah proti jedné osobě, proti jednomu autu, kdy na to doplatí další-cizí lidé je neprofesionální. Za tím si stojím. Oni způsobili tu následnou škodu na zdraví a majetcích. Nikoliv ten řidič. Ten zátaras měl být udělaný tak, aby nikoho nezúčastněného neohrozil. To neudělali. A to je ta zásadní chyba. Jsou to babráci.
A k samotnému mladíkovi. Co dodat k tomu Dfensovi? Nic, vždyť on dojel bez problémů z Prahy do Vyškova a už se vracel. O jakém ohrožení tady chcete mluvit? Kdy bylo způsobeno ohrožení jeho jízdou, před stíháním alá Kobra11 nebo při něm. Je snad trest smrti oprávněný za bezchybnou jízdu po dálnici?
Lidi proberte se. Copak někdo při odvracení nebo stíhání PŘESTUPKU nikoliv trestného činu, je oprávněn udělat takovou hromadu jakou dokázala vyrobit PČR?
ˇutok na veřejného činitele je přetupek? Ale? Vždyť do nich najížděl. Jak jsem napsal - klukovina to byla do doby, než nezastavil. Pak už šlo o něco jiného a poldové udělali jedinou možnou věc.
Útoku na veřejného činitele se dopustil tehdy když nezastavil. Kdoví, jestli opravdu na policajty najížděl. Třeba prostě jen "profrčel kolem a nezastavil. To nemuselo být ještě najíždění. To za prvé. Prostě jejich verzi nevěřím, po mých zkušenostrem s nima. Ale to je můj problém.
Mě se nelíbí, že při tom zastavování to odnesli okolní nezúčastnění lidé na zdraví a na majetku. To je jakoby se rozhodli, že mi zloděje vypudí z baráku tím, že ho mě a sousedovi vypálí. To je totiž to samé co udělali na dálnici. To je jejich debakl, neodbornost a diletantismus. Postavit zátaras tak blbě, že nezafunguje, co je to jiného než diletantismus?. Kdyby ho nepostavili vůbec, tak by kluk dojel v klidu zpátky a nebyla by jedna hromada se zraněnýma a spoustou škod. Kdyby ho postavili pořádně, tak je tu hromada šrotu a jeden mrtvej, žádnej zraněnej, a asi by nebylo moc o čem, ujíždět se nemá. Ale to co předvedli, jak to může někdo omlouvat?
Kdyby,coby... možná kdyby frajer dojel do města, mohl srazit lidi na přechodu, díky nezkušenosti zavinit řetězovku a stovky dalších věcí. A policisté bohužel musí předvídat, takže ho brali jako nebezpečného. Jestli do nich narážel, se dá lehce prokázat expertýzou laku a nárazu. Asi to nebyl takový svatoušek, když ujížděl a dělal problémy... nehájím policisty, ale řidič si za to svou hloupostí může sám. KOlonu před sebou jistě dobře viděl a sám se rozhodl pro riskantní jízdu v odstavném pruhu.
Jinak, jeden zraněný a pár obouchaných aut je velmi, velmi dobrý "výsledek". Při honičce s takovými blázny bývá bohužel mrtvých mnohem více. Kdyby kluka nechali a ten zabil pár lidí, všichni by křičeli, kde ta policie byla a proč nic neudělala. Nedejbože, kdyby podobný magor ohrožoval Váš vůz, třeba s malým dítětem uvnitř.
Nicméně mi prozraďte, jak byste situace "odborně" řešila. Někteří by, dle svých příspěvků, kluka nechali dojet domů a ještě mu snad dali metál, že nikoho neohrozil...
doplněno 03.03.13 12:34:Jinak uvádíte, že zátaras stavěla PČR. S tím souhlasím, nicméně policie nenutila kluka jet dvěstapade odstavným pruhem a ani ho nepřinutila narazit. Nebo ano?
doplněno 03.03.13 12:48: Děkuji Ronyx za uvedení informací o "zátarasu" na pravou míru!
To mě zajímá, čeho se kritici chytí teraz...
Prostudujte si pořádně informace.
Policie nepostavila zátaras, ale uzavřela dálnici a pomalu popojíždějící kolonu dojíždějících aut odkláněla směrem na výjezd.
Ujíždějící řidič v Audi se rozhodl, že v koloně prostě nezastaví a podjede ji. Přitom "trefil" auta stojící v koloně. takže podle mého je policie zcela bez viny. Pkud by totiž zastavil na konci kolony jako každý normální člověk, k nehodě by vůbec nedošlo.
Bóže já snad špatně vidím. Doteď se mluvilo o policejním zátarasu. Kde jste sebral tuhle informaci? A pokud je to pravda, tak to je ještě horší. Když vím, že na mě letí 200km rychlostí auto, tak tu kolonu před ním zastavit, místo abych mu udělal místo a ochránil ty ostatní účastníky. Tak radši udělám zásah mezi nima a riskuju zranění, ke kterému potom skutečně došlo. Jsou to diletanti.
"zabu", myslím, že to teď vidí takto i otec mrtvého syna. Možná si rve vlasy z hlavy, ale to život klukovi nevrátí. Je to pro poučení, pro ostatní. - pt
Zabu, až někdy budete mít řidičák, tak si zkuste zajet na takovou tu velikou dlouhou silnici, co má název D1. Možná k úžasu zjistíte, že po ní jezdí poměrně hodně aut. A to nemluvím o pátku, to je už jaksi tradiční den, kdy po D1 jezdí tolik aut, že její projetí bez kolon je bezmála důvodem k oslavě. Takže pak zjistíte, že Vaše představy o tom, jak měli policajti udělat místo bláznovi řítícím se po takto frekventované komunikaci 200km/h jsou stejně vzdálené realitě, jako jeho oblíbená Mafie. Ale dobře - jak tedy myslíte, že měli policajti postupovat? Pro upřesnění - v pátek na trase Brno praha budete dost těžko hledat prázdnou dálnici, kde by bylo možné rozhodit třeba ostnatý pás...
Stejě tak pomýlené je Vaše nazývání policajtů vrahy. Vražda je něco ,,nepatrně´´ jiného, nemíním se pouštět do právních definicí, nicméně vražda je úmyslné jednání, přičemž oním úmyslem je zabití dotyčné osoby. Bavíme li se o tomto případu, tak myslím že titul vrah by spíše ,,slušel´´ onomu teenagerovi, protože auto lze vnímat a použít jako zbraň, přiičemž to jízda uvedenou rychlostí poměrně přesně splňuje, obzvláště za situace, kdy policajty vytláčel.
Asi tak... nejvíc "vědí"ti, kdo na dálnici jedou jednou měsíčně na návstěvu.
doplněno 03.03.13 14:36:Trošku informací k "chudáčkovi", co zpanikařil, když viděl policii. Opravdu díkybohu, že se zabil sám a nevzal s sebou nikoho jiného...
Jeden z nás dvou má špatné informace.
Jak policie uvádí na svých stránkách, "protože řidič opakovaně nezastavoval a svou jízdou ohrožoval ostatní účastníky provozu, bylo rozhodnuto o zastavení provozu na D1" , čímž měl údajně vzniknout prostor pro zastavení prchajícího mladíka. Více na: autorevue.cz/...
zdroj: autorevue.cz/...
Z tohoto důvodu jsme přistoupili k opatření zastavit provoz na dálnici a vytvořit prostor pro jeho zastavení.
zdroj: policie.cz/...
Máte jiný zdroj pro své tvrzení?
Zdroj z policie beru jako relevantní (tam je taky psaný o vytvoření prostoru po zastavení, ne o vytvoření zátarasu - čili běžní účastnící sjet mimo dálnici, ujíždějícího pak na prázdné dálnici zastavit)
Že při svedení vozidel z dálnice došlo k vytvoření kolony je sice chyba, ale těžko někdo mohl předpokládat, že se ten ... bude o tu kolonu chtít rozstřelit, což dokázal tím, že kolonu podjížděl. Ta kolona by to totiž stejně dřív nebo později "zavřela" na svodidla. Kdyby aspoň trochu přemýšlel, tak tu kolonu začal předjíždět vlevo a pomalu a pak měl velkou šanci na další únik. Takhle si strčil hlavu do oprátky doslova sám.
Pokud kolona popojížděla (výpovědi některých svědků) tak asi úplně nezastavili.
Jedno odborné vyjádření je např. zpravy.idnes.cz/...
Zabu - půjdu do sámošky a ukradnu lízátko, ochranka mne chytí a zavolá policajty. Já, namísto abych vytáhl občanku a byl potrestán za klukovinu (a to si všimni, že ještě zaměňuju ukradené auto za lízátko, čili provinění toho kluka bagatelizuju), vytáhnu pistoli a budu lidi okolo ohrožovat nabitou zbraní.
Ty tvrdíš, že policajti by mne měli chránit a doprovodit mne domů - aby se nikomu nic nestalo a já si mohl lízátko v klidu vychutnat.
Opravdu se prober - ten kluk vršil jeden trestný čin za druhým, byl to zločinec (i když z ´blbosti´) - a dokud takovým bude společnost ustupovat a litovat je, bude jen hůř.
doplněno 03.03.13 11:57:Do pr..le - zase se mi ze závorky vylíhnul smile.
doplněno 03.03.13 12:51:V tom s tebou, Zabu, souhlasím - policajti byli příliš ´měkcí´ a nerozhodní a jejich jednání bylo zdlouhavé - zřejmě v domnění, že kluk se vzpamatuje a přestaně řádit - dávali mu ještě šanci...
Ty si přečti úplně první odpověď v tomto vlákně - měli ho zpacifikovat dostatečně účinně ihned, když hlídce nezastavil - klidně i zastřelit! - nebylo by dlouhotrvajícího ohrožení jiných lidí, těžkého zranění jiného řidiče a dalších škod...
Čti co píšu. Jak k tomu ale přišli všichni ti zranění lidé kolem? Co ti s tím měli nic společného? Ti nebylio zraněni následkem jednání toho kluka. Ale diletantsky postaveným zátarasem. A ten zátaras stavěla PČR nikoliv ten kluk.
Nesouhlasím.
Policie může pouze za to, že ho nedokázali zastavit dřív (jakýmkoli způsobem a bez ohledu na následky pro pachatele).
POLICII SE PROSTĚ NEUJÍŽĎÍ.
Takže úkol byl: zastavit diverzanta, ať to stojí co to stojí.
Že by krajní nouze?
Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.
V civilním právu jednání v krajní nouzi vylučuje odpovědnost za způsobenou škodu (podmínkou je, že osoba jednající v krajní nouzi sama nevyvolala nebezpečí, které svým jednáním odvrací). Dalšími zákonnými podmínkami je nemožnost odvrátit nebezpečí jinak a přiměřenost použitých prostředků, tzn. následek, který byl odvrácením krajní nouze způsoben, nesmí být stejně závažný nebo ještě závažnější než nebezpečí, které původně hrozilo.
Nebo že by zák č.200/90, §2
odst (2) Přestupkem není jednání, jímž někdo odvrací
a) přiměřeným způsobem přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný zákonem nebo
b) nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému zákonem, jestliže tímto jednáním nebyl způsoben zřejmě stejně závažný následek než ten, který hrozil, a toto nebezpečí nebylo možno v dané situaci odvrátit jinak.
A co třeba zákon č. 283/1991 Sb. o Policii České republiky?
Tak třeba § 6
(1) Při provádění služebních zákroků a služebních úkonů je policista povinen dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní a nepřipustit, aby osobám v souvislosti s touto činností vznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného služebním zákrokem nebo služebním úkonem.
Nikde jsem se o nějakém "za každou cenu" nedočetl.
Myslím, že to ženete do zbytečných extrémů.
Policie ho donutila stojící (popojíždějící) kolonu podjíždět? NE
Policie ho svým autem (auty) jako buldozerem (takže fyzicky) dotlačila do stojící (popojíždějící) - respektive do odstavného pruhu, kterým podjížděl kolonu aut? NE
Tak za co chcete vinit policii? Jeho bylo rozhodnutí nezastavit a rozhodl se podjíždět. Policie pouze jela za ním a dávala mu signály, že má zastavit. Že se rozhodl nezastavit a riskovat bylo jeho rozhodnutí a nikoho jiného. Takže následky jeho jednání jdou za ním.
Něco jiného by bylo, pokud on by na konci kolony zastavil a policie do něj svými auta nabourala tak, že by poškodil auta stojící před ním a lidi v nich. Ano, pak by to byla odpovědnost policie.
Vám by se snad líbilo, pokud by policie např. při vykrádání vašeho bytu, domu přijela, počkala, až si zloděj věci naloží a nechala ho v klidu odjet, protože jinak by se mohlo stát, že by dotyčný zloděj třeba ze vzteku ve vykrádaném ještě před zadržením rozlil třeba benzin a zapálil ho? Byl byste raději, kdyby nechali zloděje utéct, než aby vám vaše věci zachránili? Pochybuju o tom.
K uvedenému případu, o kterém se teď tolik diskutuje. Víte, že řidič má povinnost zabezečit auto (motorku, ...) tak, aby nemohlo dojít ke znemužití jinými osobami, které nemají oprávnění ho řídit? (obdobně např tomu v zaměstnání - pokud necháte klíče od vysokozdvižného vozíku tak nezabezpečené, že si je může člověk nemají opravnění vzít a jezdit s ním, jsou za to nejen pokuty od Inspektorátu bezpečnosti práce, ale nesete tím i odpovědnost za škody tím způsobené) Takže bych se vůbec nedivil, kdyby někdo z poškozených vznesl nároky na úhradu vzniklé škody po rodičích dotyčného ujíždějícího, protože řádně nezabezpečili auto tak, aby ho syn nemohl použít a dotyčný soud by vyhrál.
Za mě-vycházím z jednoho: radši budu mít vedle sebe a před sebou mlaďocha bez řidičáku v ukradeným autě, než abych stál jako posledení v koloně vytvořené policií. Jednodušeji to vyjádřit nedovedu.
Jestli si všichni myslíte opak, tak Vám přeji, aby jste se nikdy nestali přímými účastníky takového "pomáhat a chránit", jako ti zranění z kolony.
Pomáhej nám všichni svatí, jestli tohle je budoucnost.
Díky za přání - já osobně si přeju, aby policie měla to právo v případě, že se jí někdo pokusí ujet (z jakýhkoli důvodů) ho ze silnice eliminovat co nejdříve bez ohledu na následky pro dotyčného (jeho havárie, smrt) unikajícího tak, aby už nikdy nemohlo dojít k tomu, že než ho zastaví, tak bude ohrožovat ještě další lidi okolo sebe.
To je totiž to jediné, co bych policii v tomto a dalších podobných případech vytknul - tak dlouho brali ohledy na pachatele, až jim to trvalo moc dlouho. Techniku na to mají (rychlá auta, zbraně), pravomoci v ramci nutné součinnosti občanů s policií v případě zásahu (postavit mu např. přes silnici napříč kamion pomocí zprávy vysílačkou).
Píšete "nenapadlo by mě očekávat něco TAKOVÉHO zezadu" - to děláte velkou chybu, která se vám může stát i osudná.
Pokud zastavujete v koloně na jejím konci, vždycky sledujte pečlivě provoz za sebou. Být "slisován" např mezi 2 kamiony nemusí být nic příjemného.
Když vás trefí kamion zezadu
Známým v r 1988 zachránilo sledování provozu za sebou život. Zastavili v koloně za kamionem a řidič si všiml, že kamion za ním to nemůže dobrzdit. Stihl jen mírně vytočit volant a přišla rána. Díky vytočenému volantu nešlo auto pod auto před sebou, ale bylo vystřeleno nárazem z kolony ven. Výsledek byl, že auto bylo na odpis (Renault 11, úplně nový), ale lidi uvnitř to přežili ve zdraví, ten vzadu dokonce bez pásů. Kdyby nesledoval situaci za sebou a neotočil volantem, byly na kaši všichni.
A mám i vlastní zkušenost - březen 1994. Stál jsem v koloně jako 4. Přede mnou osobáky - pouštěly odbočující auto do vjezdu domu. Když sem zastavil, kouknu do zrcátka a vidím, jak se na mne řítí zezadu favorit. Stihl jsem jen pustit brzdu a přišla rána. Zachránilo mne kromě puštění brzdy taky to, že auta přede mnou se už stačila rozjíždět, jink bych byl tomu rakušákovi s bavorákem přede mnou v kufru. Paní za mnou nás "přehlídla" (no koukala jinam než na silnici) a nestihla to už na mokru dobrzdit. Trefila mne asi ve 40. Já to přežil bez ztráty kytičky (náraz šel na závěsné zařízení, takže výsledkem byl jen mírně hnutý ocelový zadní nárazník), paní měla favorita rozbitýho až po čelní sklo (maska, obě světla, kapota, nárazník atd
Ze toho všeho jsem si vzal následující ponaučení. Pokud jsme nucen zastavit na konci kolony, už při brzdění zapínám varovky a koukám do zrcátka. Zastavuji (dobržďuji) zásadně tak, abych byl mimo osu auta před sebou (většinou směrem ke krajnici). Nikdy nejedu (nezastavuju) v ose auta před sebou, které má závěsné zařízení, protože závěsné zařízení je hodně nebezpečná zbraň.
Děkuji za info, nicméně už nějaké zkušenosti mám - za 25let své řidičské praxe jsem byl již několikrát nabourán zezadu, naštěstí vždy v podstatně nižších rychlostech. A o tom to je. Samozřejmě, když vidím kolonu, nebo vidím, že řidiči zapínají varovky, tak je okamžitě zapnu taky a snažím se jednak dobrzdit a jednak si nechat před sebou místo pro případný manévr. A pochopitelně sledovat zrcátka a chování řidičů za mnou, klidný jsem až za mnou stojí další auta. Jenže v situaci, kdy stojíte na konci kolony, nebo se pohybujete rychlostí chůze, tak vězte, že od okamžiku, kdy uvidíte auto jedoucí k Vám 200km/h, než zareagujete, tak už ho máte nabořeného v kufru. Nehledě k tomu, že v koloně moc místa na manévrování nebývá, už jsem taky několikrát radši z auta vystoupil za svodidla ( v situaci, kdy byla namrzlá dálnice a mlha).
Jezdím hodně a snažím se jezdit podle předpisů - ne ze zbabělosti, ale prostě proto, že když nic jiného, tak se nemůžu nechat vybodovat, protože mě řidičák živí. Nemíním nikoho umravňovat a kázat o dodržování předpisů, to je každého věc, ale mám docela husí kůži z toho, jak někteří řidiči žijí v tom, že mohou porušovat veškeré pravidla a zákony, včetně fyzikálních. Takže sorry, ale v tomto případě jsem rád, že to dopadlo jak to dopadlo, mohlo to dopadnout daleko hůř. Chlapec si sám vybral.
Diskuze je jen o řidičích.Ale platí to i v ostatním životě.Proč by nemohli policajti násilím vyvést z bytu problematického blázna a sociálního vyděděnce,který ostatním jen škodil.Pak vyhodil barák do vzduchu.
JABRAKA
Taky jsem v mládí nebyla žádný svatoušek. Na silnici za volantem auta jsem byla v 15ti... Ale přesně, policajt byl autorita. Takže zastavit i když z toho mohl koukat průser.
Policie v tomto případě neměla na rozhodování hodiny. Navíc jedná pod obrovským tlakem. Prostě došli k závěru, že obrovskou zbraň (rozuměj auto) má v rukou šílenec, který se chová nepředloženě a je schopen čehokoliv. Tak se ho snažili zastavit. Spolu s ním zastavili spoustu jiných aut. A teď je tu otázka. Jak to, že všechna tato auta zastavila v pohodě? Jak to, že nebourala? Jak to, že to do nich napral až ten MAGOR?... Policie udělala vše proto, aby ho "mírumilovně" zastavila. On této šance nevyužil. Díky Bohu, že sebou nevzal v jiném autě na onen svět malé děti...
A já osobně : nemám až tak ráda policajty , ale v tomto případě s nimi souhlasím
A souhlasím zde s těmi, co píší, že si kluk spletl reálný život s hrou na počítači. Domnívám se , že opravdu mají nějak "přeprogramované" mozky a domnívají se, že mají více životů .A bohužel nejen oni, ale i lidé kolem nich.
nikoho se zastávam nechci.. ale berme to tak že místo auta si představte zbran.. a když takový magor chodí mezi lidma a míří na ně zbraní, je třeba jednat... a nebo chcete čekat až vystřelí? co se týče policie, nevím, ale řekl bych že to je hodně složitá situace, nejlepší to je tak jak to dělají v americe, že je vytlačí ze silnice, ale zase střílet po gumách mezi autama, to bych si pak asi na triko nevzal, kdyby ten cyp s prostřelenou gumou napral do jiného auta a někoho zabil.. je to složité.. a myslím že nadávat na policajty není uplně košér.. chtěl bych vidět vás... to by bylo papa a šateček, štastnou cestu... ale pak by to bylo zase na vás protože jste porušili povinnost a nechali jste pachatele ujet.. ono třeba ho jen mohli sledovat, ale zase je možnost že i tak by to do někoho napral, a kdo by to měl na triku? no policati protože nezasáhli.. je to pomalu neřešitelná situace a ten kdo nadáva na policajty tak at se nejprv nad sebou zamyslí a jestli chce pindat tak at předloží stategický návrh a pak se muže diskutovat.. ale posléze je každý chytrý ...
Myslíte že to nejde? Všechno jde, když se chce. Ono je ale nutné mít plán připravený předem. A to policajti evidentně neměli. Co od nich taky čekat. Zachovali se přesně podle očekávání. Bez plánu, bez promyšlení. Improvizace jako prase, která stála zdraví jednoho nevinného který leží v nemocnici a hromadu šrotu. Jak je možné, že nemají předem připravené plány, pro takové případy?
Plán? Opravdu při nejlepší fantazii mě nenepadá jak šetrně zneškodnit magora řítícího se 200km rychlostí za provozu.
doplněno 03.03.13 20:15: Ten magor předchozí večer s kámošem vyžahl flašku vodky
Dobře, tak nám zabu prozraďte, jak byste zastavil za dané situace toho člověka, který prokázal, že prostě zastavit nemíní. A to vše v rychlosti 200km v hustém pátečním provozu.
Velmi rád si ho přečtu!
Ohneta a bmbx: A mohli by jste mi třeba pomoci Vy nebo policie v mé práci? Nemohli. Protože neumíte to co já. Stejně jako já neumím to co vy nebo policie. Ale ona by měla umět svoji práci, tak jako já nebo vy svoji. Měla by být připravená na řešení krizových situací. Pokud to neumí a nemá tyto krizové plány připraveny, potom někdo z odpovědných z vedení policie zklamal a nemá na svém místě co dělat. A výsledek? Velká hromada šrotu, jeden těžce zraněný, a totální zmatek na dálnici. Práce diletantů, píšu to od začátku.
Přesně tak. Práci policie vůbec nerozumíte, ale hodnotíte ji, kritizujete a samozřejmě 100% víte, že neměli žádný plán a nedělali svoji práci. To asi opravdu bez dalšího komentu.
Stále čekám (a nejenom já), na Váš tip, jak tedy ohleduplně, bez šrotu a zranění zastavit magora se zbytkáčem v krvi, který valí 250 km/h a nevíte, co udělá za další minutu.
Nikoliv blbé kecání. Ale obrana sebe samého před špatnými postupy policie. Já se nechci bát policie. Ti gauneři, co jich běhá a jezdí stačí. Rád bych Vás všechny viděl, co by jste říkali, až by díky diletantismu policie zemřel nebo byl vážně zraněn nějaký Váš příbuzný. Ještě by jste tak hýkali nadšením nad postupy které zvolila?
Ale prosím vás, za tu dobu co tu jen kritizujete postupy policie, tak jste nebyl schopen ani naznačit, jak by podle vás měla policie tedy postupovat. Takže jen blbé kecy, protože nejste s PČR kamarád. Pokud by nedej bože někdy došlo k tomu, o čem mluvíte v poslední větě tak vězte, že bych viděl vinu v diletantismu. Ale ne v diletantismu policie, ale toho pachatele. Jedině on je zodpovědný za to, co svými činy způsobí.
Srovnejte to s bláznem v bance, který má zbraň a rukojmé. Když po zásahu policie zemře jenom ten blázen, je to skvělý výsledek, ne?
Je to to samé - jenom že zbraň bylo vozidlo jedoucí přes 200 km/h.
To zabu :
Máte pravdu! Policie ČR by měla mít připraveny modelové situace, podle kterých by dopravní hlídky zasahovali proti podezřelým řidičům tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost a právo na plynulou jízdu ostatních účastníků silničního provozu. Ministr vnitra by měl na základě této smutné a zpackané události uložit policejnímu prezidentovi vypracování takových modelových situací!
Tak například kdyby ten mladík zjisttil, že už ho policisté nestíhají, určitě by nejel stále rychlostí okolo 200 km/hod .Policisté si na něj mohli počkat někde za bukem a prostřelit mu pneumatiky. Pak už by jeho zadržení bylo jednoduché a bezpečné. Navíc mohlo být jeho auto při projíždění okolo policejního passatu označkováno paint ballovou barevnou střelou třeba i několikanásobně, aby při střelbě na pneumatiky nemohlo dojít k trapnému omylu ) Na to ovšem naši policisté nepřijdou
)
V tomto případě, kdy totožnost podezřelého byla jednoznačně určena udáním otce (majitele vozidla) také stačilo pořídit krátký videozáznam jeho jízdy jako důkazní materiál a dojít si pro něho až se vrátí domů.
Vy, zastánci policejního postupu, který použila v tomto případě, se vžijte do postavení těch řidičů, kteří byli nuceni zastavit na dálnici a ten mladík do nich najel. Jak k tomu přijde ten těžce zraněný? Kdyby jel dál, tak se mu to určitě nestalo!
a nechcete jim to tam jit ukázat, jak se to dělá? jak říkam, posléze je každý chytrý... jak můžete vědět, že kdyby ho přestali pronasledovat, tak že by jel opět předpisově? co kdyby se řítil bezhlavě dál a pak by to do někoho napral? to by jste tu vřískal jak jsou policajti nemožní? no to si dokážu živě představit... a střílet po gumách? no na nějakem volnem prostoru dejme tomu, ale nezapominejte že pokud někomu prostřelite gumu ve vyšší rychlosti tak se může stát že to opět do někoho napere.. takže říkám, tohle není tak jednoduché, jak si myslíte... modelové situace.. tonevím.. jelikož nemůžete nikdy přesně předvídat co udělá..nejlepší modelová situace je sestřelit ho ze silnice co nejrychleji a pokud možno při tom nikoho nezranit.
Až bude k běžně dispozici to zařízení na dálkové vypnutí (zničí mu na dálku elektroniku) ujíždějícího auta (video je na YT - hledat se mi ho nechce), bude možné dělat plány. Do té doby asi těžko.
A tady se můžete podívat, jak se to třeba řeší jinde
Udivuje mě a hlavně hodně mrzí, že v dnešní době, kdy gauneři zastaví uprostřed vesnice auto převážející peníze a bez varování začnou střílet z brokovnice do čelního skla, kdy někdo zavraždí kadeřnici v holičství kvůli pár zlatým řetízkůmna krku, kdy matka porodí dítě a zakope jej na zahradě nebo mu nalije do čaje Fridex atd. atd. se najdou lidé, kteří litují "chudáčka", který ohrožoval desítky lidských životů a z jeho smrti, která byla zaplať pánbůh jediná a kterou si zavinil jen a jen svou blbostí, viní policii. Policie je pro ně nejhorší a takovýto grázlové chudáčci? Při tom předpokládám, že ti samý lidé ještě před měsícem kritizovali Klauzovu amnestii.
Lidi, nečumte tolik na Novu, tam Vám nikdy neřeknou pravdu tak jak je, ale tak, jak ji chce slyšet národ českých ovcí. Tudíš policajti jsou neoblíbení - tak za to musí moci oni - mladej hošík, který sice nemá papíry, ukradl Audinu a měl zbytkáč je však kladný hrdina, protože nebýt policajtů, nejel by přes dvěstě, ale přece max. 180...
Znám pár kluků od policie a psychicky vyhořenější zaměstnance jsem ještě neviděl...
1. Ukradl auto
2. Nezastavil policii, začal zběsile ujíždět
3. Najížděl do policie = přímý útok
4. Jel jak magor, musel před sebou vidět stojící auta a přesto do nich vletěl plnou rychlostí.
= Žádná škoda takového člověka.
Policie udělala jedinou chybu, a to že ho nezastavila dřív = hned jako ho dojeli. Buď roztočením do smyku (najedou do kufru) nebo natlačením na svodidla nebo do škarpy, nebo střelbou. Chápu že policista má zodpovědnost za svoje auto a nemůže si dovolit ho rozmlátit, na rozdíl např. od USA nebo Německa - tam by ho hned vytlačili do škarpy a bylo by po zběsilé jízdě a ohrožování ostatních...
Pokud někoho lituju tak ty zraněný a poškozený. Toho kluka ani omylem, dostal co si zasloužil.
Bohužel, u nás nesmí polcista použít služební vozidlo k zastavení vozidla ujiždějícího. A myslím, že by tento postup, při zastavování vozidla jedoucího přes 200 km/h, měl asi dalek horší následky. A střílet mohou pouze tam, kde by nedošlo k ohrožení jiných osob, což se na dálnici nepředpokládá.
Mají to těžké, každý jejich služební zákrok hned prověřuje kdejaká inspekce (kdy konrolních je možná více než policistů na ulici), sami při stíhání takového blba riskují životy, samozřejmě z povinosti, mají doma ženu s malým děckem a to vše za 16 tis.
A pak si přečtou takovoutu diskuzi, kdy jsou u některých "odborníků" za grázly oni...
V tomto případě souhlasím s policií. Zabránili většímu neštěstí. Ten kluk si to vybral a zavinil sám. Byl o 2 roky mladší než já. Byl plně odpovědný za své činy. Jestli byl pod vlivem alkoholu, drog, byl tím pádem víc nebezpečný ( to teprve prokáže pitva). Byl- li střízlivý, věděl co dělá. Vím, že kdyby..kdyby, neplatí, ale všechno je jen o člověku, řidiči. I při dodržování předpisů, zákonů, může dojít k nehodě, ale následky by nebyly tak tragické.
Také jsem si loni v létě koupil auto. Ale vím, že když sednu za volant a otočím klíčkem, jsem jednou nohou v kriminále a druhou v penále. Snažím se jezdit podle předpisů, i když se to kámošům třeba nezamlouvá.
Já bych každého potenciálního, budoucího řidiče, poslal nejdříve na měsíc do nemocnice na úrazovku, aby věděl, jak to vypadá, když někdo jede, jak hovado. Já tam pomáhal. Né kvůli řidičáku, ale škole. Myslím si, že by to každý měl dlouho před očima.
Můj poslední příspěvek na tohle téma. Opakujete tady s odpuštěním vše o mladíkovi. O jeho vině, atd. Ale skoro nikdo jste se nevěnoval tomu o čem píšu já. Všichni máte rudo před očima, a vůbec nevnímáte, že já píšu úplně o něčem jiném. Nikde nehájím jednoho mladého blázna. Mám pro něj snad jen pochopení.
Co se mi ale zatraceně nelíbí když si policajti vezmou mně a moje auto za zátaras a ani mně nevyženou z auta. To je prasárna a jejich pochybení. Ale to nikdo z Vás nepřizná. Přestože na místě toho těžce zraněného mohl být kdokoliv z Vás. A nemusel být zraněný nikdo, kdyby policajti alespoň vyhnali ty lidi z aut. Když už si vybrali jejich auta za zátaras.
Jak ale vidím, k tomu se odmítáte vyjádřit. Nepřesvědčil jsem vás, asi stále zastáváte názor, že čím víc mrtvol, tím líp. Nepřesvědčili jste mě, protože já si to stále nemyslím. A už se tu k tomu, k radosti všech kývačů policejního postupu, nebudu vyjadřovat. Užijte si to. Snad nebudete příště v tom policejním "zátarasu" poslední. Ostatně, máte pravdu, je malá pravděpodobnost, že to budete zrovna vy. Opravdu malá, ale je.
Až si ujasníte, co je zátaras a co je zastavení dopravy, aby se stíhané vozidlo nemuselo honit na přecpané dálnici, můžete diskutovat. Řidiči byli velmi ukáznění a pomalu se řadili dle pokynů. Těžko mohli, stejně jako policisté, čekat, že se ten hňup rozhodne spáchat sebevraždu. Taktéž, po své kritice práce policie, kterou zřejmě znáte lépe, než my všichni dohromady, jste stále "nedal/a ani jediný podnět, jak byste situaci řešil/a Vy.
Takže je to vše jsou jen takové ty řeči okolo, bez argumentů. Já mohu být na konci kolony, do které podobný kripl napálí. Vy můžete být zase vytlačen/a ze silnice dalším ožralým prasetem bez papírů.
doplněno 04.03.13 18:51: Teeeda, kluci
Cože?
"Těžko mohli, stejně jako policisté, čekat, že se ten hňup rozhodne spáchat sebevraždu."
Tohle se mělo předpokládat a nebrat na lehkou váhu.
doplněno 04.03.13 19:50:Znám, nebo neznám, brát v úvahu se to mělo. Jednalo se o lidské životy všech.
doplněno 04.03.13 19:57:Je zajímavé, že když někdo stojí na Nuselském mostě, je tam spousta psychologů. Klik měl u sebe mobil, mohl mu zavolat kdokoli z odborníků a využít psychologii. Stejně se už klukovi život nevrátí ani zdraví pochroumaným, ale mělo by to být pro příště, pro poučení.
Promiň, ale kolik znáš debilů, co vezmou auto a narazej s ním do stromu nebo jiného auta, aby se zabili? Já teda žádného.
já tady fakt z některých teču... a co by jste udělala kdyby jste dospěla k tomuto závěru? dejme tomu že to mohli předpokladat že to do někoho nebo něčeho napere... a dál? jak dostanete všechny ty auta z dálnice? zavoláte harrymu potterovi? kdo chce psa bít, hůl si vždy najde... řešení a argumenty nulové..
Stačilo by vždycky zavolat Chucka Norrise. Ten zvládne všechno. Říká se v kuloárech, že kdyby byl vir, zlikvidoval by i Domestos.
Místo toho, aby všichni nadávali policajtům, by pak všichni nadávali psychologovi, že může za to, že volal klukovi, kluk to za jízdy lovil z kapsy, aby to zvednul, a zabil se :D
"dzordz", nejsem promovaný psycholog, ale jsem máma, a jako máma ještě vím, co na moje děti platí, na to nemusím být psycholog. Mělo by se víc a myslet a pak konat. Říká se : "dvakrát měř a jednou řež". To je stará pravda. - pt
s tím pořekadlem se nedá než souhlasit... s psychlologem to je dobry napad, klukovi zavolat to určitě taky,, jen za 1. jak si mužete být jistá, že po tom co provedl, bude zvedat telefony. za 2. opravdu si nedovedu představit že jedu přes 200 mezi autama, držím telefon a kecam s psychologem.. v takove rychlosti stačí špatný pohyb, nepozornost a máte to za sebou...
"honzas1", jako rodiče měli kluka shánět sami, sami mu zavolat, snad vědí, co na něj platí. A říct mu, upaluj domů, kde vůbec seš, když tak tam počkej, jedu s kámošem pro tebe. Než tě chytnou policajti, nebo někam nabouráš a bude malér. A doma mu dát co proto. A hlavně mít schované klíče od auta, aby kluka náhodou zase nenapadlo někam si vyjet. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.