Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejvýznamnější Čech

Od: 12345* odpovědí: 22 změna:

Koho považujete za nejvýznamnějšího Čecha/Češku, žijícího nebo zesnulého (To je jedno)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jára Cimrman. I když se narodil ve Vídni, sám se považoval za Čecha.

vilik*
hodnocení

5x
A berete to geneticky, státní příslušností, z pohledu místa narození nebo bydliště, z hlediska výchovy, kultury, z vlastního národního přesvědčení, jazykově, mentálně?
Co nebo kdo je vlastně Čech? Z jaké doby může pocházet? Může být Čechem někdo, kdo se narodil třeba na Moravě? Nebo ve Vitorazi? A co když se ten dotyčný jmenuje třeba Muller, Weiss nebo Illes a Lakatoš? Nebo Alfonso Hernandez, když jeho tatínek je černoch z Kuby a maminka z Brna? Byli například Přemyslovci Češi, když vlastně mluvili německy a jejich manželky a matky byly ze všech koutů Evropy? A co dnešní šlechta? Lichtensteinové, Schwarzenbergové, Lobkowiczové?
A z jakého vlastně hlediska má být ten člověk nejvýznamnější?
Já nechci kazit otázku, ale poslední dobou pozoruju na poradně spoustu dotazů, které bych označil za hloupé, zbytečné, kdy tazatel si dal velmi málo práce s přemýšlením, co vlastně chce vědět. Takové dotazy z nudy, bez vlastní snahy se něco doopravdy dozvědět.
Takže odpovídám v duchu dotazu. Nejvýznamnější pro mě samotného jsem já a moje rodina.
Nejvýznamnější žijící Čech je podle mého názoru pan Kalousek, protože z diskuzí mám pocit, že on v ČR může za všechno.
A z nežijících Jára C., protože nejspíš vyhrál všelidové hlasování v televizním pořadu, a jen kvůli trapným zákazům britského majitele licence byl vyškrtnut. Místo něj zvítězil jakýsi Karel IV., který se sice narodil a umřel v Praze, ale jehož otec pocházel napůl z území dnešního Lucemburska a napůl z Belgie a jeho matka byla napůl Rakušanka, narozená ve Švýcarsku a napůl Češka, když tedy pominu její maďarskou babičku z otcovy strany.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, moje maminka a můj tatínek - jejich existence měla pro mě (pro můj vznik) zásadní význam. Zdravím!

tenspatny*
hodnocení

3x

Edvard Beneš

liska5
hodnocení

2x

T.G.Masaryk,

Z čeho soudíte, že byl Čech?

jjjaaa*

Souhlasím,TGM udělal pro český národ a státnost hodně.

liska5

Kdo zná dobře historii, tak ví, že máme svůj stát jedině díky Masarykovi.

nyk
hodnocení

2x

Do této skupiny bych zařadila i ty, co dokáží nasadit svůj život za záchranu druhého, třeba pro něho úplně cizího člověka. Je to supr člověk, možná obyčejný, ale je významný a hrdina.

praoteccech
hodnocení

2x

Obsahem taky myslím že Jára Cimrman, ale někteří ho neuznávají, nejvýznamější historický význam měl asi Praotec Čech.

culdabulda1*
hodnocení

1x

Jan Žižka taky není zrovna bezvýznamnej !

12345*
hodnocení

Zdravím, všichni jste si to vyložili po svém, a všichni správně;) Žádná kritéria jsem dávat nechtěla. Chtěla jsem, abyste odpověděli tak, jak to cítíte. Abych přispěla taky: Ze zesnulých: Václav Havel, Ze žijících jsou to dva:
1. Pan inženýr Kůrovec*smich*
2. M. Kalousek (Aspoň J.Soukup ho fanaticky obdivuje:-D)

culdabulda1*

pokud p. Havel - tak v jakém smyslu?

Culdo,asi v tomto smyslu !

pravdaozrude.cz/...

culdabulda1*

no jo - ale až padne jeho kult a toto vše se bude říkat oficiálně - tak bude možná ještě "slavnější" *smich*

Až tak hluboko jsem nezašla *smich2*

hodnocení

0x

Jiřík z Poděbrad

gurubhagavan*
13.06.18 07:02
hodnocení

0x

GVKB

*cert*

fram
hodnocení

0x

Věra Čáslavská, sportovní gymnastka

narozena: 3.5. 1942 Praha, Československo † 30.8. 2016 Praha, Česká republika

fram

a ještě Jožo Plečnik j.h.: fotoradce.cz/...

a Václav Havel - spisovatel a dramatik: vaclavhavel-knihovna.org/... - významný pro ty občany, co umí číst knížky.

No - on to je Jože Plečnik - ale hlavně to nebyl vůbec Čech *smich*

cs.wikipedia.org/...

fram

promon: Jasně, Jože Plečnik j.h.. No ždyť má j.h. (= je hostem*smich2*). Narodil se ještě ve stejné zemi, tj. Rakousko-Uhersku a ohromně se v Čechách architektonicky angažoval. Tak je skoro náš. (No jo, Čechy nejsou divadlo...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]