Nejste přihlášen/a.
Zamyšlení nad pohádkama pro děti. Včera jsem se díval na pohádku od Walta Disneyho Aladin. Neb Walt Disney je znám tím, že někdo z jeho lidí do pohádek strkal sexistické/erotické narážky. To že džin z láhve je vlastně démon je asi každému jasné. Pohádka má orientální nádech. V kóránu jsou džini popisováni jako démoni, zlý duchové. Duch se tváří jako milý, zábavný a hodný a dokonce se distancuje od toho, že by někoho zabíjel. Takže vlastně takový "hodný" duch. Ale bible říká, že sám satan se vydává za anděla světla. To, že džin z lahve je satan, o tom není pochyb. Sám se totiž prezentuje jako otrok (je totiž podřízený Bohu, i když je ve vzpouře proti němu a je jeho nepřítel - tak ho popisuje bible).
Situace která je v pohádce je taková: Démon nabízí Aladinovi splnění tří přání. Podobně v bibli přišel Satan, aby ho třikrát pokoušel. To co nabízí Satan Aladinovi je podobné co nabízel Satan, Ježíšovi:
Ďábel ho zase vzal na velmi vysokou horu a ukázal mu všechna království světa a jejich slávu a řekl mu: "Toto všechno ti dám, když padneš na zem a pokloníš se mi." Tehdy mu Ježíš řekl: "Odejdi, satane! Vždyť je napsáno: `Pánu, svému Bohu, se budeš klanět a jemu jedinému budeš sloužit.´"
To co nabízel démon Aladinovi bylo to po čem lidé obvykle touží: zábava, sranda, úspěch, sláva, moc, peníze, bohatství, obliba v kolektivu, věci lákavé pro oči i žaludek.
Nabízel všechno možné, jenom tam nebyla řeč o Bohu. Jinými slovy džin je v pohádce postavou, která má odlákat pozornost od existence Boha. Jediné co mohl nabídnout je hřích. Když totiž lidé všechno mají, nepotřebují Boha, nechtějí spokojí se slávou lidskou, s úspěchem a pohodlím a Boží Sláva či Boží přítomnost je přestane zajímat. Takže mise démona je, nabídnout vám všelijaké pokušení, které vás svede k hříchu a k pýše a oddělí vás od Boha.
Problém však je, že tyhle věci v pohádce nejsou vysvětleny. Je to tam podáno jako něco samozřejmého - máš svobodnou volbu a vyber si co chceš.
Jinak ale stojí ještě za přemýšlení, že všechny české pohádky co znám, ale i dvě ruské (Mrazík a Jen počkej Zajíci), jsou o pohádkových bytostech jako čerti, skřítci, mluvící zvířátka, takže vlastně se schvaluje existence duchovní říše nebo kouzelnictví. Ale nikdy v těchto pohádkách nenajdete (nebo já jsem nikdy neviděl) Boha, zejména má-li to reprezentovat "křesťanskžidovského" Boha jako milující bytost, která jasně definuje co je hřích a jaký trest za něj náleží. V pohádkách se manipuluje s pravdou. Jsem přesvědčen že je to dědictví komunizmu. Je to generační odkaz. Komunismus, který potíral křesťanství a víru v Boha, protože se bál toho, že samostatně uvažující lidi a věřící ve vyšší principy by mohli komunistický režim svrhnout. Z toho důvodu, pokud vím, žádné pohádky o Bohu nejsou, a už vůbec ne výchovné. Místo toho je jim nabízená zastrašující idea existence zlých duchovních sil, čertů, čarodějnic atd, jako prostředek k ovládnutí mas. Z toho nakonec pramení i to, že je v dnešní době tolik ateistů popírající existenci Boha. Vyrostli na pohádkách, které schvalují jen imaginární duchovní bytosti, ale Bůh mezi nimi není!
Další duchovní paskvil, který naše společnost zasela, je že se nesmí zobrazovat scény jako krev, zabíjení zvířat, ačkoliv je to přirozenou potřebou k obživě člověka a na vesnicích, kdo se bojí zabít a vykuchat třeba králíka, rybu nebo prase, je prostě strašpitel, srab, rozmazlený mamánek, budiž kničemu, kterého by si žádná ženská nevzala protože nedokáže ani kuřeti zakroutit krkem! Prostě pohádky vychovávají děti směrem k ideji, že zvířátka jsou jenom roztomilí mazlíčci případně hračky na hraní a realita je před nimi potlačována jako by se jednalo o zlo. Ale realita je taková, že zlo je oklamávat děti. Když ani dítě neví jak se připravuje jídlo, protože to nikde nevidělo, tak je to ostuda a v dospělosti to pak samozřejmě neumí, takže takový rozmazlenec není schopen pracovat v zemědělském průmyslu, kde je třeba zabíjet nebo kuchat zvířata.
Další věc, že v jiných kulturách jsou tyhle věci například normální. Tak třeba islámský stát vychovával svoje děti tak, že je učil zabíjet nevěřící a uřezávat jim hlavy. Nedá se říct, že by je to nějak poškodilo. Prostě se to naučili. Spíš je poškodila ona indoktrinace nenávistí a ztráta respektu k životu. Indoktrinace k ignoranci lidství a absence lásky, soucitu apod.
Podle mě by tyto vlastnosti měly být rozvíjeny v českých pohádkách, ale v závislosti na Bohu. Měly by být vedeny k tomu, že Bůh je reálná existující bytost, se kterou mohou mluvit - jenže to by byl povyk, že je to manipulace s dětmi. Ale indoktrinovat je ve smyslu že démoni a zlý duchové existují a zabíjet zvířata je špatné a aby se báli krve, to špatné není? Protože pokud věří v démony, ale nemají naději, že existuje něco vyššího než ten zlý duchovní svět, Bůh který je nadevším, pak je to opět jen manipulace, dědictví komunismu. Proto tolik veganů dnes, co vyrostli na pohádkách.
h4ever - Tak třeba islámský stát vychovával svoje děti tak, že je učil zabíjet nevěřící a uřezávat jim hlavy... Podle mě by tyto vlastnosti měly být rozvíjeny v českých pohádkách, ale v závislosti na Bohu.
Teda poslyšte h4ever - vy snad v něčem jedete, ne? Myslím, že kdo mě tu zná, těžko by mě označil za obdivovatele islámu - spíše opak je pravdou, islám jsem zažil a proto vím, co dokáží.
Ale podezírat pohádku o Aladinovi z šíření násilného islámu je poněkud ujeté. Je to prostě jen a pouze pohádka - a podle mě není až tak špatná, mé děti se na ni taky x-krát dívaly a zatím nikomu hlavu neuřízly ...
A co se týče šíření víry - můj názor je asi takový - když už jste naťukl ten islám - možná si zkuste zjistit, informace o tom, jak třeba vypadal starověký, předislámský arabský svět. Byl kolébkou vědy, spousta termínů - jako je třeba algebra je právě arabského původu.Položili dodnes platné základy věd. Jenže pak nastalo islámské období. Prostě nahradili vědecké chápání světa vírou. No a podívejte se, kam je tento přístup dovedl. Z rozvinuté, starověké země se stala víceméně pustina plná náboženských fanatiků.
Takže nějak nevidím důvod, proč do dětí hustit vpohádkách víru v cosi. Ale pro Váš klid - pokud mě paměť neklame, už před delší dobou byla natočena podle mě poměrně hezká pohádka
- zkuste si přečíst komentáře v onom linku. Možná Vám objasní, že současná mladá generace má svůj názor (netvrdím, že vždy správný a dokonalý) ale odklon od víry je zřetelný
doporučuji k přečtení
je tam i docela pškný graf - zejména ta modrá čára by Vás mohla zajímat.
Algebra, že je arabského původu? Ale byly to přece arabové, kteří zdecimovali západoevropskou kulturu! Všechno vědění, pochází ze západní Evropy. Oni neuměli nic, jen to ukradli nám. Vzali ty nejmoudřejší lidi sebou na východ, co nepotřebovali, spálili, vyplenili, zbytek povraždili, tak aby byli lidé snadno kontrolovatelní. Nejdem historik, ale existuje pro to období nějaký termín, nějaká zima nebo tak něco, období středověku, kdy byla u nás krize, kterou vyvolali tihleti arabští hrdložezové, znemožnili ekononomický rozkvět, protože přepadávali obchodníky, lodě a vše si podřídili. Západní člověk, křesťan už neměl žádnou svobodu. Takzvaní arabští myslitelé, jen uchovali to co nám ukradli. Arabové nikdy nebyli chytří, nic vlastního nedokázali. Potřebovali na to otroky ze západu, aby jejich kultura začala zkvétat. A vy si myslíte, že to všechno tu islámskou kulturu, architekturu a vzdělání udělali oni? Oni to importovali z ciziny. Podobně jako Římané. Arabové byli barbaši, nic neuměli. Uměli jen válčit.
Graf je jen potvrzeních mých slov - je tam vidět vliv komunismu. Komunismus přece u nás nastoupil v roce 1950. Navíc, jak víte, že lidé uváděli své náboženství pravdivě? Vždyď komunismus křesťany potíral, málo kdo by se přiznal ke své víře. Vidíte, že čím dál méně lidí chce tuto otázku zodpovídat. Oproti roku 2001 tam vidím velké zlepšení. Lidi v něco věří. Sice je to víra, která je nespasí, ale začínají hledat a uvědomovat si, že ateismus nedokáže zodpovědět jejich otázky ohledně smyslu života, atak. Pak je otázka koho měli v té modré křivce - věřící. Pravděpodoně mysleli lidi hlásající se k nějakému náboženství. Hodně lidí v něco věří, ale nehlásí se k žádnému náboženství. Každopádně vidím za tím ten komunismus. To je prostě přežitek. Lidi chtějí kontrolovat své děti a tak, aby v nic nevěřili. Ve snaze je ochránit, jim vlastně škodí. Možná by byl ještě dobrý graf ukazující nárůsty sebevražd, počty duševně nemocných a tak. Pak byste pochopil/a souvislosti...
Pozn. Hlásit se ke kř. hodnotám ještě neznamená mít vztah s Bohem, znát Boha a být spasen od hříchů. Praví vyznavači uctívají Boha v Duchu i v Pravdě. Teprve ti mají zaslíbený život věčný, život v nebi.
Ano, nejen algebra je arabského původu. Ostatně - i ty číslice, co máte na klávesnici jsou arabské - to je co?
Zkuste si někdy přečíst něco o Mezopotámii - a možná pochopíte, že to bylo tehdy centrum vzdělanosti a těžko by koho ukradli tehdejší Evropě, která byla zaostalejší.
Tak Vám to shrnu jednodušeji - pokud člověk používá rozum, zkoumá a bádá - má šanci se posunout dál. Pokud se však začne bezmyšlenkovitě řídit jen náboženskými dogmaty - je to cesta do háje.
Tady se oháníte jakýmsi spiskem starým cca 16 století, ale přitom si myslím, že snad chápete, že země není placka, kolem které obíhá Slunce . I když... Vaši předchůdci ve víře pro tohle přesvědčení upalovali.
Tak já to nemám z náboženských dogmat, mám to z nějakého historického dokumentu o islámu či o islámském světě. Běželo to kdysi na Prima-zoom a probíralo se tam křesťanství a islám. Tam to zaznělo jak to vlastně bylo.
Tak v tomhle /čas 14.54/ máte 100% pravdu (a trochu napravil ty předešlé příspěvky). Převážnou většinu vědění a znalostí si přivlastnili a shromáždili z vypleněnných zemí a oblastí. Byli ,,kolébkou,, ale dále se již nerozvíjeli, dá se to dohledat.
@pohanka: děkuji. Ono to málo lidí ví a zdá se že ve školách se o tom neučí. Ale je to přitom logické. Byl to nájezdnický národ, a všechny národy, které takto přepadávali a ničili, kradli. Ještě se mi vybavili mongolové, tedy vlastně bychom mohli říct číňané, s těmi taky byl problém. Čína ale narozdíl od arabů opravdu vědomosti střádala mnohé tisíciletí a pěstovala. Věřím, že na tohle téma by mohli historikové založit diskusi a bylo by to čtení zajimavé. Tedy podobně jako ta knížka, o které tu byla zmínka jak vznikaly pohádky... Ještě je fakt, že národy se buď snaží o ekonomický růst, což je spjaté s podporou vzděláním a na válku se nepřipravují nebo zbrojí a vzdělání zaostává. Takový národ spíš agresivně expanduje.
PS: Doprčit, to by mě zajímalo, proč se o tom v těch školách neučilo? Proč se furt protěžuje mýtus že veškerá naše "civilizace" vlastně vznikla v arabských zemích. Takový nesmysl. Kdo a proč to tu protěžoval...
A to, že je země placatá se učí stále, je to tak prostě dané v té jejich knize, a nemohou to změnit. Pokud to není hoax, tak byla na toto téma /slunce obíhá naši placku/ napsána v zahraničí i diplomová práce jedné studentky.
děti by se naopak měli vychovávat v úctě ke zvířatům a přírodě, když už nemají úctu sami k sobě !
K úctě ano, ale taky s vědomím, že se jedná o potravu. Takže by se neměli přehnaně fixovat. Až nastane čas že je třeba tomu zvířeti uříznout hlavu tak se to prostě udělá. Podříznou ho a nechají vykrvácet. Jen by se neměl překrucovat účel podřezávání a vysvětlit, že je to prostě jen maso. Ideální by bylo, ještě vyjádřit vztah mezi Bohem, člověkem a zvířetem - protože zvíře je Boží požehnání pro člověka v tom, že je jeho potravou. To otevírá celý prostor pro vytvoření pohádek o tom, jaké to bude v nebi, nebo na nové zemi, kde už se zvířata nebudou požírat... Ale vytvářet zkreslenou realitu o tom, že zvířata se mají rádi a nepožírají se to je dost fatální. Třeba si neuvědomí ani to, že had může zabít, protože had přece nezabíjí (v pohádkách). Nakonec celý tento přístup je vlastně v duchu ďábla, protože ďábel je otec lži a manipulace od počátku. Není se pak co divit, že vyrůstá generace, která se štítí spousty jinak zcela normálních věcí, jako jídlo a práce (např. příprava jídla ze zvířete).
Dobrý den
To k jakému "táboru" daná mýtická pohádková nebo náboženská postava "patří" zda jde o démona, nebo anděla (poloboha apod.) vychází vždy z paradigmatu z jakého vycházíte, vycházíte z toho "židokřesťanského" pak soudíte jak soudíte a ani jinak v podstatě nemůžete, čili z vašeho pohledu odpověď již znáte...
Proč se v pohádkách nemluví o Bohu? Není to dle mne vlivem komunistické ideologie vždyť to by pak např. v americe musely být pohádky "plné Boha"...Ve většině těch "klasických" původně sesbíraných lidových pohádek např. z našeho středoevropského prostoru nemluví o Bohu většinou proto, že původ "látky" daných pohádek je často (ne vždy) třeba starší než židokřesťanské paradigma (které na našem území nebylo "ode dávna" tedy od doby kdy to tady bylo osídleno) čímž nechci říci že by "pohané" byli neznabozi nebo vždy barbaři jak se obecně soudí ale jen to že měli zkrátka a dobře jiný světonázor jiný pohled na realitu i na samotnou nejvyšší skutečnost "Boha" vycházeli z jiného paradigmatu než později sem donesené židokřesťanství..., z toho důvodu nemůžete očekávat že se tam budou objevovat postavy jako svatý Petr, Ježíš Kristus či židovský Jahve, v pohádky kde tyto postavy vystupují jsou pochopitelně mnohem pozdějšího data respektive jde již o "nové pohádky" ovlivněné židokřesťanstvím...
K zabíjení a kuchání zvířat, nejde o rozmazlenost spíše o to, že dotyčný člověk má dostatek empatie aby soucítil i se zvířetem takže pokud může zařídí se dle toho, maso buďto úplně vynechá anebo alespoň dle svých schopností a možností omezí a konzumuje ho šetrně neb ví, že za každým "řízkem" se skrývá živý tvor, který stejně jako my cítí bolest strach stres, prožívá hrůzu ze smrti prožívá i surovost lidí (čest vyjímkám, jsou zajisté i "řezníci" kteří to hledí zvířatům ulehčit když už nemohou jinak ale těch je málo ) Čistě z praktického hlediska maso je potravina "těžká" pro tělo celkem těžce odbouratelná zatěžující játra, proto by se masa mělo konzumovat více než s mírou pokud vůbec...Lidský zažívací systém není uzpůsoben k tomu aby člověk 3x denně každý den konzumoval velké porce masa, vzhledem k zažívacímu traktu má být maso maximálně jen příležitostným doplňkem jinak se bez něj člověk obejde zcela naprosto bez problému, naopak prosperuje díky tomu daleko lépe a dříve tomu tak z ekonomických důvodů i zhusta bylo.(jedli kaše, později brambory, chleba mléčné produkty apod., maso měla chasa v nějaký ten svátek v neděli čili jednou za čas ) Pochopitelně zase vycházíte z židokřesťanského paradigmatu které pochopitelně "úctu" ke zvířatům jako takovým v podstatě nezná...
Co se týká veganů, dle mne není nutné být přímo veganem, vegetariánství postačí, ať tak či onak každopádně by se mělo dbát na zlepšení životního komfortu zvířat ve velkochovech aby za to co si od nich lidé berou nežili celý svůj život jako v koncentračním táboře protože přece podle "chytrých lidí" jde o "tupá stvoření" "boží hovada". Nepřejte si aby zvířata měli tu možnost jednou lidem vrátit to co jim oni provedli a nadále provádějí...to by bylo řevu, to by bylo breku a zoufalství, žádné židokřesťanské peklo by se tomu nevyrovnalo to mi věřte...
Ale vždyď křesťanství na našem území bylo dosti dlouho, začalo upadat až s příchodem evolucionismu a rozvojem techniky ve dvacátém století (ne-li už v 19.st.). Nevím jaké pohádky byly třeba v 17. a 18. století, ale spíš bych řekl, že to byly zastrašující povídačky třeba o klekánicích, vodnících atd. Vodník je ale vlastně satan, vládce pekla, protože drží duše v nádobách, tedy něco podobného smolným jámám ve které budou hořet nevěřící až budou v pekle. Myslím, že tyhle mýty sloužli k zastrašování dětí, ale nevedli k pěstování vztahu s Bohem.
V Americe zase vládnou ilumináti - svobodní zednáři, ti razí ateistickou cestu. Sice jsou to posluhovači satana, ale dělají to potají, takže jejich byzardní satanistické rituály nejsou veřejnosti běžně na očích... je však jasné že uctívání lebek a jiných satanských s...k není uctívání Boha. Podle mě S.Z. je promyšlená organizace, která dělá vše pro to, aby svedla lidi od Boha. Například sekta Svědků Jehovových původně byla založena svobodným zednářem C.T.Ruselem, který se zabýval mystikou, egyptskými památkami a biblí; symbolika svobodných zednářů byla spjata s prvními vydáními strážné věže. Takže mám důvod věřit že cílem této mocné organizace je dělat vše, co svádí lidi z pravé cesty.
Nové pohádky přece vznikají stále, jako třeba létající švec nebo jak se to jmenovalo co bylo v kinech za našich mladých let, zubatá čarodějnice, princezna jasmína, já si nepamatuji názvy těch pohádek, ale bylo to natáčené v 90. létech.
Ta přehnaná empatie ke zvířatům, podle mého názoru, je vypěstována tedy indoktrinována těma pohádkama. Přece mohou udělat pohádku, ve které zvíře má strach ze smrti, bojí se, a cítí, ale také se nemůže vyhnout svému osudu, že bude zkonzumováno jiným zvířetem či člověkem, protože ty taky potřebují jíst. Všimněte si, že dravci či šelmy v pohádkách nikdy nejí (maso). Už jste viděl, že by v pohádce lev žral slámu?
"Čistě z praktického hlediska maso je potravina "těžká" pro tělo celkem těžce odbouratelná zatěžující játra, proto by se masa mělo konzumovat více než s mírou pokud vůbec"
Bible zase schvaluje některé druhy masa a jiné vylučuje jako nečisté, třeba vepřové je nečisté. V biblických časech židé konzumovali především ovčí maso, kůzle, nebo dobytek.
"Lidský zažívací systém není uzpůsoben k tomu aby člověk 3x denně každý den konzumoval velké porce masa"
To ano, ale zároveň bychom maso neměli vylučovat z jídelníčku už proto, že pěstování obilnin je fyzicky mnohem náročnější, pokud musíte jako biblický zemědělec pobývat dlouhé hodiny na slunci a třeba obkopávat pole.
Podle bible jsou zvířata podřízené člověku ne naopak.
No, dosti dlouho u nás křesťanství sice bylo, ale ne tak dlouho aby před ním nebyly kulty "předkřesťanské" zvané dneska (nepřesně) "pohanstvím" a tam je třeba hledat leckterou látku která je později v těch lidových pohádkách co se v osumnáctém devatenáctém století začaly hojněji sbírat a dnes se nám dochovaly jako pohádky "lidové". Mnoho "pohádkových postav " tam obsažených totiž původně nebyly pohádkovými bytostmi nýbrž "starými Bohy" což je přímo i potvrzené, jde například o nám známého "Děda vševěda" (ale je jich víc nestudoval jsem to tak do hloubky ale viz. např. kniha Perun od Michala Téry /okrajově/ ale najdete toho jistě víc když se po tom budete pídit) součástí dávného "náboženství" byly původně i další mýtické a pohádkové bytosti jako např. sudičky, víly i ti vodníci jak jste zmínil apod... je toho víc, k tomu připočtěte mýtické postavy strážce hor apod. (Krakonoš, Praděd) Čili jistěže tam nenaleznete např. nic ze soudobého křesťanství ale to neznamená že by původní pohádky nenesly zkazky nějaké teologie byla to ale jiná teologie než si křesťané dnes představují navíc v mnoha pohádkách je i řada skrytých významů máte tam motivy cesty osudu zkoušky a tak dále čili pohádky můžete číst i jako dospělý ovšem s jistými vědomostmi v nich můžete vidět velmi daleko do minulosti ještě předkřesťanského náboženství ovšem musíte také počítat s tím že řada věcí byla za tisíciletí ztracena změtena dokroucena ať již úmyslně kvůli tlaku nové křesťanské víry anebo neúmyslně chybami většinou dříve ústního podání...
K iluminátům se nechci zatím vyjádřit jelikož toto téma nemám dost dobře "prostudováno"...
K tomu masu ještě zvířata nemají na výběr jednou se narodíte jako býložravec např. koza tak i kdyby jste chtěl nemůžete baštit řízky, lev nebo had budou zase těžko vegetariány když je příroda jednostranně určila k lovu. Člověk ovšem na výběr má, to že zvířata vnímají strach stres a bolest je naprosto přesně dokázáno přítomností stresových hormonů v mase po porážce, jelikož takové maso je pak tímto značně "znehodnoceno" čili zde nejde o pohádkovou indoktrinaci nýbrž o holý fakt tak to prostě je...
K produkci masa že je to "snazší" (ve smyslu pohodlnější) dejme tomu, ale rovněž je prokázáno že to jednoznačně není hospodárnější neboť k výkrmu zvířete určeného ke konzumaci je spotřebována daleko větší osevní plocha jednotlivých plodin, než by tomu bylo v případě že by tyto plodiny byly zpracovány pro lidi k přímému konzumu bez toho "mezičlánku" tedy masa. Čili existují dosti dobře podložené studie, které tvrdí, že pokud by došlo k přímé konzumaci plodin jež se zkrmují nebo místo nich byly pěstovány plodiny jež lze konzumovat přímo bez zkrmování na světě by prakticky zmizel hladomor, neboť nedostatek plodin je často způsoben tím že se zkrmují lidé tím získají sice "maso" ovšem na úkor dalších lidí které by uživily plodiny které by se nezkrmovaly...
Jistěže jsou národy pohybující se v pouštních polopouštních a podobných oblastech nebo polárních oblastech kde v podstatě přímo nic moc nevypěstují čili maso je pak původně potravina "nezbytná" dnes s rozšířením dovozu už ale toto také ne vždy platí...Jinými slovy i některé "přísnější" východní duchovní školy vyznávající vegetariánství konzumaci masa připouští ovšem jen v případě že k požití není nic jiného a pouze za účelem nasycení a nikoli pěstování nějaké "rozkoše" jak je třeba dnes zvykem konzumovat třeba nějaké žraločí ploutvičky takže zvířata se mrzačí jen kvůli "mlsnému jazýčku".
Ano uvádíte jak je to v Bibli, každý většinou lne k tomu učení víře ke které "dospěl" tzn. jsou učení na světě od těch "materialistických a čistě pragmatických" až po "polomaterialistická" a dále až opravdu k těm nejduchovnějším kde už člověk bere ohledu i více na ostatní i na ty zvířata, nic se ale nedá vnucovat k tomu musí člověk vnitřně dospět jinak to ani nelze, a ani nemá cenu někoho "obracet na víru" obrácení musí přijít samo až nastane jeho vnitřní pravý čas až dotyčný "pochopí" ...
Janm, musím Vás poopravit. Možná pro naši evropskou spotřebu je maso z vystresovaných zvířat znehodnoceno.
Právě pro arabskou konzumaci je potřeba zvíře podříznout a za živa mu vytrhnout snad jícen z těla ven. To samé pro asijskou kuchyni, kdy je ,,živočich /kočka, pes/ brutálně týrán, bit v pytli, skoro zaživa vařen, aby maso právě obsahovalo ten určitý druh látky, která prý maso udělá lepším. S konzumací takového masa se do lidského těla dostává látka, která nabuzuje hormony a proto jsou arabové agresivnější a sexuchtiví /platí hlavně u skopového masa/.
Pohádka nemanipuluje s pravdou.
Podívejte se na Wikipedii, co vlastně POHÁDKA je.
Cituji: Jde o vyprávění založené na básnické fantazii, zejména ze světa nadpřirozených jevů. Důležité je, že pohádkový příběh není původně vázán na podmínky reálného světa. Příběh samotný není vypravěčem prezentován jako pravdivý a posluchači zpravidla také nevěří, že by se mohl odehrát ve skutečnosti ...atd. Čtěte dále sám.
Je to dost poučné, je to pohádka, protože to tak je, vymyšlené, neuvěřitelné. Řeknu ji dětem na dobrou noc.
To, co mícháte dohromady, tak to je již normální život. A to se naučí ve škole, a dát králíkovi za uši, tak to dítěti ukáže třeba táta, nebo děda na vesnici. Kolik občanů vyrostlo ve městech v paneláku? A ti všichni by měli umět porazit krávu, nebo prase? Ne každý měl babičku na vesnici a zúčastnil se zabijačky. /Možná jse ovlivněn nějakou reality šou o naší zlaté mládeži, ale to neberte tak vážně, hlavně, aby šokovali/
Pokud je rodina věřící, tak ať tak vychovává i svoje děti, dětské náboženské literatury je všude dostatek, od první Bible v kreslené podobě nebo Biblických pohádek pro malé děti.
Máme destaro kde je ,,nezabiješ,,. potom nechápu vaši větu ,,... islámský stát vychovával svoje děti tak, že je učil zabíjet nevěřící a uřezávat jim hlavy...a je to nepoškodilo... opravdu?
Nechte pohádky pohádkami, nepleťte do toho náboženství ani skutečný život.
A pokud byste si chtěl vybrat, tak i pohádky a pohádkové příběhy jsou rozdělené podle témat, takže si můžete vybrat třeba podle doby vzniku, podle věku pro koho jsou určené, podle národů, podle spisovatele, a tak podobně.
A že tam nejsou nějaké kruťárny? I ty se tam najdou - vlk sežere babičku i Karkulku a myslivec rozpáře břicho, Otesánek také spolkne koho vidí, v Perníkové chaloupce se upeče Ježibaba, v jedné pohádce sepsané B. Němcovou se oddělují údy krásné dívčiny od těla a navíc vydloubnou oči. A nadpřirozené je, že třeba v poslední jmenované pohadce se rány potřou zázračnou mastí, údy přirostou a oči prohlédnou.
---------------------------------
V poslední větě píšete ...něco o veganech, co vyrostli na pohádkách, promiňte, ale mám pocit, že mícháte jablka s hruškami, že jste úplně mimo.
O létajícím ševci a princezně Jasněnce neni žádná nová pohádka, to jenom byla nově sfilmována. Najdete ji v knize České pohádky od Jana Drdy, poprvé z roku 1959, a jsou to lidové pohádky /stejně tak i Božena Němcová sesbírala a sepsala desítky lidových pohádek/
Meleš píchoviny, jako obvykle. V pohádkách nevystupuje Bůh proto, že si na jeho výklad a zobrazování uzmula monopol samotná církev, jinak to bylo rouhání a jaké byly tresty ve středověku víme. Vždyt si na to vyhradila dokonce jedno z deseti přikázání, které říká Nevezmeš jména Božího nadarmo, neboli tomuto prohřešku věnuje stejnou pozornost jako třeba vraždě.
Kromě toho dnes samozřejmě i Bůh se v některých pohádkách objevuje, třeba Stvoření světa, nebo Anděl páně..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.