Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivná iluze

Od: kimba® odpovědí: 26 změna:

Podle japonského psychiatra Akioshiho Kitaokiho, který vymyslel tuto iluzi, je obrázek nehybný pro vyvážené a odpočinuté lidi. Když se spirála aktivně pohybuje, potřebujete odpočinek a spánek po dobu 8 hodin. A když se pohybuje velmi rychle, pak potřebujete odpočinek v nemocnici. A co když to vůbec není spirála? Tak jak jste na tom?

Podivná iluze

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

4x

Mě se sunou pomaly. Chvilku se i pozastaví. Připadá mi to jako pomalu lezoucí had. Dokud se člověk nesoustředí, tak si opravdu myslí, že to je spirála, při lepším kouknutí ale vidí ty kruhy. Je to ale pěkné a zajímavé.

doplněno 05.06.18 23:13:

Největší /vnější/ kruh se mi sune doleva a ten menší před ním doprava.

doplněno 07.06.18 14:24:

Tipla bych, že se jedná o to, jak člověk umí zapřít pohled ,,do blba,,.

72mona3*

Jsou dny, kdo ho do blba upírám často :-D

hodnocení

3x

Záleží na tom, kam se díváte. Pokud upřete oči třeba nahoru, na první rameno spirály, tak se to ani nehne. Ale jestli se díváte do středu, tak se to začne pohybovat-točit. Čím víc ale půjdete očima směrem nahoru, nebo do stran, to je fuk, pohyb se zpomaluje, až se úplně zastaví.;) tak se nenechte oklamat. Začne se to pohybovat od třetí řady spirály. Čím víc se blížíte očima ke středu tím víc se spirála točí. U mne teda ale stejně strašně pomalu. Takže já budu určitě v pohodě. :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, spirála to není - jsou to kruhy (řazené od největšího k nejmenšímu). A ani se to nehne. Zdravím!

Bene, ono se to opravdu hýbe. Je to optický klam. Ale fakt záleží jak se na to člověk dívá. pokud upřete oči na jden bod tak se to nehýbe, ale pokud budete vnímat obě barvy a ty pruhy, budete mít dojem, že se to točí. Na tom to je založené. Je fuk, jestli tomu někdo říká spirála, nebo kruhy. A navíc, když se na to opravdu zadíváte, máte dojem, že to spirála je. Je to jenom taková sranda. A takových existuje víc. Nechce se mi to vyhledávat, ale je to dost známé. Bylo to i v jednom pořadu v televizi, myslím že to bylo na ČT 1.

A ještě bych dodala, pokud opravdu nic nevidíte, tak budete mít nějaký problém s očima, protože to je založeno na nějakém fyzikálním zákoně. On to vkladatel trochu nešťastně uvedl, s tím Japoncem a únavou. Ani jedno s tím nemá nic společného.

ben®

suzymon - rád bych vyhověl a potvrdil nějaký pohyb, ale nemohu. Zkrátka nic - ovšem, já jsem vyrovnaný "odvar" z cholerika a je fakt, že oči mám spíše na parádu .

hodnocení

1x

Spirála to není, ale "hýbe" se to relativně rychle. :-D

hodnocení

0x

Mně se to hýbe pomalu zvenku a čím víc dovnitř, tím rychleji se to hýbe:-D.

72mona3*
hodnocení

0x

Přesně jako Ben. Kruhy se ani nehnou ;)

A to se potřebuju fakt vyspat *kafe* M.

hodnocení

0x

Při prvním letmém pohledu se mi kruhy zdají být v mírném pohybu. Po chvilce dívání se zastaví. Jsem zvědavá, jestli ráno po probuzení ten pohyb opravdu nezaznamenám.

iz*
hodnocení

0x

Mně se kruhy se nehýbou.

hodnocení

0x

Ať čumím jak chci a kam chci, ani se to nehne. A to sem po celodenní dřině a moc jsem nespal.

hodnocení

@ringo: Tak to ještě zkuste po návratu z hospody ! :)

hodnocení

Mně se to trochu pohybuje večer a ráno obvykle ne. Ale stále mám problém, když se snažím pouhým pohledem ověřit, že jsou to všechno jenom kruhy. Asi má každý z nás trochu jinou psychickou odolnost. Doufám, že aspoň některé z vás pobavilo !

Mně to pobavilo, protože ten pohyb se opravdu dá ovlivnit. A nezáleží na únavě, ale na tom, na co se člověk soustředí. Schválně zkuste zapíchnout pohled pouze do jednoho místa a spíše na ten největší kotouč a opravdu se to ani nehne. Ale čím víc se člověk očima blíží kstředu, tak má dojem že se kruhy pohybují jako had. Je to založeno na optickém vjemu lidského oka a každý by to měl mít stejné. Pokud ovšem hraje férově...;)

hodnocení

@suzymon: Souhlasím. Pokud pohled zafixuji, kruhy se zastaví. Ale stačí jen nepatrně pohnout očima a pohyb se projeví. Předpokládám, že čím větší únava, tím větší roztěkanost a pohyb očí. Tím by se iluze dala vysvětlit. Ale jak jsem psal, někteří z nás jsou zkrátka odolnější.

Ano, pobavilo :).

Mně se to točí, ať dělám, co dělám (a v libovolnou denní dobu). :-D

Jinak tento "pohyblivý" obrázek znám - viděla jsem ho už vícekrát, ale díky za připomenutí. *palec*

still10k*
hodnocení

0x

Když doširoka otevřu oči a koukám sem tam, nebo kruhy vnímám periferně, točí se různými rychlostmi. Ale když koukám doprostřed, uklidním se a přivřu oči, tak kruhy stojí. Tady bude asi ten trik.

Still, tak jsem to také zkusila, jde to, ale dá to víc námahy, soustředění se do jednoho bodu a nevydržím to dlouho, za chvíli oko začne vnímat i okolí a znova se to dá do pohybu. Každý z nás si uvědomuje, že lidské oko má široký záběr. I když se díváme dopředu, přesto částečně vidíme i do stran. nejsem žádný vědec, ale určitě je to někde vědecky vysvětleno. Princip funkce lidského oka. No a tady ten obrázek byl právě na základě takových principů vymyšlen. Viděla jsem více takový zvláštních úkazů, kdy právě využívali optického klamu. Ono by se toho dalo najít určitě víc. Pamatuji si, že to bylo s nějakými plochými tvary, namalované v různých barvách. Zepředu to byly obyčejné čtverce, ale ty se z určitého úhlu pohledu úplně změnily v krychle, nebo tak něco. To je asi vlastně princip těch 3D obrázků. A tohle bude něco podobného. A ještě můžete zkusit popojet obrázkem nahoru a nechat kouka jenom spodní kousek kruhu teda takový malý půlkruh. Nice se neděje, stojí to, ale když popojedete nahoru o kousek a už toho vidíte víc, začne se to pohybovat.

hodnocení

0x

Skoro se mi nepohybuje, což je dobře, rychle se pohybuje údajně člověku nemocnému nabo nějak oslabenému.

Maky, to asi pravda nebude. Nemocná jsem nebyla už asi 40 let. Nevím co je to chřipka a jiné běžné nemoci ani neznám. A přece se mi to točí. ;)

P.S. Teda zlomila jsem si koleno, to jo. Jo a před dvěma lety jsem chytila nějaký bacil do močáku. Ale jinak jsem v pohodě a nejsem zrovna nejmladší...

suzymon, jasně že to tak nemusí být, vzpomněla jsem si, že mi neco podobného přišlo emailem a bylo to tak vysvětleno.

Maky, chápu, však i zde to je tak prezentováno. Je to hned v úvodní otázce. Ale únava, nebo nějaká nemoc, s tímto "fenomenem" podle mne nesouvisí. Je to prostě zábavné a zajímavé. :)

still10k*

to suzymon: Mno není to sice žádný analytický zázrak, ale já bych to zase tak nepodceňoval. Já jsem si obrázek stáhl jako potřebný. Střízlivá a odpočatá mysl je důležitá nejen pro efektivní myšlení samotné, ale i pro pud sebezáchovy, včasnou reakci atp. Když nás nic neohrožuje a lidé okolo se chovají relativně normálně, tak potřebu myslet jasně a objektivně až tak nepociťujeme a sklouzáváme k myšlenkovým stereotypům. Ale to se může změnit ne z minuty, ale ze sekundy na sekundu. Stačí jeden neopatrný řidič na jedné straně a jedna nepatrně opožděná reakce na straně druhé *kafe* a je z toho neštěstí... *alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]