Nejste přihlášen/a.
...aneb kam se hrabe Amerika.
Nedávno tady proběhla dikuse o zázračném minitopítku. Byla o něm dokonce reportáž v "Černých ovcích", kde se potvrdilo, že ono zařízení ani omylem nesplňuje to, co reklama nabízí. Takže jasné klamání spotřebitele. Přesto ono zařízení, popírající fyzikální zákony, TV Shop nabízí dál.
Dneska jsem viděl další povedenou reklamu v TV Shopu, tentokrát na miniaturní ochlazovač vzduchu "AIRCOOLER"(kupodivu ho nenazývají klimatizací). Účinost srovnatelná s klasickou klimatizací, ale s mnohonásobně menší spotřebou, je to malé, přenosné a dokonce si to můžete vzít ven k bazénu, kde Vás to v tropických dnech příjemně ochladí lehkým, chladným vánkem . Je to kostka cca 20 x 20 x 25 cm, obsahující ventilátor, jakýsi speciální filtr (zhruba 15 x 15 cm) a nádobku na asi tak 1 litr vody (vydrží tam údajně až 8 hodin). Nic víc. Žádný odvod teplého vzduchu. Jen chlazení pomocí odpařování vody průchodem vzduchu přes kus mokrého hadru. Napájené je to adaptérem přes mini USB konektor (jako mobil). Údajně to během několika desítek vteřin dokáže v horkých dnech vychladit i běžnou kuchyň, ve které se zrovna vaří oběd pro početnou rodinu. To celé za – " Ne 8000,- Kč, ani za 3000,- Kč, ale za pouhých 1499,- Kč" ! No nekupte to, že?
Já se ptám: Jak je možné, že v téhle zemi je možné beztrestně klamat a podvádět spotřebitele ? Navíc ve veřejné televizi? Proč nikdo nezakročí proti podobným "obchodníkům"s lidskou neznalostí a naivitou? Vždyť je to docela normální podvod a ten je, pokud vím, trestný.
Dobrý den, po celém světě vždy platilo, platí a platit bude, že nejvíc se dá vydělat na lidské hlouposti. U nás to nemůže být jiné. Zdravím!
magdon - a což zažalovat za podvod např. katolickou církev? Ta už 2000 let bohatne na něčem, co ještě nikdo neviděl (a inzeruje to stále) .
ben: Zase se najde někdo kdo viděl, uvěřil. A dokažte, že neviděl a nevěří. To je ten "kumšt" v podnikání , vládnutí, oblbování a Bůh ví co ještě.
ben - S tím s Vámi naprosto souhlasím, ale žalovat nikoho nebudu a církev už vůbec ne. Na té si už vylámali zuby jiní borci, než jsem já .
magdon - a což zažalovat ženské? Věky podvádějí muže zkrášlovací kosmetikou a v poslední době i zvětšováním ňader silikonem (podvod jak z učebnice) . No, ale už dál nebudu Vaše závažné téma zlehčovat - patrně jediná "neprávní" obrana proti podvodu je ostražitost, vlastní úsudek a rozum.
@magdon - Jak je možné, že v téhle zemi je možné beztrestně klamat a podvádět spotřebitele?
Protože zákonodárce předpokládal, že spotřebitel není blbec
NOZ § 4
(1) Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.
jedubabicka: Ti zákonodárci vědí prd, jaký rozum má průměrný spotřebitel. Jsem přesvědčen, že třetina poslanců by byla schopna si uváděný produklt klidně koupit, protože tomu nerozumí a kdyby neměli takové platy a koukali na každou korunu jak ušetřit. Technika jde každým dnem kupředu a jen málokdo z běžných spotřebitelů může sledovat, jestli skutečně nevymysleli něco geniálního a nezkoumá detailně produkt je-li to možné či podvod. Zabývám se amatérsky elektřinou 50 let a musím vždy zkoumat, jestli některé věci skutečně jsou podvod, natož běžný spotřebitel a ženy všeobecně vůbec nemají v tomto zkušenosti o co jde.
Magdon, já s tebou souhlasím a také mne to před nějakou dobou docela lezlo na nervy, co všechno si ti podvodníci beztrestně dovolí lidem nakukávat. No a pak jsem viděla ten film "Šmejdi". Asi ho tady viděl každý z nás. A najednou mi došlo, že se rozčiluji zbytečně. Ty lidi v tom filmu všichni věděli předem, že budou okradeni a že je nic dobrého nečeká a přesto tam šli a tím autobusem jeli a pak se nechali dobrovolně nahnat jako stádo dobytka někam do místnosti a tam podepisovali smlouvy na 30 tisícové půjčky na koupi nějaké hovadiny, která měla hodnotu několika stokorun. Dokonce tam byla paní, která pokaždé koupila indukční vařič za 10 tisíc a přitom měla doma ve skříni už dva kusy, ještě ani nevybalené. A nějakou lampu, která čistila vzduch a jiné blbosti. Doma brečela a vytahovala ty krámy a stěžovala si, že už je zadlužená asi 200 tisíc a že to nemůže splácet a tak dál. Všechno jí vysvětlili a ona se zapřísáhla, že tam už nikdy nepojede. No a co se stalo? No JELA! A zase se nechala nachytat. Když se jí ptali proč to udělala, řekla, že ji přemluvila její kamarádka, aby jela s ní a že prý jí tam sebrali občanku a tu jí nedali, dokavaď si něco nekoupila. Tu občanku tam skutečně po těch lidech chtěli, byla tam skrytá kamera, ale nikdo je nešacoval fyzicky. Vynutili si to slovně. Ale kdyby někdo z těch lidí řekl nedám, tak by ho tam přece snad nezmlátili. Já si ale myslím, že se stejně pokaždé jedná o určitý okruh lidí, kteří naletí v každém případě. A i když naletí, nedojde jim to a pokračují, protože jsou trochu duševně zaostalí, nebo co.
Takže co z toho vyplývá? Nechte lidi, ať si natlučou čumáky. Nemá smysl se snažit jim pomáhat, protože oni stejně nechápou, že jim chcete otevřít oči a ochránit je. Oni si naopak myslí, že jim to, nebo něco jiného, chcete odepřít a že jim to nepřejete.
Ono to máte těžký. Chápu, že někteří neznají fizikální princip fungování klimatizace a tudíž jsou schopni uvěřit že daný výrobek ony parametry splňuje - byť člověk i s jen základními povědomostmi o technice chápe, že to prostě nikdy fungovat nemůže. Těžký je to proto, že třeba EU nám tluče do hlavy takový pitomosti, že vysavač s motorem 900W má větší sací výkon jak vysavač s 1700W motorem. Přitom stačí jen tak zlehka přiohnout metodiku měření či nějakou podobnou kulišárničku
Holt fyzika a její zákony jsou poněkud jiného ražení, než by mnozí EUsoudruzi chtěli, nebo nejspíš prostě přesahují jejich horizont poznání. Proto se tu mohou prodávat takovéto šunty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.