Nejste přihlášen/a.
Ta přezdívka asi vystihuje moji podstatu. Nemám ani vysoké vzdělání (jen díky své vytrvalosti a snaživosti jsem dokončil střední a to ještě ne zcela lehce a ve standartním čase) ani nejsem chytrý! S nějakým dalším možným studiem už jsem se nadobro rozloučil, stejně by mi nic nedalo, navíc dnešní svět je o něčem úplně jiném. Připadám si naivní-respektive tak možná ke mě někteří i přistupují. IQ mám přes 90 a to rozhodně není žádný zázrak. Živím se manuálně-dělník, ovšem jsem rád i za to! Plat asi nemám nikterak zázračný, ale ani ne nejhorší. Svůj život jsem si představoval jinak, ale bohužel to takto dopadlo. Chci více peněz, i když nejsem žádný materialista, bohužel jsou však k některým věcem v tomto životě nezbytné.
Pokud nechcete něco hned, najděte si v životě svou zálibu a začněte ji rozvíjet. V dnešním světě jsou cenění lidi, kteří mají dobrý selský rozum a jsou zruční, pracovití a šikovní. Pokud Vás tedy něco zajímá (nějaký obor, téma), postupně na tom pracujete a nečekejte změnu za 1 rok. Nicméně vášeň a nadšení jsou základem pro úspěch.
V každém státě je hierarchie. Někdo se dostane i s menšími znalostmi výše, na lukrativní pozici, třeba náhodou a štěstím, byl v pravý čas na pravém místě, nebo třeba pomocí tlačenky.
A někdo musí za pár zlatek tvrdě dodržovat pracovní dobu a makat celý vyměřený čas někde v továrně.
Tady vidíte, že ani vzdělání není to, co vám přinese dobře placenou práci, maturitu má dnes skoro každý.
Dříve byl systém, že studijní typy opravdu studovali a ten zbytek byl ,,určen,, pro učňovské školství. A celé učňovské školství opravdu fungovalo a nabízelo nepřeberné množství oborů. To se bohužel zkazilo a dnes je to bída s nouzí.
Kdybyste se vyučil nějakým řemeslem, mohl jste dnes podnikat sám na sebe v oboru, který je žádaný, byla by po Vás poptávka, mohl byste si diktovat cenu, za jakou práci uděláte.
Učňové se ale nehlásí a plno podniků shání vyučené pracovníky, a ti nejsou. Tak se nabírají cizinci, třeba i na zaučení.
Že učiliště musí kvůli nedostatku přihlášených žáků, nebo vůbec žádní žáci neprojeví o obory zájem, zavírat a končit, vládu možná zajímá, ale nic s tím nedokáže udělat. Všechno dobré co fungovalo a stát na tom fungoval, se zničilo.
Ceny bydlení vylétly závratně vysoko a třeba jste uvažoval, že si něco pořídíte, ale jak sám píšete, Váš plat to neumožní.
Ona pomalu mizí střední třída. Stát má nástroje k tomu, aby měl takové pobídky, aby vše fungovalo k rozkvětu. Ale zatím to vypadá spíše k ničení toho, co fungovalo.
Podívejte se na inzeráty, na firmy ve svém okolí, jaké jsou žádané profese. Kde chybí pracovníci a kolik nabízejí plat. A tím směrem se zkusit dovzdělat.
Mnohdy se nabízí rekvalifikace, ale ani to není řešení. Rekvallifikace nenaučí to, co třeba ve tříletém učebním oboru, a ani nabídka nemusí odpovídat poptávce v reálu.
Kosmetika, kadeřnice, manikůra, pedikůra, vizážista, masáže, instruktor kondiční chůze, manažerské kurzy asi pro Vás nebudou to pravé ořechové. Pokud ale Vás tento směr zajímá i to třeba může, nebo žijete v lázeňské oblasti a uplatnil byste se tam. Avšak opět to nebude žádný 40 000 plat. Ale třeba kurzy sváření, zámečník, řidič /o řidiče městské hromadné dopravy je asi všude nouze/, truhlář, klempíř atd. možná zaměstnavatel upřednostní. Avšak otázkou je, jak dlouho kurz trvá a co všechno se v něm naučíte, abyste mohl pracovat samostatně. Nebo po zaučení a získání opravdu dobrých znalostí a dovedností.
Radu, najít si druhé zaměstnání Vám nedám. Protože co byste z toho života jinak měl. Makat 12-16 hodin denně se stejně nedá dlouho a navíc to zkracuje život. Člověk by si měl vydělat v normálním 8 hodinovém zaměstnání tolik, aby měl vše na dobrý život. Doba je ale taková, že to prostě bude jenom pro vyvolené.
Dělejte to, co Vás baví, naplánujte si dovolenou, na kterou se budete těšit. Stýkejte se s lidmi, kteří Vás berou a váží si Vás.
Já si myslím že vůbec nemusíte házet flintu do žita. K tomu IQ - ono není jen jedno, univerzální IQ, které třídí lidi na génie a pitomce. Viz
což se dá shrnout třeba tak, že někdo má vysoké IQ třeba pro vystudování 2 vysokých škol zabývajících se vysokou matematikou, ale v praktickém životě, či interpersonál. vztazích jsou úplně mimo.
To, že jste dělník je dnes spíš výhoda, protože různých VŠ co mají titul z naprosto nepoužitelného oboru je tolik, že by to člověk mohl házet vidlemi. Zato řemeslníků je totální nedostatek. Takže máme spoustu odborníků na evropské záležitosti (což já chápu jako studium adekvátní třeba VUML cs.wikipedia.org/... ) ale zato zámečníků, truhlářů , svářeču a pod je nedostatek. Z toho vyplývá, že jsou i dobře placeni. Takže pokud umíte řemeslo, určitě máte dost možností.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.