Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíčky na smetaně - ano či ne?

Od: ben® odpovědí: 43 změna:

Dobrý den, mám zase jeden volnější dotaz. Občas se v nějakém TV programu vyjádří nějaká známá osobnost, že nejhorší jídlo, které pozřela, jsou plíčky na smetaně (kyselé, slizské a zdá se, že už je snad někdo měl dříve). Jenže, mně plíčky na smetaně chutnají a nemám k nim výhrady. Jak to máte Vy? Je to nejhorší jídlo, které znáte? Ošklivíte si je nebo si na nich pochutnáte? Děkuji za názory a třeba i vzpomínky z dětství, kdy Vám bylo toto jídlo vnucováno. Zdravím!

doplněno 01.06.18 16:52:

Ještě doplním - kdo bude plíčky hanět, tak nemůže očekávat moje ohodnocení .

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nikdy jsem je ani neochutnala. U nás se nedělaly, do školní jídelny jsem nechodila. Ale dršťkovou miluju, tak asi by mi chutnaly. Bez okyselení, to nemám ráda v žádné omáčce.

Co bych vám ale navrhla: u nás doma se dělával k omáčkám jako příloha svítek. Znáte to někdo? Ten by mi k plíčkům myslím pasoval. Před pár měsíci jsme to probíraly se sestřenkou a vzpomínaly, a nedalo mi to a udělala jsem je ke kopračce.

ben®
hodnocení

mňam

aknelka - svitek neznám, ale možná to bude něco jako nok. To už by bylo na jednu porci toho slizu až moc .

Žádný sliz *smich*.

Ušlehají se bílky, přidá se sůl. Do ušlehaného se opatrně vmíchají žloutky a krupice. A pak se na lívanečníku smaží něco podobného lívancům - po obou stranách. Usmažené svítky se vloží do kastrolku s horkým mlékem (cca 2 cm mléka, ohřát do varu). Dost nabudou - "napijou" se mléka. Přidávají se k omáčce místo knedlíků.

U nás se dělávaly svítky třeba ke kaprovce, ale i k ovocné omáčce apod.

Asi si je udělám zítra, kopru mám hodně.

A chutná mi to i bez té omáčky *smich*.

hodnocení

3x

mňam

Já je od dětství vyloženě zbožňuju (a to nejsem velká milovnice masitých jídel).

ben®
hodnocení

mňam

ildika - správný přístup .

72mona3*
hodnocení

2x

Zdravím Bene, já je měla naposledy jako dítě školou povinné. A přiznejme si to, školní jídelna nedokázala mladé strávníky pro toto jídlo nadchnout. Od té doby jsem neměla odvahu je pozřít. M.

72mona3*

Všimněte si, nehaním ;)

Zdržím se hlasování, raději *hi*

ben®
hodnocení

mňam

72mona3 - díky za reakci. A rozmyslete si, jak budete hlasovat .

hodnocení

2x

Dodnes jsem nezapomněla na svůj poslední přímý kontakt s pajšlem. Plíčky na smetaně se to často píše, pajšl se to (v mém okolí) vyslovuje a někdy i píše.

Bylo to v druhé nebo třetí třídě ve školní jídelně. Jedna spolužačka dostala na talíř veký kus snad krkavice. Prostě tlustou měkkou a nechutně vypadající trubku. Házely jsme to po stole, dozor se zlobil, volaly jsme jedna přes druhou, že toto jíst nebudeme. Situace to byla hodně emotivní, proto ji mám ještě dnes před očima. Na pajšl jsem tehdy zanevřela a už mě na něj nikdy nikdo nenalákal. A nenaláká :).

ben®
hodnocení

mňam

bimbam - snad se nebudete zlobit, ale tuto antireklamu na plíčky (pajšlík) hodnotit nemohu .

jofa*
hodnocení

2x

Říká se, " Hlad je nejlepším kuchařem". Takže hlad nemám, diky pro mne chutnějšímu jídlu (taková pravá svíčková) a tudíž je vůbec nemusím. Kdyby bylo hůř, určitě bych si pošmáknul i na těch plíčkách.

ben®
hodnocení

mňam

jofa - beru to jako nepřímo vyjádřené mňam .

jofa*

Dneska jsem měl vynikájící drštkovou (polévku) až tam lžíce pomálu stála. No nedej si to když to je tak vynikající. Rozsekaný bachor. kniha, čepec... mňam.

Ledvinky, jatýrka, býčí koule, brzlík... :)

jofa*

jedubabička: No tak v drštkový snad ne!

@jofa - To bylo k tomu "mňam" ;)

hodnocení

2x

mňam

V hospodě plíčky na smetaně za 4,40kčs a dávali jsme si je hned dvakrát!*palec2* Recept na plíčky mám na ploše, chci si je udělat.

Plíčky na smetaně - ano či ne?
ben®
hodnocení

mňam

dvd99 - no, ono tam nic špatného není, tak s knedlíčkem to je bašta .

mňam

Plíce spolkne také zabíjačkový guláš.

mňam

dvd99:moc složitý recept.Vepřové plíčka vyprat,s divokým kořením uvařit a vyjmout.Zaklechtnout zakysanou smetanou s moukou a vložit nakrájené plíčka zbavená.Pokud nemáte nic proti masoxu tak přidat.Dosolit dle chuti a dle chuti přidat ocet,nebo citrón.Hovězí plíce nebrat.mamina

mňam

mamina - tento recept je ze závodní kuchyně, viz vpravo nahoře (100 porcí), vaše zjednodušenná verze, je na domácí prostředí!*palec2*

fram

Plíčky báječné měkkoučké - ovšem kdyby byly. Viděli jste je prosím někdo někde prodávat? Já už dlouho ne...*mnam* Recept používáme týž jako výše uvedla "mamina" (se zakysanou smetanou), vzniknul tak, že místo králičího masa se vaří plíce. *mnam*Příloha: jedině brambor vařený ve slupce.

mňam

Fram,máte pravdu.Naše řeznictví provozují přímo jatka a mají pouze hovězí plíce.Vepřové vůbec nedostavají,ani je nelze objednat.Předtím tu byl řezník,který měl maso z Polska a měl všechno.

mňam

dvd99-Knihu znám a mám ji doma.Je to nejlepší kuchařka podle které jsem se před xxx roky učila vařit.:)

hodnocení

2x

Už jsem to dávno nejedla, ale baštila jsem to ve školní jídelně a nad ničím jsem nepřemýšlela. byla to smetanová omáčka, trochu nakyslá a dobré knedlíčky k tomu. Jen jsem se oblizovala. Ale že bych si to uvařila zrovna dneska, tak to teda moc ne e e . Tenkrát to totiž vařili jiní, dneska už vím jak to vypadá za syrova a to nějak nemusím. :-D Ale vařím pajšlík pejskovi a kočindám.

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den. Plíčky na smetaně jsem jídávala před dávnými lety v závodní jídelně. A dělávali je tam fakt moc dobré a mně chutnávaly. Ale mám takový dojem, že většina lidí měla stejně raději pečené kuřecí stehno s rýží... :)

Sama plíčky nevařím, asi bych je tak dobré jako v jídelně udělat neuměla. Navíc ony lépe vypadají už uvařené v omáčce než syrové. To není na ně moc hezký pohled.

ben®
hodnocení

mňam

eulalie - no, nemůžeme plíčky srovnávat s kuřetem nebo kachnou, to je fakt. Hlavně, že je neodmítáte.

mňam

Bene, já mám radši ty plíčky než kuře nebo kačenu...:-D

hodnocení

2x

mňam

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že jsme měli od mého dětství každoročné vepříka nebo dva a to až do roku 2000, tak jsme připravovali i plíčky na smetaně a musím říct, že mě také chutnají. Vlastně celé rodině. Tak pro mě to určitě není nejhorší jídlo. A v minulosti jsem si je dával v Praze občas v nějaké jídelně. Teď to snad ani nenabízejí. Pravda ale je, že jsem je neměl dlouho. Běžně kupuji.játra, ledvinky, dršťky, srdce, ale plíčky nevidím.

doplněno 02.06.18 13:38:

Alespoň prozatím nedopadly plíčky špatně. Anketa vychází v jejich prospěch. I přesto, že já je mám rád, čekal bych horší výsledek.

ben®
hodnocení

mňam

gamapolis - potěšil jste mě . Anketa je nezávazná (v podstatě nedůležitá), ale zatím je pro plíčky příznivá.

sebod*
hodnocení

2x

*blee*. To si radši okoušu vlastní prsty u nohou nebo umřu hlady, než bych pozřela plíčky *smich*

mňam

sebodko, dávám mínus*nene* hanit takovou dobrotu!*alene*

sebod*

ať se propadnu třeba na samé dno hodnotících žebříčků *cert*, ale plíčky NIKDY *bum*

mňam

propadnout se máte snad do západního Německa?:-D Nikdo vám je nevnucuje, holt nevíte, co je dobré!;)

fuj

@sebod, plně chápu

nikdo*
hodnocení

2x

A já je zase miluju. Domácí i hospodské. Jen ty z družiny se nedaly jíst, stejně jako špenát. Jánevím, co s tím ty kuchařky dělaly, ale bylo to nejedlé. Nebo to přišlo teprve s věkem? Kdo ví...

hodnocení

2x

mňam

Je to dobrota, stejně jako všechna ta ve škole zatracovaná jídla - rajská, koprovka, čočka, špenát ..

Skoro mám pocit, že děcka ta jídla odmítají jen proto, že je to zvykem. Aby byla IN.

Z pozorování front v závodní jídelně musím říct, že u dospělé populace jsou nejoblíbenější. Jen u pajšlu statistiku nemám, u nás ho nedělají.

hodnocení

0x

@bimbam - Prostě tlustou měkkou a nechutně vypadající trubku.
Což není vina pajšlu, ale kuchařek - když neumějí vařit nebo na to kašlou, stvoří blaf k nejedení i z pravé svíčkové.

Plíčky jako takové mi nevadí - ale dneska už se mi je nechce vařit.

hodnocení

0x

fuj

Než plíčky, tak raději samotný suchý knedlík.

ben®
hodnocení

mňam

pckop - rozumím. Vy budete asi asketa .

lee*
hodnocení

0x
Vnitřnosti obecně nepozřu. Vadí mi konzistence, chuť, "vůně".. Ale mamka,kdysi pedagog, na plíčky z jidelny občas vzpomíná, jak ji chutnaly, ale co pamatuji, nikdy je nevarila

hodnocení

0x

Plíčky na smetaně jsem měla naposledy někdy na základní škole a v té době mi to opravdu vůbec nechutnalo. Od té doby jsem je nikde jinde nejedla a ani jsem je nezkoušela dělat doma, ale tipovala bych, že by mi to nechutnalo stejně jako mi nechutnají dršťky, játra, prdelačka, prejt apod.Vlastně jsem plíčky na smetaně nikdy neviděla ani na jídelním lístku restaurací - to si snad ani nemá člověk kde jinde dát, pokud si to neudělá doma.

hodnocení

0x

fuj

No, plíčky zrovna nemusím (...když máš opravdu hlad... ;)), ale znám i horší jídla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]