Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zase jeden volnější dotaz. Občas se v nějakém TV programu vyjádří nějaká známá osobnost, že nejhorší jídlo, které pozřela, jsou plíčky na smetaně (kyselé, slizské a zdá se, že už je snad někdo měl dříve). Jenže, mně plíčky na smetaně chutnají a nemám k nim výhrady. Jak to máte Vy? Je to nejhorší jídlo, které znáte? Ošklivíte si je nebo si na nich pochutnáte? Děkuji za názory a třeba i vzpomínky z dětství, kdy Vám bylo toto jídlo vnucováno. Zdravím!
Ještě doplním - kdo bude plíčky hanět, tak nemůže očekávat moje ohodnocení .
Nikdy jsem je ani neochutnala. U nás se nedělaly, do školní jídelny jsem nechodila. Ale dršťkovou miluju, tak asi by mi chutnaly. Bez okyselení, to nemám ráda v žádné omáčce.
Co bych vám ale navrhla: u nás doma se dělával k omáčkám jako příloha svítek. Znáte to někdo? Ten by mi k plíčkům myslím pasoval. Před pár měsíci jsme to probíraly se sestřenkou a vzpomínaly, a nedalo mi to a udělala jsem je ke kopračce.
mňam
aknelka - svitek neznám, ale možná to bude něco jako nok. To už by bylo na jednu porci toho slizu až moc .
Žádný sliz .
Ušlehají se bílky, přidá se sůl. Do ušlehaného se opatrně vmíchají žloutky a krupice. A pak se na lívanečníku smaží něco podobného lívancům - po obou stranách. Usmažené svítky se vloží do kastrolku s horkým mlékem (cca 2 cm mléka, ohřát do varu). Dost nabudou - "napijou" se mléka. Přidávají se k omáčce místo knedlíků.
U nás se dělávaly svítky třeba ke kaprovce, ale i k ovocné omáčce apod.
Asi si je udělám zítra, kopru mám hodně.
A chutná mi to i bez té omáčky .
Dodnes jsem nezapomněla na svůj poslední přímý kontakt s pajšlem. Plíčky na smetaně se to často píše, pajšl se to (v mém okolí) vyslovuje a někdy i píše.
Bylo to v druhé nebo třetí třídě ve školní jídelně. Jedna spolužačka dostala na talíř veký kus snad krkavice. Prostě tlustou měkkou a nechutně vypadající trubku. Házely jsme to po stole, dozor se zlobil, volaly jsme jedna přes druhou, že toto jíst nebudeme. Situace to byla hodně emotivní, proto ji mám ještě dnes před očima. Na pajšl jsem tehdy zanevřela a už mě na něj nikdy nikdo nenalákal. A nenaláká .
mňam
bimbam - snad se nebudete zlobit, ale tuto antireklamu na plíčky (pajšlík) hodnotit nemohu .
Říká se, " Hlad je nejlepším kuchařem". Takže hlad nemám, diky pro mne chutnějšímu jídlu (taková pravá svíčková) a tudíž je vůbec nemusím. Kdyby bylo hůř, určitě bych si pošmáknul i na těch plíčkách.
mňam
V hospodě plíčky na smetaně za 4,40kčs a dávali jsme si je hned dvakrát! Recept na plíčky mám na ploše, chci si je udělat.
mňam
dvd99:moc složitý recept.Vepřové plíčka vyprat,s divokým kořením uvařit a vyjmout.Zaklechtnout zakysanou smetanou s moukou a vložit nakrájené plíčka zbavená.Pokud nemáte nic proti masoxu tak přidat.Dosolit dle chuti a dle chuti přidat ocet,nebo citrón.Hovězí plíce nebrat.mamina
mňam
mamina - tento recept je ze závodní kuchyně, viz vpravo nahoře (100 porcí), vaše zjednodušenná verze, je na domácí prostředí!
Plíčky báječné měkkoučké - ovšem kdyby byly. Viděli jste je prosím někdo někde prodávat? Já už dlouho ne... Recept používáme týž jako výše uvedla "mamina" (se zakysanou smetanou), vzniknul tak, že místo králičího masa se vaří plíce.
Příloha: jedině brambor vařený ve slupce.
mňam
Fram,máte pravdu.Naše řeznictví provozují přímo jatka a mají pouze hovězí plíce.Vepřové vůbec nedostavají,ani je nelze objednat.Předtím tu byl řezník,který měl maso z Polska a měl všechno.
Už jsem to dávno nejedla, ale baštila jsem to ve školní jídelně a nad ničím jsem nepřemýšlela. byla to smetanová omáčka, trochu nakyslá a dobré knedlíčky k tomu. Jen jsem se oblizovala. Ale že bych si to uvařila zrovna dneska, tak to teda moc ne e e . Tenkrát to totiž vařili jiní, dneska už vím jak to vypadá za syrova a to nějak nemusím. Ale vařím pajšlík pejskovi a kočindám.
Dobrý den. Plíčky na smetaně jsem jídávala před dávnými lety v závodní jídelně. A dělávali je tam fakt moc dobré a mně chutnávaly. Ale mám takový dojem, že většina lidí měla stejně raději pečené kuřecí stehno s rýží...
Sama plíčky nevařím, asi bych je tak dobré jako v jídelně udělat neuměla. Navíc ony lépe vypadají už uvařené v omáčce než syrové. To není na ně moc hezký pohled.
mňam
eulalie - no, nemůžeme plíčky srovnávat s kuřetem nebo kachnou, to je fakt. Hlavně, že je neodmítáte.
mňam
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že jsme měli od mého dětství každoročné vepříka nebo dva a to až do roku 2000, tak jsme připravovali i plíčky na smetaně a musím říct, že mě také chutnají. Vlastně celé rodině. Tak pro mě to určitě není nejhorší jídlo. A v minulosti jsem si je dával v Praze občas v nějaké jídelně. Teď to snad ani nenabízejí. Pravda ale je, že jsem je neměl dlouho. Běžně kupuji.játra, ledvinky, dršťky, srdce, ale plíčky nevidím.
Alespoň prozatím nedopadly plíčky špatně. Anketa vychází v jejich prospěch. I přesto, že já je mám rád, čekal bych horší výsledek.
mňam
gamapolis - potěšil jste mě . Anketa je nezávazná (v podstatě nedůležitá), ale zatím je pro plíčky příznivá.
mňam
Je to dobrota, stejně jako všechna ta ve škole zatracovaná jídla - rajská, koprovka, čočka, špenát ..
Skoro mám pocit, že děcka ta jídla odmítají jen proto, že je to zvykem. Aby byla IN.
Z pozorování front v závodní jídelně musím říct, že u dospělé populace jsou nejoblíbenější. Jen u pajšlu statistiku nemám, u nás ho nedělají.
Plíčky na smetaně jsem měla naposledy někdy na základní škole a v té době mi to opravdu vůbec nechutnalo. Od té doby jsem je nikde jinde nejedla a ani jsem je nezkoušela dělat doma, ale tipovala bych, že by mi to nechutnalo stejně jako mi nechutnají dršťky, játra, prdelačka, prejt apod.Vlastně jsem plíčky na smetaně nikdy neviděla ani na jídelním lístku restaurací - to si snad ani nemá člověk kde jinde dát, pokud si to neudělá doma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.