Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hádanka

Od: luck75* odpovědí: 29 změna:

Jeden muž jezdí každé ráno kolem půl sedmé hodiny (+/- čtvrt hodiny)
do práce okružní linkou MHD. Pracoviště má přesně na druhé straně
města a je mu tedy lhostejné, jestli v místě bydliště nastoupí na jeden
nebo druhý směr,oba ho do práce odvezou za shodný čas. Intervaly obou směrů jsou
úplně stejné (např. 5 minut). Muž přijde vždy na zastávku (uvažujeme,
že zastávka je shodná pro oba směry) a jedevždy prvním prostředkem MHD,
který přijede z libovolného směru. Časem se ukázalo, že muž jezdí v drtivé většině
právě jedním směrem a ne druhým.
Jakým způsobem je to možné vysvětlit?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

0x

Nejspíše jede tím směrem na které straně stojí, aby nemusel přecházet na opačnou stranu.

Mam taky jednu zapeklitou hadanku. Když mi padá denně chleba s maslem na zem , tak se časem ukazalo, že to je vždy stranou s maslem dolu. Jak si to mam vysvětlit?

kytka*

to je zákon schválnosti, funguje skvěle. Nebo si mažte housku a nebude Vám padat chleba*smich*

wea

budete-li měřit 2,5 metru, bude dopadat namazanou nahoru ;) bude mít před dopadem (díky výšce pádu) čas na další obrat

fidonet*

2,5 m ten chleba nebo já? :) možna, že to konečně vyřešíme :)

kytka*

Přečtětě si řádně odpověď a nemusíte se ptát. Asi jste rychlejší než mozek káže.

fidonet*

přehlédl jsem -li .Je zbytečné se rozčilovat, volná diskuze s trochou humoru. Pak mi také můžete vynadat, že autobus nesouvisí s chlebem a máslem. Bože

doplněno 10.02.10 10:55:

abych vám ušetřil čas : přehlédl jsem budete-li a přečetli jsem bude-li . Pro mne je důležité, že pán mi vtipně odpověděl na tuto nesmyslnou otazku ( nemá řešení )

doplněno 10.02.10 10:56:

nebo paní :)

moxa*

Domnívám se, že opravdu spadne těžší stranou na zem, jak říká Mil. Takže řešení je na světě :) Teď ještě vyřešit původní otázku :)

fidonet*

jste to ale hlavička, takové jednoduché *smich* řešení.

kytka*

Možná jste vtipnej, ale mě to nepřipadá, paní psala budete-li a vy píšete přehlédl jsem -li. VY JSTE PŘEHLÉDL te ,ale vy často přehlédnete ,já se nesmím rozčilovat. *cert*

mil®

Namáslovaná strana chleba je těžší, tak na ni spadne.

S tím chlebem je spojen další problém: kočka spadne vždy na nhy. Co se stane, když kočce přivážeme na záda krajíc namazanou stranou nahoru?

arecibo*

Protože to máslo (má vyšší hustotu) přesune těžiště směrem k té straně, kde to máslo je namazané. Proto padá máslem dolů:) Samozřejmě pokud spadne z dostatečné vzdálenosti - ze stolu na zem.

jirbar*

S tou hustotou másla je to absolutní blbost. Vysvětlení je zcela jiné. Stůl vysoký cca 80 cm. Chleba leží namazanou stranou nahoru. Ovšem pokud padá, tak se dostává do rotace a právě při té výšce 80 cm dopadne namazanou stranou dolů. Většinou.

malvinka*

Tento pokus s namazaným krajícem před lety absolvovali v rádiu Relax za snímání kamer...

wea
hodnocení

0x

vždy jezdí doprava.. v anglii nebo austrálii by jezdil zase doleva :-P

fidonet*

Píše v drtivé většině, ne tedy vždy

hrosik*
hodnocení

0x

Pokud jede prvním prostředkem MHD,který přijede z libovolného směru, tak asi tím směrem kterým tak často jezdí přijede dopravní prostředek dřív.

moxa*

Tak to je jasné, že přijede dřív spoj na tuto stranu - proto skoro pořád jezdí na tu jednu. To už vyplývá z hádanky. Ale otázka je právě PROČ jezdí na tu jednu stranu když se spoje střídají po pěti minutách a on chodí plus mínus 15 minut na zastávku. Lidi, co to pořád motáte :-D

doplněno 10.02.10 11:10:

Nejspíš to funguje na stejném principu jako toto - můj autobus jezdí v pravidelných intervalech. Kdykoli přijdu na zastávku přesně na čas nebo dřív, tak už autobus ujel, potom čekám na další a ten se vždy o několik minut zpozdí. Nevím, čím to je, ale funguje to stoprocentně. Proč nikdy nemám to štěstí a nepřijdu na ten, který jel dokonce dřív (ten co mi vždycky ujede), tomu nerozumím. Ale už to beru jako svůj úděl *smich*

hrosik*

Stále mi to nepřijde jako hádanka, takhle to vypadá primitivní. Tak pokud v tom je nějaký hlubší význam, který mi zůstává skryt, tak by bylo dobré to napsat více jasně.

Docela dobré vysvětlení na esoterickém principu. Autor úlohy ho asi na mysli neměl, úloha je matematická a matematika nevysvětlitelné, případně principiálně nepředvídatelné jevy neuznává. Níže jsem napsal vysvětlení "psychologické", které by sice matematik uznat mohl, ale stejně si myslím, že to není to, co se očekává, a vysvětlení pravděpodobnostní.

Mimochodem právě mne napadlo další vysvětlení, rovněž psychologické, založené na podvědomí. Co když příslovečný jeden muž má podvědomí a nepřiznaný odpor k jednomu směru, takže když zdálky vidí přijíždět ten "protivný" autobus, jeho Id mu klade překážky (třeba mu namluví, že nechal doma klíče a on se začne šacovat, nebo ho upozorní na krásnou slečnu v opačném směru, kterou si proztě musí prohlédnout, nebo si musí zavázat tkaničku na mokasinech), takže mu ten autobus ujede.

Naopak, později, takže ho spíš stihne.

ludmila*
hodnocení

0x

Na jeho pracovisko jazdi jedna linka, ktora sa toci stale dookola. A je to!

luck75*
hodnocení

Můžeš to objasnit?

fidonet*

Špička! To nás ani nenapadlo :)

hodnocení

0x

Je to jednoduché jako facka:

Jde o seriózní problém, řešitelný interpretací pravděbodobnosti jako geometrické pravděpodobnosti. Není totiž rozhodující, jak dlouhé jsou intervaly mezi dvěma příjezdy v témže směru, ale jak dlouhé jsou intervali mezi příjezdem v jednom a druhém směru. Podmínka, že v obou směrech jezdí linky ve stejných intervalech, implikuje, že čím delší je interval mezi příjezdem zleva a příjezdem zprave, tím kratší bude interval mezi příjezdem zprava a zleva, nu a častěji se trefím do toho delšího intervalu.

Jenže: Tohle je za předpokladu, že příchody pána na zastávku jsou opravdu zcela náhodné, o čemž by mohl psycholog s úspěchem pochybovat. Psycholog by vám totiž vysvětlil, že každý z nás má ustálený vzorec chování. Jeden muž chodí na zastávku kolem půl sedmé, což znamená, že vstává, dejme tomu, kolem šesté. Jenže ve skutečnosti vstává řekněme pravidelně v šest hodin jednu minutu 35 vteřin, protože je tak zvyklý, a ustálený vzorec chování mu větší odchylku nedovolí. Snídá kafe s houskou (vždy; ustálený vzorec chování, a to mu trvá dejme tomu šestnáct minut. K tomu něco na raní toaletu, obléknutí, cestu na zastávku, vše s pravidelnými časy (ustálené vzorce chování). V důsledku toho přijde na zastávku v 6:35:15 plus mínus třicet vteřin a jede pokaždé nejen stejným směrem, ale dokonce stejným spojem. Výjimkou může být čas švestek, kdy mu raní toaleta trvá déle.

doplněno 13.02.10 12:33:

Ty časy jsou samozřejmě ilustrativní a nepříliš reálné, jde o princip.. 4asy si upravte sami dle svých zkušeností.

arecibo*

Zkuste to příště napsat laicky.. většina lidí touto formou podané vysvětlení nepochopí.

Žel jsme na serveru, kam chodí kdokoliv a ne na semináři vysoké školy:)

No dobrý, no.

To druhé, to s tím ustáleným vzorcem chování, tak to jsem trochu přehnal a zkarikoval. Především ustálený vzorec chování je něco trochu jiného, než jsem se čtenářům snažil namluvit, za druhé tohle vysvětlení nemyslím tak úplně vážně - ono totiž neodpovídá příliš domu, co si zadavatel hádanky myslel. Nicméně, měl jsem na mysli tohle (a domníval jsem se, že za těmi rádoby učenými řečmi by se to mělo dát poznat). Když někdo ráno chodí do práce na určitou hodinu, je docela možné, že ze zvyku přichází stále ve stejnou hodinu i na zastávku.

Nicméně, pryč od toho a přejdu na "pravděpodobnostní" vysvětlení; viz další odpověď.

doplněno 14.02.10 10:28:

oprava: tomu, ne domu

A teď k tomu "správnému" vysvětlení. Stejně si myslím, že by to mělo být jasné, nicméně polopatisticky:

Autobusy zprava přijíždějí dejme tomu každých pět minut, například: 6:15, 6:20, 6:25, 6:30, 6:35, 6:40, 6:45, ...

Autobusy zleva také přijíždějí každých pět minut, otázka je, kdy po příjezdu autobusu zprava přijede nejbližší autobus zleva. . Možný příklad:

6:16, 6:21, 6:26, 6:31, 6:36, 6:41, 6:46, ...

Odsud je vidět,že v daném případě má muž 4x větší šanci, že stihne autobus zprava. K tomu se totiž musí trefit do intervalu čtyřminutového (6:16—6:20 nebo 6:21—6:25 nebo atd.), kdežto na ten druhý směr má vždy jen minutový interval, například 6:15—6:16 atd.

Je to takhle dosti srozumitelné? (Ale přesně to jsem napsal už předtím, jen jsem nenapsal konkrétní příklad.)

moxa*
14.02.10 20:04

Hustý *sok*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]