Nejste přihlášen/a.
Během RD mi skončila prac. smlouva. Když už mi měl RD končit, všimla jsem si, že místo, kde sem před tím něco málo přes rok pracovala se znovu uvolnilo. I když mi byl vedoucí nesympatický a měli jsme i drobné neshody, myslela jsem si, že když tu práci jsem již dělala, tak mám vůči druhým na vrch a že je velká šance, že mě vezmou. Dost sem s tím počítala. Pohovor rozpačitý, ale měla jsem z něj dobrý pocit.
Bohužel mi ale zavolali, že vybrali někoho jiného. Jsem zničená. Nejhorší je, že už sem s tím tak nějak počítala a teď. Mám dojem, že to, že mě nevzali do původní práce o mě dost svědčí. Jako, že sem nebyla dobrý zaměstnanec a že sem svoji práci nejspíš nedělala dobře.
Na jiných pohovorech sem byla už i před tím, a budovala si sebevědomí při pohovorech a věděla jak na to. Vzali mě jen do jednoho, a to je podobné jak tato práce, tak už ted mám dojem, že i tam se ve mě zklamou.
Musím se z toho nějak dostat Vážně už jsem se těšila, že se vrátím do známého prostředí a teď je mi to hrozně líto
Rodičovská dovolená Vám skončila spolu s pracovním poměrem, protože po skončení zaměstnání už Vám neměl kdo rodičovskou dovolenou (=volno na péči o dítě od zaměstnavatele) poskytnout. Po skončení zaměstnání a rodičovské dovolené jste byla rodičem pečujícím o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek.
Nešlo tedy o návrat do za městnání po skončení RD.
Pracovní smlouva uzavřená na dobu určitou nezavazuje ani jednu ze stran k jakémukoliv pokračování nebo k uzavření nové pracovní smlouvy.
Zaměstnavatel má právo si vybrat, koho přijme.
Z nepřijetí do dřívějšího zaměstnání si nic nedělejte. Příčina podle mne nebude ve Vás, ale v tom, že máte malé dítě. S návratem do zaměstnání po skončení RD mívají problémy i ženy, jejichž zaměstnání stále trvá. Poměrně často se stává, že po návratu po RD od zaměstnavatele dostanou výpověď → např. "pro nadbytečnost" apod.
Nesmíte si to tak brát. Taky mi proklouzla nedávno rukou práce, kterou jsem hodně chtěla. Vzdělání mám vyšší než konkurentka, praxi delší, jsem bezdětná, ukázkovou hodinu jsem odvedla na jedničku... a vzali ji. První den mi bylo do breku, ale pak jsem se oklepala a šla dál. Asi tam nepatřím, no
A sebevědomí? Sebevědomý člověk sebevědomí neřeší, nepotřebuje to. Z toho bych se poučila. Mám v okolí pár ženských, které si pořád dodávají sebevědomí a budují ho a motivační citáty a jánevímcoještě, ale neuvědomují si, že to, jak to pořád řeší, jim jen ubližuje.
Kapitalizmus po česku, jiného k tomu říci nelze. Výměna starší pracovnice za mladou (po 23 letech věrné služby) = ušetří se. Vedoucí nic moc, ale tím spíš veledůležitý. Opisujeme od sousedních států hlouposti. Není rovnoprávnost ve vedoucích funkcích potažmo platech. Problém je ale v tom, že při slově "kvóta"naskáčou většině lidí žijících v české kotlině pupínky. Což má jediný výsledek: talentované ženy nikdo nevyhledává a země nevyužívá svůj potenciál. Minimálně z poloviny. Více: znv.nidv.cz/...
______________________________Pod čarou
Pro zvýšení sebevědomí radím seštudovat: vse.cz/...
Řeší se problém usilovně: esfcr.cz/... výsledek v nedohlednu.
K odpovědi Fram mám poznámku, ale napřed oprava posledního (nefunguje ani první odkaz, ale u toho jsem nepřišla na příčinu) odkazu → systém k odkazu připojil navazující čárku, proto odkaz nefungoval:
Příloha č. 2 - Od/... (formát PDF, 881 kB)
Návrat žen - matek do práce po ukončení péče o dítě nebo o několik dětí je u nás poměrně často problematický, ale nemuselo by tomu tak být. Hodně pro zlepšení situace mohou udělat matky malých dětí samy.
Viz čerstvou zkušenost mé dcery, která se do práce vrátila na podzim 2017, krátce před třetími narozeninami mladšího dítěte. Před nástupem na první MD a RD měla práci "jenom"na základě opakovaných DPP, poté přešla na DPČ.
Z DPČ nastoupila na MD, ale dále zůstala v kontaktu se zaměstnavatelem. Zajímala se o svůj obor, spolupracovala z domova a když bylo potřeba, zařídila si hlídání a šla na pár dnů do zaměstnání na záskok. Po celých ± 5 let, kdy byla s dětmi doma, takto spolupracovala. Před loňskými prázdninami dostala nabídku pracovní smlouvy s možností úpravy pracovní doby podle potřeby.
Jedinou podmínkou byl nástup od září → ještě před třetími narozeninami mladšího dítěte. Školku už měla vyřízenou, šlo tedy jen o to, jestli dítě přijmou hned od září. Dcera měla štěstí, že jí školka vyšla vstříc. Ale jak svou dceru znám, stála by jí ta nabídka i za zařízení hlídání na dobu od nástupu do práce do začátku docházky do školky... Dcera měla trochu štěstí, ale to hlavní spočívalo na ní.
Podobné možnosti má hodně matek, které pracovaly na administrativních pozicích. Některé práce se dají po určitou dobu vykonávat z domova. I kdyby nedaly, je důležité "zůstat v oboru", zajímat se o novinky a změny v oboru. Tři roky jsou dost dlouhá doba (dost velký výpadek) a má-li zaměstnavatel na výběr mezi zaměstnancem, který byl poslední tři roky doma a zaměstnancem, který pracuje v podobné pozici, dá přednost tomu s "aktuální"praxí.
A ruku na srdce: My bychom se v pozici zaměstnavatele rozhodovaly (míním ženy) stejně...
Oprava prvního odkazu z odpovědi Fram: Nerovnost mezi muži a ženami v ČR v posledním roce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.