Nejste přihlášen/a.
Dojila jsem na čtyřřadém kravíně, každá řada 65 krav, několik stálo před prvním teletem nebo s teletem ale měsíčně ne víc jak 5. Na každou řadu dojička, na kontrolu chladících friger mlékařka-její plat byl mnohem nižší. Práce obnášela, očistit krávy hřebelcem někdy i vodou, shrnout pokálenou slámu na pás a podestlat novou, omýt každé vemeno, odstříkat jesli kráva nemá zánět, nasadit dojačku a dojilo se do potrubí. Krmil krmič krmným vozem a dával podle rozpisu na tabulce u každé dojnice jádro. Nástup ráno na 3 hodiny, no a pracovní doba, nepracovní doba doma jste byl v 8 ráno. Směny u nás-týden ranní 3-8, týden odpolední 14-19, každý druhý víkend obě směny a další týden víkend volný. Plat 7000Kčs.
Dojila jsem na kruhové dojírně, otevřít hranty a krávy došly sami na dojení, po podojen í oidešly a nakonec se hrant zase zavřel a zkontrolovalo se zda má každá kráva zavřeno, některé blbky vlezly mimo, nástup do práce opět ve 3 ráno a kolem 9 domů, odpolední na 14 a do 19h. Nic jiného v mé náplni práce nebylo, plat 9000 Kčs.
Naturálie NEBYLY ZDARMA! Pouze jste měl nárok např na 10 metráků pšenice za cenu 200/metrák. Na konci roku byly vždy velké odměny např kolem 30 000. podle hospodaření JZD, odpracovaných směn a výdělku. Jednocení řepy dobrovolně-povinně, slušně zaplacené + zdarma cukr.
Obě možnosti zahrnovaly napojení telät a oddojení mleziva do konve, umytí konve.
Pozor je to rok 1979-1980, pak šly výdělky dolů ale ne zas tak moc. Jako zootechnik jsem měla plat 3600Kčs a obnášelo to hlavně hádat se s ožralými krmiči a krmit mnohdy za ně. Telit i o víkendu, pravda je, že většina krav i prvotelek to zvládala sama.
Nebylo to tak v každém JZD, naše bylo hodně dobré, kruhovka byla novinka podle Slušovic, Čuba to byla tehdy špička, státní statky to už se srovnávat vůbec nedá, tam byla větší dřina a méně peněz ale znám jen z doslechu.
Mimochodem dodělala jsem u práce SŠ,VŠ VOLNO JAK JSEM CHTĚLA A PLACENÉ. To byla zlatá léta dojit bylo mnohem lepší než dělat vedoucího no a o učilelství na SZŠ to mi věřte zlaté krávy. Bohužel jsem otěhotněla, onemocněla a přestěhovali jsme se do města.
Kde se hodnotila čistota a tučnost to fakt netuším, možná když bral mlékař vzorek, hodnotila mlékarna a od toho se asi odvíjela cena za mléko. 2x za rok bylo vážení, to se každá kráva podojila do konve a ne do trubek, mléko se zvážilo a nastavila se krmná dávka jádra. Za narozené TELE bylo 50 kčs, za každou směnu péče o tele (napojení u krávy a dodojení mleziva co šlo na prasečák), podání teleti nějakých léků neb téměř každé mělo sračku bylo 100,-, tele u krávy zůstávalo 14 dní a šlo na teletník na umělou stravu. Býček dostal červevenou a jalůvka žlutou známku do ucha, zvláštní kleště a cvak.
Mockrát děkuju za odpověď, babička dělala taky celý život v kravíně jako dojička, ale nějak jsem se jí bál zeptat, ale ty platy tak to čumím jak péro z gauča, skoro jak hornící, akorát jste nedýchala každý den prach, ale kravky:D Mně to třeba nevadilo, pamatuju si jak jsme se jako malý hádali se sestřenkou kdo půjde babičce pomáhat do kravína, chtěli jsme všichni, kde jsou ty časy, když mi bylo 8 let. :D
Nemáte zač a klidně se ptejte, ráda na ty roky vzpomínám. JZD to bylo to co táhlo stát, k nám chodila stále nějaká delegace, to se na ten den nafasovaly bílé pláště a bílé holínky,nabílilo se kde co a kolem kravína se daly květníky s kytkama, po odjezdu delegace zase vše do normálu a šup do nějakých montérek nebo zrovna toho co jste doma vytřídil. Umývárny krásné ale ještě i když jste se umyl v práci i doma tak to bylo znát, no s oblibou sem říkala, že peníze nikomu nesmrdí. Na 3 ráno jsem měla osobního řidiče co mě čekal u domu a mnohdy budil, zpět mi jela městská, já bydlela ve městě a JZD bylo 3km, druhé JZD zase hodně dobré bylo na vesnici a tam jsem jezdila 1km na kole nebo na Babetě.
Mám chybu jde o roky 1979-1982
Aha, takže přesně jak ve slunce seno to bylo? :D Čus předsedo, pic Bile, kde jste to sebrali, v tom se ztratí i naše máma :D Si to založte ne od čeho jste ženský :D Takhle nějak to bylo?
dvd99 - pokud se ptáte na horníky, znal jsem jich pár a měli tak 10 až 15 tisíc (důl Stachanov, Radvanice).
V tom případě jste dělala i JZD s extrémně vysokými platy, ,doknoce vyššími nežli měla většina vojáků z povolání! Co vím tak tyto mzdy v JZD byly podstatně nižší ! dokonce horníci na uranu v Horní Radouni měli platy jen kolem 11000kč !
ra252 - platy znám, dělal jsem 4 roky pod zemí. Někteří brali neskutečné peníze. U vojáků z povolání, jsem viděl platy i přes 20 tisíc! Nešlo samozřejmě o vojáky na posádkách! Co to bylo proti mému žoldu 90 kčs!
Když už jsme u těch horníků, to by mě zajímalo, když měli takové platy, kolik byl příplatek za předáka, myslím, že se mu říkalo štajgr, horník co tam rabotal jak cyp a měl 10-15 tis. a ten štajgr podle mě měl za to příplatek.
Lidus, tak to jsi pracovala v nějakém luxusním kravíně. V mém okolí měli pracovní dobu zhruba stejnou, ale práce daleko víc. Museli kravám podestlat, nakrmit a mezitím podojit. Pěkně vidle a lopaty do ruky.Mechanizace - pásový dopravník, kam jsi musela nejdříve shrabat ručo hovna. Traktor, ze kterého jsi opět ručo shazovala krmivo do žlabů.Museli pomáhat při porodu, zvládnout ošetření krev dle rad veterináře (různé masti atd). Mzda v roce 1983 cca 3.000 Kčs. V roce 1993 8.000 čistého. Dalo se vydělat i více, ale to bylo za cenu příslužeb, nočního hlídání apod.
Hezký den. Dalo by se říci, že plat tak nějak kopíroval lepší průměr mezd v té době. Ale jak již je tu psáno, bylo to různé i v jednotivých JZD, protože se hodnotila čistota mléka, tučnost atd. A jinak ty naturalie ty dost hodně rozhodovaly o tom, že lidé v kravíně (vepříně atd) pracovali, protože si při práci doma vychovali kolik prasat ročně, slepice, drůbež atd. Ať už to byly naturalie, které oficiálně dostali, nebo si je brali sami, neboť VŠE PATŘILO VŠEM
Já bych jen doplnila, že dojička měla asi 2x tolik, co nějaká paní, co montovala něco ve fabrice. Ovšem to, kolik člověk vydělá, nevypovídá nic o tom, kolik ušetří. Jsou lidé, kteří vyjdou z mála a dalším nestačí desetitisíce. Vždy si vzpomenu na 2 rodiny z naší ulice, paní byly obě dojičky a chlapi dělali prakticky stejnou práci ve fabrice. Zatímco jedni si postavili barák a ještě pomohli dětem, druzí bydleli v domě po rodičích a za celý život do něj nevrazili korunu a baba si furt stěžovala, že nemají peníze. Tož tak.
Kolik měla paní ve fabrice netuším ale manžel jako začínající policista měl 2600,- a moje mamka + otec oba úředníci na poště ve vedoucích místech, neměli dohromady to co já v JZD. Mám na mysli 7000,- jelikož plat na kruhovce byl ještě vyšší, to víte tehdy to měly jen Slušovice a naše JZD Klementa Gotvalda.Byl to státní zájem aby se měli čím chlubit, stále se jezdil někdo dívat a nejen z ČSSR ale i NDR, SSSR, MAĎAŘI,¨FINSKO, to jen co si pamatuji, vždy u toho byla velká zabíjačka a žranice ale tam nás, pracující lid, nezvali a ještě na směnu šli jen vybraní aby náhodou neměli nějaké nevhodné řeči. Neprudila jsem, nebylo proč, slušné odměny nějaké dárky většinou ručníky , utěrky, hrnky na kafe a vždycky byl ten rok skoro zadarmo výlet např do NDR, SSSR a nebo do Finska, prohlídka nějakého jejich superdružstva a pak týden dovolená a rodinný přílušník platil také nějakou směšnou částku. Upozorním, že jsem sice byla perspektivní, ve výboru JMKV SSM ale v KSČ jsem nebyla, přiznám se, že nejprve nestudovat při práci s dítětem a nemít čas a pak neodejít asi by mi nic jiného nezbylo, některé věci odmítnout nešlo.No a nakonec, mě se v té době žilo dost dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.