Nejste přihlášen/a.
Probírám se manuálem, kterak přizpůsobit dění ve firmě novému nařízení Evropské unie na ochranu osobních údajů a v tom mi volá manželka od zubaře. Celá čekárna je prý vzhůru nohama. Sestra dostala nařízeno při vyvolávání pacientů je neoslovovat jménem, aby nevyzradila osobní údaj. Takže: Ta paní s brýlemi, pojďte dál!
Lidi, neblbněte! Osobní údaj musí jednoznačně identifikovat osobu. Pan Novák je sice identifikační údaj, ale zcela jistě jeho vyzrazení ostatním neodporuje GDPR. Jó, kdyby setra hlásila Josef Novák, narozen 1.1. 1960, už by to mohl nějaký šťoura napadnout. On je osobní údaj taky pohlaví, potažmo oslovení: Takže podle stejné logiky by prošlo snad jen oslovení: Hej, ty tam... Jo a zapomněl jsem: Osobní údaj je i otisk prstu, DNA a Váš vzhled. Takže, až půjdete k takovému zubaři, nezapomeňte, že nutností jsou rukavice, burka, sluneční brýle a po Vaší návštěvě naprosté vyčištění celého prostoru (pachová stopa, DNA), jinak chudáka zubaře uvrhnete v nemilost...
Ještě jednou: LIDI, NEBLBNĚTE!
Ale ta výzva je zcela mimo. Lidi neblbnou, takovou 3,14čovinu jako je GDPR nemá na svědomí nikdo z l,,běžných lidí´´. To by bylo spíše záhodno bombardovat dotazy, proč to v europarlamentu prošlo.Navíc jsou za prohřešky stanoveny naprosto likvidační pokuty i v řádech stovek milionů koru.
Prostě řečeno - stále více to vypadá, že řešení je jediné - vystoupení z EU - ono to není jen o GDPR, je to i o přítupu EU k uprchlíkům a jejich povinnému rozdělování, o tom, že Mcron už otevřeně hovoří o zemích, které mají mít větší práva, než jiné (čti Germánie a Francie)
Četla jsem, že v USA pacienty v čekárně oslovují křestním jménem, příjmení že se opoužít nesmí. Takže »Dobrý den, pane Karle«, nikoliv »Dobrý den, pane Nováku«.
Ovšem, jestli to tak mají zavedeno všude nebo jenom někde, nevím.
K tomu bych podotkla, že někteří lékaři už tak oslovují. Byla jsem nedávno poprvé u nového lékaře a ten mě oslovoval jen jménem. Bez žádné paní. Přišlo mi to celkem divný, když skoro padesátiletou ženskou oslovuje jen o kousek starší lékař jménem.
No, to jsem zvědav na mého zubaře. On nebo sestra čas od času vyberou kartičky od lidí v čekárně a pak je postupně volají příjmením. Nejspíš u většiny ani nevědí, jak dotyčný vypadá, takže nějaké "paní s brýlemi" odpadá. Budou tedy vyvolávat "občan či občanka, kterému či které patří kartička, kterou mám v kapse, aby ji nikdo nezahlédl"?!
Smutné je, že pár lidí bez ohledu na pravdu či právo se prostě postaví a řekne: "Vy! Právě vy porušujete tento zákon!"
Takto nedávno na gymnáziu přišel tatínek slečny, která dostala pětku. Dostala ji v předmětu vyučujícím právě dobu křesťanství (netuším už, jestli to byla doba příchodu Cyrila a Metoděje nebo křižácké výpravy...) . Přiběhl velmi rozčilen a podával stížnost na školu, že prý nutí děti do náboženství. Toto řešila (a snad ještě řeší) škola s ministerstvem školství. Samozřejmě byla inspekce na místě do pár dnů a celé gymnázium mělo na týden hodně rušno.
Teď nevážně: Velkej problém. Je potřeba si uvědomit, že nařízení se týká zpracovatelů osobních údajů, tedy právnických a podnikajících fyzických osob, potažmo jejich zaměstnanců. Máte zákonnou povinnost mít označenou schránku a zvonek. Ale musíte si tam tu ceduli dát sám. Nemůže to udělat domovník, pan Novák, coby zaměstnanec bytového družstva. Musí to udělat Joska Novák, protože ho o to sousedi poprosili.
Nejhorší zatím vidím fakt u fotek - jestli jsem to dobře pochopil, není možné fotit lidi bez jejich souhlasu - školní fotky jen s podpisy zákonných zástupců, fotky z výletu jen se souhlasem vyfocených lidí, všechny nápisy firem a obličeje lidí zamazat... a památky samozřejmě také - fotit tedy můžeme pouze nebe, pokud ovšem nebudou nad námi letadla. To by mohl být problém...
Zákaz fotografování osob a zveřejňování fotek s osobami bez souhlasu fotografovaných už platí nějaký ten pátek. EU začala jednat, protože si z toho spousta lidí nic nedělala.
Volně dostupné fotky a videa dětí (i učitelů) na webech škol a školek vnímám jako problematické přes předchozí souhlas rodičů. Chtějí-li školy/školky takové fotky umístit na web, měly by pro ně zřídit zabezpečenou část, do níž by se dostali jen žáci, učitelé (zaměstnanci) a rodiče dětí.
ivzez, ale mnohé školy ty fotky na webech mají nejenom proto, aby na ně mohli koukat žáci (takové fotky si moje děti nosí na konci roku domů na CDčku), ale jako prezentaci školy. kdyby byly pod heslem, těžko by plnily svoji funkci holka teď nastupuje na střední školu. myslím, že její výběr hodně ovlivnily právě fotky a videa ze života školy. byl to takový prvotní impulz zahrnout školu do užšího výběru a jet si ji prohlédnout zblízka. jinak já s fotkami svých dětí na webech školy nebo kroužků nemám problém a nevadí mi podepsat souhlasy s uveřejněním (samozřejmě, ani dětem to nevadí, jinak bych to nepodepsala).
Podle občanského zákoníku se souhlas s focením nevyžaduje mimo jiné i u fotek pro umělecké nebo zpravodajské účely (a všechny moje fotky jsou umělecké nebo zpravodajské). GDPR se fotek týká jen když jsou ztotožněné s konkrétní osobou. Rozhodně když uděláš nějaké street foto, nemusíš mít podpisy všech, co zrovna na té ulici byli.
Určitě souhlasím s tazatelem: lidi, neblbněte!
Nejsem (i když pár mých fotek se už v novinách objevilo, některé i bez mého přičinění . Není podmínka být žurnalistou.
ivzez, podle vašeho výkladu by zase nemohla existovat většina street fotek.
Jak říkal starý rabín, pravda je někde uprostřed.
Vím, že je to delší - ale dosti vysvětlující (a nemusím se s tím rozepisovat )
Občanský zákoník zakotvuje výjimečné situace, kdy je možné přistoupit k omezení osobnostních práv člověka. V souvislosti s touto problematikou hovoříme o tzv. zákonných licencích.
Pomocí zákonných licencí lze, z důvodu veřejného zájmu, omezit některá osobnostní práva člověka. Statky, které vzejdou z tohoto omezení lze poté zpřístupnit společenskému využívání, přitom se nehledí, zda bylo projeveno svolení ze strany dotčeného člověka.
Občanský zákoník obsahuje celkem 5 zákonných licencí.
Licence k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů
Tato licence vychází z §88 odst. 1 OZ: " Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo pravém chráněných zájmů jiných osob."
Účelem zahrnutí této výjimky do OZ je, aby v nezbytných případech bylo možné pořízení některých statků, které by později mohly napomoci k zajištění řádného výkonu nebo ochrany práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob (např. shromažďování důkazů).
Zákonná úřední licence
Obsažená v §88 odst. 2 OZ: " Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu..."
Zákon takový zásah (do osobnostního práva) ospravedlňuje zejména existenci veřejného zájmu na veřejném pořádku ve věcech úředních (úřední povahy).
Na základě této zákonné licence je umožněno pořízení a následně i používání určitých osobnostních statků, jenž byly pořízeny pro úřední účely.
Zákonná licence ochrany veřejného zájmu
Jedna z dalších licencí se týká zásahu do lidské integrity osob vystupujících veřejně v záležitostech veřejného zájmu.
Tato licence je zakotvena v čl. 88 odst. 2 OZ: " ...nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu."
Z výše uvedeného ustanovení nám vyplývají dvě podmínky, které se musí dodržet, aby se mohlo užít této licence:
osoba, do jejíž osobnostních práv má být zasaženo, musí vystupovat v záležitostech veřejného zájmu
toto vystoupení musí být učiněno veřejně.
Typickým příkladem této licence může být vystoupení na zasedaní zastupitelstva obce. Zasedání zastupitelstva obce má veřejnou povahu a mohou se ho zúčastnit občané obce.
Licence umělecká nebo vědecká
§89 OZ: " Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému a uměleckému účelu..."
Umělecká licence slouží k pořízení určitých chráněných osobních statků za účelem zvýšení kulturní úrovně společnosti. Tato licence se využívá zejména při tvorbě uměleckých děl.
Vědecká licence je postavená na stejném principu jako licence přechozí. Ve společnosti existuje veřejný zájem na získávání určitých vědeckých poznatků.
Zásah do všeobecného osobnostního práva člověka nesmí být nepřiměřený.
Licence zpravodajská
Zpravodajská (reportážní) zákonná licence slouží k provozování zpravodajské činnosti pomocí médií (hromadných sdělovacích prostředků), jelikož ve společnosti existuje poptávka po objektivních, pravdivých a úplných informacích, proto je zapotřebí v některých případech upřednostnit celospolečenský zájem před subjektivním osobnostním právem.
§89 OZ: " Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem... pro účely tiskové, rozhlasové televizní nebo obdobné zpravodajství."
Užití zpravodajské licence přichází v úvahu konkrétně v těchto případech:
tiskové zpravodajství (denní tisk např. Lidové noviny)
rozhlasové zpravodajství (užití hlasu člověka např. v rádiu)
televizní zpravodajství (obrazové zachycení osob např. ČT24)
obdobné zpravodajství (idnes.cz)
Důležité je, aby zásah do osobnostních práv člověka užitím zpravodajské činnost byla přiměřený.
Vzhledem k tomu, že naši dárci zákonů neuvedli v platnost něco, co by GDPR konkretizovalo, bude ten vágní blábol platit tak, jak je. A jediná konkrétní informace je maximální výše pokuty, tedy 20 milionů Euro nebo 4% ročního obratu. Podle toho, co je vyšší ..
Takže zapomeňte na nějaké objednávání u lékaře po telefonu nebo mailem, na společné fotky školních tříd ..
Tak asi budou muset v čekárně dorazivšího pacienta označit číslem a vyvolat ho : prosím číslo pět. Asi by to bylo lepší,než aby ho oslovili: prosím pána v modrém svetru. To by se taky mohli zvednout 3 osoby a ještě by se poprali, kdo půjde na řadu.
Tak, tak, není problém, aby si pacienti brali čísla pěkně za sebou. Případně poposedávali na židličkách pěkně za sebou. Po odchodu pacienta do ordinace se na židličku č. 1 poposune pacoš z čísla 2 a tak dále. Není nad přehled a pořádek.
Jen tak, pro pobavení.
Židovská Němka vyhrála na loterii obrovskou částku Eura. Sjeli se novináři snad z celého Německa a ptají se ji: Co budete dělat s tak vysokou částkou?
Co bych dělala? Něco daruji své rodině, něco dám na charitu a Hitlerovi nechám postavit pomník.
Hitlerovi chcete postavit pomník? Vždyť to byl největší vrah v dějinách lidstva.
Jo, to byl, ale podívejte se, a odhaluje na paži vytetovaná čísla. Tak na tato čísla jsem vyhrála v loterii.
A co kdyby tam byly čtyři paní s brýlemi? A jak si má sestra pamatovat, která pacientka nosí brýle? To se mi zdá velmi nepravděpodobné. A pak, jde to zařídit velmi jednoduše, čísly. Komunikace mezi recepcí a lékaři, jednoduché. Už jsem teda nebyla u doktora hodně dlouho, ale mám navštívit v brzké době zubaře, tak jsem zvědavá. Podle mne se nic nezměnilo.
tak teď nevím na čem jsem. Buď máte specifický smysl pro humor a nebo nechápete, v čem je jádro pudla. Nejde o zubaře a paní s brýlemi.
Aha, tak jsem blbá. Sice humor mám, ale zde jsem ho nepoužila. Já to fakt vzala z "čisté vody". Opravdu jsem té historce o paní s brýlemi uvěřila. Nepochopila jsem, že to byla jen taková alegorie. Tak o co to vlastně jde?
Ale koukám, že kromě mne tomu všichni rozumí. Tak já se jdu někam za roh stydět.
Už to vidím, dětská soutěž v rámci školy nebo zájmovéhou kroužku. Vyhlášení výsledků: "Diplom za 1. místo získává sutěžící č. 8". Také na diplomu už nebude jméno žáka, ale jen číslo, pod kterým soutěžil.
@jenula - Tak to se vám povedlo
Diagnóza nemoci D12 - Nezhoubný novotvar tlustého střeva, konečníku, řitního kanálu a řiti
Jen pro odlehčení, co se dá zažít v čekárně gastroenterologa, aniž by sestra řekla jediné jméno pacienta: "Tak souhlas s vyšetřením jste už podepsali všichni, že? Tak nejdřív půjdete vy, pak vy a pak vy. Vy máte hadičku krčkem. No a vy (obrátila se na pacienta v rohu čekárny), vy až nakonec, vy to máte spodem, žééé?" Netřeba asi psát, jak bylo čtyřicátníkovi v rohu čekárny. Na tyto situace je krátký jakýkoliv předpis. A to se vážně stalo přesně tak, jak píšu.
To je nic proti situaci, kdy by čtyřicátník šel první. To by v hlavě těch krčkařů strašila otázka: Je to ta samá hadice, není to ta samá hadice?
Právě mi v práci přistálo školení na GDPR - odkaz na kompletní nařízení
není to ani 120 stran, ale číst to je dobré tak večer před spaním... Stejně jsou termíny a věty, které se dají různě pochopit...
Pokud bude tedy nějaké soudní řízení, opět stačí mít dobře ukecaného právníka a ten vás z problému vykecá.
No ale co potom s elektronickým receptem? Správný hekr ho vyloví...Myslím že půjde hlavně o počítačové vody.
V naší čekárně se odjakživa volá takto: Kdo je na řadě? Pojďte dál. Nikdy žádné jméno. Pojďte další, prosím. Ovšem v jisté nemocnici se haleká jméno i s titulem. Amerika a křestní tedy ne. Oni to Češi tak rádi přepísknou: Když se v Moskvě u..dli, v ČSSR se rovnou po..ali. EU kobliha zabalená v celofánu, ČR - krabice na koblihu. Už se těším, co vykoumáme. Jsem pro pořadová čísla jako v bance. stapro.cz/...
To já zažila celkem nedávno, jak se v krajské nemocnici přes davy z okýnka vyvolávali pacienti. Pronikavý hlas sestry:
Vy jste paní Procházková? A s čím tu jste? A už jste dala moč? Pan Svoboda! Jak dlouho jste nebyl na stolici? A paní Nováková, to se neví jistě, že máte bércový vřed. Pokud jste z Domova důchodců, tak musíte nejdřív na vyšetření, jestli to není svrab...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.