Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem mailem zajímavý článek, zajímal by mě Váš názor nebo dokonce zkušenost
Hospodářská krize a nedostatek zakázek pro firmy se projevuje ve zvýšené aktivitě zaměstnanců v oblasti virtuálního sexu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Procrastination Research Group, který se zaobírá důsledky ekonomického ochlazení na chování zaměstnanců. V době, kdy jdou obchody špatně a není tedy třeba 100% pracovní nasazení, jsou totiž zaměstnanci více náchylní k volnočasovým aktivitám během pracovní doby, mezi něž patří i chatování. Tento komunikační kanál využívají lidé zhusta i k popisování svých erotických tužeb.
"Nemám do čeho píchnout, tak pícháme alespoň po ICQ", říká nejmenovaná HR manažerka z velké bankovní společnosti. "Do oběda čtu maily, ale po obědě to utíká pomalu, většinou si s manželem dáme dvě rundy online a pak mám padla", popisuje krácení volného času v práci. "Večer si to pak všechno projedeme normálně. Je to zábava, sledovat co vás nabudí jen v představách a co reálně. Vtip je v tom, že kulisy i partner jsou stejní, ale zážitek je jiný," dodává manažerka.
Průzkum ukázal, že pracovníci v krizi 2x častěji brouzdají po internetu, vyřizují si soukromé záležitosti a věnují se dalším nepracovním aktivitám. Virtuální sex však je podle průzkumu na nejrychlejším vzestupu ze všech typů činností, které lidé lidé provádějí v práci, ovšem s pracovní činností nijak nesouvisí.
Lidé si si erotické představy líčí z několika důvodů. Jedním z nich je krácení dlouhé chvíle, což je případ právě těch pracovníků, kteří jsou zaměstnáni ve společnosti negativně zasažené hospodářskou krizí. Mezi další motivy, které vedou lidi k virtuálnímu sexu je krátkodobá nemožnost užívat si ve skutečnosti, což je případ i sedmadvacetileté analytičky a jejího osmatřicetiletého partnera, který pracuje jako vedoucí pracovník v jednom z českých telekomunikačních obrů.
"Náš první sex byl virtuální, protože nás k tomu dotlačily okolnosti. Jednak jsme se po internetu seznámili a než se viděli poprvé, docela dlouho jsme si jen psali. Takže jsme si zvykli na písemnou komunikaci o různých tématech a tak nebyl větší problém začít si navzájem popisovat, co si navzájem provádíme a jak. I když se dnes musím smát, když si vzpomenu na to, jakými slovy a obezličkami jsme popisovali jednotlivé sexuální úkony," říká analytička.
"Určitou roli pak sehrálo i to, že jsem lehce zdravotně indisponován. Mám sádru na noze a uznejte, s tím se do žádných větších akcí pouštět nemůžete. Jako nouzovka, případně kratochvíle v práci to jde, ale s realitou se to nedá srovnávat" doplňuje její přítel.
Dalším důvodem proč se lidé oddávají online hrátkám je pak odchylka od normálních preferencí, tedy že lidé nedokážou dosáhnout uspokojení jinak, než pokud si sex pouze představují a využívají k tomu podobně orientované lidi u jiných počítačů. "Tak trochu jsem měla obavu, že jsem narazila na někoho takového. Ale pak, když jsme to vyzkoušeli v reálu, jsem pochopila, že to byla jen krátkodobá náhražka, která snad nikoho normálního dlouhodobě saturovat nemůže," dodává mladá žena a pomrkává přitom po svém příteli s berlemi.
Podle renomovaného sexuologa Dr. Josepha Spichoe je tento jev v podstatě potvrzením známého pořekadla, že sex je zábavou chudých. V časech ekonomického útlumu dochází u lidí k potlačení honby za materiálními statky. Efektivita úsilí vloženého do pracovního nasazení je totiž velmi nízká, lidé se proto raději v pracovní době věnují jiným aktivitám, mezi něž patří i sex. Zatímco v dřívějších dobách měl tento úkaz i důsledky v následně zvýšené porodnosti, dnes demografové nijak příznivá čísla neočekávají, a to nejen kvůli antikoncepci, ale i kvůli tomu, že významná část sexu místo práce probíhá ne ve skutečnosti, ale právě pouze online.
Vilma Kožená, PhD
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.