Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Násobné opakování v hovoru

Od: ringo® odpovědí: 9 změna:

Delší dobu si všímám tohoto nešvaru.

Dělá to čím dál víc lidí. Příklad: Baví se dvě babky a jedna řekne. A jak ses měla v té nemocnici? A druhá: Dobře, dobře, dobře. Dobře bylo. Měla jsem se dobře. Dobře, dobře. Bylo mi tam dobře.

Nedávno jsem napočítal 14 opakování. To už fakt není normální. Je to způsobeno tím, že lidi přestávají vnímat co se jim říká a je potřeba to zdůrazňovat? Nebo klesá IQ v populaci?

Teď v něděli v Poště pro tebe 1. příběh taky tak. Jako mlýnek.

Když tak někdo mluví se mnou, připadnu si jako blbec, kterému je potřeba všechno řádně vysvětlit a zdůraznit.

Nebo je vše jinak a já tomu nerozumím?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

5x

Tak toho jsem si ještě nevšimla, ještě nevšimla, nevšimla. Ne, nevšimla. M.

72mona3*

Už jsem vás trochu poškádlila, tak odpovím. Ne nevšimla jsem si toho. Určitě ne v tomto rozsahu. Ovšem tzv. vycpávky (umělé prodlužování) je naprosto běžné.

hodnocení

4x

@ringo - Nedávno jsem napočítal 14 opakování. To už fakt není normální.
Taky bych řekla - a děláte s tím nutkavým počítáním něco? *smich*

hodnocení

Ani ne. Nepočítám běžně, ale mám zvukovou paměť, takže když už jsem slyšel to opakování dlouho, zpětně jsem to spočítal. Matka cosi vysvětlovala dítěti, ale už si nepamatuju co. Jak je to pod 20 opakování, tak zapomínám.

fruityloops*
hodnocení

1x

Tohle nedělají jen starší lidé, ale bohužel i výrazně mladší. A dokonce i političtí představitelé...

"Paní redaktorko, vy lžete. Neskákejte mi do řeči. Vůbec jste se nepřipravila. Česká televize..."...

hodnocení

0x

Znam a rozlisuju dva pripady.

1. Jak bylo? Dobre. Dobre bylo...

To je, rekl bych, pripad, kdy prvni odpoved je rychla bez premysleni, takovy automaticky vystrel od boku a teprve po zapojeni mozku, kdyz clovek nad tou odpovedi zacne premyslet, tak pak to poprve zopakuje a na zaklade toho se rovzpomina, zasni se a zopakuje to jeste jednou. Vpodstate se tim potvrdi, ze ta odpoved plati, ze to tak skutecne bylo a ze nejde pouze o ten prvni vystrel, ktery stejne tak muze byt pouze obycejnym odpalkovanim.

2. Znam z prace a od malych deti. Lide ( a deti zvlaste) jsou roztekani, nesoustredeni a skutecne je jim potreba vse zopakovat nekolikrat. Ne proto, ze by meli nizke IQ, ale jednoduse proto, ze nedavaji pozor na to, co se jim rika. Kdyz je to nekdo nucen pouzivat casto, muze se z toho vypestovat zlozvyk.

hodnocení

0x

Myslím, že to děláme všichni - ať už potřebujeme něco zdůraznit, něčím vyplnit "prázdné místo" než si vzpomeneme, co jsme chtěli říci nebo co naopak říci nechceme, nebo jsme třeba nervózní.

PS - Jedna z těch babek mohla být nahluchlá - nebo obě.

hodnocení

Ne ne, nemyslel jsem opakování jednou, či dvakrát, ale opravdu víckrát. A nejde kolikrát o zdůraznění něčeho.

Třeba nedávno: ...Muž: A uvidíme se zítra? Žena: Ne, ne ne, opravdu ne, zítra ne, nepřijdu. Ne ne, nečekej.

72mona3*

Evidentně se bála, aby ji nepřemlouval. Zdůraznění slova ne je celkem obvyklé. Když to tak čtu, přesně takhle reaguji na jednoho pána v rodině. Jenže on má delší vedení...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]