Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vám na ČR vadí?

Od: tazatelx odpovědí: 59 změna:

Dobrý den. Rád bych poradcům a hostům položil dotaz, co jim na České Republice nejvíce vadí. Včetně toho, co nelze změnit (například, že neleží u moře). Děkuji.

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

13x

V ČR vnímám negativně snad nejvíc to, že neumíme být hrdí na to, že jsme Češi. Pořád se hledá, co je za hranicemi lepší a zkouší se to aplikovat i sem. Takže kdykoliv slyším v nějaké debatě "no jo, Češi!", tak se rozčílím. Nemusim být vyloženě zapřísáhlý vlastenec, ale shazovat vlastní národ (a mediálně), to fakt ne. To mi vadí. M.

doplněno 17.05.18 10:05:

Jofa - být hrdý za výjimečnost umí být každý. Ono se to pak trochu plete s pyšností. Hrdost je vlastnost, kterou může mít i naprostý looser. Popravdě, pokud byste trochu zapátral, určitě byste našel i něco jiného, než je jedno vítězství v Naganu. Vy jste přesnou ukázkou tohoto, jak je snadné vyhledávat negativa. Tráva je jinde zelenější, co? *smich* A to je to co nesnáším. Doopravdy. Přečtěte si znovu: Nemusím být vyloženě zapřísáhlý vlastenec, ale shazovat vlastní národ (a mediálně), to fakt ne.

V minulém režimu bylo každé naše uprdnutí výjimečné (zaslouženě?), teď v médiích každý podřadný politik mluví o Češích s despektem.

nikol06

To je pravda, bylo nám dáno mylně do hlavy, že jsme méněcenný už jen proto, že jsme Češi.

Přitom to neni pravda, čeština je krásný,bohatý a konstruktivní jazyk. Vzhedem k tomu, že jsek byla v zahraničí, tak jsem si uvědomila, jak vlastně češtinu zbožnuju a jak jsem ráda, že jsem Češka.

jofa*

Píšete, neumíme být hrdý na to , že jsem Češi. Dobře a na co by jsme měli být hrdý? Že vyhrajeme jednou za dvacet let v nějakém sportu mistrovství světa, že vedeme evropské a teměř světové žebříčky ve spotřebě drog a chlastu? Źe máme ubohé mzdy? Že varují cestovky před návštěvou do Prahy ať si hlídají peněženky? Že máme krásnou krajinu? (jsou stovky hezčích).. Že mimo sousední státy téměř nikdo neví kde Česká republika leží? Že, podle současného premiéra všeci kradnú? Pupkem světa nejsme a nebudem. Ano, jsou jedinci, kteří nepodlehli v dějinách tllakům nepřátel, režimům, ať fašistickým či komunistickým i jedincům ve vědních oborech a několika dalších. Na ty můžem být právem doma hrdi. To je ale asi tak všechno . V současnosti bohužel osobně na nic.

jofa*

mona. Není zelenější, ale nebudu si vybírat jen vítězství a co se komu líbí, ale i prohry a zápory našeho "vlastenectví" a tam vidím velké nedostatky. Nebudu se tvářit, že jsem slepý a hluchý. A na to hrdý nejsem.

72mona3*

Nejste hrdý na to, že se nebudete tvářit slepý a hluchý? :-D

jofa*

Pokud jste to nepochopila, tak Vám to napíši polopatě. Nemůžu být hrdý na to, co jsem Vám popsal výše.

72mona3*

Jofa, pochopila. Taky nejsem nadšená. A co? Všichni si zanadáváme doma, v krámě, v hospodě (ano, u piva, ve kterém máme prvenství *pivo* )...ale znovu opakuju, ne mediálně!

@jofa - Píšete, neumíme být hrdý na to , že jsem Češi. Dobře a na co by jsme měli být hrdý?
Víte, to je jako s rodinou - maminka je tak trochu štěkna, tatík si dá s chutí pivo nebo cizí slečnu, jedno dítě ne a ne se naučit násobilku, druhé chodí za školu - ale to všechno by mělo zůstat za dveřmi bytu, ne, že to budou troubit do světa..

Ostatní - ta "pavlač", by měli vědět jen to, že maminka umí zařídit leccos, tatík bez potíží uživí rodinu, Pepíček hezky hraje na klavír a Mařenka se taky neztratí - takže jsme hrdí, že jsme ti "Novákovi", kteří dovedou tohle a tamto.

72mona3*

@jedubabicka - ano, přesně tak to myslím *palec*

jofa*

" Vespod fuj, navrch huj" není můj životní styl a už vůbec ne, důvod k hrdosti.

jofa*

Doplním, a to je jeden z důvodů, proč jsme třeba Němci vnímání, jako vychc... národ. Mohl bych Vám dlouho vyprávět co si o nás myslí.

@jofa - Jestliže si to vykládáte takhle, pak ano, rozumím vašemu postoji - ale proč se prezentovat tím horším, když máme i to dobré? To je přesně to odpovídání "nestojí to za nic", byť by člověk byl čerstvým výhercem několika milionů.

jofa*

To máte pravdu, vytrubovat negativa do světa netřeba. Problém je v tom, že si to druhá strana najde sama a ještě si k tomu něco přidají, takže možná je lepší říci pravdu rovnou, že to tak všechno skvělé není.

72mona3*

@jofa- jste Čech, ať chcete nebo ne. Tak se budete zapírat? Budete podporovat negativni vnímání Čechů? Nebo se budete chovat tak, abyste se nemusel ve světě stydět? Takže ještě jednou: nemusíte být zapřísáhlý vlastenec, ale shazovat...a dál už to snad znáte.

Připomínáte mi moji mámu. Před týdnem jsme jí ukazovali zahradu. Chtěli jsme se pochlubit, jak jsme ji načančali...rozhlédla se a prohlásila: ten balkon je strašnej, měli byste si ho natřít. *haha*

jofa*

Soused by Vám zahradu pochválil a o balkónu by taktně pomlčel a myslel by si svoje, Máma byla upřímná. Ale to není o hrdosti co tu rozvádíme.

jofa*

To mi připomíná souseda v dávných dobách, kdy satelit byla drahá záležitost. Na střeše satelit a střecha a žlaby shnilé. Byl hrdý, že másatelit.

72mona3*

*zed*

Víte, tím vaším rozitváváním se dostáváme úplně jinam. Upravujete to, co jsem napsala k obrazu svému. Nevadí, jiní to doufám pochopili. *pusa*

72mona3*

*rozpitváváním

lidus*
hodnocení

8x

Vadí mi vlezdoprdelismus v současné době k USA dříve k SSSR, vadí mi, že nejsme hrdí a za kalkulačku prodáme i vlastní babičku, že umíme nadávat doma a pak připosraně čekáme jak to celé dopadne a opět se stádu podřídíme. Vadí mi, že z nás dělají blbce a jelikož znám několik mladých lidí co studovali a žili několik let v opěvovaných státech amerických, vím od nich, že blbci rozhodně nejsme. Vadí mi používání cizích slov v českých větách a nejvíc angličtiny. V podstatě si tu ale klidně žiju svůj život, navám taky jenom doma. Moře? Ano, ale ti co ho mají k němu jedou tak často jako my k přehradě.

hodnocení

3x

Plně souhlasím s tím vlezdoprdelismem, pořád se někom,u poklonkujeme.

A pak strašná morálka, psí extrement, pomalové zdi od sprejerů, bordel u popelnic, vajgly všude pod okny domů a na stanicích MHD., odchod lékařů do zahraničí, vystudovali za peníze daňových poplatníků, tak by tady měli aspoň pár let zůstat.

Mám spoustu zákonů co se nesmí,ale kontrola nikde a postihy taky ne.

hodnocení

2x

Nevzdělanost a zabedněnost. Tím zdaleka nechci říct, že je to nějaká "typická" vlastnost nebo že takových lidí je většina. Ale je jich víc, než by se slušelo.

lidus*

Jethro, vy mi dost nahráváte se svým názorem. Ano, to je to co mi vadí, vy pokládáte ty co neumí anglicky za nevzdělance. Ano, patřím k nim, do té země nikdy nepojedu neb mi není blízká a ti co jedou sem ať se laskavě naučí říct česky aspoň děkuji a prosím (to umím i já ve více jazycích). Zabedněná budu asi také, USA neopěvuji, nevyměním Ježíška za Santu, jejich zbrojení a lezení všude kde je nějaké nerostné bohatsví, lhaní celému světu, ano i to mi vadí. Mimochodem díky Bohu, že tam někteří umělci odešli, včetně opěvovaného Formana jinak jsme tu museli sledovat ty jeho šílenosti za které tam dostal Oskara. Jak říkám, jsem zabedněná.

karl*

Naprostý souhlas s "lidus".Z tohoto pohledu bych se velice rád hlásil k nevzdělancům.

culdabulda1*

@lidus dík za podporu

Znalost angličtiny není žádné pochlebování USA - anglicky mluvících je několikanásobek rodilých mluvčích nejen z USA a je to v mnohých oblastech použitelný jazyk. Ačkoliv třeba Španělština či Čínština je v ohledu k množství lidí rozšířenější, nic není univerzálněji použitelného. Jakmile máte v práci mezinárodní kolektiv a nejsou to zrovna Francouzi, bude se pravděpodobně používat angličtina jako společná řeč. Mí kolegové jsou Češi, Slováci, Poláci a Němci. Máme tam také Itala a Španěla. Hádejte, jak spolu komunikujeme? Pokud si chce někdo záměrně omezovat oblast obživy, jeho problém. Je pochopitelně lepší umět těch jazyků více, ale angličtina je naprostý základ v mnoha oborech. Pokud jedu někam do civilizace - není navíc problém se domluvit v hotelu, na letišti nebo u lékaře. Dá se to samozřejmě rukama a nohama, ale proč to dělat zdlouhavě a složitě, když můžu přímo říct, co mě trápí a rozumí mi.

jethro - tady je řeč o ČR ne o USA.

Tak třeba ta naše staroslavná Karlova univerzita je ve světovém žebříčku vysokých škol až na 314. místě, což je docela ostudné, a kvalita stále klesá.

topuniversities.com/...

(ra252 - zatímco z pěti nejlepších vysokých škol jsou 4 americké)

topuniversities.com/...

jethro - a to něco mění na tom, co jsem napsal?

iz*
hodnocení

2x

Nedostatek úcty, pokory a empatie. Ale to není jenom náš problém.

hodnocení

2x

Nejvíc z mnoha asi nespravedlivý sociální systém. Když vidím jak spoluobčané večer v parku ve značkovém oblečení popíjejí drahý alkohol, pokuřují a poflakují se /ráno přece do práce nemusí/ a pak si jen zajedou meďourem pro dávky. To by mě vzal šlak!

hodnocení

1x

Mi na České republice vadí to, že se štveme od patníku k patníku. Od jednoho extrému k druhém extrému. Na každém necháme kus srdce a také kus huby. A ztracené finanční náklady, to je hodně smutný příběh. *sok*

doplněno 17.05.18 06:36:

Nemám ráda slovo "kdyby". :-D Kdyby měla teta šulina, tak by byla strejc.

culdabulda1*

@babkazov

- naprostej souhlas ! - a přitom je to škoda, protože máme i spoustu chytrých lidí - kde my bychom mohli být, kdybychom to po 89tém "nepodělali" !

myslíš asi v čtyřicátém osmém :)

culdabulda1*

- no jak kdo - ono záleží na úhlu pohledu ..

culdabulda1*

@jethro

- myslíte tedy, že po 89.tém už hospodaříme dobře? - no budiž, ale já (jako mnoho jiných) - jsem myslela, že s těmi možnostmi, které se před námi "otevřely" a s využitím toho dobrého, co nám komouši zanechali, opravdu doženeme alespoň to Rakousko.

Naši "demokrati" ovšem udělali přinejmenším stejnou chybu, jako komouši ve 48.ém - zničili to, co fungovalo - takže se pořád "plácáme na "ocase" vyspělých západních ekonomik.

jofa*

culdabulda: Omyl. Až na vyjímky to přestávalo fungovat. Nekonkurence schopné a dlouhodobě neudržitelné. Reformy kosmetické a k ničemu (k smíchu ano). Zásah do hospodářství byl nutný. Západ by nás "dohnal" k žebrotě. Pravda, nadělalo se i dost škod.

Nemyslím si, že po 89 hospodaříme dobře. Ale hospodaříme výrazně lépe, než před ním. To se popřít nedá.

jethro - myslím, že už nehospodaříme nijak. Už nám tu skoro nic nepatří ..

Co znamená "nám"? To jako všemu pracujícímu lidu? *ee*

vilik*
V pohodě, Jethro.
Je zajímavé, že rok 89 mohl být požehnání hlavně pro stranu. Protože jinak jsme mohli časem dopadnout jako ve Venezuele, na Kubě nebo u Kimových. Takhle rudí hoši odešli na poslední chvíli od 40 let nedostatečně modernizovaných nebo vůbec nemodernizovaných postupů, protože všichni víme, kam se především vyváželo. Ale vždycky můžou říkat, že za nich to šlapalo. A protože mezitím odešla nebo nedostala možnost spousta schopných lidí, zůstali tu a byli vidět převážně jen ti všeho schopní.
A oni zůstanou pro část národa ti dobří, dokonce volitelní.

hodnocení

1x

Strašně moc mi vadí, že v České republice si nikdo neváží dělnických profesí. Každý nadává, že dnes se nesežene opravdu dobrý řemeslník, ale každý doma říká svým dětem " "Pepíčku uč se, bez maturity jako by jsi nebyl, jestli se nebudeš učit, tak skončíš v montérkách !"

Ale v těch montérkách někdo být musí...aby to fungovalo.

hm*
hodnocení

1x

Mně vadí naši politici. S dobrými politiky by odpadla (mohla by odpadnout) spousta ošklivých jevů, které tu vyjmenovali ostatní. Jde jen o to, co by preferovali a jaké by vytvořili zákony. Pomocí zákonů pak lze skoro vše vhodně (ale i nevhodně, tak je to tu teď) omezovat, podporovat a někam směrovat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, no, tak jsem přemýšlel a asi za největší problém považuji to, že čeština není světový jazyk. Ve světě se česky moc nedomluvíme, což je škoda. Zdravím!

doplněno 14.05.18 23:00:

Ano, @danys to pochopil přesně. Jinak je to jen povzdech, že čeština nepatří a nebude nikdy patřit ke světovým jazykům. To tady budeme mít asi dříve to moře .

To se dá snadno napravit - říká se tomu "vzdělání". Neznat aspoň jeden světový jazyk aspoň na úrovni základního dorozumění je prostě trestuhodné.

Taková norština taky není světový jazyk a Norů je polovina než Čechů. Přitom na dovolené jsem nepotkal jediného, co by neuměl slušně anglicky - a to jsem se nepohyboval jen v turisticky aktivních oblastech, ale i mezi "normálními" lidmi (mimochodem - anglicky mluvené filmy jsou tam v televizi zásadně nedabované),

danys*

Jethro: Zřejmě budete trochu zabedněný *smich* Nejde o to, že by neuměl světový jazyk, jen by chtěl, aby světovým jazykem byl i Český jazyk

V Norsku se nemluví jednou norštinou, mají tam dvě úřední řeči a tolik variant a nářečí, že angličtina je asi to nejbezpečnější řešení ..

To musím potvrdit, že stačí umět jeden světový jazyk a nemusí to být zrovna angličtina! I ta ruština se někdy hodí, vlastní zkušenost na stavbě v Mnichově, když jsem si se starým panem architektem vysvětloval postupy práce a nestačila nám (mě) němčina, tak jsem koukal, jak umí pan architekt rusky?! Protože angličtina nám byla na dvě věci! Ono moc němců také neumí dobře anglicky, maximálně ještě tak převzatá slovíčka z ní!

Za totality, jsem se domluvil v Londýně také i rusky!*smich2*

rz
hodnocení

0x

Škoda, že ČR již není slavná jako za vlády Karla IV.

jofa*
hodnocení

0x

Tady v Pokrkonoší více jak půl roku počasí k ničemu. 7 měsíců topení. Tak jih Francie optimální.

jofa*

V Podkrkonoší

V Podkrkonoší to máte ještě dobrý. Ale my v Krkonoších. Půl roku zima a půl roku zejma.
Takže alespoň na pár měsíců by se ten jih Francie hodil.

sebod*
hodnocení

0x

Mně toho vadí... Ale kdybych bydlela jinde, tak by mi zase vadily jiné věci. Takže za mě jediné ;). To MOŘE !

hodnocení

0x

@lidus - a ti co jedou sem ať se laskavě naučí říct česky aspoň děkuji a prosím
Oni to dost často umějí - a dokonce i používají.

Ale představa, že my Češi jsme "pupek světa" a ten by se nám měl přizpůsobit, je poněkud úsměvná. I když, pravda, potkala jsem se s ní nejednou.

K otázce - mám pocit, že mi nechybí téměř nic (ono všude "je něco"). Nakonec ani to moře ne - aspoň se mám vždycky na co těšit :)

lidus*

Bohužel ani o jednom nevím. USA je snad pupek světa? Proč bych jim měla pochlebovat.

@lidus - To, že o něčem nevíte ještě neznamená, že to neexistuje. A doopravdy si myslíte, že znalost angličtiny je "pochlebování" USA? Když je to druhý nejpoužívanější jazyk na světě? Že by měly tolik pochlebníků?

karl*
hodnocení

0x

Dvě věci z mnoha...Vadí mi že tu máme velice málo přírody a to že se musíme neustále někomu podřizovat.

marf*
hodnocení

0x

Vadí mi:

1. Kůrovcová kalamita a usychání lesů, narůstání počtu aut a moc stavění dálnic (pro kamiony s hloupostmi), jakož i zácpy dopravní, okrajování práv žen - matek, žen - vědkyň, žen - důchodkyň, neschopnost zatočit s pijavicemi typu majitel ubytovny, vymahač dluhů, jiný kradař.

2. Manipulátor, kterého se nelze zbavit - neboť za každou cenu si drží imunitu - no tak to mi zas až tak osobně nevadí - jenom ta hloupost zainteresovaných volá do nebe.

3. Že nejsem v Rakousko - Uhersku, v hornaté nepřístupné zemi a že nemám švédský vzor demokracie. *palec2*

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Víte co je na cestách do zahraničí to nejhezčí? Ty návraty domů. ...Morava krásná zem ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]