Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se musí chodit do práce

Od: zofie* odpovědí: 54 změna:
Přemýšlím v životě nad tím proč se vlastně musí pracovat. Stačilo by vymyslet lepší systém, který by nám zajišťoval obživu. V pravěku se taky nechodilo do práce a lidi se přesto dokázali se uživit. Když si spočítám čas strávený v práci nebo spaní v noci,tak už zbývá jen zlomek času k prožití radostných chvil. Dalo by se nějak vyhnout práci a přesto si žít nad poměry a užívat si? Přemýšlela jsem o velké výhře a žít z úroků.

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Velká výhra je dobrý nápad. Taky bych to bral.
Pokud vám stačí jídlo, pořiďte si pole a pár zvířat. Pak zjistíte, že vám chybí oblečení popř něco do domácnosti a taky kus lesa na topení. Za všechno tohle se platí. Doba výměnného obchodu je pryč.
Nakonec zjistíte, že prací která vám bere fůru času, ale poskytuje peníze šetříte čas.

hodnocení

4x

Jak si to uděláte, takový to budete mít. A baví Vás ta práce? Pokud ne, tak ji změňte. Nebo kupujte losy, ale vyhrát by byla náhoda. Já si zas neumím představit, že bych nepracovala. Jak bych ten čas vyplňovala? Kdybych vyhrála v loterii hodně peněz, tak bych stejně pracovala. Nebavilo by mě se jen válet u moře a nic nedělat. Snažte se najít na té práci něco pozitivního, aby Vás těšila. Třeba dobré vztahy s kolegy nebo s vedoucí nebo práce s počítačem.

hodnocení

4x

"V pravěku se taky nechodilo do práce a lidi se přesto dokázali se uživit."

Ano uživit se dokázali, ale na jaké úrovni žili? Pochybuju, že byste tak chtěl žít. Oni sice do práce nechodili, ale ve skutečnosti pracovali víc než my dneska. Ono to "dokázali se uživit" tehdy znamenalo mnohem víc práce, než si asi umíte představit. Muži byli celé dny na lovu, ženy se celé dny musely věnovat rodině a tlupě, shánět další potravu. Všechno si museli dělat sami (ručně), nebylo možné zavolat odborníka, když třeba nehořelo ohniště, nedalo se zaskočit do supermarketu pro nový oštěp, když se ten starý zlomil, nebo nechat opravit boty. Nedalo se zaskočit do samoobsluhy pro kus masa, nebo chleba, když se náhodou nepodařilo něco ulovit. Žádná dovolená, žádné víkendy - prostě jen nepřetržitá dřina od nevidim do nevidim. Po setmění pak byli rádi, že mohou zbytek času do rozednění prospat, aby nabrali sílu do dalšího dne. Volného času na zábavu a jim asi moc nezbývalo a těch radostných chvil si asi taky moc neužili.

pohanka*

Souhlas, také se lovci mamutů dožívali velmi krátkého věku do 30 let a 35 - 40cátníci byli starci nad hrobem, s omletými zuby /od písku, hlíny jak jedli kořínky, a třeba i klacků, které žvýkali v době nedostatku potravy/.

Za II. světové války taky v Rusku jedli kořínky a žvýkali klacky, hlínu jedli. Když byla bitva u Stalingradu, tak jedli své domácí mazlíčky nebo jedli jiné lidi. Měli naložené lidské prsty.

vilik*
No já nevím. Kořínky jím běžně, říkám jim mrkev a petržel, klacíky okusuju rád, hlavně když je na nich nanuk nebo třeba špíz.
A hlínu prý jsem jako malý taky jedl, a taky písek, omítku a podobné věci a zuby obroušené nemám a dožít se věku 35-40 let taky neplánuju.

hodnocení

4x

To lovení zvířat-to žádná práce nebyla asi. Ten mamut nakráčel do jeskyně na rožeň asi sám. Pak se naporcoval a lítal pečenej do huby. *smich*

hodnocení

4x

@ella - bohužel se vetšina lidí na tento vykořistovatelský systém adaptovalo
Bodejť by ne - na lepší se vždycky zvyká snáz *smich*

máš se ráda a proto nechceš trávit svůj čas v práci. jsem na tom stejně.a mám to štestí že mi pomáhá mamka... kdybych jí neměla tak bych nejspíš žila z toho co si vypěstuju a oželila věci navíc
Nechodíte do práce a maminka vás živí? A nakupuje "věci navíc"? A co budete dělat, až nebude?

a co teprve křováci , ty pracují jen dvě hodiny denně , přitom žijou v nehostinných podmínkách , ale zbytek dne mají pro sebe
Staňte se bezdomovcem a budete mít taky všechen čas pro sebe - a přibližně tolik věcí, kolik vlastní Křováci ;)

hodnocení

3x
A kde máte psáno že MUSÍTE chodit do práce?Dnes již to není povinností jako v minulém režimu kdy každý musel pracovat!Pokud máte z čeho čerpat (Ne se státní "kapsy") tak klidně ležte doma!"V pravěku se taky nechodilo do práce a lidi se přesto dokázali se uživit"- copak oni jen leželi v jeskyních a nic nedělali? Trošku zkreslený názor,asi jste se ve škole nesnažil nic naučit neboť pak byste věděl,že sbírali jedlé rostliny,lovili zvěřod malých živočichů až po mamuty...
iz*

Chtěla jsem napsat téměř totéž. *zdravi*

instalater*
hodnocení

2x

Vymýšlíte co už je dávno vymyšlené. Od doby co se moci v naší zemi ujal jeden alkoholik s krátkými nohavicemi jistá skupina opálených lidí přestala pracovat a přesto si žije nad poměry pracujících.

blkabla

Docela hloupý názor. Prezident nemá v podstatě žádné pravomoce, tak jaképak "ujal moci"?

culdabulda1*

@blkabla

no - onen prezident ve své době měl dost velké "pravomoci" na to, aby s Českým státem udělal to co udělal. Z toho už se nikdy nevzpamatujeme - alespoň to tak vypadá !

@blkabla - Prezident nemá v podstatě žádné pravomoce

Nemusí - má "na to lidi" *smich*

hodnocení

1x

To srovnání s pravěkem se mi líbí. Má to ovšem mezery. Je potřeba si uvědomit, že hustota zalidnění byla mnohem nižší, takže šance něco ulovit nebo sebrat byla vyšší. Ovšem, když člověk dlouho nic neulovil, stal se sám potravou.

Nicméně, jako zástupkyně té hezčí poloviny lidstva máte šanci (už od pravěku), že Vás nějaký vlivný lovec pojme za choť. Potom skutečně není nutno pracovat. Ale stojí to jistou část svobody.

hodnocení

1x

Nevím kolik máš roků a jestli se pamatuješ na své pra rodiče. A prapra rodiče? Vzpomeneš si, co měli v bytě? Co měli ve skříních, v kuchyni, v kredenci, ve špajzu, v koupelně? Jak jedli, jak se oblékali, jak trávili večery, jak se bavili. Kdybys se spokojila s takovým málem, mohla bys pracovat jeden dva dny v týdnu. To by pro tebe bylo řešením, cestou nejmenšího odporu. Ale nejde chtít hodně a neudělat pro to nic. Fakt ne! *alene*

gurubhagavan*
hodnocení

1x

Bez práce nejsou koláče

*cert*

To vyprávějte skupině, která u nás nikdy dělat nebude. Jen "papají" nebo dělají děti. A ještě provokují.

repkin*
Myslíte politiky? :-D

Ty nemyslím.Pořvávali v autobuse na sebe, že tím obtěžovali. Zabraný sedačky měly. Nemá se říkat, kdo to je...

Když mě obvinil cygan, že jsem "rašizta", řekla jsem: "Jsem a co s tím uděláš?!" a kupodivu ztichnul.*bum* Kdo říkal, že se něco nemá říkat?

hodnocení

1x
Máš možnost to vymyslet. Směle do toho. Všichni budou mít všechno a bez práce.
Jinak, v pravěku lidi nechodili do práce, to ne. Pro ně byla práce ulovení mamuta.

ondr
hodnocení

1x

I v pravěku lidé pracovali, jen místo hotovosti platil směnný obchod.. lovci si užívali obdiv, sběrači měli více ovoce. Dnes už bohužel nestačí sbírat a lovit. Kdyby nikdo nepracoval náš svět by se zhroutil, je třeba spousty lidí k tomu aby celá infrastruktura mohla fungovat.

Krásné narozdíl od režimů minulích je to, že když dnes pracovat nebudete tak Vám nikdo nic nemůže, je to čistě vaše volba. Dříve pokud někdo nepracoval tak skončil v lepším případě v kriminále. Vyhnout se práci a žít si nad poměry se dá pouze v případě, že vyhrajte sportku nebo se prostě dobře narodíte do správně rodiny. Pak se nabízí ještě jedno možnost a to najít si muže, který má hodně peněz- ten ovšem již bude asi před takovými na pozoru.

ybo
hodnocení

1x

To by se mi taky líbilo,ale kdo by potom upekl housky,chleba,kdo by vyráběl automobily nebo stavěl domy... To všechno je práce a samo se to neudělá. Vrátili by jsme se do doby pravěku,to se taky nechodilo do práce. To by bylo bezva. Mně by teda mamut každý den nechutnal.

pohanka*
hodnocení

0x

Tak v pravěku si ulovili nějakého sysla, jelena, mamuta, nasbírali v lese kořínky, bylinky, šťovík.

To v dnešní době neprojde. Všechno již někomu patří. Bydlet v jeskyni asi také nechcete a odívat smradlavými kožemi asi též ne.

Radovánky pračlověka bylo asi tak hraní s dětmi v teplém počasí na palouku, vyřezávání do pazourku a kostí, určitě sex.

Dnes se za radovánky platí.

Loterie je řešení, ale matematickým propočtem spláčete nad výdělkem a na vsazení, či zakoupení losu také musíte sehnat nějaké chechtáky.

Bez zaměstnání lze získat finance třeba dědictvím, provdáním za bohatého šejka, nalezením pokladu na ostrově jako hrabě M. Christo, životem na sociálních dávkách, chvilku na ÚP, nekalou, kriminální činností. I když i ta kriminální činnost představuje určitý podíl se snažení a strachu.

Sysla neeee *smich2*

Jojo, zloděj křičí, chyťte ho!*haha*

@clayman - Sysla neeee

No já nevím - prý už zdrhají :-D

Proč se musí chodit do práce

Pokud vím, tak zatím zdrhnul akorát jeden ;)

amo
hodnocení

0x
Prijde doba, kdy pro preziti nebude potreba pracovat, bude se vyplacet tzv. zaručeny prijem, ale pro zivot na vysoke noze to nebude, to si budete muet zajistit jinak, budete-li schopna. Mladsi generace asi uvitá tyto zivotni zmeny bez cekáni na zaslouzeny duchod, ale jestli to bude lepši doba tezko rict, pro ty nenáročne snad ano a ti náročnejši a schopni zase zbohatnou.
pohanka*

Pokud to bude, tak to bude v hodně daleké budoucnosti. Současné zkušenosti zjistily, že je to neufinancovatelné. Ve Švýcarsku to neprošlo hlasováním a ve Finsku od toho dali ruce pryč. Začali v roce 2016, asi 2 000 nezaměstnaným občanům, po 1 rok testování bylo posíláno 560 EUR. Projekt byl ukončen. Neosvědčilo se. A náš stát by na to neměl peníze, již někdo spočítal. A nikdo by nechtěl dělal ty nebezpečné, nechutné a těžké práce. Na všechno robota nenasadíte. To je sci-fi.

Pohanko, sci-fi? Ale tak by měl vypadat komunizmus. Jestli si dobře pamatuji z dlouhých let IPV (ideově politické výchovy) Socializmus = každému podle jeho zásluh. Komunizmus = každému podle jeho potřeb. *zed* Waw! To byly pindy!

majsterjoe*
hodnocení

0x

Otázka by měla být, proč chodit do práce jen kvůli penězům. A výměnný obchod by nebyl taky marný.

A jak že to funguje v Holandsku? Potřebuju opravit vodovod, a za to ti opravím auto. A ejhle jak to funguje. A baví to oba.

hodnocení

0x

Ono totiž lovení Mamutů, hledání stravy, to byla v té době tehdejší práce... Opracování pazourků taky byla práce... Pro někoho možná zábava... Podobným způsobem nějak funguje většina bezdomovců, tak bych to nechal na tazateli, zda by se mu nelíbilo "lovit " třeba u kontejnerů... Vyhnout práci se určitě dá, jsou ale také skupiny lidí co tak žijí, sice asi až ne tak nad poměry, ale když to zkombinují s nějakým "lovem" mezi lidmi, tak něktěří mají i ty iPhony a zlaté řetězy okolo krku...

hodnocení

0x

,do práce chodit nemusíte přece-vše je dovoleno..tak do toho,,popelnic je dost

cervenak
Mohla by nás živit vláda, ti mají penež že by je mohli házet lopatama a neví co s nima, pan Babiš o tom ví svoje.
V Arabských Emirátech a Quataru se nemusí pracovat a mají se tam dobře.

cervenak - "V Arabských Emirátech a Quataru se nemusí pracovat a mají se tam dobře."

A to se tam ta nafta jako těží sama od sebe? Jistě, pár naftových magnátů se má přímo božsky, ale běžný dělník z ropného vrtu? Ten musí makat, až se z něj kouří, aby se pár jeho manželek mohlo válet doma.

Ostatně nikdo nikomu nebrání, aby si to "leháro" do těch Arabských Emirátů zaskočil vyzkoušet, jistě ho tam přivítají s otevřenou náručí ;).

jabraka*
hodnocení

0x

Proč chodit do práce?Protože práce šlechtí.Jsem důchodce a nepracuji pro společnost,ale jen pro sebe.

JABRAKA

...práce šlechtí člověka, ale huntuje tělo *smich*

rafn
hodnocení

0x

Teda lovec mamutů na dovolené - asi když nalovil hodně, uložil do jámy ledové... Přijde na to co je to užívat si. Třeba zážitky duševní, různá štěstí stojí většinou málo. Rada: vydržet ve zdraví do důchodu. Důchod lovec mamutů také aneznal - nebo ano? Do jaké míry se lovec mamutů podobal dnešním lidem?
Nejnovější kosterní nálezy člověka, který žil v Dolních Věstonicích skoro před třiceti tisíci lety, svědčí o tom, že vypadal zhruba stejně jako vy nebo já. Kdyby se tehdejší člověk oholil a ostříhal podle současné módy, oblékl si sako, kalhoty a šel se projít dnes po pražském Václavském náměstí, nikdo by nepostřehl, že pochází ze starší doby kamenné.

google.com/...

rv*
hodnocení

0x

Můžete se dát na dráhu zločince. A nemusí to být zločinec klasický, násilnický, ale takový, který pracuje v rukavičkách. Pokud je společnost bohatá, vyskytuje se v ní spousta "majetku" který si můžete zákonem nepostižitelným způsobem přivlastnit. Většina novodobých boháčů takto zbohatla.

No takový Bakala si krom jiného přihrál zadara 44000 bytů a soud pravil, že je nevinen. Takže šance jsou a ne malé ..

culdabulda1*

no, ale ti zločinci přece pracují, ne? - A mnohdy lépe a usilovněji, nežli normální pracující .

culdabulda1*
hodnocení

0x

zajímalo by mne, jak si představujete, že by svět fungoval - bez práce?!

hodnocení

0x

Jedno staré přísloví říká "bez práce nejsou koláče". Tím je řečeno vše. I v tom pravěku pracovali. Obdělávali pole, chovali zvířata, vyráběli nástroje. To vše dohromady jim přinášelo obživu. A bez práce je nuda...a bez práce by nebylo nic.

hodnocení

0x

cerveňak můj syn je hudebník a v Qataru hrál půl roku ,,,,není pravdou co píšete.Jsou tam velké rozdíly chudí a bohatí,,ti co nepracují jsou chudí..

hodnocení

0x

Pracovat se nemusí *smich*

novinky.cz/...

To je zase ptákovina *bzum*. Možná si německý meteorolog může dovolit odkládat několik let stranou polovinu výplaty, aniž by zemřel hlady někde pod mostem, ale ať mi to předvede s platem 20000 Kč hrubého.

Mimochodem - on vydrží bez práce (a tedy bez příjmů) až celý týden! Tak to je teda za cenu mnoha let života na hranici živoření fakt terno! *smich*

josephschweig
hodnocení

0x

Zaměňujete pojmy "chodit do práce" a "pracovat". Některé činnosti můžete dělat z domova, nebo v podstatě odkudkoliv (např. IT nomádství).

Pokud člověk nemá smysl života v hromadění hmotných statků, zaopatřování rodiny apod., je to možné. Dokáže-li zredukovat své potřeby a zvýšit příjmy, pak stačí jen vhodně investovat a žít z výnosů a příležitostné práce.

danys*
hodnocení

0x

Kdybyste byla o něco chytřejší, tak do práce chodit nemusíte *smich*

Jak kdo - třeba já do práce chodit nemusím, ale chodím dobrovolně - a za nechytrou se drze nepovažuji, tak nevím *zmateny*

ella*
hodnocení

0x

ahoj ,

souhlasím s tebou...

lidi pracují zbytečně moc , mají z toho zbytečně málo (peněz) a sotva jim zbyde volný čas.

dva dny volny v týdnu je příliš málo a natož tři týdny dovolené v roce je naprostý vysměch.

bohužel se vetšina lidí na tento vykořistovatelský systém adaptovalo a vůbec se neptají proč ...

ty jsi inteligentní bytost a máš se ráda a proto nechceš trávit svůj čas v práci.

jsem na tom stejně.a mám to štestí že mi pomáhá mamka , která můj názor sdílí a podporuje.

kdybych jí neměla tak bych nejspíš žila z toho co si vypěstuju a oželila věci navíc , jen abych

nemusela otričit pro systém , tím se dostávám

k odpovědi na tvojí otázku : práce tak jak jí známe ted je holý nesmysl.

jde o ekonomiku a podvod , lidi by tolik času v práci vůbec trávit nemuseli.

produkuje se daleko víc než se zpotřebuje a je to uměle udržovaný systém , aby lidi

byly "zaměstnaný " a žily materialisticky a konzumovaly a konzumovaly ...

je to jen o ekonomice a propagandě.

hodně zajímavý je alternativní přístup a promyšlený plán skupiny UBUNTU , od

týpka jménem MICHAEL TELLINGER , je to na youtube i s českým překladem.

tam uvidíš , že opravdu lze vymyslet jiný systém , a lidi by pracovaly nakonec jen 4 hodiny týdně ...

a co teprve křováci , ty pracují jen dvě hodiny denně , přitom žijou v nehostinných podmínkách , ale

zbytek dne mají pro sebe , a my tady v evropě makáme 8-12 hodin a nic...

spousta lidí si ani nedovede představit že by měli víc volného času protože jsou

tak naučený a vygumovaný že práce je pro ně modlou ... a zábavu neznají ..

nenech se tím zdeptat , když ti tady lidi píšou kraviny , máš skvělý názor a já doufám že jednou

tento systém skončí a lidi budou zase svobodný :)

měj se , ella !

hodnocení

0x

Nedávno jsem tady psala o přepadení staré paní, která jela v noci do práce. A teď mi tady znovu naskočila tahle otázka, proč chodit do práce. ;) Kdybychom nechodili do práce, nemuseli bychom se ani vzdělávat. Byli bychom jako cygani. Nechodí do školy, nechodí do práce, mají dostatek financí na slušný život. Nemají žádné povinnosti a 24 hodin volna. A co?! Jak to vypadá?! Nebudu vykládat jak to vypadá, všichni to víme. Kdybychom nechodili do práce, byli bychom jako oni.

rafn
hodnocení

0x

BÁSEŇ PRÁCE

kdo nemívá co na práci

čas zbůhdarma utrácí

hnije

jak vysvětlit mám příteli

že pracuje kdo tvoří

snad abych báseň složil

práce že je poezie

a poezie práce

čeká mě dřina veliká

tuším i komplikace

však od roboty jakož i z boje

jen zbabělec by utíkal

"Chcete na světě vyniknout? Musíte pracovat, zatímco ostatní se baví."
Winston Churchill

"Svět je plný ochotných lidí - jedni jsou ochotni pracovat, druzí jsou ochotni nechat je pracovat."
Robert Frost

"Mám rád práci, přímo mě fascinuje. Vydržím celé hodiny sedět a dívat se na ni."
Jerome Klapka Jerome

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]