Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Připadá mi, že jsou české potraviny dražší než zahraniční. Včera jsem si koupila v Praze Bille nějakou sladkost, z Frýdku Místku dovezenou a stála neuvěřitelných 60 Kč 150 g. A když jdu na Farmářský trh, tak tam mají jogurty a mléčné výrobky taky od dost dražší než v obchodě. Čím to je, že naše zboží je dražší než zboží z ciziny? Samozřejmě záleží na tom, jak a co.
Čekala jsem, že to bude stát kolem 30 Kč max. do 40 Kč. Až venku jsem koukala na účtenku a tam bylo 59,90. Dobrý to bylo.
To jo, ale je to všeobecně řečeno. Chtěla jsem vědět, proč jsou české potraviny tak drahé. Pamatuju si doby, kdy jsme chodili nakupovat na Havelský trh "havelák", protože tam bylo levněji. Nyní je to naopak. Na trzích je dráž než v supermarketu. A proč jsou české výrobky o tolik dražší. To je přece děs. Pár sušenek slepených k sobě za 60 Kč. Nebyl to ani dort. Na cenu jsem se zrovna nepodívala před nákupem.
Protože potraviny z dovozu jsou na rozdíl od našich, víc dotovány vládami zemí odkud potravina pochází. Např. sedlák který pěstuje dobytek na maso, má nejen vyšší dotace na kg váhy skotu, ale má i zadarmo(dotovaná státem) jatka a bourání a ještě něco, to už si nepamatuju. Proto taky spousta českého skotu vozí na porážku do Německa a Rakouska. A tak je to se spoustou potravin.
Jedna čerstvá dnešní zkušenost z Kauflandu. Nakupujeme tam kilovou ruskou zmrzlinu. Teď je ve slevě a samozřejmě je vykoupená. Tak jsme prolezli celý regál výrobků od několika světových značek, a nenašli ANI JEDNU zmrzlinu, i z těch nejdražších, kde by ve složeni nebyl rostlinný tuk, která by byla z opravdové smetany. No a pak se divte. když jeden vyrobí zmrzlinu z palmového-levného tuku a druhý z drahé smetany, tak bude ta smetanová vždycky dražší.
Řekne vám to každý cukrář. Když bude chtít vyrábět zákusky z másla, z poctivé smetany, prostě neošizené, budou stát skoro jednou tolik. Kolik lidí si je koupí, když vedle je prodává někdo levněji? Pomaloučku se to obrací, tak jak lidi víc vydělají, tak si víc lidí může kvalitu dovolit. Ale kdoví, jestli tenhle trend vydrží.
Koncová prodejní cena nesouvisí např. s náklady, ale je to čistě marketingová záležitost. Pokud je po českých potravinách větší poptávka, tak roste i cena.
Tak ono to má francouzský název, ale z druhé strany je napsaný, že je vyrobené ve Frýdku - Místku. Jinak je to jako cizí. Ale jenom jako . Bylo to dobrý a docela lehký. Takže kromě ceny jsem byla spokojená.
@jethro: nemáš pravdu. Když budeš vyrábět kvalitu, tak nikdy nebudeš moci konkurovat cenou náhražkovým potravinám. Prostě budeš mít větší náklady, který jako výrobce musíš dát do ceny. Nemáš jinou možnost. Příklad dnešní zprávy. Reportáž o vanilkové zmrzlině. Vanilka buď použiješ levný ethylvanilinový cukr, za cca 1200/kg, nebo sáhneš po drahé, pravé vanilce. Cena cca dnes 20.125kč/kg. A tak je to dnes úplně se vším. Dokážu sehnat ovocné náplně do koláčů za 15-20kč/kg. Ale je to takový shit, že bych ho nedal na koláč ani náhodou. A když chci náplně se 60-80% podílem ovoce, tak za ně musím dát Kolem 50-70kč/kg. A pak si můžu za koláč říct beze studu 15kč. Protože vím, že se prodá. Chvíli to trvalo, ale lidi se naučili.
Protože jsou čeští obchodníci vydřiduši. je to česká mentalita. Dnes už se ví, že ty různé produkty, které se pro nás vyrábějí třeba v Itálii, jsou daleko horší kvality a dělají je pro nás zvlášť, u nich by to nikdo nekoupil, ale ne proto, že oni by se tak rozhodli, ale proto, že mají takovou objednávku od Českého obchodníka. Chce to za co nejlevnější náklady, aby mu zůstalo co nejvíc v kapse a kašle na své "bratry čechy" a jejich zdraví. A co je na tom to nejhorší, že to tady klidně prodává ještě dráž, než byste koupili kvalitní produkt stejné značky v cizině, který je holt vyráběn pro příslušníky cizích zemí.
Pak, když kolem toho začal ten humbuk, že pro nás vyrábí šmejdy, protože máme jiné chutě, tak to hodili na ty výrobce. Ale ti výrobci to dělají na objednávku od Českých a Slovenských obchodníků. Viděla jsem několik reportáží, kde to bylo dopodrobna vysvětlováno. Bylo toho hodně a bylo by složité sem všechno psát. Samozřejmě že to nebylo to v České televizi. Ale i u nás se tohle dobře ví na místech, kde se o tom jedná. Jenomže tuhle informaci mezi lidi nepustí, protože se obávají nějakých problémů, tak se to tutlá.
Ano, bohužel je to tak. Ale slyšela jsem, že v tom snad budou dělat pořádek a postihy dopadnou na ty naše obchodníky. Ale pochybuji, že se o tom bude veřejně mluvit. Leda snad ten pan Soukup, který se vrtá ve všem. Ale toho tohle nebude zajímat. Proto se já snažím maximum potravin dělat sama a to, o čem vím že je špatné, nekupuji. Naštěstí mám i zahrádku, takže pilně pěstuji a zavařuji všechno možné. Minulý týden jsem si koupila petržel. Obyčejnou kořenovou petržel. Nenapadlo mne kouknout kolik je za kilo, protože to je taková obyčejná věc. No a pak jsem čuměla jako vrána. Ono stálo kilo 59.90 Kč. A víš co bylo nejlepší? Že ta petržel neměla vůbec žádnou chuť. Prostě žádnou. Byl to jenom bílý kořen bez vůně a bez chuti. Vyhodila jsem to na kompost, protože nechápu co to bylo za produkt a kde a za jakých podmínek to vypěstovali. Už ji v životě nekoupím. Nebo kopr, 380 korun za kilo. A na trhy už dávno nechodím, všechno to jsou podvodníci a překupníci. Nakoupí ve velkoobchodu a pak s tím jdou na trhy a vydávají to za vlastní výpěstky. Nebo to je ještě horší a oni sami pěstují s pomocí všelijakých chemickým hnpojiv, aby toho měli hodně a pak to prodávají jako Bio.
Proč? Mimo jiné: 1. Averze k pražákům: Oni mají, natáhneme je. To na těch farmářských trzích. Ve svém městě by si takovou cenu nedovolili. A také vozí blbosti, občas. Nezdravé. Nebo přeprodávají z hypermarketu, hydroxidem ošetřená mrkev černá fleky, tak se pozná.. Už to víme - a tak tam nakupovat nechodíme, někteří.
A také:
" Česká kvalita"má určitou garanci: dtest.cz/...
2. Některé potraviny z EU jsou prý dvojí, pro nás s horším složením - a pak levnější. To ta cizina.
Už vím asi proč. Je to cukrářský výrobek, stejně jako ten dort. Ručně dělané s polevou. Proto tak drahé to bylo. Ale stejně to bylo drahé jako kdyby to bylo francouzské. Z Francie dobroty jsou drahé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.