Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky nazor mate na socialni fobii?

Od: otaznik* odpovědí: 14 změna:
Z jakeho pohledu berete tuto psychickou poruchu? Znate nekoho, kdo prohlasuje, ze ji ma? Co byste mu ze sveho pohledu doporucili? Stacila by na tyto lidi jen prisnejsi ruka, dle vas? Co si myslite, ze je pricinou teto poruchy?
Jde mi hlavne o to, jak je vnimana lidmi, kteri ji netrpi, ale slyseli uz o tom. :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A proč řešíte, co na to lidi? Všem se nezalíbíte nikdy a to nemusíte mít sociální fobii. Proč si dělat starosti navíc s tím, co na to lidi? Znáte to pořekadlo "sytý hladovému nevěří"? Platí to nejen na tu sociální fobii. Jsou taky lidé neempatičtí, proto tomu nevěří. Co je příčinou této poruchy? Třeba tvrdá výchova, nechození rodičů s dětmi do společnosti a nevození je na kroužky, má k tomu člověk dispozici, je introvert, stydlivý atd. Nevím, co jste myslel tou přísnější rukou. Řekla bych, že naopak laskavá a jemná ruka by pomohla. Hlavně musí sám se člověk s tím poprat, druhý mu moc nepomůže. Sám se musí otrkávat a chtít. A "nechlubit se" s tím, že má soc. fobii.

hodnocení

2x

Neznám nikoho,kdo to o sobě prohlašuje, znám někoho, kdo to má. Je to nesmírně chytrý, pracovitý a hodný člověk. Máme ho v práci a snažíme se vycházet mu vsříc.

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, dle mého je sociální fobie velice široký pojem a nechápu proč by na tyto lidi měla být ,,přísnější ruka" a nebo to být považováno jako nějaká porucha. Já například mám veliký problém mluvit na veřejnosti a nebo když mám telefonovat s úřadem, tak tam raději zajdu osobně. Když jsem s větší skupinou lidí víc jak pár hodin, tak se musím sebrat a jít si chvilku do samoty od nich odpočinout. Nedokáži si vůbec představit hromadnou dovolenou . Posledních asi 30 let žiju sám a mám rád svůj klid. Žádné doporučení ani přísnější ruka by na mne neplatila a mělo by to spíše kontraproduktivní účinek. ...Víte jaká by byla na světě nuda kdyby jsme byly všichni normální? A co vlastně je ta norma chování? ...Žij a nech žít

Souhlasím s Vámi. Někdy ale opravdu stačí se přemoct a jít proti tomu strachu. Když se člověk překonává, tak se toho zbaví a nakonec ho to začne i bavit. Z volání na úřady jsem měla taky strach, překonala to a nyní ho nemám. Nechtělo se mi chodit ani plavat do bazénu. Překonala jsem to a nyní bez plavání nemůžu být. Člověk se musí překonávat a jít strachu naproti. Jsou ale i strachy, kterých se člověk jen tak nezbaví např. strach z pavouků a jiné.

instalater*

nikc- u mne se nedá mluvit o strachu. Spíš je mi to nepříjemné a proč se snažit překonávat něco co mi nevyhovuje. Pocit strachu zažívám pouze když jde o druhé a to tady nechci dělat nějakého frajera. Pracoval jsem jako horník Za svůj život jsem jako střelmistr odpálil několik tun trhavin. V mládí jsme po lesích vybírali miny z 2s.v. Stříleli po mne , ale jít se postavit v přednáškovém sále dopředu a něco tam vykládat to opravdu nemusím.

To já taky nemusím. Jak jsem psala, týká se to jen některých situací. Neberte si to tak osobně, co jsem psala.

hodnocení

1x

Jestli sem chodí psycholog nebo psychiatr, tak vám to odborně vysvětlí. Já bych někoho takového poslala k odborníkovi, to je jediné, co bych mu poradila.

otaznik*
hodnocení

Ja se ale ptam obycejnych lidi, jak tuto poruchu vnimaji. :) Hodne se stava, ze lide se sf byvaji nepochopeni, je jim zazlivano, ze jsou lini, neschopni atd :) nazor odbornika a pacientu uz znam :)

hodnocení

1x

@otaznik - lide se sf byvaji nepochopeni, je jim zazlivano, ze jsou lini, neschopni atd.
Dost rozhodující je, zda jsou skutečně diagnostikováni, léčeni a i sami se snaží o zlepšení jejich stavu - nebo jestli toho využívají (zneužívají) když se jim něco nechce.

Někdy to - k jejich překvapení - dovede rozpoznat i laik.

72mona3*

Když mi zazvoní telefon s neznámým číslem, mně se rozbuší srdce a hůř se mi dýchá. Řeknu, že to vzít nechci. Jak druhá osoba pozná, jestli jsem jen líná se zvednout? Koho tím využiji (zneužiji)?

Nelze všechno diagnostikovat. Jsou různé stupně. A ne všichni jsou obklopeni chápavými lidmi, kteří poznají, že to dítě není jen mamánek, ale už má problém.

Nesmíte si brát všechno osobně.

72mona3*

Já? Nikdy. Spíš začínám mít opačný problém... ;)

pohanka*
hodnocení

1x

V žádném případě přísnější ruka, to by se mohla stát i tragédie.

A kromě toho, podpis Istanbulské smlouvy se blíží, pozor na nepřiměřené chování rodičů na veřejnosti. Můžete přijít o dítě /děti/ jako ve známém případě Evy Michalákové. Barnevernet se blíží, cvičení sledovatelé z neziskovek budou dohlížet na Vaše chování, člověk již nebude nevysledovatelným, neznámým.

Sociální fobie je nemoc a patří do rukou odborníků. Je pravda, že v mládí a dospívání, kdy se rozhoduje o směru jeho dalšího života, je to nejhorší, co může mladého člověka potkat.

Možná, že počátek této nemoci je již útlém dětském věku, hodně záleží, v jaké rodině človíček vyrůstá a co vstřebává ze svého okolí od svých nejbližších. Možná, že za to nikdo nemůže a chybou je špatné postavení genů.

Dobrá informace je, že jak člověk stárne, tak se projevy mírní, člověk se přece jenom životem otříská. Z čeho se v 15 letech hroutil, tak v 60 nad tím mávne rukou.

iz*
hodnocení

0x

Beru ji jako každou jinou nemoc. Patří do rukou odborníkům a ostatním do toho nic není. (NIkdo nemá právo někoho soudit, obzvláště ne v případě zdraví.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]