Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
omlouvám se za vylívání svého "srdíčka" do anonymní debaty, ale opravdu mě zajímá Váš názor a zároveň prosím o jakoukoliv radu. Již dlouhodobě mě trápí jeden problém. Ten můj problém možná pramení z mého menšího vzrůstu, který je 12 cm pod průměrem výšky muže v ČR, ale s tím bych se ještě zžil. Můj problém je ten, že si už od dětství uvědomuji, že mě lidé nedokážou brát vážně. Nebo naopak - můžu převzít jakoukoliv roli, ale i to nepomáhá na pozici "afla samce". Prostě, pro mnohé není muž s malým vzrůstem muž. Záčínám si spokojovat své postřehy, domněnky a fakta v to, že lidé menšího vzrůstu jsou v podstatě"diskriminováni" okolím a nemají právo být alfa samci skupiny. Dovolte mi to vysvětlit. Jsem poměrně výrazný jedinec, avšak nesčetněkrát se mi stalo, že jsem byl "ošizen" o jistou lidskou komunikaci právě z "asi" podvědomého úsudku neznámé osoby, který bývá vyvolán prvními dojmy. V momentě, co jsem se svými kamarády kteří se pohybují okolo 190 cm, automaticky přebírám pozici toho posledního. Lidé semnou příliš nekomunikují a radši mě ani nepustí k řeči. Přijde mi, že se chtějí "pobízet" těm vizuálním alfa samcům, i když jediný co mají je jejich výška. Dlouhodobě cvičím, mám vypracovanou svalnatou postavu, avšak byl jsem blázen když jsem si myslel, že alespoň tím cvičením se vedle ostatních zviditelním. Ale tohle nejsou jediné případy, které se mi stali. Mám také své sny a cíle, avšak jediné co slyším křičet ze svého okolí je něco ve smyslu napoleonského komplexu - "ten si určitě něco kompenzuje". Troufám si o sobě říct že jsem velice všímavý a empatický člověk, co se nebojí udělat heroický čin. Podle mé přítelkyně bych byl dokonalý psychiatr, dokážu dopodrobna poznat člověka, vypíchnotu jeho vlastnosti a netuchy a vcítit se do jeho role či mu třeba i pomoct. Avšak tahle vlastnost mě absolutně sere. Nejradši bych si nevšímal svého okolí a neuvědomoval si tyhle zkušenosti. Protože nebýt mé přítelkyně, byl bych odkázán pouze na své rádoby přátele, kteří mě téměř vždy potřebují pouze na vylití srdíčka, zdvihnutí nálady a to je tak všechno. O pravidelný kontakt s osobou jako jsem já snad nikdo nestojí. Baví mě sport, turistika, zajímám se o novinky ze všech škál 21. století, dělám bojový sport a i přesto jsem za svých 20 let našel pouze jednu osobu, která mě už 3 roky dokáže 100% ocenit. (výjmaje rodina). Omlouvám se za smíchání momentálně dvou témat dohromady, ale rád bych znal Váš uhel pohledu. Předem děkuji za odpověď.
nechtějí se bavit s Vámi ne kvůli výšce, ale kvůli vaší povaze, jak jste otravný. Já přečetla první čtyři řádky a už jste mi byl protivný, takový všechno zná, všude byl, takový přechytřelý. Musela jsem se dost přemáhat, abych nakonec vaše stesky přečetla. Je pravda, že se říká, že malí kluci si kompenzují svou výšku například posilovnou, bojové sporty, znám jednoho takového, a kam přijde tak se vždycky porve, to naštěstí není Váš případ, ale vy je zase svým žvaněním taky složíte k zemi. Máte 3 roky přítelkyni, jste zdravý, vypadáte dobře, máte rodinu, která Vás chápe, co chcete ve svých 20 letech ještě víc. Neřešte ko-otiny.
No, já nevím, jestli se vidíte sám normálně. (Možná že ano, netuším.) Mám velkou zkušenost s bývalým zetěm, který všechno přisuzoval svému malému vzrůstu, ale v podstatě šlo o to, že trpěl napoleonským komplexem a nebylo s ním k vydržení. Neustále sám sebe vynášel "do nebe", střídal neustále zájmy a činnosti, o všech zaníceně hovořil - ale jen pár týdnů, či měsíců. než objevil něco úplně jiného. O všem musel doma rozhodovat on, s penězi nakládal také jen on, protože víc vydělá atd. Nechci Vás srovnávat, vůbec Vás neznám, jen chci říci, že kdyby se např. náš zeť choval jako každý jiný chlap, tak by od něj lidi neprchali, protože o vzrůst tady vůbec nešlo a to ani mezi kamarády. Člověk nemusí být "kápo", aby ho lidi brali a měli rádi. Stačí, když není samožer a umí zaujmout třeba vtipností, spolehlivostí, nápady, pokud má třeba stejný zápal pro koníčky svých přátel, nemachruje a neustále se nepředvádí, atp. Za svůj život jsem pár mladých můžů nízkého vzrůstu potkala a mnozí do party přirozeně zapadli a kluci je měli rádi. Důležité je, aby se jim podařilo najít menší partnerku, se kterou budou šťastní, protože klukům je jedno jak jste vysoký a co si budeme povídat, za pár let všechna ta kamarádství stejně skončí, protože si založí rodiny a je po partě. Pokud se Vás to netýká, tak hledejte pravé důvody, myslím, že ve výšce to nebude.
Není to vzrůstem. Je to tím, že ty sám sebe příliš neuznáváš, nevážíš si sám sebe, nemáš se rád. Myslíš si, že když si sám sebe nevážíš, že to udělají jiní? Ne ne! Uvědomuješ si, že ti největší, byli vlastně nejmenší? Napoleon, Hitler, Lenin, Stalin. A podívej se, co udělali s celým světem. A to se mi ani nechce vzpomínat vyjmenovávat třeba herce.
Tvůj problém není v centimetrech, ale ve tvé hlavě, ve tvém sebevědomí. Nápravu musíš najít v sobě. Ale prosím tě, nezaměňuj aroganci za sebevědomí!
Děkuji za odpověď. Coby student těch možností opravdu nemám. Ale je to mým snem - poznat mentalitu lidí například na Novém Zélandě, v Kanadě,... Stále pevně doufám že tyhle vlastnosti jsou pouze v mém okruhu.
Nemínila jsem zahraničí, mínila jsem společnost normálních lidí → takových, kteří jiné neposuzují podle vzhledu ani vzrůstu. Takových lidí je většina.
A možnosti samozřejmě máte. Jen se rozhlédněte kolem sebe.
»Protože nebýt mé přítelkyně, byl bych odkázán pouze na své rádoby přátele, kteří mě téměř vždy potřebují pouze na vylití srdíčka, zdvihnutí nálady a to je tak všechno. O pravidelný kontakt s osobou jako jsem já snad nikdo nestojí.«
V tomto nemáte pravdu. Měl byste si vybírat společnost podle svých zájmů. Ne se snažit své zájmy prosazovat někde, kde o ně nebo o Vás nestojí.
Máte rád sposrt a turistiku. Proč si nehledáte přátele a kamarády v těchto oblastech? Nepoznala jsem sportovce ani turisty, kteří by s někým jednali tak, jak píšete o svém okolí.
@i2io - Můj problém je ten, že si už od dětství uvědomuji, že mě lidé nedokážou brát vážně.
Takže výškou to nebude - skoro se mi zdá, že si potřebujete "kompenzovat" něco jiného (a taky to děláte) a váš vzrůst slouží jako báječné mimikry původnímu problému.
A je pro vás tak moc důležité být alfa samcem? Znám ve svém okolí spoustu mužů malého vzrůstu, kterých si ejich přátelé váží a oceňují je za úplně jiné věci než je jejich výška. Tu nikdo v jejich okolí neřeší, absolutně nikdo. Naopak je uznávají pro jejich přednosti (znám takové tři ve svém okolí). Jednoho si váží pro jeho smysl pro humor (umí si totiž udělat srandu, i ze sebe a i z té své výšky, což je možná právě váš problém), druhý je skvělý pracant, koumák, rozumí všemu, opraví všechno na světě a ten třetí je zase obrovsky dobrý ve všemožných sportech a aktivitách, vzorný otec a manžel. Z vašeho psaní mi totiž vychází, že svoji výšku řešíte tak moc, že tím "zabíjíte" své kvality a pro své okolí se tak stáváte nezajímavým, možná trochu protivným.
Zapřemýšlejte víc o sobě a nevynášejte jen své nej...chovejte se normálně a lidé vás tak budou taky brát.
Není pravdou,že osoby menšího vzrůstu jsou "diskriminováni".To straší ve vaší hlavě .Možná lidé nechtějí poslouchat vaše "breky".
Jses zkratka takovej malej chudacek, ktereho cely svet nema rad, vid? Mozna pomuze podrbani za uchem.
Tak mne třeba hodně zaujalo toto Vaše prohlášení: "Troufám si o sobě říct že jsem velice všímavý a empatický člověk, co se nebojí udělat heroický čin. Podle mé přítelkyně bych byl dokonalý psychiatr, dokážu dopodrobna poznat člověka, vypíchnotu jeho vlastnosti a netuchy a vcítit se do jeho role či mu třeba i pomoct. Avšak tahle vlastnost mě absolutně sere." (Nevím co jsou to "netuchy", ale asi jste měl na mysli neduhy.)
Nebudu opakovat to sprosté slovo a zeptám se jinak. Proč Vás zrovna tato Vaše vlastnost zlobí, nebo štve, nebo mrzí, nebo Vám vadí? Vidíte kolika výrazy se to dá vyjádřit slušně? Ale to nepíši kvůli umravňování, i já používám taková slova. Nejsem svatá, ale v té Vaší zpovědi mi to jaksi nesedí. Myslím si, že byste se neměl spoléhat jenom na mínění Vaší přítelkyně. Asi Vás miluje a vidí ve Vás víc, než ti ostatní. Ale už z toho byste mohl být klidně spokojený. Rodina Vás také uznává. Tak o co vlastně jde? Že jste menšího vzrůstu? Ale takových lidí je obrovská spousta. Víte jak vysoký je třeba Tom Cruise? No asi Vás to překvapí, ale je fakt nižšího vzrůstu. A mohla bych vyjmenovat další, ale je jich hodně a bylo by to zbytečně dlouhé. Takže podle mne hledáte problém tam kde žádný není a myslím si, že nejvíc to vadí Vám, při pohledu na vysoké kluky. Nezbude než se se svým vzrůstem smířit a přestat závidět těm vysokým klukům.
Píšete, že jste výrazný jedinec. To je také dost zajímavé vyjádření. Podle mne máte o sobě dost vysoké mínění. Jste si opravdu jistý, že je opodstatněné? Přítelkyně Vám sice říká, že byste byl dobrý psychiatr, ale podle toho jak se Vy sám "vykreslujete", máte na mysli spíše psychologa. A to není ten samý obor, pozor na to. Protože píšete, že Vás ostaní využívají jenom k tomu, že se Vám mohou svěřit. Vy tomu říkáte "vylití si srdíčka". Tak pokud Vás kamarádi potřebují k tomu, že si s Vámi mohou popovídat, tak buďte rád. Co chcete víc? K tomu přece nemusíte měřit 190 cm. Když jste teda empatický, jak říkáte, mělo by Vám jejich důvěra naprosto stačit a neměl byste uvažovat o tom, že oni mají o pár centimetrů víc než Vy. Chtěl jste slyšet názor. Můj názor je, že máte komplex ze své výšky a to Vás požírá. A moje rada zní, abyste se na to včas vykašlal a nehledal psa tam, kde zakopaný není...
První , na co, koho, jsem si vzpoměl byl Karel Kryl :
"Vzrůst nedaleko dřepu ... šla krása jiným dětem, a tudíž sudičky mne učinily skřetem..."
Byl to vzácný člověk. Apoštol pravdy v době všeobecné lži. Nelamte si hlavu a nermuťte se tím, že se mu podobáte. Aspoň vzrůstem A trošku i citlivostí duše. Velikost člověka není určena jeho centimetry, když se opře o futra.
No a druhá věc, která mě napadla : buďte vděčný zato, že se Vám lidé sami odfiltrují tím, jak Vás podceňují kvůli výšce. Uleví se Vám snížením počtu debilů se kterými by jste jinak mluvil. Já jstem v té věci naopak v nevýhodě...
Znám tři muže malého vzrůstu a je s nimi peklo. Jsou to bud vzteklouni, cholerici, žárlivci, čím menší postava, tím větší ego. Možná je to náhoda, nevím.
Dovoluji si s některými nesouhlasit. Vůbec jste nepochopili pointu tohoto problému - a problém je ten, že lidi co to nezažijí to prostě nepochopí a rozhodně se tento problém nedá vysvětlit tak stručně jako jsem to já zkusil. Dokonce existuje mnoha studií ohledně tohoto tématu, napsal jsem to sem z důvodu, že mě zajímá Váš "laický" názor. Vím, že žiji ve společnosti, která je na baterky, střídá se to tady jeden s druhým. Možná jsem to celé napsal nešikovně, ale to hned o mně nevypovídá že jsem všeználek či sico kom něpenzuji. Chtěl jsem především vypíchnout předsudky které tu jsou. Já právě mluvím o naprostém opaku - jsem malý, dělám si z toho srandu a nevadí mi to. Víte kde je jádro pudla? Ve skutečnosti ti malí lidé ani neexistují, jsou to normální lidé kterým je automaticky přisuzována vlastnost méněcennosti, napoleonského komplexu a v mnoha případech i slabosti. Mluvím o lidsky předem definovaných ideálech, které když člověk nenaplňuje, automaticky na něj vzniká předsudek bez jakékoliv zkušenosti sním.
@i2io - Chtěl jsem především vypíchnout předsudky které tu jsou.
Skutečně? A nic jiného vám nevadí? To by váš úvodní příspěvek asi vyzněl jinak. Ale možná to bude tím, že nejsem "chlap pod průměrem", tudíž vás dost dobře nechápu.
Máte pravdu, automaticky vzniká předsudek. Jenže jedná se pouze o tzv. první dojem. Víte, jsem žena a pohybuji se deset centimetrů nad průměrem v republice. Svou výšku mám ráda, dělám si srandu ze svých nedostatků (a že jich je!) a lidé mě berou takovou, jaká jsem. Ti co ne, ti jsou mi volní. Člověk, který se řídí jen podle "obalu", je povrchní. Ten, co se nebojí podívat hlouběji, ten už za něco stojí. Ale záleží, co tam uvidí. Pokud vidí, jaký jste a couvne, pak není problém ve vašem vzhledu Někdy si tak moc přejeme být jiní, že už sami nevíme, jací jsme skutečně.
Znám hodně mužů (vlastně lidí všeobecně) menších, než jsem já. A věřte mi, nikdy neposuzuji podle výšky (vzhledu). Vždy jen a pouze podle chování. Možná i proto, že už dlouhá léta pracuji s lidmi a zkušenost mně naučila...
Nedávno jsem shlédl jeden (pro mě) uplně skvělý film, který odráží naši "skvělou"společnost a je uplně jedno z jakého státu ta či ona společnost je..vesměs je to nastejno..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.