Nejste přihlášen/a.
Moc bych chtěla vědět, kdy můj otec, Emanuel Špeta, narozený 12.1.1917 byl nasazen na práci v Německu, kde pracoval a kdy utekl zpět domů. Otec zemřel 16.11.1997. Zajímalo by to mě, bratra i syna tatího sestry, která se s mužem o tátu v lese starala do konce války, když se skrýval.
Děkuji za laskavou odpověď Jandečková
Paní Jandečková,
už několik dnů zkouším Vám něco najít v německých zdrojích, ale je to obtížné, protože se v Německu (protektorát patřil k Německu) na Čechy nepohlíželo jako na "Zwangsarbeiter".
Nevzpomněla byste si Vy nebo někdo z rodiny na něco, co by mohlo hledání trochu usnadnit (někam mne nasměrovat)? Nenašel by Váš bratranec něco v písemnostech své matky (Vaší tety)?
Kde Váš otec žil před válkou a na začátku války? Jestli z té obce či města bylo do Německa nasazeno více lidí, mohl by se najít nějaký zápis v místní kronice apod.
Archiv nucených p/... ( dz-ns-zwangsarbeit.de/zeitzeugenarchiv/ ) → po registraci si budete moci projít dobové dokumenty.
Dále byste mohla zkusit online-archiv ITS (Internationaler Suchdienst) - např. vyhledávání podle míst na mapě ...
Možností, kde hledat je víc, chtělo by to ale něco, od čeho by se dalo začít. Mohla bych se třeba zeptat v některých fórech, ale k tomu bych se potřebovala od něčeho "odpíchnout".
Paní Jandečková, zkusila jste se zaregistrovat v archivu nucenýc/... a porozhlédnout se tam? Zjistila už jste něco od svého bratrance? Opravdu je toho zatím pro nějakou šanci něco najít moc málo ("hledání naslepo"by bylo časově příliš náročné → tolik času nemám).
Píšete o nějakém svazu nuceně nasazených, ale neuvádíte žádný kontakt... (Chcete-li se něco dozvědět, bude potřeba se do hledání více vložit.)
Zkuste si vzpomenout na všechno, co jste k nuceným pracím slyšela od rodičů i příbuzných, sepište si to na papír, připojte všechny kontakty a názvy organizací, klidně i jenom hesla, ale pokuste se z paměti (své i bratrance) "vydolovat"co nejvíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.