Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Palmový olej - proč ho všude cpou?

Od: andyy odpovědí: 12 změna:

Ahoj všichni, jak jste určitě postřehli, dnes už málokterý výrobek neobsahuje palmový olej. Koupil jsem dnes Canto křupky a opravdu hnus. Odporné křupky. Zjišťuji, že co výrobek, to zhnusená - odporná palmová pachuť. Nugeta i nutella, slunečnicové semínka, čokolády Orion, Milka, Studentská pečeť, Lindt, Ritter, horalky, tatranky, Řecká chalva, ...

Prostě kam se člověk podívá - palmový olej! Tyto výrobky už nejsou chutné, jsou přímo odpuzující. Kupujete je, nebo máte typ na nějakou značku, která do svých výrobků necpe ten odporný palmový tuk?

Díky všem

Andyy

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x
avatar jethro

Protože je levný, trvanlivý (nežlukne), má nízký obsah cholesterolu, při tepelné úpravě se nepřepaluje a je chuťově prakticky neutrální (pokud ho v produktech cítíte, je to buď sugesce nebo něco jiného).

andyy
hodnocení

Jethro, prisam bohu, poznam, ze s chuti toho daneho vyrobku je neco v neporadku. Neni to poprve. Vzdy, kdyz ucitim ten rozdil v chuti - jak chutnavalo predtim a ted, pak se podivam na obal a vidim - palmovy tuk. Je to uz v mnoha pripadech, kdy jsem zjistil, ze jak zacli pouzivat palmovy tuk, je chut odporna - takova nijaka.. Kdyz zalovim ve starych zasobach - a ze tech mam, *smich* jsou ty chute jine. A jediny rozdil na obalu: Palmovy (palmojadrovy) tuk ;)

andyy - jen jestli tam nejsou i jiné změny. Třeba taková Opavia zničila receptury mnoha tradičních výrobků i bez palmového oleje.

andyy
hodnocení

Ehmmm.. no, je to mozne... vcelku smutne *ee*

 

72mona3*
hodnocení

1x

Andyy, vy jste můj člověk! Taky mi nikdo nevěří, že palmový tuk v čokoládě poznám. Proč je používán, to hezky napsal @jethro. Ovšem tvrzení, že nelze poznat rozdíl, s tím nesouhlasím. Lze. Není to ani tak o chuti jako takové, ale spíš o pocitu naplnění chuťových pohárků. Je to podobné, jako když si ochutnáte studený guláš a na jazyku vam ulpí tuk. Stejně tak vnímám palmáč. Nikdo mi nemůže tvrdit, je palmový tuk to samé jako kakaové máslo. Není. A není to o sugescí. Nejdřív mi čokoláda přestala "naplňovat mé potřeby", až pak jsem si začala louskat složení. Už jsem se tu nekdy zmiňovala o "tradičních" Kaštanech. Kazdy rok o Vánocích z nich děláme polevu na cukroví. Změnili složení...a už je musím "ředit". Hnus! M.

 

hodnocení

1x
avatar axus

Kupujeme a jime spousta veci, co neobsahuje palmovy olej. Pecivo, maslo, syry, sunky, bile jogurty, ovoce, zeleninu, zakladni potraviny na vareni...

...se nedivte, ze vam to leze krkem, pokud se furt zivite cokoladama a susenkama.

 

hodnocení

0x

A co by tam měli dávat?


doplněno 25.04.18 21:07:

A kdy bylo to "předtím"?

andyy
hodnocení

To, co davali predtim ... co nenicilo chut tech dobrutek ... no ;)

andyy
hodnocení

Pred tim, nez zmenili recepturu ... , treba zhruba pred rokem a pul se nugeta dala jist ... okostujte ji dnes *blee*

 

lucie*
hodnocení

0x

Vše už napsal Jethro ...jen dodám,že ty výrobky nejsou chutné z jiných důvodů,třeba přebytkem cukru,spíše teda gluk.frukt.sirupem a přidáváním dalších drobností,aromata apod.

Palmový tuk na chuti moc podíl nemá...stejně tak není o nic víc škodlivý jako jiný tuk,problém je v pěstování palmy olejné a ničení životního prostředí.Takže je to spíše etický problém,ničení indonéských pralesů,mění to krajinu a decimuje to orangutány...Je levný,má dobré vlastnosti,nemusí se uměle ztužovat,chuťově neutrální a proto v Evropě je po řepce hned na druhém místě v používání.

Obsahuje hodně nasycených mastných mastnýc kyselin,což prý ohrožuje náš kardiovaskulární systém,ale v posledních dnech jsem slyšela ,jak bychom se měli omluvit slepicím,že vejce nejsou tak škodlivá,jak se tvrdilo.Takže věřte-nevěřte,jak moc je ten tuk škodlivý.Podle mě asi tak jako všechno,čeho se jí moc*nevi*


doplněno 25.04.18 21:28:

...a není ta jiná chuť třeba tím,že v křupkách už není tolik arašídů jako dříve,v čokoládě méně kakaa atd.více stabilizátorů,"éček",aromat...Pročtětě ty složení z vašich zásob pečlivě ,najděte rozdíly a pisněte nám;)

andyy
hodnocení

Jo, po novem je tam kakaova hmota misto kakaa a informace, ze muze obsahovat stopy jinych plodu (arasidu, mouky, lepku, ...) Procentualni pomery uz nepisi vubec, takze muze byt klidne podil kaka o polovinu mensi. To se jiz z obalu nedozvim.. Neco je ale jinak. Pozor - na jedne je velkym napsano "Improve Recipe" ! Opravdu vylepsena receptura, az tak, ze je to temer nekonzumovatelne. *smich* Nutelu, tu nasi Ceskou totalne znicili... taky skoda. Proste nebudu kupovat. Aspon budu donucen zdrave zit :)

lucie*

Já zas ujíždím na čokoládě a jen dodám,že tmavá,vysokoprocentní mě prostě neuspokojí:-Dkupuju hlavně v Lídlu,ale někdy i Milku.Do té klasické sice palmový tuk nepřidali,ale zmenšili jí o 20g,takže když byla akce 1+1 za akční cenu,naučtovali mi cenu normální vysokou,protože (i když v jednom regálu) je ta klasická už jiná než třeba trikolora co beru chlapovi.Takže zdržení na pokladně asi 20min...stejně jsem jim je tam nechala,přešla mě chuť:-D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]