Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví a vůle zůstavitele

Od: athenaise* odpovědí: 17 změna:

Tak jsem se zase setkala se zvláštním úkazem. Co si schválně lidičky myslíte a nebo jste zažili.

Moji rodiče měli starou sousedku, která je dnes na pravdě boží. Měla jednu dceru...vdanou. To si pamatuju ještě, když jsem bydlela u rodičů za svobodna. A když tu mamka byla u nás na návštěvě, tak mi o té paní vyprávěla. Že prý posledních cca 15 let k té staré paní jezdil jen její zeť, který jí pomáhal se vší, hlavně se zahradou. Ta její dcera se u ní skoro neviděla a když přijela, tak přijela sama a to na oběd a pak bič a pryč. Ani jsem něvěděla, že dcera se relativně brzo rozvedla a prý proto jezdil za starou paní sám její bývalý (pro starou paní zeť) . Což by nebylo ani tak divné, občas se to stává. Se starou paní se měli asi rádi a on byl slušný a hodný chlap a hlavně ochotný pomoci staré paní, která toho moc již posledních cca 10let nezvládala. Před cca půl rokem paní zemřela a bývalému zeti v závěti odkázala právě tu zahradu, o kterou se pán staral. Jenže jem se dověděla od mamky, že prý se ti dva bývalí partneři teď mezi sebou soudí právě o tu zahradu. Dcera je se závětí nespokojena a dala pána k soudu, že na taré paní vymámil celou zahradu, která je jejím dědictvím. Lidi...řekněte...není tady něco v nepořádku? Já to nechápu. Jaký na tento stav máte názor? Nebo máte stejnou zkušenost?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No tak já bych to jako hloupost neviděla. Ten pán klidně může pokračovat obdělávat zahradu, když mu ji paní odkázala a prokáže to. Zřejmě ho to baví a má tu zahradu rád. Proto mu ji asi stará paní odkázala. Určitě spolu o tom mluvili, než paní zemřela. Docela tomu i rozumím. Dcera se o ni nestarala, ale nechtěla ji vydědit úplně. Ale také věděla, že ona se o pozemek nepostará a že ten zeť, který jí vlastně pomáhal, "utře nos", až ona zemře. A ona se mu chtěla nějak odměnit za jeho práci a ochotu, kterou jí prokazoval. Tak mu odkázala to, co on má rád. Já bych to udělala zrovna tak. A bylo by mi úplně jedno, jestli moje dcera, která o mne nejevila zájem za mého života, bude mít problém, domek bez pozemku prodat. Co je mi do toho? Není mojí povinností myslet na prospěch někoho, kdo je z mé krve a přesto o mne nejeví dlouhodobě zájem? Už tak má dost, když jí spadl domek do klína. Já pánovi držím palce!

floro*
hodnocení

2x
Pan bude u soudu dokazovat, jak k dedictvi v zaveti prisel. Muze vas zadat o dosvedceni, ze za pani jezdil, pomahal na zahrade atd. a proto pani mela duvod mu zahradu odkazat na ukor sve dcery.
iz*

Napadne-li dcara závěť, měla by podle mne prokazovat ona. (Ona chce něco, co má podle závěti zdědit někdo jiný.)

instalater*
hodnocení

1x

Já se domnívám, že jestli stará paní svoji dceru vyloženě nevidědila, tak že to dcera může i vyhrát. Záleží jak a kým byla závět sepsaná a jestli měla všechny náležitosti. Dnešní zákony ohledně dědictví jsou ... ( admin zakázal psát sprostě) Já sám si nemůžu určit, kdo po mně bude dědit .

hodnocení

0x

Chtíč po majetku je svinstvo a rozbil už hodně vztahů. Můj manžel vydědil dceru z prvního manželství, protože se s ním odmítala stýkat, její matka vracela dárky i dopisy a nebyla ochotná přijet se podívat ani když umíral. O pozemek ale měla velký zájem a hrozně moc se divila, když to zjistila u notáře.

hodnocení

0x

Je to špatné a běžné ..

pohanka*
hodnocení

0x

Prosím Vás, a jak tohle víte? Mluvili jste s dcerou, nebo s tím ex-zetěm? Také to nemusí být pravda, mohou to být drby.

hodnocení

0x

No, pokud je to jak píšete a nejsou to jenom výmysly lidí kolem, tak v tom případě to stejně ten pán vyhraje. Podle mne to bude moci u soudu prokázat. A vím, že se tyto případy bohužel stávají docela běžně. Nic hezkého to není, samozřejmě.

hodnocení

0x

@athenaise - Dcera je se závětí nespokojena a dala pána k soudu, že na taré paní vymámil celou zahradu, která je jejím dědictvím. Lidi...řekněte...není tady něco v nepořádku?
Nikdo nevíme, o co přesně se soudí - "o zahradu" může znamenat cokoliv. Čistě objektivně si dovedu představit i opačnou situaci, kdy by dcera chtěla od bývalého pozemek odkoupit a on se "šprajcnul" a prodat nechce.

Stejně tak nevíme, co dcera ne/zdědila, respektive jak byla záěť sepsána a majetek rozdělen - takže o "nepořádku" bych si nedovolila mluvit ani vzdáleně.

athenaise*
hodnocení

Tak beru, že moji rodiče asi nemají 100% info, jen jsem tohle slyšela již mnohokrát. Naši ale bydlí na tak malé vesnici, že si tam vidí i do talíře. Paní, co dědila znám osobně a vím, že práci nevymyslela...už jako mladá *smich*. Ona prý ten domek chce právě prodat i se zahradou, ale bábrdle jí udělala čáru přes rozpočet. Ona má domek a její bývalý zahradu.

hodnocení

0x

@athenaise - bábrdle jí udělala čáru přes rozpočet. Ona má domek a její bývalý zahradu.
Při vší úctě - tohle byla od staré paní hloupost. Ti dva se spolu asi těžko dohodnou a jedno bez druhého se bude prodávat hůř a asi i za míň.

athenaise*
hodnocení

jedubabi, asi máte pravdu...o tom žádná, ale ve své "nevědomosti" a případné možné mírně senilitě (nevím) si myslela, že udělá bývalému zeti radost (asi neměla nic jiného, co by mu dala za starání se) a vůbec jí nenapadlo, že dcera, když se nezajímala ...tak jí to bude jedno. A nebo jak se tu říká níže. Ale nešlo mi tak o tento případ, spíš, že takovýchto soudních věcí, je teď mezi námi čím dál víc. Myslím, že jednou to byla vůle staré paní a neměla by být napadnutá. Kdoví, jak to bude po naší smrti a běda, když budeme mít nějakou vůli. *nevi*

Když to je těžké - právo a, řekněme morálka, dobré vychování, etika či jak to nazvat, jsou někdy v těžkém rozporu.

athenaise*
24.04.18 20:25
hodnocení

*zed* *ee*

marf*
hodnocení

0x

Přijde mi to normoš. Zeť, ač tedy "bývalý", je učitým způsobem příbuzný a závěť je záveť, má váhu. Staral se, dostal zahradu. Nenapadnutelné, ne? Třeba je, rozvedené, chtěla stará paní dát zpátky dohromady;):-D ;). Otázka je, jestli se pán nestaral kapku (a pravděpodobně) proto, že chtěl domek (i se zahradou, jak se domnívá dcera) - soudně to váhu nemá, dle mého. Neznáme majetkové poměry dědiců - a nikomu do nich nic není. *placni* Dcera dědí ze zákona, ovšem pokud se prokáže "nestarání se", je to důvod k vydědění.

@marf - pokud se prokáže "nestarání se", je to důvod k vydědění.
Po smrti zůstavitelky vydědění jaksi už nepřichází v úvahu.

hodnocení

0x

V úvodním textu mě zaujala věta: dala pána k soudu, že na staré paní vymámil celou zahradu.

Dcera měla dost času, aby vlastní péčí o maminku zmíněnému vymámení zabránila. Kdyby se starala, nejspíš by nyní byla majitelkou všeho. Nejsem právník, ale pokud se zájem z jedné strany a nezájem z druhé strany prokáže, měly by věci zůstat tak, jak v závěti stojí.

Pokud budou mít domek a zahrada dva majitele, zřejmě časem dojde k prodeji. Zejména v případě, kdyby na zahradě nebyla studna, nebo neležela v blízkosti potoka. Zahrada bez vody - špatné. Když jde o peníze, jistě se bývalí manželé nějak domluví. Případně jim v tom nějaká realitka za úplatu pomůže.

Můj celkový dojem z takto napsané poslední vůle je, že je to docela rozumné rozhodnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]