Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z pohledu učitele

Od: droid odpovědí: 17 změna:

Dobrý den

Přítelkyně letos nastoupila jako učitelka ZŠ (6,7. třída mat, fyz). Jak to tak bývá, některým dětem to jde víc, některým míň a některé na to úplně serou. Nyní se blíží konec roku a zadání vedení je jasné - nikdo nesmí propadnout v 6. třídě. Jde hlavně o fyziku, která je pro ně nová. Z fyziky neexistuje horší známka než 3. Jak má ale hodnotit děti, které si nejsou schopny přinést od začátku roku ani sešit. Všechny písemky odevzdají během minuty úplně prázdné. Chybí jim motivace. Jedná se pouze o pár exemplářů v každé třídě, ale i tak neví co s nimi má dělat.

Problémy s chováním se řeší max. napomenutím třídního učitele. Dvojka z chování prý letos nikomu nehrozí (na celé škole). Za nejhorší prohřešky (lhaní, kouření, drogy) dávají důtku ředitele. Už takhle to mají ta děcka v piči a ještě abychom se je báli trestat. Ředitelka straší inspekcí a právníkama rodičů. Podle mě by měla inspekce v třídě, kde nikdo nepropadá, udělat speciální testování na zvýšenou inteligenci. Povinně v každé třídě jeden s trojkou, dva s dvojkou z chování a propadat musí min. 2-3 žáci. Pak by se začali snažit, aby to nebyli zrovna oni.

Ona je z toho špatná, já nasraný. Toto je pro rodiče "pomalejších" dětí. Já sám jsem měl v první třídě 3 dvojky a nakonec stejně úspěšně promoval na státní univerzitě. Špatné známky jim život nezkazí, a ty dobré si nejspíš nezaslouží.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 19. 04. 2018 13:20:24
Vulgarity zde nejsou tolerovány! Prosím volte slušnější výrazy, díky!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak kdyz to vztahnu ke sve praci,tak bych pani reditelku pozadal, at me to o te nejhorsi za tri da pisemne. Pokud da, budu davat nejhur za tri a myslet si budu neco o samicich skotu domaciho (abych neurazil jemnocit Kapkynadeje). Pokud neda, budu davat normalne kule. Easy-peasy.

lee*
Já už jsem se s podobným zákazem "nesmí propadnout" setkala také. Bylo to u chlapce, který opravdu neměl mít nárok postoupit. Avšak jeho odejitím z ročníku by třídy nesplňovaly min. počet dětí, musely by se sloučit a tím by se někteří kantoři stali nadbytečnými.
Bylo to na malé vesnické škole

hodnocení

1x

Učitelky

Všude je něco. Například když přítel paní učitelky mluví vulgárně. To taky není asi správně. To znamená, že tak mluví i doma před ní a ona se může ve třídě splést.

Ale k věci...život není spravedlivý a všichni děláme ústupky. Buď ať pracuje dál ve své profesi a zatne zuby a nebo pokud je to příliš proti jejím morálním zásadám, tak ať bojuje, nebo odejde jinam.

Já pracuji s lidmi a taky radši zatnu zuby a prokousnu si ret, než bych povolil vášně a s chutí je praštil po tlamě! *zed*

droid
hodnocení

Přiznávám ... hodně jsem se krotil. Doma mluvím mnohem hůř :(

lidus*
hodnocení

1x

Vy jste pedagog? Vyjadřování vaši přítelkyně je v poměru s tím vaším? Zaplať pán bůh, že neučíte moje dítě.

Učila jsem na SŠ (velmi krátce odborné předměty), máte pravdu jednoduché učit není v každé třídě je nějaký prudič a ten má obyčejně rodiče co znají velmi dobře práva ale povinnosti už ne. Vaše přítelkyně nastoupila po VŠ a nezlobte se ale nic ještě neumí. Neznám školu kde by nařídili, že nejhorší známka je 3, to bych se ozvala, ale jen pokud bych si byla jistá, že já jsem schopná naučit.

droid
hodnocení

Já učitel nejsem, a přítelkyně mluví mnohem slušněji. Zaráží mne že se všichni pozastavujete nad vulgárnějšíma slovíčkama. To víte, mám to už od ZŠ. Pokud máte zkušenosti s výukou, jak byste motivovala dítě, které odevzdá prázdný list čtrvtletní písemky, aby se mohlo dívat zbytek hodiny z okna?

Zajímalo by mě, proč to to dítě dělá - jako učitelku i jako rodiče.

Dnes už neexistuje "uvádějící učitel" či někdo jiný, s kým by nové koště mohlo konzultovat?

hodnocení

0x

Učitelky

Na podobná "zadání" bych se... vyrezignoval.

Jde taky o to, jakou pozici a autoritu si kdo vybuduje. Nemyslím jen ve vztahu k žákům a rodičům, ale taky ve vztahu k vedení. Ano, ředitelka straší. Dospělý člověk by se neměl nechat vystrašit.

pb®
hodnocení

0x

Fyzika je velice zajímavý předmět, vždyť nás fyzika obklopuje a setkáváme se s ní celý den. Bohužel, učitelé učí jen vzorečky a dosazování do nich, vlastně z většiny zajímavých předmětů dělají učitelé nezáživné biflování. Umí vaše přítelkyně učit tak, aby žáky zaujala? Když mě něco baví a zajímá, nebudu na to kašlat.

droid
hodnocení

Já na těch hodinách nejsem. Vidím co si pro ně připravuje doma a vypadá to pestřeji, než jak si pamatuji naší výuku já. Kolektivní práce, pokusy, doplňovačky, skládačky ... 90 % dětí je OK. Tam je spíš problém, že ty co na to "kašlou" mají mít stejné známky, jako trojkaři. A trojka je podle mě krásná známka.

lidus*

Droide, na radě si pětku obhájím a budu na ni trvat. Na ústní zkoušení si přizvu dohled jiného pedagoga (hospitace) a pokud i toto žák sabotuje je ta nedostatečná jasná. Nedala jsem nikdy za 5, na 4 to uměl i ten největší blb.

droid
hodnocení

doma vyřídím *palec*

liska5
hodnocení

0x

Nejsem registrovaná, tak nemohu přidat hlas do diagramu. Je to problém především ŠKOLY. Zažila jsem schopnou akční učitelku, která trvala na nedostatečné u jednoho zaostalého flákače a pak u jedné prominentní žákyně, co podváděla a nechodila do školy, prosazovala dvojku z chování. Když neustoupila, zažila od vedení serii hospitací, změn v rozvrhu, narážek.., což ji mělo srazit do kolen. Nějaký čas válčila a pak znechucena opustila školství, což byla v jejím případě škoda. Nikdo z kolegů neměl odvahu se za ni postavit a při tom v zákulisí jí fandili.

hodnocení

0x

Rodičů

Já jsem hluboce přesvědčená, že toto, jak to stavíte je chyba školy a učitelky. Podle toho vypadá anketa. Ale to tak úplně není, protože učitelé mají učit, vzdělávat. Rodiče jsou na to aby vychovávali. K výchově patří i kontrola školních "úspěchů" a náslený "výchovný řez". Nelze hodit zodpovědnost na školu a učitelku a jakože, já rodič, já nic, za to může škola. *alene*

droid
hodnocení

Kdyby možnost chyby na straně učitele neexistovala, tak ji do ankety nedám. Jsem si moc dobře vědom (a byl jsem i při studiích), že někteří učitelé výuku nezvládají. Pak je chyba na jejich straně. V takovém případě jsou však výsledky celé třídy špatné a nebylo vyjímečné kdy nejlepší známka byla 4. Opět se však točíme okolo stejného problému. Trojkař by měl dostat dvojku a dítě, které je na propadnutí trojku. Celá věc je postavená na hlavu aby naši drahoušci neměli špatné vysvědčení. Na druhou stranu zase nechci házet všechnu vinu na ředitelku, která ke svým rozhodnutím má asi své důvody (finance, školní inspekce a hádání se s rodiči). A z posledního hlediska zase nechci všechno svádět na rodiče. Ti také dnes nemají moc možností. Zvlášť v době, kdy se rozmáhá moderní metoda výchovy "hlavně ho nemlátit".

Učitelky

Finance a dohadování se s inspekcí a rodiči tvoří největší část pracovní náplně ředitele. Bez legrace. Vaše ředitelka si svou práci trestuhodně ulehčuje.

hodnocení

0x

Školy

Jak může vedení nařídit, že nikdo nesmí propadnout? To už je trochu moc...

Jsem čím dál raději, že neučím na státní škole, ale na jazykovce. Tam je motivace jasná - rodiče ti to zaplatili, popř. zaplatil sis to sám, tak koukej makat, nebo peníze byly vyhozeny zbytečně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]