Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešíte společné finance?

Od: anna11* odpovědí: 19 změna:

Navazuji na diskuzi "morální právo" (manžel vlastní z doby před manželstvím domek, na který má sám hypotéku, platí alimenty na dvě děti a stále ještě rekonstruuje za další peníze z výplaty). Já podobné výdaje nemám. Ráda bych věděla jak řešíte, vy lidé v podobné situaci, společné soužití/finance. Nejde jen o běžnou domácnost, ale i společné aktivity apod.

Anna

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Genesis 2:24 - Muž a žena jsou jedno tělo a jedna duše.
A jeden společný účet, na který padají příjmy a ze kterého se bere jak na společné, tak i na osobní výdaje. Menší částky běžně, větší po vzájemné dohodě. I když vydělávám znatelně víc než manželka, asi by mě ani nenapadlo ji lustrovat, kolik má botů nebo kabelek :) Nikdo z nás nedělá dluhy, máme rezervu na horší časy, nemusím až tak přemýšlet, jestli synek potřebuje víc svetr nebo boty, a nic víc mě snad ani nezajímá.

rv*
hodnocení

4x

Pokládám za přirozené, že ženská hledá více zabezpečení, než chlap, pro kterého není problém se sbalit a od ničeho začít jinde. Proto pokládám za přirozené, že chlap by měl do společné domácnosti dávat víc. Pokud to třeba nejde, tak jinak zajistit, aby se partnerka cítila zabezpečena. U nás je příjem ženy příjemné přilepšení, bez kterého se obejdeme. Zaměstnání ženy je doplňkové, hlavní je, aby obstarala děti a běžný, nudný chod domácnosti.

Aby žena živila partnera, aby byl schopen kromě závazků splácet i hypotéku na svou nemovitost, se mi nezdá správné.

hodnocení

3x

Jsou zde zatím dvě dobré odpovědi, ale domnívám se, že ani jedna z nich neodpovídá na otázku.

Jethro - ano, pokud se vezmou mladí lidé s vidinou založení rodiny, pak je naprosto v pořádku, že se na finance nehledí.

Jedubabička - velká pravda, ale tazatelka se neptá, co měla dělat. Ptá se (bohužel pozdě), jak by měla hospodařit te´d.

Nevím, kolik let je tazatelce a jejímu partnerovi, nevím, kolik jednotlivě vydělávají. Ale pokud partner poplatí vše, co má, je možné, že mu na běžný život mnoho nezbyde. A zde by asi bylo důležité znát, jestli by jemu samotnému zbylo pouze na jídlo a oblečení se sekáče, takže případné společné dovolené, občasné divadlo, koncert atd. platí komplet celé partnerka. To by se mi asi také nelíbilo, aby jeden příjem padl z velké části na "cizí" dům. Alimenty - OK. To je něco trochu jiného.

Anno, vaše manželství prochází krizí. Už ten fakt, že počítáte a počítáte, svědčí o tom, že nejste "jedno tělo, jedna duše". Ale když už počítáte, tak si spočítejte, kolik asi tak z platu dáváte třeba formou nákupu jídla na pomyslný nájem. Pokud se dopočítáte k něčemu rozumnému, važte si jinak fungujícího partnerství. Ale pokud žijete s vyžírkou, řešte to. V lepším případě se pokuste odkoupit třeba jen pětinu domu. Budete mít vytoužené "své" a partner bude mít peníze na společné aktivity. Chápu, že chce dům jednou přenechat dětem. Ale pokud chce jen budovat a ve skutečnosti žít z vašich peněz, není to dobrý partner.

hodnocení

2x

@danka86 - mnoho mých kamarádek, které rozvedeného chlapa mají, to fakt štve!
To je to, co pořád opakuju a leckomu se to nelíbí - jdu-li do vztahu s člověkem, který má děti, dluhy, pečuje o staré rodiče a nevím co ještě, pak mu nemůžu dávat za vinu, že nezbývá na to, co bych chtěla - vlastní dítě, bydlení, dovolenou a tak dál.

Je jen a jen na mně, jestli jeho jiné kvality vyváží ony "nedostatky", nebo mě to bude "štvát" - ve většině případů člověk buď ví, nebo aspoň tuší, co lze od potencionálního partnera očekávat a měl by se podle toho zařídit. Ne očekávat, že se/ho změní.

Jednoduché řešení je například předmanželská smlouva, zúžení SJM a podobně - ale to mnozí považují za téměř neslušná slova. Přitom je to dohoda jako každá jiná - a s milujícím parnerem by přece měla být možná, ne?

hodnocení

2x

Jednoduse. Ja vydelavam, ona utraci.

danka86*
hodnocení

0x

S člověkem, který má nějaké závazky (děti z předchozího vztahu, vlastní hypotéka) je nejlepší nemít společné soužití a fakt nevím, jak tihle lidi řeší společné finance v novém vztahu.

Věřím, že pokud je žena mladá, bezdětná a má doma nějakého starého rozvedeného chlapa, co platí výživné na děcka, investuje do nich svůj čas, lásku a energii, další děti už nechtějí a ještě třeba platí bývalé manželce nějaké majetkové vyrovnání ze SJM, tak jí to může dost štvát - mnoho mých kamarádek, které rozvedeného chlapa mají, to fakt štve! Já bych takového starého oškubaného kohouta v žádném případě nechtěla a vždycky se divím, kde tihle oškubaní kohouti berou tolik odvahy mě třeba balit, když mi teoreticky ani nemají co nabídnout :-D

Jsem podruhé ženatý, z 1. manželství dcera 36 let. která pevně stojí na svých nohou. S bývalkou jsme se rozváděli, když bylo dceři 7 let a cca 1 rok po rozvodu jsem si vzal nynější, o 12 let mladší manželku. Společné finance máme od začátku, přesně podle vzoru "jethro" a i přes nějaké finanční peripetie v průběhu těch skoro 30 let manželství jsme vše ustáli a peníze mezi námi nikdy nedělaly problémy. Nyní si spokojeně žijeme, nejsme žádní boháči, ale na šťastný a spokojený život máme i těch peněz dost.

Takže je to všechno o lidech a danko, mezi námi, na základě tvých názorů bych se tě jako oškubaný kohout brzo zbavil. Nezapomeň, že i ty budeš jednou oškubaná slepice:-D

hodnocení

0x

@bimbam - ale tazatelka se neptá, co měla dělat. Ptá se (bohužel pozdě), jak by měla hospodařit te´d
V mojí odpovědi jsou dva klíčové výrazy - první je "zúžení SJM" a druhý, důležitější "dohoda". S tím už by mohla umět nějak naložit, ne?

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud celý plat vašeho manžela jde na JEHO hypotéku, JEHO rekontrukci JEHO domu a váš plat jde i na JEHO jídlo, asi je něco špatně. On si buduje za své svůj majetek, zatímco vy ho živíte. Pak fungujete jako dobrý sponzor jeho života bez nároku na cokoliv. Toto by mě asi nebavilo. My třeba máme s manželem oddělené finance, můj manžel je takový malý Harpagónek, sedí na financích jak sysel a každou korunu v prstech obrací, než ji vydá, a pak ji stejně raději nevydá. Pokud bychom měli společný účet, nic bych z něho neměla. Takto mám své peníze nezávislé na manželových. On ať si klidně syslí, já si občas něco pěkné dopřeji. A ano, máme to rozdělené na moje a tvoje.

anna11*
hodnocení

děkuji, a můžu vědět jak řešíte společné akce,dovolené apod? nebo vše podnikáte každý sám, harpagónek sedí doma a vy si užíváte tak jak se Vám líbí? Víte, chápu to a nakonec to asi tak dopadne i u nás, ale vždy jsem chtěla to zajímavé a pěkné prožívat s ním, takto mi bere nejen iluze, ale i životní postoj...nebo to vidíte jinak?

PS: neplatím za něj nic, ale vyjádřil se tak, že by chtěl mít společné peníze, a to už vím že mít nechci, ze známých důvodů..

eulalie*

Na dovolenou jezdím sama s dítětem - manžela to nebaví v kempech a se psem. Mě to zase nebaví s manželem...:-D On si zase sám jezdí do lázní. Moc společných věcí neděláme. Tak to prostě dopadlo.

anna11*
hodnocení

no asi se rozšířím Vaše řady *zdravi* a možná bych se k Vám přidala osobně, mám ráda děti, zvířata a hlavně pohodu *slunce*

já se tak těším na léto

hodnocení

0x

@anna11 - vyjádřil se tak, že by chtěl mít společné peníze, a to už vím že mít nechci
Jestliže jste neuzavřeli nějakou smlouvu ohledně majetku - což asi, dle vašich vyjádření, neuzavřeli - pak od okamžiku sňatku jste v zákonném režimu a všechny příjmy a nově nabytý majetek vás obou jsou "společné peníze" (SJM). Samozřejmě až na výjimky podle NOZ § 709 (osobní potřeba, majetek získaný před svatbou a pod.).

hodnocení

0x

Ano. Tak by se měl v domácnosti pravý chlap chovat. Teda tak, jak napsal "rv". Neříkám, že by to mělo být jako za stara, kdy manželka nepracovala a manžel ji "živil" a byl pán tvorstva. Dnes je to jinak, manželka také pracuje, ale měl by to být ten chlap, který by jí měl poskytnout alespoň pocit bezpečí. A to v tomto případě není. Já bych na jeho návrh, za stávajících okolností, také nepřistoupila. Vypadá to jako: "co je tvoje, je také moje a co je moje, do toho ti nic není". A to je rozhodně špatně. Nevím ale, jak jste k této debatě dospěli. Na tom také hodně záleží. Minule jste psala, že nechce plnit svůj slib, ohledně toho baráku. Tak je mi divné, že i přesto by od Vás chtěl, aby Vy jste dávala všechny své peníze do společné kasy. Já bych se ho zeptala, jaký k tomu má důvod. Mohl by tohle chtít jenom v tom případě, že by Vás do této doby živil. Tím myslím to, že by kupoval za své všechno jídlo a všechno, co se domácnosti týče. Tak to by na to právo mít mohl. Ale tomu tak určitě není, podle toho, co jste psala dříve. Tak co vlastně ještě chce? Vždyť už se svými penězi dávno na domácnosti podílíte. Snad nechce, aby Vaše výplata chodila přímo na jeho účet? ;)

Já nevím, ale tento vztah asi už dlouho nevydrží. Jakmile se do citů zamotají peníze, tak je to moc špatné a nekončí to nikdy dobře. V některých případech si lidé zvyknou, protože k tomu mají právě finanční důvody. Například velký společný majetek, o který se nechtějí podělit a tak raději žijí vedle sebe a každý za své a každý z nich má oddělený život. Nebo jsou na rozvod už příliš staří a tak jeden doufá, že ten druhý odejde dříve než on. A já právě takový případ znám a fakt to není nic hezkého. Ti lidé spolu skoro nemluví a když, tak to většinou skončí hádkou. Ale ani jeden z těchto příkladů, není Váš případ. Vám v této rodině nepatří nic. Jenom to, co si sama vyděláte.

anna11*

Moc děkuji, abych to trošku objasnila...poté, co jsem se z naivity probrala, chtěla jsem písemně(protože ústně bylo mnohokrát podáno-ano vše bude naše společné a já to evidentně pochopila jinak než manžel) aby mi napsat jak si tedy představuje naše spoečné soužití a napsala jsem naposledy svůj, podle mne praktický, návrh(tedy SJM a společný účet a všechny peníze, s vědomím, že částečně živím i jeho děti...aleOK), on se vyjádřil, že domek neee do SJM, ale společný účet by mu prý nevadil! Tak jsem se dotázala, zda správně chápu, že "nic ode mne nečekej, ale všechno mi dej". Pochopil, že takto to nepůjde a že prý bude přemýšlet...Tři dny byl stav naprostého mlčení bez jakékoli komunikace. Včera večer jsem se otázala jak dlouho ještě hodlá přemýšlet, vyplnulo, že vůbec nechápe co vlastně chci...je s ním opravdu složité cokoli řešit, proto jsem se taky dostali až do těchto problémů, nakonec jsem navrhla společný účet, kam oba pošleme část své výpalaty a budeme z toho finanacovat pouze společné věci, podle zůstatku třeba i společné dovolené, pokud zbude.

Víte, kdybych ho neměla opravdu ráda a necítila, že on mne taky tak bych se s tím už netrápila, ani nepsala sem.

Tak budu doufat, že se dokážu přizpůsobit a najít i v takovém(podle mne ne ideálním) soužití pohodu.

Vím, že z logiky věci jsem měla trvat na :nejdřív k notáři a pak k oltáři, ale upřimně bych si asi připadala jako zabezpečená a vychytralá potvora. No tak jsem naivní a hloupá milující manželka ;).

pt®
hodnocení

0x

"anna11", jak já nenávidím rozvody. Do svazku manželského se "nemá zapřahat nestejnoměrné jho", nezapřahat osla a býka, to pak každý táhne nestejnoměrné jho. 5. Mojžíšova 22:10 (jen jsem navázala na Jetra, který také cituje z Bible). Vám radím, najděte si sobě rovného, jinak ten společný život těžko ukočírujete a stejně to nedopadne...

My jsme s manželem spolu téměř půl století a všechno máme společné, neumím si to ani představit jinak...

anna11*

Ano, tuhle radu jsem už dostala vícekrát, připadám si jak puberťák, kterému rodiče vždy dobře radí, on je ale ignoruje a pak samosebou zjistí, že měli pravdu...nemůžu ukončit vztah, o kterém si pořád myslím, že je láskyplný, kvůli "nerovnosti". Je to 50/50, tak uvidíme :) držte mi palce

a moc Vám děkuji za připojení se

hodnocení

0x

@anna11 - společný účet, kam oba pošleme část své výpalaty a budeme z toho finanacovat pouze společné věci, podle zůstatku třeba i společné dovolené
Zase se vám to asi nebude líbit - ale přesto se zeptám. Jak chcete dosáhnout toho, aby si manžel ze společného účtu nevybral na něco jiného?

@pt - neumím si to ani představit jinak...

Ledacos si nedovedeme představit a přesto to prokazatelně existuje.

anna11*

to nemůžu ošetřit, stejně jako jeho věrnost, třeba...kontrola samo sebou být může, výpis účtu, ale nevím jestli to chci...

mě se Vaše návrhy vesměs líbí, jsou praktické i když jedovatě napsané,ale upřimě takové chování mě dokáže postrčit a dívat se věci reálně, včera taky padla od manžela věta udělat věcné břemeno, abych se prý nebála jeho rodiny...Vaše rada? ani nevím co má ve smlouvě s bankou, ona už tam břemeno má a možná je smlouvně zakázáno pořídit další...ale stejně, má to pak smysl, když uvážím že by mě chtěli vyštípat ta co tam bude za život...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]