Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám koupit dceři drahý telefon?

Od: joha odpovědí: 16 změna:

dobrý den mám otázku ohledně toho jestli moje dcera může mít k 15 narozeninám iphone ale ona chce 7 a ten stojí 15000 je normální aby měla takhle drahý telefon?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hynek
hodnocení

6x
Tak drahý mobil bych si nekoupil ani pro sebe, proč vlastne? Holka je dost rozmazlená, kdyz si dovoli chtit tak drahý dárek nejspiš jen aby se mohla camrat, proč to podporovat? Neučte ji utrácet za zbytečnosti!

iz*
hodnocení

4x

Jaký telefon používají rodiče? K čemu telefon potřebuje dcera? Vím, že "je doba jinde", ale telfon by měl být k bolání a SMSkám. Na ostatní má určitě (nebo se pletu?) počítač. Já bych dceři řekla, že na tak drahý telefon jí částečně přispěju, ale většinu by si na něj měla vydělat sama (minimálně polovinu, radši dvě třetiny nebo tři čtvrtiny). Na ty dva tisíce bych nepřistoupila.

id
hodnocení

3x

Nekupovat. Na 2 tisíce nepřistupovat. Dcera chce dárek za 15tisíc - 2 tisíce = 13 tisíc. Dala bych jí 6,5 tisíce a kup si dcero jaký chceš. Buď si přišetříš a počkáš až budeš mít celou částku a nebo si kup něco za mých 6,5 tisíce. I tak je to velká částka. Co bude chtít k 18 narozeninám? Auto?

tenspatny*
hodnocení

3x

Zdravím,

samozřejmě Vám nemohu moc poradit, poněvadž žádné děti nemám a ještě delší dobu mít nejspíš nebudu, proto mi chybí ony zkušenosti ostatních zdejších rádců. Pokusím se však tuto situaci analyzovat.

Příliš mnoho informací jste neposkytla. Jak je na tom Vaše dcera, co se týče narozeninových dárků? Dostávala nějaké drahé dárky i dříve, nebo je toto úplně první dražší dárek? Jak se chová k nynějšímu telefonu? Váží si ho? Pokud nikdy nic moc nechtěla a toto je jedna z mála věcí, kterou kdy řekla, že chce, potom bych uvažoval nad koupí. Nevím, jak je to u Vás, ale u nás se nejdražší dárky dávají právě na patnáctiny. Oslavujeme totiž konec a zároveň začátek nové etapy - jsme za sebe trestně odpovědní, začátek na nové škole apod. Ze své zkušenosti mohu například říct, že jsem nikdy příliš věcí nechtěl (ani přes celý rok) a na patnáctiny jsem si přál PC, který jsem nakonec dostal. Byl drahý a nejspíš jsem ho dostal za slušné chování, prospěch ve škole atd.

V případě, že si svých věcí neváží, je toto již další o něco dražší dárek a nebo si ho prostě jakkoliv nezaslouží - špatný prospěch ve škole, neplnění domácích povinností -, potom bych nad koupí neuvažoval.

Takto bych nad danou situací přemýšlel já. Ať však uděláte cokoliv, je posouzení, zdali si mobilní telefon zaslouží, jen na Vás.

danys*
hodnocení

3x
Jak jste si ji vychovala, takovou ji máte. K 18.narozeninam ji kupte třeba nový Mercedes,když si na něj stovku přidá

hodnocení

1x

Co je a není "normální" ve vaší rodině netuším - ale já to řešívala tak, že jsem navrhla sumu, kterou jsem ochotna do dárku investovat. Buď se děti spokojily, nebo si na dražší přivydělaly samy.

joha
hodnocení

aha mě dcera navrhla že mi dá 2000 z té částky ale stejně je to málo na to..jinak děkuji za odpoved

hodnocení

1x

Je to na vás já bych to nekoupila, dnešn mladí se předhánějí kdo má to nejlepší, nejdražší, aby byl in. Takto se bohužel nenaučí vážit peněz, kteríé se těžce vydělávají

joha
hodnocení

naprosto s vámy souhlasím ale dcera mi prý přispěje 2000 takže nevím jinak také děkuji za odpověd

hodnocení

1x

moje děti když chtěli podobně drahý telefon tak sem taky nebyl nadšenej ale došly sme ke kompromisu

šli na brigádu aby si na půlku sami vydělali a druhou pulkou sme jako rodiče k narozeninám přispěli

šlo o to aby si toho dárku vážili a viděli že získat takový přístroj neni sranda

joha
hodnocení

a mzslíte že 2000 z 15000 bzch na to měla přistoupit? jinak děkuju také za odpoved

hodnocení

1x

Všechno záleží jen na tom, co si můžete dovolit. Pro někoho je 15 litrů maličkost, pro jiného to může být zcela nedostupné.

(Na druhou stranu, já bych iphone nechtěl vůbec.)

len*
hodnocení

0x

Chcete-li v životě sem tam udělat něco správně, tak dcerunce kupte solidní mobil za 2 tisíce ( a to pouze v případě, že už jí skutečně dosluhuje ten, který má ) a zbylých 13 můžete darovat někomu, kdo to opravdu potřebuje. Takových lidí je mnoho. Víc, než si myslíte :

parlamentnilisty.cz/...

Tady máte na výběr z devadesáti ( ! ) modelů :

mobilni-telefony.heureka./...

lidus*
hodnocení

0x

To je těšké, dnes jak nemá děcko in věc je za socku, co jsme chtěli to máme. Kde je dostatek peněz, jsou takové dárky běžné a pak ten chudší těžko vysvětluje, že na to nemá. U nás bylo u dcery běžné, že si něco musela našetřit z kapesného a to samé učíme i vnučky.

hodnocení

0x

@lidus - dnes jak nemá děcko in věc je za socku, co jsme chtěli to máme
Nemyslím, že jenom "dnes" - i když jsme si bývali "všichni rovni", vždycky se našel někdo, kdo měl víc nebo lepší a taky ohrnoval nos nad těmi, co neměli.

lidus*

Já to nikdy nevnímala, kamarádů jsem měla na ZŠ moc a bylo jedno jestli ti mají auto a ti druzí nemají ani TV. Nevzpomínám si, že by byla taková závist, že jedna má šaty podle Burdy a druhá podle ženy módy ze slotery.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]