Nejste přihlášen/a.
Nyní probíhající kauzu facebooku, nějak nechápu.
Když pominu to, že jsou údaje o osobách dohledatelné i jinde na internetu. Proč se všichni bojí, že se o nich někdo z facebooku něco dozví? Když mám trochu rozum a nenapíši tam nějaké opravdu citlivé údaje (rodné číslo, číslo OP, číslo platební karty apod.) a tak hloupý snad nikdo není.
Tak mě opravdu nenapadá jak by případný dotyčný zneužil tak obecné věci jako moje jméno, příjmení nebo datum narození, nebo snad telefonní číslo a email. Najde to i jinde na internetu a ví to spousta lidí.
Celé mi to příjde jako nafouknutá senzance a lidi to bez přemýšlení odsoudí.
Dobrý den, protože internet (na rozdíl od lidí) nezapomíná a vše si pamatuje. Lidé tam "vyslepičí" o sobě i to, co neřeknou kamarádům nebo v rodině - a potom je jim to nepříjemné, když to někdo dohledá a použije proti nim. Internet není anonymní, i když si to někdo může myslet. Zdravím!
Čím víc informací o sobě na facebooku máš, tím víc je tvá osoba identifikovatelná, a tím víc se pak dají použít proti tobě jakékoli další informace nebo statusy, které tam nasdílíš.
Facebook si můžou prolustrovat třeba tví potenciální zaměstnavatelé nebo lidé, se kterými jsi v čistě pracovním kontaktu, sousedé, které moc nemusíš, lidé, se kterými máš spory, nebo i případní zloději, kteří se vyloženě těší, až nasdílíš své fotky z dovolené v Thajsku a oni tak budou vědět, že mají volné pole působnosti a mohou ti přijít vykrást byt.
Je s podivem, kolik jedinců se třeba vůbec neštítí dát si přímo k profilové fotce na facebooku informaci, že volí Drahoše, lajkují a komentují různé politické články, jsou členy různých mnohdy kontroverzních skupin, mají v přátelích různé lidi... Všechno tohle se dá v určitých situacích zneužít a využít proti tobě.
Ale každá mince má dvě strany. Informace jsou jak zneužitelné, tak i využitelné. Já jsem třeba rád, když se potenciální zaměstnavatel podívá na můj profil a za své přátele, za své lajky ani za volební preference se nestydím.
@jethro: Tak to je fajn, že pro vás vaši přátelé, lajky a politické preference nejsou problém, ale pro zaměstnavatele by to problém být mohl. Já třeba dodnes vzpomínám na svou první práci a na období, kdy se můj táta působil v zastupitelstvu města - některé tátovy politické postoje a nepopulární kroky jsem tehdy nepřímo dostávala sežrat i já v práci, když se díky sociálním sítím rozneslo, že jsem jeho dcera.
Sama jsem se přesvědčila, že politika je dost citlivá záležitost a když veřejně prezentujete nějaký politický názor, který není zrovna populární nebo mainstreamový, tak můžete občas počítat s nějakým tím políčkem
Kdysi jsem potkala kluka. Bylo to myslím na VŠ, takže min. 10 let zpátky, FB jsem tehdy ještě neměla. Ten kluk s mým jménem, příjmením a e-mailem zvládl zjistit, jaké povídky jsem napsala na střední a ještě nějaké další informace. Žádná z věcí, kterou našel, nebyla na internetu dohledatelná dle jména nebo mailu, on nějak přišel na různé přezdívky, které jsem používala. Vytasil na mě tehdy něco, co pro mě byla už dávno uzavřená kapitola (ony ty povídky nebyly zrovna nevinné...), dal to do kupy s hromadou dalších informací odněkud jinud (mluvil tehdy i s nějakou kamarádkou z xchatu, tehdy ještě se taky info o dalších lidech rozdávalo jak letáky v supermarketu) a já zjistila, že ten člověk má nějakou představu o mě složenou z kusých informací, které si nějak interpretoval a nějak poskládal... byl touto představou dost mimo, a možná právě o to šlo. Že informace, které jsem - tehdy doslova nevědomky, o žádné bezpečnosti se nemluvilo - o sobě sdílela, utvořily obraz někoho, kým vůbec nejsem. Smazala jsem, co šlo, změnila přezdívky a e-mail, protože takový člověk, jako ten kluk, to je pomatenec na mysli a nikdy nevíte, čeho je kdo schopen. Takže kdo by se nebál?!
Zrovna jsem si vzpomněla, že ten kluk ty povídky tehdy poslal mým spolužákům (a možná i učitelům) na střední, jejichž e-mailové adresy byly volně přístupné na stránkách školy. (Nebo seznam žáků a modelová e-mailová adresa.) Super, ne? Opravdu ještě chcete tvrdit, že není čeho se bát?
To je snad dobře, ne? Pokud se chci dobře prodat (obrazně řečeno), musím si udělat reklamu
Když jsem před lety hledal místo, odkazy na FB a LinkedIn jsem měl v životopise zcela úmyslně.
@jethro: Pokud vás ve jakékoliv firmě posuzují podle Vašeho soukromí, pak je to špatně. Do něho nikomu nic není. Ale jestli je někdo takový trotl, že je schopen zveřejnit cokoliv, co by mu mohlo ublížit, tak mu to patří. Tahle společnost je vlčí společnost a kdo to nechápe, má holt smůlu. Musí se spokojit s horším.
Samozřejmě že perzonalistu (aspoň pro vyšší, resp. vedoucí pozice) zajímá i vaše osobnost, na tom nevidím nic proti ničemu.
(btw ta "vlčí"společnost tu byla před pár desítkami let - ta se vrtala lidem v soukromí mnohem víc a je dobře, že je pryč).
Příklad, kdy může člověku FCB uškodit:
Jednou se třeba takový uživatel FCB s bohatou komunikací a množstvím přátel bude ucházet o nějakou seriozní pozici, nebo se hlásit na vojenskou vysokou školu, či kandidovat... No a ti, co o něm budou rozhodovat, akorát poznají, že dotyčný rád všechno vykecá, že se rád předvádí, že je třeba samý úlet, nebo že v životopise o sobě psal jinak...
Dá se to říct i jinak. Jako perzonalista bych třeba preferoval člověka, co má slušně vedený fb profil. Protože mi o něm řekne víc, než nějaký pohovor. A pokud jsou ty informace z fb pozitivní, tak to může člověku i prospět.
Souhlas s @jethro - pro zaměstnavatele to může být velmi přínosné. Už jsme také využili těchto informací ku svému prospěchu...
Liško, FB ani žádná jiná sociální síť nikdy nemůže uškodit žádnému člověku. Tím, kdo si škodí, je přece ten člověk sám. Ten, kdo se na sociálních sítích chová stejně rozumně, jako kdekoliv jinde, nemusí mít obavy ani ze sociálních sítí.
Jestli "se provalí" lhaní lže v životopisu, opět není problém sociálních sítí, ale toho, kdo lhal...
Mám v okolí mladého vysokoškoláka, mluví více jazyky, pálí mu to, studoval v zahraničí, ale jeho FB profil ho potopil, když se zajímal o práci u cizí firmy, která souvisela s politikou. Mladík je samá sranda, samá párty, všechno ventiluje a byť má znalosti a schopnosti, tak tohle se s jejich požadavky na osobnost neslučuje. Kdyby FB neměl, nevěděli by. To jsem chtěla říct.
FB nemám a netoužím po něm, to jen hodně mladí šílí po co nejvíc přátelích, informace o mně a třeba fotky mají jen mí nejbližší známí, nevím, proč bych to dávala jinam na veřejnou prohlídku. Ale ještě se zmíním třeba o příp. sledování mobilů nebo kamer na ulicích, nevadí mi, mám čisté svědomí, nic špatného nedělám. Co mi ale hodně vadí je to, že dyž něco sháním na internetu, tak mě obtěžují reklamy na podobné věci.
Ale vždyť zneužil data přímo Mark Zuckerberg: facebook.com/... a zodpovídá se kongresu Spojených států amerických washingtonpost.com/...
Rejžoval, obchodoval s daty. Kádrování někteří záme, facebook je kádrování v režii podnikatele: Mark Elliot Zuckerberg (* 14. května 1984 White Plains, stát New York) je internetový podnikatel, spoluzakladatel, prezident a výkonný ředitel Facebooku s jednodolarovým ročním platem. Hodnota osobního majetku byla k lednu 2018 časopisem Forbes odhadována na 76,6 miliard dolarů, což z něj činilo 5. nejbohatšího ...
Není to jen o jménu, zveřejněném vzdělání, bydlišti, tel. čísle apod. Je to také o tom, že podle vyplněných informací, lajků, přátel a třeba i díky soukromé konverzaci (která tedy asi příliš soukromá ve skutečnosti nebyla) si provozovatel i třetí strany mohly pomocí šikovných algoritmů složit profily obrovského množství lidí a podle toho se dál zařídit. Cílená reklama? Trefnější název by byl lži, manipulace a reklama na míru každému. Voličům politika "A"se ukáže, že politik "B"lže. Voličům politika "B"se ukáže, že "A"krade. Ideální stav. Každý má to, co chce... nebo spíše to, co si někdo myslí, že by chtít měl. Provozovatel se napakuje na reklamě pro obě strany a časem si začne dovolovat víc a víc - "vždyť ty zisky mohou být ještě vyšší!" A když si pak někdo spojí data z různých míst na síti s údaji z mobilních zařízení, tak o vás může snadno mít větší přehled, než váš/vaše manžel/ka. Cizí lidé, mezinárodní společnosti, s vlastními cíli a zájmy, kterým je úplně ukradené, jaký ve skutečnosti kdo je nebo co chce. Od určité fáze růstu jsou lidé už jen čísla a potenciální zisk. Sranda je, že typický uživatel to ale právě díky prostoru na sociálních sítích vidí zcela opačně - každý je najednou tou největší hvězdou svého vlastního Matrixu vesmíru.
Některé další připady už tu ostatní zmínili (problémy v zaměstnání, vloupání o dovolených, stalking, vydírání, krádež identity apod.). Já bych dodal ještě jeden z historie: Německo, 30. léta. Sčítání lidu. Mezi sbíranými údaji bylo i vyznání, majetek a příbuzní. Co by z toho asi mohlo vzejít špatného, že? A přece vzešlo - miliony obětí. Dnes je sčítání lidu dávno pod drnem... stačí pár sociálních sítí, smartphony a sdílecí mánie - ochotně vše vyžvaníme sami. Někdo méně, jiní každou ptákovinu, hlavně aby něco přidali na zeď. To, že je dnes relativní klid a mír, neznamená, že to tak musí být i za pár let. Jednou na tom můžeme být podobně, jako židé v nacistickém Německu a pak se mohou všechna tahle data proti nám otočit takovou silou, že ani nebudeme mít čas se z toho pos... Máte někdo názor, že nám tohle nehrozí, že je to jen sci-fi? To válka v Sýrii a Rusové na Ukrajině byli před pár lety také... A čím více se ponoříte do historie, tím více příkladů na téma " ne, tohle se nám přece stát nemůže" uvidíte. A historie se co? Opakuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.