Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadřazení jménem student VŠ

Od: marian2 odpovědí: 28 změna:

Zdravím Vás přátelé, chtěl bych tu otevřít diskuzi o tom, co si myslíte o "zvýhodňování" studentů VŠ (z mého pohledu)

Politika mě odjakživ nezajímala, ale všíml jsem si, že se řeší zvýhodnění studentům ( a seniorům, což by ale měla být dle mého samozřejmost ) jízdé - celých 75% zaplatá stát a už není specifikované, kolik jízd bude stát platit - to si bude moct dělat student celou dobu výlety po ČR se slevou 75%?

A z mého pohledu, 24 letého pracujícího, dálkově studujícího, člověka, zaráží to zvýhodňování studentů VŠ- přesněji to, že člověk, co studuje má automaticky podporu na bydlení a dojíždění, milion slev, více "sociálních" služeb zaměřených a mladé osoby, studentské půjčky a dotace po ukončení školy na najití zaměstnání atd.

Ale člověk, co nedosáhne na studium na VŠ a to už jenom třeba z důvodu, že mu nikdo nic nezaplatí a každou korunu si musí vydělat sám nebo popř. nato není dost inteligentní nebo mu všechno trvá, tak je naprosto bezbranný a jediné co mu zbývá je přehlížet a přehlížet a přehlížet.

Určitě si tu hromada z Vás říká, že se dá studovat denně a ještě docházet na brigádu - přesně takhle jsem fungoval 6 měsíců a musel jsem toho opravdu nechat - ono být 4 dny ve škole od rána do večera, potom nemá každý fotografickou pamět, takže se doučovat doma a ještě obcházet brigády, kde je těžké sehnat ty jednorázovky na pátek a víkend, kde je naví více uchazečl a když už se zadaří tak za pár korun tzn. při nákladech na bydlení, dopravu, jídlo, šacení, školní potřeby apod. to není nic lehkého a někdy až nereálného - člověk se lehce dostane do dluhů (pro upřesnění - na denním studiu jsem byl ve skupině 23 studentů jediný, který si všechno musel platit sám)

Když si to teda shrnu :

Student VŠ - student neplatí nic, za studenta platí stát pojištění, školné, dopravu, různé doplatky na služby,kurzy apod.

A za "nestudenta" do 26 co pracuje - stát neplatí nic a ještě dostáva na daních.

Takže to opravdu chápu tak, že pan Babiš ještě víc nadřazuje studenty VŠ oproti těm do 26 let, co nemají takové štěstí nebo mi něco uniká?

Nebylo by lepší z těch peněz na slevu dojíždění postavit paneláky pro nové rodiny a ty jím pronajímat za symbolickou cenu, kde by akorát pomohl snížit ceny předraženého bydlení a zvýšil klesající porodnost?

Dodatek - Jako dálkař při zaměstnání nemám post studenta na využívání slev a služeb (jedinou slevu, kterou mám je 300kč měsícně na dani z výplaty) - kvůli možnému zneužití pro soukromé/firemní účely.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@marian2 - dá se studovat kombinovaně tzn. při práci, ale jak v dodatku píší, takový člověk nemá výhody studenta

No a student nemá výhody zaměstnance. Ten by klidně mohl skuhrat, že musí chodit do práce, zatímco studenti se "válí" - někteří dodávají i "za moje peníze!.

který né vlastní vinou na další vzdělání nedosáhne

Nerozumím - píšete "člověk, co studuje má automaticky podporu na bydlení a dojíždění, milion slev, více "sociálních" služeb zaměřených a mladé osoby, studentské půjčky" - s tím se nedá vystudovat?

já si výhledově nejsem schopen založit rodinu skrz bydlení... nebylo by lepší vzít ty peníze na jízdné a postavit za to paneláky?
Uvažoval byste jinak, kdybyste to bydlení měl - pak by se vám třeba zas nelíbila podpora mladých rodin a "ty peníze" na bydlení by se mohly investovat jinak.

mot
hodnocení

2x
ale stejne vyhody maji i studenti ss, to je taky spatne?
ted maji vyhody, az zacnou pracovat, tak budou mit teoreticky vyssi plat nez ten co vs nema a budou platit vic na danich zbytek zivota.
a pracujici ma cely den na to, aby pracoval a vydělal si vic nez student, ktery pres den sedi ve skole.

hodnocení

2x

@marian2 - zvýhodnění studentům ( a seniorům, což by ale měla být dle mého samozřejmost )
Proč vám vadí studenti a nikoli senioři? Oni taky nejsou všichni potřební - jen se o nich nepíše, protože to není "mediálně zajímavé".

Určitě si tu hromada z Vás říká, že se dá studovat denně a ještě docházet na brigádu
Nejen to - dá se studovat i jinak, než denně. V blízkém okolí mám VŠ, která vystudovala na mateřské s dvěma malými dětmi a dalšího, který to zvládl jako živitel rodiny - beze všech těch "státních dárků, které se vám tak nelíbí - a nijak zvlášť je to nepoznamenalo, že nedostávali.

malyparanoik*
hodnocení

1x

Tak v tomhle Vám rozumím. Taky jsem si školy dodělával později a za své. Já makal, platil daně jako mourovatej, kvůli škole jsem pořádně ani na tu práci neměl čas tam být. A naproti mě kluci co jim všechno platili rodiče a ještě jim to nebylo dost.

Vítejte v reálném světě, kdy se v jedné třídě sejdou lidi co se musí porvat aby tam mohli být, spolu s těmi co jsou otrávení že tam musí být... Svět není spravedlivý a spíš než si kazit den přemýšlením nad nespravedlonstí, tak je lepší vzít to jak to je dělat něco, aby se člověk pohnul z místa a dostal se kam chce.

No a co předvádí politici, to je vůbec k pláči. Jestli to takhle půjde ještě chvilku, nevím kdo to všem těm zvýhodněným bude platit...

floro*
hodnocení

0x

Já jsem VŠ studovala řádně v denním studiu. VŠ výhody jsem měla. Na brigády jsem nechodila, přispívali mi rodiče. Ale za to jsem makala v rodinné firmě. Takže sice jsem si nevydělávala brigádama, ale vlastně i tak jsem si to odpracovala stejně jako ti, kteří si musí chodit na brigády a platit si sami. Rozhodně jsem na VŠ nešla s vidinou nějakého titulu a s tím, že moje ručičky nikdy pracovat nebudou. Šla jsem tam, protože jsem v oboru pracovat chtěla a také pracuji z větší části rukama.

To jestli za někoho rodiče platí, ale oni si to neváží, pak to není chyba systému nebo Babiše, ale výchovy těch rodičů, přece.

Chyba systému je ta, že školství všeobecně totálně upadá a to od základky až po VŠ, ale to je z velké části zapříčiněno postupným vymíráním (malým počtem dětí). Jenže systém je naprosto v pr... tím, že na to nedokáže pružně reagovat.

Osobně si ale myslím, že podporu v dnešní době nepotřebují VŠ, aby na ně chodilo ještě více studentů, ale odborná učiliště a řemesla. Na to, aby na ně chodili kvalitní žáci a ne to, co tam je dnes, pokud ta škola vůbec existuje. A aby tito žáci a to se týče hlavně VŠ pracovali a hlavně chtěli pracovat pak ve zvoleném a vystudovaném oboru. A ne aby tam chodili jen proto, že budou mít nějaký titul. Pak ani trh nemá možnost nabídnout uplatnění takové spoustě VŠ absolventů.

rv*
hodnocení

0x

Všechno ve společnosti nakonec zaplatí jenom ti, kteří pracují. A u studentů (a důchodců) jde o to, jestli jim životní náklady budou hradit jenom rodiče, nebo jakou měrou se na tom budou podílet i ti ostatní. U těch ostatních snad jedině bezdětní na tom finančně prodělají, ti, co mají/měli/budou mít děti, si to vyberou jindy. A protože rodiny s dětmi jsou na tom kvůli dětem finančně hůře a protože je zájem společnosti, aby se rodily děti a aby se tyto děti vzdělávaly, je pochopitelné, že se budou nějakým způsobem dotovat.

amo
hodnocení

0x
Mozná bude stačit pri koupi jizdenky ukázat index jako doklad o studiu na jakekoliv VŠ +OP a nikdo se nebude vyptavat na výdelek či privýdelek, studenti SŠ a učni do 18 snad jen OP (+nejaký doklad o studiu), seniorum stači OP -datum narozeni, problem bude snad jen s pripadným pujčovánim dokl., nebo nakoupi jeden a pojede jiny...fixlovat se asi bude :)

hodnocení

0x

To, co mi na této populistické babišovině vadí nejvíc, že bude stát (mimo jiné) přes 400 miliónů z rozpočtu ministerstva školství. Takže kvalita vzdělání půjde dolů, ale studenti si pro ně můžou dojet zalevno.

*blee*

milannovotny

Kvalita vzdělání půjde dolů?*ee*To jde jít ještě níž?

hodnocení

0x

@jethro - Mně mnohem víc vadí, že

Návrh zákona ČSSD o zálohovaném výživném, podle kterého by alimenty za neplatiče poskytoval stát, dostane ve Sněmovně šanci... Podle ČSSD, která chtěla návrh protlačit v rámci koaličního vyjednávání, by stát vyplácel zhruba 700 miliónů korun.

novinky.cz/...

Podle informací "od pramene"se počítá s vymahatelností kolem 3 % - ale to se nějak zapomnělo zveřejnit.

marian2
hodnocení

0x

jedubabicka® - ano, dá se studovat kombinovaně tzn. při práci, ale jak v dodatku píší, takový člověk nemá výhody studenta.

floro® - já nemyslím to, že to někteří mají v životě lehčí, ale to, že zvýhodnuje studenta oproti stejně starému člověku, který né vlastní vinou na další vzdělání nedosáhne + který mu ještě odvádí daně apodobně - tohle já vidím jako "chybu systému nebo Babiše" - určitě by to šlo vyrovnat třeba vzdělávacíma kurzama zdarma pro "nestudující" do 26 let - to by se asi divili, jak by bylo narváno

rv - "je zájem společnosti, aby se rodily děti a aby se tyto děti vzdělávaly, je pochopitelné, že se budou nějakým způsobem dotovat" zájem určitě je, ale činy nejsou - já si výhledově nejsem schopen založit rodinu skrz bydlení ( nevyšší cena nemovitostí a hypotéku už nedají ka). Jak jsem psal - nebylo by lepší vzít ty peníze na jízdné a postavit za to paneláky? Nebo třeba novomanželům stavební parcelu levně prodat/pronajat třeba 150m2, na kterou si možou sami postavit barák 10x10m? V tomhle já vidím podporu v porodnosti, né zlevnění jizdné.

iz*

Výhody závisí na školách. Některé VŠ přiznávají statut studenta i v případě kombinovaného studia.

Podle mne by bylo rozumnější a produktivnější hledat, co jde, nebo co je kde dobrého, než kritizovat "výhody, na které nedosáhnu".

Zaměstnanci, kteří studují v zájmu zaměstnavatele, mají možnost se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o kvalifikaci, na jejímž základě jim zaměstnavatel bude poskytovat placené studijní volno a oni pro něj po skončení studia odpracují několik let.

marian2

Tak to bych rád věděl, které školy ty slevy uznávají (VUT k nim nepatří)

Teď z jaké stránky to mám brát - je pozitivní to, že student si může od září do června dělat výlety po čr se slevou 75% nebo negativní?

A zrovna v takovémhle věku bych nikdy nepodepsal domluvu ohledně závazného odpracování několika let po studiu - ono se to nestává asi často, ale stává = po 3 letech jsem zjistil, že studovaný obor a práce není to, co bych chtěl dělat a proto měním ( můj příklad)

iz*

Mariane, slevy školy neuznávají slevy, školy přiznávají status studenta. Záleží na škole a na oboru. Pokud by šlo o obor s konzultacemi jenom od pátku do neděle, status nejspíš nepřizná.

Slevy poskytují různé organizace či firmy studentům. Tzn., že pokud si vyberete obor, u kterého VŠ status přizná, budete i Vy mít nárok na slevy.

Ale zkuste se nad tím ještě zamyslet. Slevy se poskytují studentům, žákům a učňům, kteří na rozdíl od Vás (většinou) nemají pravidelný měsíční výdělek. Mně přijde, že to má logiku.

Ve věku 24 let už byste mohl mít představu, co byste asi chtěl dělat. A podepsání smlouvy na tři nebo na pět let v době, kdy řada zaměstnavatelů uzavírá smlouvy jenom na rok, může být spíše výhoda. (Myslím, že jste si ani neuvědomil, kolik peněz by zaměstnavatele Vaše studium stálo.)

hodnocení

0x

Ta "spousta výhod", které VŠ studentům tak závidíte, je zejména proto, aby počet těch, co "ne z vlastní viny" nemohou studovat, byl co nejmenší.

Člověk, co po střední škole jde pracovat, může vydělat (resp. dostat ve výplatách) za pět let i přes milión. Člověk, co studuje pět let na VŠ, nevydělá nic a jeho studium taky dost stojí. Z tohoto úhlu pohledu podpora vysokoškoláků ze strany státu není vůbec přehnaná.

marian2

To možná tak zní, ale opravdu nezávidím - mám přiměřeně firemní auto k osobnímu použití, takže autobusem jsem jel naposled před 4 lety.

Něco jiného by bylo to, kdyby ta sleva měla být pouze na cestu škola - domov, a né že od září do června si můžete jezdit po celé ČR za pár korun.

Človek co jde po střední studovat určitě ten milion za 5 let vydělá, o tom žádná- ale na druhou stranu výhledově do budoucna člověk na VŠ ten ten rozdíl maximálně v dalších 5 letech.

Pro někoho neznámá, ale firma dostane peníze za to, že vezme čerstvé absolventy VŠ (nedal bych za to ruku do ohně ale mám pocit, že dostanou zpátky jejich plat po určitou dobu)

Jsem ještě zapomněl napsat, ale bydlím s 1500 studenty na koleji

iz*

Mariane, nezlobte se, ale opravdu Vaše "argumenty" vyznívají jako závist. Vy máte orpoti studentům výhodu stálého příjmu, firemního auta, možná také příspěvku zaměstnavatele na stravování či dovolenou, případně jiné benefity → to všechno ale nevidíte...

Marian momentálně nepotřebuje slevu na autobus, ale byt ;)

marian2

Berte to jako diskuzi - výměna názorů.

ivzez® -

ano, aktuálně mám stálý plat a benefity- ale myslíte si, že to mám bez dřiny a úsilí? To mě tu práci někdo dohodil, tady máš auto a prosím můžeš dělat když chceš? To jenom tak dojdu do práce, sednu a za 8h jdu domů?To že beru práci vážně, dělám grátis nad rámec a dělám vše, co je po mě potřeba i v hodinách, dnech, svátcích, kdy jsou všichni doma, aby zákazník byl spokojen.. Na začátku jsem dělal za naprosté minimum a dnes jsem tam, kam jsem se jedině sám dostal.

Student VŠ za 5 let snad nebude vydělávat a úplně na jiné mzdě? Tak nechápu porovnávání student x pracující

Dovolenou? Tu mám celou na dojíždění do školy ( jenom dodám, že kombinované mám pouze pátky a to né každý)

Je potřeba si uvědomit, že dnešní kvalita vycházejících absolventů je nejhorší, co kdy byla a klesá... klesá - titul dostane dneska každý, kdo tam chodí.

Jinak k té představě práce ve 24 - je rozdíl mezi představou a realitou - jedna práce vypadá jako pohádka a přitom to je akorát hnusný sen. Určitě někde na pohovoru se zmíní o všem negativním na dané práci.

jedubabicka® - přesně tak :D ono dávat nejméně 3 mega za těch pár metrů čtverečních, kde není místo pomalu pro psa, natož pro dítě, je celkem sranda :D Jinak z čeho ta neůcta k seniorům? Zase né každý má naspořeno miliony pod postelí, aby měl příjemné stáří - a ti co jsou v podnájmu, léčí se a berou důchod po 60 letech dřiny ve fabrice? Pernamentně všude běží reportáže o tom, jak důchodci nemají z čeho žít.

Já se třeba snažím dívat i na tu druhou, né příliš pěknou, stranu.

Jinak s tím upisováním se - pokud by mi někdo teď dal nabídku klidně i na 20 let práce a k tomu bydlení, i klidně popelář - neměl bych jediný důvod to podepsat - ale mít za upsání pouze lepší "kvalifikaci"?

@marian2 - Je potřeba si uvědomit, že dnešní kvalita vycházejících absolventů je nejhorší, co kdy byla a klesá... klesá - titul dostane dneska každý, kdo tam chodí.
Tak hlavně, že víte, proč studujete *smich*

marian2

jedubabicka® - Tak proto bude lepší být nemakačenko nebo jak to mám brát? :D Třeba studuju, abych mohl být třeba autorizovaný inženýr - ono titul se dá dneska vyvážit školeníma, kurzama ( ceny od 50-75 tisíc nahoru)

ivzez® - a teď mě napadl ještě příklad, když teda porovnáváme studenta x nestudenta.

Vratmě se zpátky 5 lety zpátky, když jsem skončil s denním studiuem - bez peněz, bez práce, bez možnosti pracáku, 12-20h brigády za 60kč apod. - Já nedostal podporu na bydlení, slevu na dopravu (o polovinu dražší doprava po Brně) apod. do začátku jako studentům VŠ - já neřeším mě, ale plošně tenhle náhodný příklad.

Bohužel nepatřím mezi nemakačenka, takže sehnat si pro mě práci není fakt problém :D ( i tu odpudivou jako třídit odpad na lince - dostal jsem víc jak v makru :D :D )

hodnocení

0x

@marian2 - A zrovna v takovémhle věku bych nikdy nepodepsal domluvu ohledně závazného odpracování několika let po studiu
No vidíte - a "zrovna v takovémhle věku" docela dost zaměstnanců podepisovalo smlouvu na 10 - 15 roků - "stabilizační" se jmenovala - aby mohli bydlet. A bylo dost jedno, zda se jim ta práce líbí.

Něco jiného by bylo to, kdyby ta sleva měla být pouze na cestu škola - domov, a né že od září do června si můžete jezdit po celé ČR za pár korun.
Hrůza - a senioři si budou moci jezdit od Nového roku do Silvestra taky tak. A protože času mají nesrovnatelně víc, než studenti - to se sakra prodraží.

instalater*
hodnocení

0x

Celé je to nějak postavené na hlavu a bohužel musím říci zlatí komunisti. Místo podpory vysokoškoláků by se mělo více podporovat učňovské školství. Za chvíli bude mít každý titul, ale neseženete šikovnýho řemeslníka. Těm nejmladším zbývajícím je něco přes 40 let , tak že tomu dávám max. tak 10 let a nastane veliký neřešitelný problém.

hodnocení

0x

@instalater - Místo podpory vysokoškoláků by se mělo více podporovat učňovské školství.
Jenže to není jen záležitost státu, ale taky výchovy, respektive rodičovských ambicí - přece náš Pepíček nepůjde na učňák, aby - hrůza - pracoval rukama ve špinavé dílně, když může sedět v teplé kanceláři a přendavat papíry z jedné strany stolu na druhou.

instalater*

jedubabička - ale no tak...

marian2
hodnocení

Třeba takhle to také vidím - pokud nastane taková situace, nebude to důvod otevřít dokořán dveře všem nevzdělaným cizincům a imigrantům?

Ono už je na pováženou, že dneska na stavbách je více ukrajinců než čechů a že sehnat dobrého zedníka či malíře bývá čím dál tím těžší. Nic proti ukrajincům.

Jinak je pravda, že to není jenom záležitost státu a také rodičů - já mám uplně zbytečně gympl ( dle mého fofr škola - nic praktického do života nedala), zbytečné honění za jedničkama a to jenom proto, že jsem musel i když jsem chtěl jít dělat do aut - kdybych šel na učňák, věřím, že dneska mám 30-35 hrubého, 8 hodin denně práce a pomalu barák, hypotéku a žádný stres - co víc si přát.

instalater*

marian2 - ti cizinci a imigranti nemohou ani v náznaku nahradit naše špičkové řemeslníky. Ukrajinci se z 90 % hodí pouze na těžkou práci u které se nemusí přemýšlet. Stát toto velice podcenil. Vytvořil školský systém, který je přímo závislý na množství studentů, nikoliv na jejich znalostech. ,,Přitvrzením" by se zvýšila úroveň vysokých škol a více studentů by se dostalo k řemeslu.

milannovotny

Otázka se týká vysokých škol a myslím že moc dětí pod 18 na nich nebude.Opravdu si myslíte že jsou plnoletí manipulováni rodiči?Ti plnoletí a nezmanipulovatelní jenž demonstrují na náměstích a hlásí to jaký mají názor na prezidenta a vládu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]