Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme jako dárek hodinky značky Olympia,Dle prodavajíci je to český výrobek což byl náš požadavek,po rozbalení jsme si všimli že na zadní straně ciferníku je nápis "Vyrobeno v Čině".Tak tomu nerozumíme kdo je vlastně výrobce?
Záleží na úhlu pohledu. Je výrobcem ten, kdo navrhl konstrukci, design a parametry, nebo ten, kdo to "fyzicky" udělal? Dnešní svět je holt globalizovaný. Já taky dělám v německé firmě, která vyrábí věci podle německých norem, německých parametrů a pod německou značkou, akorát někde dole malým písmem je Made in Czechia. A jsou tedy ty naše výrobky německé, protože je vymysleli Němci, nebo české, protože je vyrobily zlaté české ručičky?
Třeba IKEA to uvádí jednoznačně: Design and Quality IKEA of Sweden, Made in Bangladesh
Je to tak, jak píše "jethro". Ale to co je vyrobené v Číně, nemusí být zákonitě špatné. Záleží na zakázce, tedy přesně řečeno na tom, kolik jakýkoliv objednavatel, té továrně v Číně za zakázku zaplatí. Na čem se teda obchodníci dohodnou mezi sebou, tak to potom bude vypadat. A protože každý hledá možnost zaplatit za práci co nejméně, tak se už skoro všechno vyrábí v té Číně, protože tam je stále možnost, aby u nich lidé byli vykořisťováni a pracovali za misku rýže. Ale to nejsou samozřejmě odborníci, jen je naučí vykonávat nějaké úkony u strojů. Nakonec u nás by to asi dopadlo ještě hůř, protože u nás už vymizelo spousty učebních oborů, protože do učení mladí chodit nechtějí. Všichni chtějí být ajťáci a inženýři a "vydělávat" miliony. Vydělávat píši úmyslně do úvozovek, protože oni by totiž chtěli brát měsíčně minimálně 50 tisíc a přitom nic neumět. Já jsem to nehledala, ale zkuste třeba najít, jestli je vůbec u nás nějaká továrna, která by se zabývala výrobou hodinek a uvidíte, jestli nějakou najdete. Takže nakonec můžeme být rádi, že někde ty továrny a lidé kteří v nich pracují, ještě existují. Ty hodinky nemusí být špatné jenom proto, že je vyrobili v Číně, možná, že budou lepší kvality, než kdyby je vyrobili ty naše "zlaté české ručičky", protože tyhle ručičky, už u nás dávno nejsou k mání.
Zlaté české ručičky existují, ale je to již jen u určité zakázkové výroby, renovace, opravy, něco extra (kopie korunovač. klenotů) a pod. zakázky, kde se uplatní ručíčky. Moderní technologie a tím spojená výroba se za minulého režimu prospala, lepe prosr.. a tak dnes jen všechno převzatě většinou kopírujeme.
Jofa, to je jasné. Ale ručičky o kterých mluvíte, hodinky které má tazatelka, určitě nevyrobily. Ale před lety se i u nás vyráběly kvalitní hodinky, třeba zrovna ta značka Prim a ty jdou dodnes. Já mám jedny kuchyňské už přes padesát let a pořád šlapou naprosto přesně. A pracovali tam obyčejní lidé, žádní extra machři a přesto dokázali vyrábět kvalitní zboží.
Nechci být protivnej, ani si nedělám patent na rozum, ale pokud vím, tak jediná hodinářská výroba v Česku, je Elton, v Novém Městě nad Metují.
Nejste protivný, je to zajímavé. Ale cena hodinek z této dílny, se bude pohybovat velmi vysoko.Dokonce píší, že mohou vyrobit i jenom jeden exemplář na zakázku, tak to nebude o několika stovkách, ale spíše tisících, neli několika deseti tisících.
Děkuji za vysvětleni,trochu jsem doufala že to tak bude jak popisujete a nebudu je muset vracet. Řikala jsem si že to už by byl opravdu "bordel" kdyby ty hodinky byl nějaky pašovaný šunt za pár kaček prodávaný na tržnicích a zároven se prodávaly se i v prodejnách hodinařství za podstatně vyšší cenu.Děkuji už jsem klidná že si neuděláme s dárkem ostudu.
Vsechno od designu po vyrobu je Cina.
Cesky je leda tak importer a mozna je to obrandovane. To same koupite v Lidlu, Tescu a u Vetnamcu. Identicke vyrobky, pouze pokazde s jinymi logy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.