Nejste přihlášen/a.
Je to hodinový stroj, větším ozubeným kolem lze natahovat péro, menším se asi nastavuje čas. Nahoře jsou dva kotouče, ten černý má čísla 1 - 24 (podle všeho hodiny), ten červený má čísla 1 - 21 (vypadá to, že asi dny?) Takže asi nějaký časovač s délkou do 21 dnů?
Hodinovému stroji chybí nepokoj, ale jinak to po natažení běží. Zajímalo by mě, co to může být (prý časovač z časované bomby z 2. sv. války? )
Setrvačka tam byla, jsou tam pro ni ložiska (resp. důlky), i to (před)poslední kolečko je taková jakože rohatka, ale holt není. Upadená, ztracená...
Mě tedy WWII zajímá i po stránce techniky, to Zt na tom kolečku by napovídalo na německý původ. Hodně zajímavostí o tomto tématu bomb a jejich zapalovačů je i tady
nicméně už z principu mě přijde podivné, proč by měl být bobmový zapalovač nastavitelný na dny? Dokonce na 21 dní,
Ale vyloučit se to nedá, těchto věcí bylo spousty druhů pro spousty účelů
jethro zmínil, že chybí nepokoj (správně setrvačka), ale nezmínil, zdali chybí, že vypadla, ulomila se atd. nebo že jí časovač nemá konstrukčně, pak by se jednalo o mnohem kratší časy.
Časovač co by šel nastavit s přesností 10minut (6 dílků mezi hodinami) mi příjde trochu k ničemu...
Dobrý den, můžete osvětlit původ toho strojku, resp. např. kde to bylo nalezeno? Když to natáhnete, tak co to později udělá? Něco tam cvakne nebo se spojí kontakty (žádné kontakty např. pro dráty tam nevidím)? Časovač bomby bych vyloučil, ale spínací hodiny (jejich část) to mohou být. Zdravím!
Takže, bude to dost staré, asi nekompletní a zřejmě součást většího celku. Zt by mohla být zkratka německého slova čas, tak původ nebude asi český. Z jedné strany se to natahuje a na druhé straně jsou číselníky - muselo to být dostupné z obou stran. Bude to nějaký spínač nebo časovač (možná jen mechanický), ale kam to patří nevím. Poslal bych tento dotaz do Národního technického muzea - tam mají různé "časostroje", tak by to mohl někdo rozluštit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.