Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou uživatelé líní hledat na internetu?

Od: gurubhagavan* odpovědí: 34 změna:

Polovina dotazů zde je na internetu už kvalitně zodpovězena, má to smysl zde odpovídat na něco, co bylo už na internetu vysvětleno, je to zadarmo a v tom je jádro problému, proč o čas neokrást někoho cizího?*zed*

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Jste tu zaregistrován > přečetl jste si před registrací zdejší pravidla?

Máte pravdu, v internetu existuje spousta článků i odpovědí na leccos. Ovšem kvalita je leckdy problematická, obzvláště, když nemáte nic "svého", s čím byste mohl porovnávat.

Já se tu občas na něco ptám, když nechci chodit jinam (poradna mi na rozdíl od jiných webů "běhá"celkem rychle a nevytěžuje mi prohlížeč. Navíc se tu dá s rádci komunikovat, dotaz/y mohu upřesnit, doplnit, apod. Ale každý může mít jiný důvod, proč dává přednost poradně před vyhledávačem.

gurubhagavan*
hodnocení

Je to otázka mostu a přívozu, most je zadarmo a za přívoz se platí*cert*

iz*

Nesouhlasím. Některé věci stačí si vyhledat, o jiných je lepší (alespoň pro mne) si s někým "popovídat".

gurubhagavan*
hodnocení

Z každého pravidla jsou vyjímky ale nesmí se to s vyjímkami přehánět aby se z vyjímek nestali pravidla.*andel*

ben®

gurubhagavan - ano, pravidla jsou důležitá. A jedním z nich je i to, že píšeme výjimka a nepíšeme vyjímka .

hodnocení

5x

Když zde žádám o radu, tak ale očekávám vlastní zkušenost některého z rádců, nebo majíli ten případ v rodině či okolí. Každý si umíme najít odpoved na internetu, ale ten je neosobní a nevíme, zda se některým údajům dá věřit. Navíc zde problém probereme a prodiskutujeme a to právě potřebujeme.*tanec*

hodnocení

5x

Píšete, že odpovídání na otázky, které jsou již zodpovězené na internetu, je okrádání o čas. S tím nemůžu souhlasit, všichni tady odpovídají dobrovolně - to není okrádání. Když se rádcům zdá otázka triviální, vždycky mohou nechat ji být a neodpovídat.

Před pár týdny jsem navštívila jednu počítačovou poradnu ohledně problému s wi-fi. Moje uživatelské dovednosti říkaly, že když jsem restartovala počítač, pohlídala zapnutí wi-fi na počítači a dala diagnostikovat připojení, tak jsem udělala to nejvíc, co jsem mohla, takže následně jsem šla na tu poradnu. No, dočkala jsem se pěkného "sepsutí", že nejsem schopná si dle té diagnostiky vygooglovat řešení problému. Z mého pohledu by to bylo několik hodin či možná dní studování oné problematiky na internetu (nejednalo se o jednotný postup vedoucí k úspěchu, ale opravdu nastudování pochodů a nastavení u připojení) versus pár rad za pár minut od někoho zkušeného - myslím, že jsem se tam ptala oprávněně. Takže díky za poradnu, kde se má radit a ne peskovat za to, že si to nenajdu.

iz*

Naufrago, Vaši zkušenost mohu potvrdit. Já se v počítačových poradnách "bojím" na něco zeptat právě kvůli přístupu, o kterém píšete. Tady se setkávám s "lidštějším" přístupem. Ale zase mne ty počítačové poradny přiměly si spoustu věcí radši vyhledat sama, takže "díky" nim o počítačích něco málo vím.

Souhlasím i s tím, že poradna má svůj smysl, a že je na každém, jestli chce odpovědět nebo ne. Dokonce i to "hledání za někoho" pro mne má smysl, protože se díky tomu dozvím nebo naučím něco, co jsem zatím nevěděla nebo neznala.

hodnocení

5x

Nevidím na tom nic špatného, když se někdo zeptá na něco, co už bylo jindy a jinde zodpovězeno. Takovou neustále se opakující otázkou je třeba dotaz na pryšec křižmolistý. I zde se zcela jistě s postupem jara opět objeví několik fotek s touto "neznámou" rostlinou. No a co? Jak asi se má v Googlu hledat? Má se do hledání zadat "divná kytka"? To už by bylo rychlejší ptát se sousedů nebo zajít do školy za učitelem přírodopisu.

Okrádání o čas je také mylná úvaha. Zde jsou všichni dobrovolně, své znalosti předávají rádi a chvilku věnovanou dotazům za ztrátu času nepovažují.

hodnocení

4x

Guru, ale vy děláte totéž. :-D Odpovědi na vaše otázky také lze nalézt na nějakých filozofických stránkách, navíc lze se kvalitně zúčastnit. A pak jsou otázky, kdy tazatel preferuje vlastní zkušenost odpovídajících. Co si budeme povídat, máme rádi patu na téhle poradně. Rádi se tady setkáváme a popovídáme si. Někdo zůstane, někdo popojde. *mir*Jsem zvědavá, jak to bude s vámi. Zůstanete?

Vřele doporučuji, zadejte do modrého vyhledávacího okna Čím kdo jsme. Nabídne se vám archiv a v něm několik vláken na toto téma od roku 2011 a pak i nějaké zajímavosti, které stojí za přečtení. ;) Hezkou zábavu!

janek*
Naprosto souhlasím. Otázky typu "Jak zhubnout, jak nainstalovat windows 10"?... se zde objevují minimálně každý týden Považuji to za poměrně velkou omezenost a lenost lidí zvyklých internet vyloženě zneužívat.
janek*
Omluva za vložení na nepatřičné místo.
sebod*

Vidíš to, Janku. Kdyby ses nejdříve poradil tady na Poradně, tak jsi nevložil příspěvek chybně. Pročpak ses neporadil alespoň s webem? :-D

lucie*
hodnocení

3x

Každý to sice nědělá,ale většina poradí nejen fakta,ale i osobní zkušenost.To je ta přidaná hodnota(oproti vyhledávači);)

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den. Předpokládám, že rádcové zde na poradně jsou zde všichni dobrovolně, k radění je nikdo nenutí. Tudíž nejspíše ani nelitují času, který stráví odpovídáním na dotazy - ani na ten váš. :)

eulalie, souhlasím, dokonce mi nepřipadá ztráta času v případě, že nemám žádé otázky a rady, neb se zde vždy něco dozvím, např. dnes jsem zjistila, že se také dělají upletené mazance a rozhodla se brzo je vyzkoušet. Vyguglila návod i s fotkama pracovního postupu, takže snad si tam i ruce nezapletu.:-D

eulalie*

Maky, já tady na poradně taky najdu dost zajímavých informací. Proto sem také chodím už tolik let. :)

hodnocení

2x

Je pravda, že některé dotazy jsou možná zbytečné, nebo opakující se, ale nikdo nikoho nenutí odpovídat a jde taky o další zkušenosti a rady, protože třeba okolo pc nejsou rady vždy jednoznačné typu udělej tohle a vyřší se to. Často je třeba trochu více bádání.
Nicméně tvá otázka a ještě k tomu jako nového uživatele ti zbytečná a okrádající o čas nepřijde? ;)

hodnocení

1x

Jistě, souhlasím s tvrzením, že vše už tu bylo, mnoho dotazů se opakuje. Někteří tazatelé jsou jistě líní, ale chodí sem i dost seniorů, nebo počítačových analfabetů. Vtip je v tom, že Vás přece nikdo nenutí stále dokola odpovídat na tyto dotazy, pokud Vás to natolik irituje. *smich*

hodnocení

1x

@culdabulda1 - Takže - ví někdo, co to je za strom?

Jedna z úspěšných mystifikací . v odkazu najdete i další:

Špagetový strom

Mnohem nevinnější byla mystifikace, kterou roku 1957 odvysílala stanice BBC. V krátké tříminutové reportáži informovala o rodině z jižního Švýcarska, která pěstuje stromy, na nichž rostou špagety. V padesátých letech nebylo toto oblíbené jídlo ještě tolik rozšířenou potravinou a tisíce Britů proto netušily, z čeho se špagety vyrábějí, a reportáži o špagetovnících ochotně uvěřily.

Navíc byla reportáž doprovázena sugestivními záběry pilných farmářů očesávajících keře bohatě ověšené špagetami. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a okamžitě se ozvaly stovky nadšených zahrádkářů, kteří pátrali po tom, kde by bylo možné sazenici špagetovníku získat a zda jsou v Británii vhodné podmínky pro jejich pěstování.

Zdroj: xman.idnes.cz/...

doplněno 02.04.18 13:15:

@culdabulda1 - Katalpa má sice plody tenké, ale ne tak dlouhé. Co třeba lagenárie? Není to strom, ale plody má co do délky podobné jako na tom obrázku špagetovníku

Jsou uživatelé líní hledat na internetu?
Jsou uživatelé líní hledat na internetu? #2
culdabulda1*

@jedubabicka

- to už je lepší - ale nevím - třeba to bude nějaká koláž - anebo tyto okurky zavěšené ve stromě - podobně jako jitrnice v jedné naší pohádce. Děkuju.

pohanka*

To může být indická okurka kalabasa. Ty tři plody na posledním obrázku.

Také jsem ji pěstovala a je to strašně dlouhá liána, která se pne po stromech a dolů visí ty plody. Ale moc nám nechutnala anebo jsme ji neuměli připravit.

@pohanka - To je všechno jedna a ta samá rostlina.

culdabulda1*

@pohanka

- ale to bude asi ono - okurka ve stromě - to mne nenapadlo. Taky děkuju.

Lagenárie (Lagenaria sicerania) je známá také jako kalabasa či indická okurka.

farmareni.cz/...

hodnocení

1x

Tak na té černobílé fotografii, kde stojí na štaflích, to úplně klidně mohou být tyto zelené fazolky. Existuje jich opravdu několik druhů a říká se jim "špagetové"fazolky.

fr.aliexpress.com/...

doplněno 02.04.18 19:21:

A co se týče otázky o tom, zda mne obtěžuje něco hledat na internetu, tak odpovídám, že ne. Klidně odpověď pro druhého člověka vyhledám. A nejsem sama. Je nás tady takových víc a nevidím na tom nic špatného, ani obtěžujícího. A jsem zvědavá, na co se v budoucnosti budete ptát právě Vy.

culdabulda1*

@suzymon

- Suzy - děkuju - to bude asi ono ! - pokud lze soudit z podoby listů na černobílé fotografii a taky podle proporcí ! Tak fajn - hned mám lepší náladu ( ani ten pohled do zrcadla mne teď na chvilku tak neděsí ! *tanec* )

hodnocení

1x
Ona už i odpověď často napoví, co je dotyčný zač...
Ne všichni mluví tvým rodným jazykem, ne všem je z hůry dáno. Proto jsou tu jejich dotazy.

jan*
hodnocení

0x
Naprosto souhlasím. Otázky typu "Jak zhubnout, jak nainstalovat windows 10"?... se zde objevují minimálně každý týden Považuji to za poměrně velkou omezenost a lenost lidí zvyklých internet vyloženě zneužívat.

hodnocení

0x

Mezi uživateli internetu se najdou obě skupiny - jak ti líní, kteří mají znalosti pro vyhledávání, ale proč by to dělali, když to někdo udělá za ně, tak potom i skupiny "jen uživatelů", kteří umí jen naučené věci a něco jako použít Google a podobné vyhledavače je pro ně španělská vesnice, prostě to nezvládnou. Zrovna tak nedokáží použít odkaz Hledat třeba na zdejších stránkách.

Na nás pak je, abychom co nejlépe odhadli, do které skupiny který tazatel patří. A občas může dojít i k omylu;)

Když vím, tak odpovím a poradím, je mi jedno, do kterého "chlívečku" tazatel patří, jestli ovládá či neovládá vyhledávač, je mi fuk.

culdabulda1*
hodnocení

0x

no vidíte - tento příspěvek se mi zrovna hodí k vložení dotazu, aniž bych musela zakládat novou otázku - "co je to za strom?!

Před časem jsem našla na internetu článek :

špagetový strom

V roce 1957 odvysílala televize BBC krátký dokument o švýcarských pěstitelích špaget. Farmářům se prý podařilo zatočit s nebezpečným broukem nosatcem špagetovým a tak mají nejlepší úrodu v historii. Záběr na sklízející zemědělce, kteří ze stromu otrhávají chuchvalce špaget, byl natolik povedený, že do televize ještě řadu dní volaly stovky lidí, kteří chtěli vědět, kde se dá pořídit sazenice špagetovníku.

A jelikož myslím, že jde o reálný strom, tak jsem googlovala a googlovala... - ale našla jsem jen nějaký druh Katalpy. Takže - ví někdo, co to je za strom? - Děkuji za případné odpovědi.

doplněno 02.04.18 12:55:

@jedubabicka

- já samozřejmě vím, že jde o fórek a mystifikaci - ale stromy s dlouhými plody existují zcela reálně - a chtěla jsem vědět, jaké by - kromě Katalpy - mohly posloužit k inspiraci... na fotce jsou zřejmě použity skutečné špagety, ale to nic nemění na mém dotazu.

Jsou uživatelé líní hledat na internetu? #3

malyparanoik*
hodnocení

0x

No tak na takové otázky neodpovídejte a je vyřešeno. Že je někdo ducha mdlého, za to někteří nemůžou. Že se tím necháte otravovat, to je ale Váš problém.

Taky nejradši odpovídám někomu, kdo dovede položit otázku aniž by zprznil můj rodný jazyk a neptá se na blbiny které si mohl najít během pěti minut na internetu. Ona už i otázka často napoví co je dotyčný zač... znáte to... "bordel na vstupu = bordel na výstupu".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]