Nejste přihlášen/a.
Právě je mě 65 let a moje babička se dožila 100 let, tedy geneticky bych mohl mít šanci žít zde dlouho, existuje mnoho zaručených návodů na dlouhověkost a vědci už u myší i nalezli způsob jak dosáhnout dlohověkosti, mojí mamice je už 88 let a je na tom zdravotně dobře. Podle mě je dobrá nálada nejlepším receptem na dlouhověkost, já si náladu zlepšuji zdravým jídlem, amatérským fotografováním, poslechem hudby ve sluchátkách.
Zaručený návod na dlouhověkost je právě ta genetika. Proto tady někdo straší do 100 i když žije nezdravě a jiného to skolí v 60 i když chodí každý den na 5km procházky, nepije, nekouří. Ovšem k čemu je dlouhověkost, když polovina národa nemá ve svém životě co dělat a nudí se, když je v neděli hnusné počasí. S věkem stejně přicházejí obtíže, málokdo se dožije stovky aby dobře viděl, slyšel a byl soběstačný. Spíš si posledních pár let poleží jako nesamostatný ležák, co se mu vyměňují pleny.
Můj partner je z obou stran z dlouhověkého rodu. Prababička asi 103, jedna 92, druhé bude 84 a furt tu straší, děda umřel v 85 na zápal plic, když milence propřezával strom, spadl a zlomil si nohu k krčku. Rodiče přes 60 a nic jim není. Ale řeknu vám, nevím jestli dlouhověkost je to, co by si měl člověk přát. Ony ty konce nejsou pěkné. Až na babičku 92 let, která dostala mrtvici a už se neprobrala, neschopní ležáci. Děda po zlomenině bojoval 2 roky, než ho zmohl zápal plic. Ovšem z normálně fungujícího člověka ležák. Babička 103 taky posledních pár let byla nesoběstačný ležák a o babičku 84 se pořád staráme. Ležák zatím není, ovšem pleny 3x denně si vyměnit nezvládne. Tak k črmu ta dlouhověkost je?
To já z dlouhověkého rodu tedy nejsem, všichni mí prarodiče umřeli okolo 70 let. Ovšem rychle, z ničeho nic a v plné soběstačnosti. Všichni měli nějakou cévní příhodu. Jedna babička ta pořád říkala, že nikomu nechce být na obtíž a já jí plně chápu. Tak jeden den byla unavená a protivná, řekla nevolejte mi, jdu spát. I lehla si do postele a umřela. A tak bych to chtěla taky. Třeba i relativně mladá, zato soběstačná. Jelikož to mám denně na talíří, tak co bych vážně nesnesla je dopracovat se do stavu, kdy mi budou muset příbuzní utírat zadek.
Dobrý den. Dlouhověkost asi musí mít člověk danou geneticky - tedy že se ho nechytnou nějaké choroby. Pak je důležitý zdravý životní styl - dostatek pohybu, zdravého a vyváženého jídla. Pak je důležitá také aktivita člověka - že se stále o něco zajímá, že má stále plány, že stále něco dělá (nemyslím tím zaměstnání, ale že je i v důchodu aktivním člověkem).
Dobrý den, neexistuje jediný a zaručený recept na dlouhověkost - vše jsou to jen dohady a nějaká obecná doporučení o zdravém životním stylu, která narušují výjimky typu stoletý kuřák nebo alkoholik. Navíc, ani nevím, proč žít nějak extrémně dlouho a zabírat místo. Stáří není ani zásluha - je to úděl. Ovšem, pokud Vám jde pouze o číslo, tak zfalšujte datum narození na svém rodném listě . Zdravím!
Souhlasím s tou dobrou náladou a přidala bych optimismus, chuť pořád se učit a zajímat o vše kolem sebe. Podle mne má na dlouhověkost mnohem větší vliv celkový psychický stav. Bude-li mít "dlouhověkost v genech" nějaký "věčně nabručený pesimista", dlouho si tady nepobude...
K čemu je dlouhověkost, když třeba život nestojí za nic? Je fajn být čupr babka nebo čupr děda, ale LDN, pleny, proleženiny, samota, velký kamarád Alzhajmr. . . Jestli bych si mohla vybrat, tak to raději lokalku, která by mě včas a dokonale sejmula.
Co je lepší? Dlouho "vegetovat" nebo "rychle" žít, ale ne příliš dlouze.
dlouhověkost je bohužel jenom prodlužování stáří ! - a v tom žádnou zvláštní radost nevidím - stáří nenávidím ! Ale do 70 - v tom lepším případě do 80. to ještě jde - ale pak je to na hov... !
Culdo, co je to s Vámi? Letos mi bude 70 let ale mám pocit, že mi je 40 . A spíše je to lepší, protože ve čtyřiceti jsem musela být v plné produktivitě a musela jsem všechno hlídat a platit a vydělávat. Dneska už mohu odpočívat a radovat se bez starostí, jak každý měsíc dostojím svým závazkům.
Já mám naplánováno, že tady budu ještě 20 let
. Teda jestli mne někdo nesprovodí ze světa dřív...
Suzy
- no to já bych taky občas měla pocit, že mi je 40 - ale když se kouknu do zrcadla...
Ale jinak dobrý ! - zítra mi dojde objednaný koniklec, venku začínají rašit kytičky - takže se mám zase na co těšit. Ahoj.
Tak to nevím, zda a do jaké míry je dobrá nálada receptem na dlouhověkost. Takoví Japonci působí dost netečně, moc se nebaví, neprojevují emoce, hodně pracují, jsou svázáni různými společenskými konvencemi a omezeními, a přitom jsou celosvětově na špici v průměrné délce dožití.
Dlouhověkost musí mít člověk v genech.
Geny mají vliv na dlouhověkost jen z části! Moje pratchýně se dožila 99 let bez jediného prášku a péče doktorů, tchýni je 80 let a běhá po světě, jako o život a moje žena? Od 45 let ležák, který se už ani nehne, bohužel! Kdyby to mělo být podle genů, tak se tady bude trápit ještě minimálně 30 let a to je velmi nepravděpodobné!
Zdravím
Vidím to podobně jako "pb" i ostatní v "tomto duchu", tj. mezi lidmi je zakořeněn "mýtus" že "čím všeho více tím lépe" a vztahuje se to i na ten věk, často ale spíš platí "někdy méně je více". Čili mám takové osobní heslo, protože nikdo tu nejsme na věky , přál bych si abych "umřel zdravý" tj. do smrti být soběstačný fyzicky i psychicky schopný bez nutnosti být na někom závislý. Pokud bych měl na výběr pak raději volím nižší věk odchodu při ještě "plné funkčnosti" než naopak, v rodině máme až na pár vyjímek průměr cca 70 let +,- což považuji za "optimální" nechtěl bych tu dlouho strašit. Jiná věc pochopitelně je, zda člověk za život stihne vše "co by měl", lidský život je v podstatě "krátký" i kdybychom vzali třebas těch 100 let v průměru +,-. Jinak bychom neměli přemýšlet nad tím kolik nám je nebo není "užírat se tím" jako spíše o sebe a své okolí dbát a vážit si toho jsme-li "zdraví" alespoň tak že si kolem sebe "uděláme" neboť je to velký dar, bez zdraví není nic. Na čem záleží je zdraví, pokud jste plně zdraví a soběstační pak nezáleží na tom kolik vám je. Jinak ten důchodový věk dovolí-li nám to zdravotní stav je pak dobrý v tom, že se můžeme ještě věnovat činnostem na něž nebyl v průběhu života čas.
Napadá mne, že je to i o silné vůli: uřídit si svou smrt. Jako si řídíme život. Strach ze závislosti na někom ve stáří má každý, takže má celý život směřovat k tomu umět včas odejít. Což ve spojení s moderními technologiemi někdy jde, a někdy nejde. Katolíci měli cosi takového vštěpováno od mládí, tam se dá dar víry závidět. Uřídit si svou smrt asi ulehčí i obklopení bližními, nikoli ale (strašák) hospic, myslím. To obklopení bližními také ale někdy jde - a často nejde, už to není pravidlem.
"gurughabaran", čemu říkáte dlouhověkost? Když je možnost žít věčně v plné síle a zdraví...
Bůh zaslíbil věčný život těm, kdo věří v Jeho syna, Ježíše Krista.
Je to zapsáno v Bibli, Jan 3:16 "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.”
Věčný život představuje dar, který je dán těm, kdo se spoléhají na Ježíše Krista.
I to je napsáno v Bibli, 1. list Janův 5:11,12 "A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život, a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, nemá život.”
"jedubabicka", každý může uvěřit a přijmout Ježíše Krista a mít tak užitek z jeho výkupní oběti a získat věčný život.
A proto, že Bůh nemá zalíbení ve smrti hříšníka, je třeba aby se to nevěřící dozvěděli, Ezechiel 18:23 "Mám snad zalíbení ve smrti ničemy? praví Panovník Hospodin. Nechci snad raději, aby se od svých cest odvrátil a žil?". 1.Tim 2:3-5 "To je dobré a milé před Bohem, naším Zachráncem, který chce, aby byli všichni lidé zachráněni a přišli k poznání pravdy. Je totiž jeden Bůh, jeden je také prostředník mezi Bohem a lidmi, člověk Kristus Ježíš..."
Je jen dobře, když se to každý nevěřící dozví a pak je to na jeho vlastním rozhodnutí a svobodné vůli, jakou cestou se dá. Mat 7:13,14 " "Vejděte těsnou branou, protože široká je brána a prostorná cesta, která vede do záhuby; a mnoho je těch, kteří jí vcházejí. Jak těsná je brána a zúžená cesta, která vede do života, a málo je těch, kdo ji nalézají!"
@pt - je to na jeho vlastním rozhodnutí a svobodné vůli
Ano - tohle je klíčové. Stejně jako "může", tedy nikol "musí".
"jedubabicka", jenže o nevěřícím, který MUSÍ spoléhat jen na dlouhověkost, píšete Vy, ne já. Já vždy píšu, že nemusí, ale může si vybrat, jen záleží ne jeho rozhodnutí, na jeho svobodné vůli...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.