Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vejce vkládat do studené, nebo do horké vody?

Od: junkers* odpovědí: 8 změna:

Vždycky, když jsem chtěl vejce natvrdo, vyndal jsme je z lednice, vložil do studené vody, tu přivedl k varu a povařil těch +/- 10 minut. Jenže vejce často praskala a šla blbě loupat. Poslední dobou vařím vejce tak, že je vložím (studená z lednice) do vařící vody, a zatím žádné neprasko a hlavně - jdou pak výborně oloupat. Vařím také +/- 10 minut. Druhý způsob se mi zdá mnohem lepší. Diskutujme o problematice vaření vajec *placni*, zejména o tom, který ze způsobů je lepší.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

2x
Pohlreich v nějakém pořadu říkal, že vejce se vkládá do studené vody, přivede se k varu, vaří 1min a pak se vypnou a nechají 10min dojít pod pokličkou. Obdobnou metodu doporučuje i p. Marcín, ten dodává, že vejce se musí vařit v dostatečném množství vody (5cm nad vejce) a že se nechávají dojít 12min. Já vejce nejím, tak vyzkoušeno nemám
lidus*

"Lee", přesně tak, jen dodám ještě pár kapek octa do vody a po vyndání vejce hned do ledové vody. Mám to vyzkoušené a mnoho let tak vařím.

Špatně jdou loupat čerstvá vejce ale loupete -li je pod vodou a naťukáte řádně skořápku od vzduchové bubliny tak to jde krásně vyloupnout lžící. Potřebuji-li krásně oloupat nechám si vejce 14 dní stará.

jofa*
hodnocení

1x

Budete se divit ale záleží na slepici, krmení a tudíž na vejci. Neni vejce jako vejce. Teď se 6 žemských, nikoliv slepic na tom shodlo.

junkers*
hodnocení

No, tyhle zkušenosti mám s vejci Billa, velikost L, CZ chov (aspoň dle razítka na vejci).

janm*
hodnocení

1x

Zdravím

Beru jen domácí vejce od známého a s praskáním mám takovou zkušenost, že když vejce z lednice vytáhnu a pomalu postupně ho ohřívám až k varu tak mi většinou nepraskne. Pokud je záhřev pomalý tak mi nepraskají pokud je rychlejší pak ano, ale přímo vejce studené vychlazené z lednice do přímo horké vody jsem nezkoušel.

hodnocení

1x

Neví ale dokud jsem měl vejce z domácího chovu od rodičů-tak snad nikdy nepraskali a vždy šli krásně loupat a vždy doi studenné a postupně ohřívatt až k varu a pak vařit min.6minut (natvrdo, na hniličku pak jen 3 minuty.)

dnes ale je jiná doba a ty "nejlepší vějce"od slepic ve velkochovech bez přístupu světla a ... i po 8minutách varu nebyla natvrdo a dnes snad žádně nejdou loutap pěkně ať s tím dělám co chci,(postupně vystydnou, prudce ochladit...)

floro*
hodnocení

1x
Spatne loupat jdou vejce cerstva. Varit by se mela vejce starsi.

hodnocení

0x

Pokud jde o loupání - na vejce napustím studenou vodu, když trochu vychladnou (aby šla vzít do ruky), vylovím naklepnu, válením popraskám skořápku a hodím zpět do vody. Takhle si postupně připravím všechna a pak postupně vylovím a loupu. Opakovaně vyzkoušeno na vejcích ze sámošky, jiná nemám k dispozici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]