Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrh úpravy hymny

Od: h4ever® odpovědí: 9 změna:

Kde domov můj,
kde domov můj.
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách,
v sadě skví se jara květ,
zemský ráj to na pohled!

Čechy i Morava jsou jistě krásná zem,

osázené vinohradem.

Poslední sloka je upravená verze

známé jihomoravské písničky , jejiž melodie by se převzala z refrénu. Dovětek, osázené vinohradem by případně bylo možné upravit za něco jiného.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

len*
hodnocení

7x

Jižní Moravu za krásnou zemi může považovat jen ten, kdo tam v životě nebyl nebo kdo ji "zná" jen z reklamních prospektů...

Já bych melodii hymny ponechal, a text by byl upraven třeba takto :

Kde domov můj,
když nejsem svůj?
Vodu dali jsme cizákům,
bory kácíme tunelářům,
v sadech skví se cedule,
soukromý to pozemek!
A to je ta zrazená země,
země mrtvá, domov můj,
země shnilá, domov můj!

( poslední řádek doznívá za sborového doprovodu kvokání slepic a chrochtání prasat )

Largo... Ad libitum...

hodnocení

Pošlu +2 body jen co zjistím kdo se mi naboural do účtu. Chtěl jsem být pozitivní, ale je to vtipné.

jofa*

len : Moc se Vám to nerýmuje a proto přidám :

Jen zhrzený vůl,

na svoji zem kydá hnůj.

jofa - myslíte si, že "len" je ve skutečnosti herr Herman?

eulalie*
hodnocení

4x

Dobrý den. Proč měnit něco tak kvalitního, jakým je i naše národní hymna? Nechápu...A propos - když už chcete být přesný, tak vám tam chybí Slezsko.

pohanka*
hodnocení

2x

Já si zase od rána naši hymnu pobrukuji, a nedovedu si to představit s novou verzí, natož malé děti ve školách. To je ono, děti ve škole by měly problém novou hymnu zazpívat, tím se učit lásce a hrdosti ke své domovině /ono to stejně neprojde/.

Myšlenka autora je, že bude více verzí pro různé příležitosti. Navrhuji tedy udělat ještě jednu verzi *uspech*pro malé děti ve školách.

Jakpak bychom si asi zazpívali doma tu novou verzi? Slova se ztrácí, odkudsi se vynořují nové a nové neladící hlasy.

Čechy jsou pro mne i Morava, Slezsko, Podkrkonoší a já nevím co ještě, není to jenom Praha a okolí. Prostě celá naše zemička obehnaná kol dokola hradbou hor a pohoří. Nemusí tam být nutně vložená Morava. Poslechněte si na you tube hymny různých zemí.

Jenom ocituji z Parlamentních listů názory - ještě useknout lvovi ty dva ocasy, je to útok na naši státnost, zlikvidovat všechno, co bude připomínat naši histrii a tradice.

Poslechněte si třeba hymnu UK. Opěvují tam královnu, hudba utahaná, připomíná mi to Vánoce v kostele.

Naše hymna je libozvučná. Jenom jí chybí ten správný konec /Nad Tatrou se blýská/.

hodnocení

Vy jste z Čech? Já z Moravy. Četl jsem si jak vypadá driuhá sloka české hymny, ta se naštěstí nezpívá, a musím uznat že je fakt silně nacionalistická:

To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!

O Moravácích ani ťuk!

pohanka*

Jsem z okolí Prahy.

Tak nevím, co jiného odpovědět, beru Českou republiku komplet, jak je. A již bych ji nechtěla dělit. Se Slovenskem jsme byli tři pruty, po rozdělení jsme pruty dva.

Máme spolu společnou řeč, historii, kulturu. Uvědomte si, že tato píseň byla složena v roce 1834 pro divadelní hru a nebyl žádný záměr vyzdvihovat Čechy nebo Pražany na úkor Moravy. Naopak to bylo období Českého národního obrození.

I dnes je doba, kdy je potřeba držet spolu za správnou věc, za čisté svědomí a nedrobit mezi lidi této jedné společné země písek do soukolí dobrého fungování. A že naši politici hážou do soukolí kameny, vidíme třeba již nyní, kdy se rychleji jedná, než přemýšlí. /vyhoštění diplomatů/.

Držme spolu, nezapomínejme na naši historii, nehroťme již napjaté vztahy. Nenávist vůči Rusku je mnohdy diskutabilní.

.

rybana
hodnocení

0x

len: Smutný, ale pravdivý, dnešní svět je už úplně na hlavu. Proč pořád někdo vymýšlí nějaké novoty, které jsou většinou

jen k horšímu. Takže ještě inovujem naši hezkou melodickou hymnu, že ano? Tedˇ jsem si pouštěla novou verzi a tahá mě to za uši.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]