Nejste přihlášen/a.
Kde domov můj,
kde domov můj.
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách,
v sadě skví se jara květ,
zemský ráj to na pohled!
Čechy i Morava jsou jistě krásná zem,
osázené vinohradem.
Poslední sloka je upravená verze
Jižní Moravu za krásnou zemi může považovat jen ten, kdo tam v životě nebyl nebo kdo ji "zná" jen z reklamních prospektů...
Já bych melodii hymny ponechal, a text by byl upraven třeba takto :
Kde domov můj,
když nejsem svůj?
Vodu dali jsme cizákům,
bory kácíme tunelářům,
v sadech skví se cedule,
soukromý to pozemek!
A to je ta zrazená země,
země mrtvá, domov můj,
země shnilá, domov můj!
( poslední řádek doznívá za sborového doprovodu kvokání slepic a chrochtání prasat )
Largo... Ad libitum...
Já si zase od rána naši hymnu pobrukuji, a nedovedu si to představit s novou verzí, natož malé děti ve školách. To je ono, děti ve škole by měly problém novou hymnu zazpívat, tím se učit lásce a hrdosti ke své domovině /ono to stejně neprojde/.
Myšlenka autora je, že bude více verzí pro různé příležitosti. Navrhuji tedy udělat ještě jednu verzi pro malé děti ve školách.
Jakpak bychom si asi zazpívali doma tu novou verzi? Slova se ztrácí, odkudsi se vynořují nové a nové neladící hlasy.
Čechy jsou pro mne i Morava, Slezsko, Podkrkonoší a já nevím co ještě, není to jenom Praha a okolí. Prostě celá naše zemička obehnaná kol dokola hradbou hor a pohoří. Nemusí tam být nutně vložená Morava. Poslechněte si na you tube hymny různých zemí.
Jenom ocituji z Parlamentních listů názory - ještě useknout lvovi ty dva ocasy, je to útok na naši státnost, zlikvidovat všechno, co bude připomínat naši histrii a tradice.
Poslechněte si třeba hymnu UK. Opěvují tam královnu, hudba utahaná, připomíná mi to Vánoce v kostele.
Naše hymna je libozvučná. Jenom jí chybí ten správný konec /Nad Tatrou se blýská/.
Vy jste z Čech? Já z Moravy. Četl jsem si jak vypadá driuhá sloka české hymny, ta se naštěstí nezpívá, a musím uznat že je fakt silně nacionalistická:
To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!
O Moravácích ani ťuk!
Jsem z okolí Prahy.
Tak nevím, co jiného odpovědět, beru Českou republiku komplet, jak je. A již bych ji nechtěla dělit. Se Slovenskem jsme byli tři pruty, po rozdělení jsme pruty dva.
Máme spolu společnou řeč, historii, kulturu. Uvědomte si, že tato píseň byla složena v roce 1834 pro divadelní hru a nebyl žádný záměr vyzdvihovat Čechy nebo Pražany na úkor Moravy. Naopak to bylo období Českého národního obrození.
I dnes je doba, kdy je potřeba držet spolu za správnou věc, za čisté svědomí a nedrobit mezi lidi této jedné společné země písek do soukolí dobrého fungování. A že naši politici hážou do soukolí kameny, vidíme třeba již nyní, kdy se rychleji jedná, než přemýšlí. /vyhoštění diplomatů/.
Držme spolu, nezapomínejme na naši historii, nehroťme již napjaté vztahy. Nenávist vůči Rusku je mnohdy diskutabilní.
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.