Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně náhražek cukru.
Všichni prosazují, že bílý cukr je jed, a že by se neměl používat. Chápu náhražky jako med, melasa, třtinový cukr, kokosový, různé sirupy (javorový, datlový, agáve, čekanka, rýže)(obsahují cenné minerály a vitamíny, co však nechápu, proč lidé používají umělá sladidla, i když nejsou diabetici. Používají aspartam, sukralozu, erytritol, xylitol, uměle vyráběnou stévii atd. Hledala jsem na internetu a našla jsem, že nemají na zdraví žádný vliv, ale přece jen jsou to uměle vyrobená sladidla. Řadu z nich jsem i zkoušela a při pečení to vůbec není dobré, ať sahnu po jakékoli stévii, vždy bude mít tu divnou bezkalorickou chuť (neplnohodnotnou), která v zákusku není dobrá. Bodybuildeři se cpou těmito náhražkami a totálně je podporují, protože obsahují 0 kalorií, ale je jim známo, co si vlastně cpou do těla?
Někteří odpůrci těchto sladidel potvrdili, že umělá sladidla je něco jako pokus o ukončení existence, jelikož na internetu ženy píší, že jim přestala mensturace po tom, co začaly používat tato sladidla. Lidé vytvoří bezkalorická sladidla, která zaručí lepší hubnutí ( i tím, že po nich člověk nemá chuť nic jíst), ale také podpoří ztrátu možnosti mít děti.
Jaký je váš názor na slazení a používání umělými sladidly? Máte s nimi zkušenosti (třeba v pečení)? Čím sladíte vy? Jaká sladidla podporujete vy?
Děkuji za odpovědi
Nevěřte všemu co se kde píše! něco málo již pamatuji a těch různých "rad " ohledně výživy jsem slyšel a četl spoustu!
Např máslo a sádlo jso nezdravé a dnes naoipak obojí je zdravé a vhodnější než "margaríny" nebo RO. Totéž mléko a mléčné výrobky,navíc ty lži ohledně cukru.Řiďte se svým rozumem a ne vším co se kde píše a ty cco tomu věří? Nechte je být je to jejich problém!
jen tak bez cukru nelze žít,prostě organismus jej jako spoustu jiných věcí potřebuje, spíše vyváženou stravu i s cukrem než jednen druh potravin a jen ,nwn,třeba javorový sirup nebo "zdravý" třtinový cukr!
...Jo,jo pravda.V žebříčku "zázračných"potravin sádlo obsadilo 8.pozici.Na 1.místě byly mandle a na dalších nějaké exotické potvory z moře...a sádlo z naší tradiční kuchyně v první desítce.Dneska nevěřím ničemu,to jsou takové vlny,mediální masáž a jde jen o tahání peněz.To byl zelený ječmen,bio kokosový tuk,magnetické léčivé náramky,žraločí chrupavka,chia semínka,hodný cukr-zlý cukr,špatná mouka-dobrá mouka,zabijácký olej-prospěšný olej...
opravdu stačí používat zdravý rozum a střídmost.
Vůbec se tím neřídím, protože používám selský rozum. Umělé sladidlo dávám jenom do láku na sladkokyselé okurky, protože takový mám recept. Stévie je nedobrá a je to k ničemu. nadváhu nemám a nikdy jsem neměla a to mám ráda sladké. Třeba buchty a různé koláče. Ale nejím je každý den. Do domácích džemů a marmelád dávám obyčejný cukr. prostě s cukrem žiji v pohodě, zrovna tak jako se solí. Ale je pravda, že když si najdu nějaký recept na internetu, tak výrazně snížím obsah cukru třeba v těstě, protože dnes lidé nakydají toho cukru všude strašně moc. Někdy do těsta nedám cukr vůbec žádný, jen špetku soli. Třeba do vánočního cukroví. Dávaám přece náplně a krémy a ty se bez cukru neobejdou, tak proč ještě do těsta. A zrovna tak do buchet nedávám do těsta cukr, neboť je v náplni. Do bábovky se dát musí, ale nikdy nedám tolik, kolik je v receptu a ještě nikdy si toho nikdo nevšiml.
Je to chemie, stejně jako glutamát, byl vyvinut v laboratoři, Aspartam je původně bojová látka objevená v Americe a po letech bojů mezi politiky, armádou, farmaceutickými a potravinářskýmí společnostmi byl uveden na trh, jako sladidlo. Myslím si, že to vypovídá o všem.
Glutamát i aspartam působí neurotoxicky, způsobují změnu nálady, bolesti hlavy, nespavost atd. atd.
Co se týče cukru, vyhledejte si informace o glakemickém indexu a glykemické hodnotě potravin a proč je dobré o těchto dvou termínech něco vědět.
Osobně nepiji vůbec žádné slazené nápoje, studené čaje ani podobné. Prostě se mi to příčí. Raději si udělám domácí šťávu (s použitím cukru nebo fruktózy) nebo jiné podobné nápoje, sladíme tedy jak cukrem, tak fruktozou a protože jsme včelaři, tak hojně konzumujeme med.
Glutamát nebyl vynalezen v laboratoři, ale vyrábí se z mořské řasy Laminaria Japonica, kterou už od 5. stol.n.l používali japonští kuchaři.
A spojení aspartamu s BOL je jen další mýtus z internetu.
A tvrzení :"Osobně nepiji vůbec žádné slazené nápoje", ve spojení s následující větou: "Raději si udělám domácí šťávu (s použitím cukru nebo fruktózy). No bez komentáře, takhle v jednom odstavci popřít své vlastní tvrzení...
Glutamát já teda používám čistý. Jezdím si pro něj do Prahy, protože kvůli těm pitomým všelijakým reklamám ho normálně neseženu. Jsem v plném zdraví a je mi 70 let. Nesypu ho všude jako blázen, ale používám ho k jemnému dochucení. A co si myslíte, že je v těch všech "podravkách" a různých kupovaných kořeních? A co je v konzervách i rybičkách a to bych tady mohla vypsat celý seznam. No je tam glutamát, ale schovaný pod jiným názvem, teď to schovají za čísla. A jelikož si kořenící směsi dělám sama a nikdy je nekupuji, tak používám glutamát zvlášť. Ale jako rozumný člověk, protože je spousta různého koření, které jídlo ochutí.
Myslím, že není mnoho lidí, kteří výhradně používají ty chemické náhražky. Někdo kvůli zdraví /diabetici/, ženy spíše z důvodu nepřibírání na váze.
Jinak všechny ty chemikálie, které jste uvedla, se přidávají do většiny limonád, ochucených minerálek, možná i sušenek. Takže to mnoho lidí konzumuje a ani o tom neví.
Ale mnoho výrobců již také dnes přechází na zdravější varianty a mnoho lidí si čte nálepky.
Já třeba zjišťuji, že je v mnoha potravinách a nápojích sorban draselný.
zrovna dnes jsem četla, že pro hubnutí to nemá smysl, že i třtinový cukr má stejné kalorie, jen obsahuje daleko více vitaminů a minerálů a na rozdíl od bílého zdravou melasu. Hroznový se naopak doporučuje lidem, kteří jsou slabí.
Jaké vitamíny a minerály a kolik obsahuje třtinový cukr? A živíme se snad jen cukrem? Nemáme lepší zdroje vitamínů a minerálů?
pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. Hnědý cukr může vzniknout i metodou, že se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy, který sice na pohled vypadá lákavě, ale zdraví spíše uškodí, protože obsahuje draselné a sodné soli.
Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.
Používám přírodní sladidla - med, cukr bílý a třtinový i sirupy - v podstatě všechny, která zmiňujete. Umělá sladidla nepoužívám - nemám tu potřebu. Není to z toho důvodu, že bych se domníval, že jsou škodlivá - tak naivní, abych věřil nesmyslům a hoaxům, které mezi lidmi kolují (a zazněla i zde), nejsem. Připouštím, že ve větším množství nemusí být prospěšná, ale to není nic, ani voda. Ale aby se prodávalo něco, co vás otráví - to je blbost.
Pro Ra
samozřejmě, že vitaminy a minerály můžene do těla dostat jinak. Ale proč používat řepný cukr, který je anvíc poškozen rafinací, když mžeme jíst zdravější třtinový.tmavý třtinový obsahuje 2× více vápníku, hořčíku a až 5 x více draslíku než světlejší přírodní třtinový cukr surový. Ještě tmavší melasový cukr obsahuje až 10 x více vápníku, hořčíku i železa dokonce až 20 x více draslíku. Nejkvalitnější je z Mauricia.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.