Nejste přihlášen/a.
Jak se podle vás naučit co nejlépe/nejrychleji anglicky v 30 letech?
Na základce jsme kdysi došli asi do 14 lekce a od té doby jsem nemluvil, nepsal a neplánuji kvůli tomu vlastně ani delší pobyt v cizině.
Jsem dost časově zaměstnaný a nevím jak začít abych nepropadal frustraci že si budu moci pohovořit s cizincem až tak v 60ti než se naučím rozumět a mluvit.
Někdo říká "zaplať si intenzivní kurzy", ale ty jsou docela dost drahé a časově bych to nestíhal kvůli práci.
někdo zase "koukej na seriály" někdo "poslouchej lekce v mp3" apod.
Tak nevím co je nejlepší a jak dlouho mi asi tak může trvat, než bych vůbec mohl s někým pokonverzovat?
Občas chytím job, že třeba stěhuji nějakého cizince a mluvím an něj jak dement a nerozumím všemu co má na mysli.
Je mi vždy totálně trapně, že jsem na to minimálně 15-16 let zanevřel a teď mě dohání výčitky a deprese z toho, jakej jsem hlupák.
Je tu třeba někdo kdo začal také později a dnes se dejme tomu už domluví s cizincem v ČR?
Důležité je nějak začít. Záleží na tom, jaký jste typ.Máte-li sitzfleisch", zakupte angličtinu pro samouky (text a CD). Čtěte pohádky / povídky, dají se sehnat dvojjazyčné (Č/AN). Máte hudební sluch? Jste-li rád v iterakci (to asi vy spíš), poslouchejte řeč tam, kde je pomalá. Třeba se připojte k cizincům s průvodcem v angličtině. Třeba ukazuje, mluví o něčem co znáte a vy se "chytáte". Úplně nejrychlejší a nejlepší je, když jste "vhozen do vody a musíte plavat": to je samostatná dovča v aglicky mluvící zemi. Nejprve jen poděkujete a pozdravíte, to si vezte z domova (slovníček). Pak budete platit a: Naučíte se užívat rychle číslovky, od toho je jen krok k nákupu či ubytovávání atd. Půlroční pobyt je velmi rychlá a dobrá výuka. Pod čarou: Rozumět rodilému mluvčímu je těžší než cizinci mluvícímu anglicky (slovní zásoba, lidové výrazy, nářečí). Angličtina je -ta začátečnická- snadná. Až omráčíte prvním idiomem, jste již mluvící angličtinář.
Pokud to myslíte vážně: jazyková škola, samostudium, sledování seriálů/filmů, koverzací
Většina lidí je schopna dostat se na úroveň B2 (relativně plynulá konverzace) během roku, max dvou.
Jazykovou školu určitě doporučuji, ale pokud si ji nemůžete dovolit, zkuste přinejmenším najít někoho z okruhu svých známých, kdo by bych ochotný vás ve studiu trochu vést.
Samostudium - pro naprosté začátky můžete vyzkoušet třeba duolingo.com, ale zároveň bych doporučil koupit si učebnici s CD pro střední školy/samouky a postupovat jako normální student na střední. Třeba jednu lekci denně a nějaké to opakování.
Seriály/Filmy - s těmi začněte až budete mít alespoň nějaký základ jazyka a dostatečný slovník. Nejprve si díl seriálu/film pusťte s českými titulky poté s anglickými a nakonec bez.
Konverzace - studium určitě nestačí. Spousta středo ale i vysokoškoláků ovládá angličtinu jenom na papíře. Nestyďte se mluvit na dovolené třeba s hotelovým recepčním, s cizinci ve vašem městě, atd. Někoho najít musíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.