Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím, vzpomínáte si někdo na projev herečky Daniely Kolářové v divadle na jevišti v roce 1989, kdy pronesla něco v tom smyslu, že nyní budou chodit do divadla pouze lidé, kteří mají opravdový zájem a nepřijede celý autobus vesničanů? / Mám pocit,, že přidala něco urážlivého/. Podniky organizovaly zájezdy do divadel, v tehdejší době to byla opravdová událost, každý si vzal na sebe co měl nejlepšího, těšil se, většinou se to spojilo s nějakou prohlídkou, případně rozchodem využitými k nákupům.V následujících letech co by herci / a že jich je!/ dali za to,kdyby do divadla diváci zase chodili. Ona tenkrát urazila tolik lidí, kteří ji v podstatě živili a dnes jsem četla, že se zase snaží zviditelnit.Hledala jsem na internetu její tehdejší projev, ale nenašla jsem. Pamatujete si to někdo? Dík
A já jsem to neslyšela, ani nečetla. Danielu Kolářovou mám proto v paměti takovou jaká byla a vnímám ji jen jako herečku. A byla dobrá. Ale jelikož si o ní nemyslím, že by byla hloupá, tak pochybuji, že to řekla tak, jak je naznačováno. Podle mne to je vytržené z kontextu a překroucené. Ono je totiž dost lidí, kteří chápou jenom tak, jak chápat chtějí. A jelikož je dnes ten ďábelský internet, tak se to pak šíří a každý si k tomu něco přidá a dílo zkázy je dokončené. Ti herci to tenkrát neměli moc jednoduché. Spousta z nich smýšlela úplně jinak, ale pokud chtěli žít a pracovat, tak museli držet hubu. Já jsem několikrát viděla ty záznamy z komunistických proslovů, kde oni museli být všichni přítomni a museli "souhlasit" a tleskat těm nesmyslným komunistickým projevům. Ale když se se zadíváte do jejich tváří, tak v každém obličeji se dá lehce vyčíst, co si doopravdy myslí. Jenomže co mohli tenkrát dělat? Vůbec nic. Kdo chtěl pracovat, musel se podřídit. A oni byli herci, to byla jejich práce, tak co asi měli, nebo mohli dělat? Vůbec nic. A moc dobře věděli co se dělo s těmi, kteří se vzepřeli. Ti šli někam mýt schody, nebo do továren. Ano, dnes jsou tyto výjimky považovány za hrdiny a oni opravdu v té době byli hrdinové, ale kdyby to tak udělali všichni, tak tady v divadlech nemá kdo hrát, neměli bychom žádné zpěváky, netočily by se filmy a tak dál. Buďme všichni rádi, že je ta doba pryč a nevrtejme se v tom. Ani jeden z nás neví, jak by se jejich případě zachoval.
A já bych byl tak rád dělal herce,ale nechtěli mě,protože jsem nebyl ve straně, a protože jsem chtěl žít a pracovat,musel jsem stát 8 hodin u mašiny a taky držet hubu.
Adetuk, ale ano, to si přece vůbec neodporuje. Oni Vás sice asi nechtěli z jiných důvodů, než proto že jste nebyl ve "straně", , ale chápu Vaši rekci. Jenomže tenkrát to tak bylo všude. Ale jelikož se zde bavíme o paní Kolářové a její profesí bylo herectví, tak jsem mluvila o hercích a zpěvácích a o všeobecně o všech lidech, kteří se věnovali umění, které bylo jejich posláním. A sem přece patří také spisovatelé a malíři a tak dál. I ti měli problémy. A měl jste je také Vy, v té továrně. Jenomže tenkrát trestali lidi, kteří prostě měli umělecká zamření tím, že je šoupli někam do fabriky. Tím jim vzali jejich identitu a možnost vykonávat své povolání. Vás, kdybyste se vzepřel, by jako dělníka těžko mohli za trest strčit do Národního divadla, abyste tam ztvárnil roli třeba krále Líra.
Vím kam míříte a očekávala jsem tuto reakci. Ale když se zamyslíte, tak to byli právě ONI kteří uráželi dělnickou třídu tím, že intelektuály trestali a "ponižovali" dělnickou prací. A o tom to je. To oni si nevážili dělnické třídy, když je napadlo něco tak ohavného.
Téhle a jim podobných má dost, za komunistů se měli dobře a po revoluci kydali hnůj.
Nevím, koho tím urážím, je několik umělců, kteří se za komuistů měli dobře a po reboluci tvrdili j,ak ses měli zle a byli utiskovaní takžeikoho neurážím.
Omlouvám se za překlepy, psala jsem to rychle, protože se mě odpověd té paní dotkla a tady možná oprava není.
@ben
- zkuste si přečíst některé "slušné" výrazy nynějších "umělců" na adresu lidí, kteří je de facto živí - a pak teprve mluvte o urážení !
A pokud jde o Kolářovou - tuto její aroganci jí lidi, kteří ji měli kdysi rádi - nikdy neodpustí ! A mladé už názory nějaké směšné nafoukané báby zajímat nebudou - ti mají jiné lídry !
culdabulda1 - pokud názory umělců někoho urážejí, tak je to "trefa do černého". Mě ještě žádný umělec neurazil .
"culdíku", můžeš být konkrétní? Který výrok nynějších umělců máš na mysli? Ale máš pravdu, mladí, ti jsou dnes úplně někde jinde...
@pt
- takhle hned a namátkou si vzpomenu v prvé řadě na výroky p. Hřebejka, které jsou fakt velice "výživné" - no a zrovna "k zahození" nejsou ani hlášky p. Nového, B.Štěpánové, p. Dejdara, p. Hrušínského... - všechno umělci, kteří rozhodně nebyli za komoušů nijak týráni a perzekuováni ! - přinejmenším zajímavé, ne? - pokud to přímo nevyjadřuje "slušný" charakter oněch "umělců" !
Ono se tehdy vyjádřilo "nevhodně" více umělců. U mě se třeba hrizně shodil Petr Haničinec, kterého jsem si do té doby vážila...
Pokud jde o autobusy návštěv z venkova, pak záleželo na tom, odkud lidé přijeli. Někteří se opravdu chovali tak, jak píše tazatelka v otázce.
Ale několikrát jsem zažila zájezdy, kdy se na ně čekalo se začátkem představení. Když zájezd nedorazil do půl hodiny, začalo se hrát a po dalších 20 minutách se účastnici hlučně nahrnuli do hlediště. V jednom případě herci přestali hrát, nechali zatáhnout oponu a jeden z nich oznámil publiku, že hra bude pokračovat, až se sál zklidní. Jestli to někdo zažil také, dá mi za pravdu, že je to velice nepříjemné... Ovšem paní Kolářová to měla vyjádřit jinak.
Herci vystupují něco jako nadlidi. Prostě se tak chovají. Je jedno jestli to jsou čeští herci nebo zahraniční. Je tak na ně i vzhlíženo. Prostě herec-to je někdo. A oni si to užívají. Stačí když přidá slovo o demokracii a je úplně skvělý,co na tom,že v soukromí se ožere,zahýbá manželce,manželovi.,vyhazuje odpadky z okna ven. No ale za komunistů mlčeli. Proč by teď měli být hrdinové. Mně nejvíc leze na nervy Sobota. Měli jsme ho kdysi od odborů objednaného na večírek,nevěděl,že ho slyšíme,co povídal o nás o obyč. zaměstnancích. /No obyč.-střední vzdělání a výše/. Hnus fialový.
@pip - Hovoříte o hercích stejně, jako (někteří) oni o "obyč. zaměstnancích" - nebo mi nějaký jemný rozdíl uniká?
Já si moc dobře pamatuju co předvedla Anna K na Rockové Lipnici cca před 10-ti léty. Celé její vystoupení, když zrovna nezpívala, tak nemluvila o ničem jiném, než že tam má stánek s cetkama a že tam máme všichni honem jít a něco si koupit. Když to zopakovala snad poosmé a furt tam měla prázdno, tak se od lidí otočila na někoho z doprovodu a pronesla památnou větu: "TO SOU ALE DEBILOVÉ!". Jen si ta nádhera zapomněla dát mikrofon od pusy.
Ačkoliv pamětník, tak tento projev nepamatuji a tudíž nevím. Co ale vím, tak ačkoliv organizováno pod zámínkou návštěvy divadla , většina jela do toho divadla jen proto, aby mohla jít v Praze na nákupy, většinou před vánoci. Bohužel tak to bylo a co jsem i já a mnoho dalších tatko "využíval" jinak ten "vesničan" by ani do toho divadla nejel a autobus byl poloprázdný. Domnívám se, že v tomto smyslu to myslela a měla pravdu.
Ono pro nás bylo dost těžké se dostat do Prahy, Praha byla idol a kdo žil v Praze, byl ¨skoro cizinec. Jen cesta k doktorovi do krajského města byl výlet pomalu na celý den. Dnes jedeme do Prahy do divadla a není to žádný luxus nebo problém, ale nebývalo to tak. Zboží byl vždycky ve velkém měste nepoměrně větší výběr, e-shopy nebyly a pražské památky, ty jsme viděli jen na obrázku. A cesta podnikovým autobusem zadarmo, kdo by nejel?
Přesně tak. Sehnaly se narychlo bony, nebo až v Praze, šlo se do Tuzexu, Domu potravin, koupila se francouzká hořčice, potom na pivo k Flekům a když to vyšlo, tak ještě do toho divadla. To byl život, ne jako dnes, kdy to všechno objednáte na netu z nepřeberného množství možností, variant a Bůh ví co všechno možné i to nemožné.
No, vidíte "jofa" a mnozí tvrdí, jak bylo dobře a všude všechno. Nakonec čtu, jak se jezdilo do Prahy "do divadla", vlastně za nákupy, protože v Praze bylo ledaco k sehnání, asi aby cizinci neviděli tak markantní rozdíl mezi Prahou a realitou tam, kam nezavítali...
V Praze bylo za komunistů samozřejmě vice možností něco sehnat, což bylo na venkově naprosto nemyslitelné. Do Československa přišlo destet kusů pračka USA a z toho 5 Ks do Prahy, 3 do Bratislavy a 2 do BRNA. Dělám si z toho legraci ale bohužel tak to fungovalo.
Ještě teď slyším jak znělo v tv proč není k sehnání obývací pokoj, ložnice... Ne, že by se nic u nás nevyrobilo, ale ředitel se ještě chlubil, že 90 % výroby jde do SSSR. Takže asi tak.
"jofa", jo, jo, když jsme si kupovali obývák a to jsme ještě bydleli v Praze, tak jsem měla v "Bílé labuti" na výběr ze třech, dnes je výběr až hanba, že mladí nevědí, co dřív a chtějí a mají všechno hned. To ne jako my jedna půjčka za druhou a kupovalo se jedno po druhém a hodně si každý pižlal na koleně co potřeboval a doma si kutil...my s mužem tedy si dělali většinu věcí sami. Jednak na výběr nebylo a jednak na to nebylo...asi tak...
Taky její názory nemusím a nepřekvapuje mne, že to řekla. Ale proč vytahovat něco, co kdo řekl před mnoha lety? Zájezdy jezdí do divadel z vesnic i dnes. Kdyby o divadlo neměli lidé zájem, tak by tam ani nejeli, ne?
Myslím si, že kdyby neměli o to divadlo zájem vůbec, nejeli by tam. Znám pár lidí, které do divadla nikdo nedostane.
Dobrý den, jsou prodejné dě*ky i umělci jako pan Hůlka, pan Sobota, pan Troška nebo pan F. R. Čech? Pro někoho jistě ano, ale pro mnohé jsou to ti správní občané, kteří vyjádřili správný postoj a podporu správnému člověku. Takže, i posuzování umělců je hodně individuální (podle toho, komu zrovna fandíme). Zdravím!
ben -správný občan Hůlka zlikvidoval lidem zahrádku a když ho kvůli tomu zatkla policie , tak se ještě cítil hrozně dotčen a dehonestoval ji v médiích. - Toho člověka si mám vážit? ... F.R. Čecha mám velice rád , ale když něco podepíšu, tak se k tomu sakra přiznám a nelžu a nedělám ze sebe šaška. - Každej z nás někdy chybil a kdo jsme bez viny tak hoďme kamenem.
Vite, oni ty herci poznají na výrazech diváků, jestli je hra skutečně zajímá nebo ne. Zkuste se vžít do jejich situace. Jofa má asi pravdu v tom, že tam jezdili chodit nakupovat a koukat po městě. Spojili jedno s druhým. Některé nezajímá, ale jiné divadlo skutečně zajímá. Záleží taky na tom, co to bylo za hru. Řekla, co si myslí. To snad mohla, ne?
@nikc
- samozřejmě, že mohla - ale proto se to ještě "potrefeným husám" nemusí libit - proč by jí měly ještě lézt do "někam", ne?
Nevím, co řekla v roce 1989, ale v roce 2016 řekla: "Myslela jsem, že po celé té Sametové revoluci půjde laťka společnosti výš, že se budou nastavovat složitější věci, ale i v televizích to šlo směrem dolů. Podle průzkumů mezi diváky se snaží, aby tomu rozuměl každý, tak to mi vadí."
ra252 - "Vinohrady jdou do komerce, jde to dolů. Myslela jsem, že po celé té sametové revoluci půjde laťka společnosti výš, že se budou nastavovat složitější věci, ale i v televizích to šlo směrem dolů. Podle průzkumů mezi diváky se snaží, aby tomu rozuměl každý, tak to mi vadí," zlobí se Daniela, kterou zlobí, že divadlo ztratilo stálý soubor a skládá se v podstatě jen z hostů.
A tohle její vyjádření se zde řeší? A co je na tom špatného? Asi budu nějaká přiblblá, já v tom žádné urážení nikde nevidím. To je konstatování faktů.
suzymon - ne, zde se očerňuje paní Kolářová za nějaký jiný výrok, který měl být údajně urážlivý vůči vesničanům v divadle. Pan kolega si chtěl jen přisadit, ale jde o odpověď na otázku, proč byla paní Kolářová odejíta z Vinohradského divadla - že z toho byla naštvaná (z poměrů a vztahů ve Vinohradském divadle) je logické.
Zdravím, máte zřejmě na mysli její výrok,že hrát pro zájezdy nepražáků je pro umělce jako házet perly sviním.? Paní Kolářovou mám jako herečku moc ráda,zvolila bohužel dost ostrá slova,která mohla někoho urazit,ačkoliv je to vlastně pořekadlo...JISKRA
Technická poznámka - "házet perly sviním" není pořekadlo, ale citace z Bible: "Nedávejte psům, co je svaté, ani neházejte své perly před vepře, aby je snad někdy nepošlapali nohama a neobrátili se a neroztrhali vás." Matouš 7:1-6
"jedubabicka", z Bible se používá toho dost, například "magor, kretén..."obzvláště z knihy Přísloví a Kazatel...
Děkuji za upřesnění,že je to výrok z Bible jsem nevěděla. Jde o to,že si to někteří lidé vyložili doslovně a cítili se uraženě. Paní Kolářová to tak jistě nemyslela,chtěla pouze naznačit,že někteří lidé ze zájezdů si vlastně do divadla jdou odpočinout po nákupech a je jim celkem jedno,co a kdo tam hraje. Takto jsem to pochopila já. JISKRA
Pamatuju si, ze za tohle ji spousta lidi prestala mit rada. Ale presny text si uz nepamatuju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.