Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co přidávají do čokolády,aby byla tvrdá?

Od: akk odpovědí: 6 změna:

Co dávají třeba do 70 procentní čokolády,aby byla tvrdá?V domácích podmínkách to snad nejde vyrobit.Jedině snad lisovat ve fomách silným lisem.Někde jsem asi četl,že to způsobuje nějaká přísada,která není zrovna zdravá ale spíš škodlivá

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je to výrobním postupem. Říká se tomu temperování. Doma si můžete vyrobit absolutně delikatesní bomboniéru z čokoládových pecek a dát si do nich libovolnou náplń. Já se tím zabývám už nějakou chvíli a moje podomácku vyrobená čokoláda je daleko lepší, než to, co koupíte v obchodech. To snad už čokoláda ani není, ale nějaká hmota. Pokud teda nebudete kupovat u Leonidas. Ta je dobrá, ale nechutnají mi ty náplně. Musíte si koupit formičky, ty čokoládové pecky, mají hořké 70%, nebo mléčné, ta má myslím 65% a můžete si koupit také bílou čokoládu. Ale ta má nejmenší procento kakaa. Já kupuji nejvíc tu hořkou. Ani to nevyjde draho. Půl kila pecek já kupuji myslím za 90 korun. Největší položka k výrobě čokolády je nákup kakaového másla. To je poměrně drahé, ale zase vydrží na strašně dlouho a vůbec se nekazí. Má několik let trvanlivost. Nechtěla bych teď kecat, ale minimálně 5 let, jestli ne víc. Výroba domácích pralinek je zábava a radost a pak, ta dobrota. Jakmile ochutnáte, už nikdy nekoupíte bomboniéru v obchodě. Teda obracím se k milovníkům a znalcům kvalitní čokolády. Pokud budete mít zájem, tak napíšu co všechno budete potřebovat, pošlu foto i odkazy kde jsem nakoupila a i foto mé, doma vyrobené čokolády. Teď se zrovna chystám, že budu dělat další várku. Tak bych nafotila. Na internetu existuje docela dost receptů na domácí pralinky, ale pozor, ty co jsem četla nejsou dobré. vynechávají to temperování, protože se toho bojí a tak ty jejich pralinky nemají trvanlivost a mají na čokoládě fleky sraženého tuku a pralinky nejsou tvrdé, ale takové mazlavé a musí se sníst co nejdříve. Ono se všechno má dělat tak, jak má a nemají se vyhledávat různé alternativy a ulehčení práce. Pak je výsledek podle toho. A to temperování je nakonec velmi snadné, stačí to dvakrát vyzkoušet a pak už to jde samo.

A žádná škodlivá přísada se do kvalitní čokolády nedává nikdy.

Není "bomboniéra" ale bonboniéra.

iz*

Mne by návod, odkazy i fotky zajímaly.

Tak jo Ivzes. Ale nějak v týdnu. Dneska už je pozdě a místo dělání čokolády, jsem hledala ten telefon. :-D Ale velmi ráda přepošlu a zkus to. Nebudeš litovat. Já když chci někoho obdarovat opravdu něčím, z čeho bude mít fakticky radost, tak udělám čokoládu. Koupila jsem si takové celofánové pytlíčky a zlatou mašličku a navíc to vypadá i luxusně.

Taky se přimlouvám za recept. Už se těším, jaký mňamky mi z toho vzniknou.

floro*
hodnocení

0x
Tuk.
Kakao ktere zname, to praskove, je vlastne rozdrceny kakaovy bob, vylisovany a zbavene tuku a proto je sypke. Ten tuk je vlastne kakaove maslo, coz je cenena surovina.
Tuk se v levnych variantach cokolad nahrazuje jinymi tuky, nejcasteji palmovym, palmojadrovym, pak shea, kokosovym atd. Temy levnejsimi a plus dalsi "vylepsujici" prisady - sojovy lecitin, emulgatory, glukozovy sirup a dalsi
V lepsich cokoladach je znova pridano kakaove maslo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]