Nejste přihlášen/a.
Stát na tyto lidi nemyslí. Stát myslí spíše na africké děti. Kdyby někdo přišel s tím,aby každému zaměstnanému bylo z jeho platu povinně strženo třeba 50,- korun na tyto účely.Aby se pomohlo našim lidem v těžké nouzi. Myslím,že by to nikoho nezabilo. Prostě lidé by pomohli lidem. Může to potkat každého.
V našem městě už asi pátým často potkávám jednoho bezdomovce. Zprvu to byl docela pěkný urostlý chlap,čistě oblečený,měl ve tváři inteligentní výraz.Byl vidět všude, na každém kroku. Pak už nebyl ostříhaný a bundu měl umazanou na zádech. Měl vždycky igelitovou tašku. Teď už tu bundu nemá,je zarostlý,spustlý,trochu nahrbený. Když jsem ho viděla naposledy,tak si povídal něco pro sebe a sprostě na někoho nadával. Měl takový divný obličej,že bych se ho bála.
Taky je mi divné,že u nás v supermarketu vidím některé nepracující občany,jak mají naložené až navrch nákupní vozíky,nemají tam jedno,dvě kuřata,ale rovnou tak osm. Šišky salámu,celé balení krabic s oplatkami,drahé vody, atd. Jsou vypasení.A někteří, též nepracující, nemají nic.
Já jsem na tom tak průměrně, mám se docela dobře, vrátit do doby před r. 89 bych se nechtěla. Ale toto se mi stejně nelíbí, prostě to,že stát, nebo město neumí pomoci lidem, prostě něco vymyslet, aby se nestrádalo. Aby někteří slušní s dětmi nečekali na posteli,až umřou hladem.Dnes jsem četla ten článek.
Každému zaměstnanému se už teď strhává z platu ne 50, ale několik tisíc korun, mimo jiné i na ty lidi v nouzi. Říká se tomu "daně".
Kromě toho, "hranice chudoby" je jen nějaké číslo, které může pro každého znamenat něco jiného. Přesnější ukazatel je "materiální deprivace", kdy člověku chybí minimálně čtyři z následujících položek:
1. Schopnost zaplatit neočekávaný výdaj ve výši několika tis. Kč (9 600 Kč v roce 2014).
2. Jíst maso, drůbež nebo ryby (nebo jejich vegetariánské náhražky) každý druhý den.
3. Dostatečně vytápět byt.
4. Zaplatit ročně všem členům domácnosti alespoň týdenní dovolenou mimo domov.
5. Mít pračku.
6. Vlastnit barevnou televizi.
7. Mít telefon.
8. Používat osobní automobil.
9. Hradit náklady spojené s bydlením – nájemné, splátky hypotéky, platby za energie atd.
Většina bezdomovců nechce dělat, protože se jim to líbí tak žít. A mezi ty chudé jsou počítání Romové, kteří ve většině případů makat nebudou a k tomu vedou i své děti. Dostávají vysoké dávky. Ve svém okolí vidím, jak nakupují maso za 3 tisíe - to jsou chudí? Tak si mnoho seniorů nežije. A mezi chudé se počítá řada osamělých maminek, které také berou dávky plus přídavek na bydlení a přitom žijí třeba s podnikatelem, který není v bytě přihlášený a prachy mají jako kapesné. U nás je v tom velký bordel a peníze se nedostanou těm opravdui potřebným.
A Rexině bych chtěla říci, že před rokem 89 měl každý na slušné jídlo a na dovolenou. A každý musel pracovat. Byly výhodné půjčky pro mladé, podnikové chaty, příspěvky od ROH. Tím nechci říci, že hájím komunismus, ale ne vše tam bylo špatné.
@rexina - Kdyby někdo přišel s tím,aby každému zaměstnanému bylo z jeho platu povinně strženo třeba 50,- korun na tyto účely.Aby se pomohlo našim lidem v těžké nouzi.
Myslíte třeba takové, jako ta paní z předmětného článku? Tu, co říká: "Dostala mě do toho moje vlastní blbost. Nedoplatky na elektřinu a MHD. Navíc jsme si vzali půjčky" ?
Nebo toho pána, co "čekal, až umře" ? Nějak postrádám informaci, co jiného dělal kromě toho ležení.
Při zmínce o bezdomovci jsem si vzpomněla na toho, ce před pár lety zachránil miminko z kontejneru - dostal možnost práce, bydlení, zařazení do společnosti - a dobrovolně se vrátil zpátky na ulici. Jinak žít nechtěl.
Není všechno takové, jak to vypadá na první pohled.
Hele, co je dneska ve zprávách
Čechy ohrožuje spíš obezita než chudoba
Jak píše jedubabička, co udělali tito lidé pro to, aby se jejich situace zlepšila? Akorát si umí spočítat, že když budou makat, tak stejně budou muset zaplatit to a to a budou na tom stejně možná hůře než když berou dávky! Ale že by si mohli najít lépe placenou práci, druhou práci atd. to ne. Hlavně že všichni mají dvě a více dětí! a ještě brečí jak je špatný systém, jak nedávají nic a dostávají od státu málo! Líto mi jich vůbec není, (kromě invalidů, kde je ta možnost omezená), akorát parazitují na společnosti, nic víc! Líto mi je důchodců co celý život makají a pak mají směšný důchod, líto mi je lidí, co ve věku kolem 60 let makají na směny vč. nočních, přesčasů atd. a když mají nárok na důchod, stejně si ho moc neužijou!
Píšete, že máte průměrný plat, tak proč nenapíšete komu a jak pomáháte? Já mám plat nadprůměrný a přispívám víc než kdejaký jouda s průměrným platem!
Dnešní společnost je nastavená, tak, že jsme civilizovaní lidé a tudíž budeme pomáhat slabším. Ovšem poslední dobou se celá ta lidumilnost začíná setsakra vymykat těm prvotním plánům. Cíleně se podporuje ve společnosti zejména to, co by tam vůbec být nemělo a naopak se tomu ještě pomáhá. Vnímaví porozumí. Tato psedohumanita nakonec povede k tomu, že to tady všechno krachne a pak chci vidět ten mazec, když začnou vítězit ti schopnější a silnější. Bodejť by pak spousta lidí neviděla záchranu v různých extrémistech, kteří řeknou vše rovnou a jasně a neblábolí očividné lži.
@aja1946 - před rokem 89 měl každý na slušné jídlo a na dovolenou. A každý musel pracovat
Neměl a nemusel.
Na začátku sedmdesátých let jsem brala 720,- Kčs hrubého a na tu dovolenou mi skutečně nezbývalo.
No a pak byly ty slečny, co měly v občanském průkazu razítko a schody za ně myly důchodkyně na přivýdělek.
Mezi námi-kolik znáte osobně bezdomovců?A u kolika z nich víte jak se jim to stalo?
Pár jich znám,namátkově jeden-bývalý příslušník ČSLA,posléze ale asi jen krátce v AČR,odešel z postu velitel roty,kapitán,rád se napil-tak šel do hospody ,vzal si úvěr? hypotéku? nwnale jedno vím jistě spíše než se věnokivat kšeftu,věnoval se alkoholu-zkrachoval,přišel o hospodu ,nepracoval (to asi bylo pod jeho úroveň),pak přišel o byt a už je hooodně dlouho na ulici. Druhý pro změnu pracoval u ČSD, pak u soukromých místních drah-tak dokonce jako vlakvedoucí ale postupná záliba v alkoholu stála za jeho posttupnýmpřeřazováním na nižší a nižší posty až již neměl kam padnout,mimo výpověď.Měl byt v OV který postupně prolil hrdlem,lidé z paneláku jej nechali alespoň přespávat k kolárně ale tam díky problémům které dělal dál (v opilosti a místo hledání si práce)Dva roky bydle kdoví kde,přespával s dalšími u místní Billy? již je mrtvý,v opilosti umrznul?Takže drtivá většina si za to mohou sami.
Ano, většina lidí si může za to, že jsou ve sračkách, sami. Ono je pohodlnější se válet někde nažraný, než pracovat v úkole. Jak já říkám, někteří lidi radši exknou, než by šli makat. A takové typy dnes nikdo nedonutí k ničemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.