Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co by se stalo s Hitlerem, kdyby se vzdal

Od: historik* odpovědí: 27 změna:
Co by s ním spojenci, potažmo obyčejní lidé provedli? Myslíte, že by ho soudili v nějakém "spravedlivém" procesu(jako byl norimberský), nebo by ho obyčejným lidem, aby učinili zadost spravedlnosti. Zajímají mě vaše názory, jak myslíte, že by to s ním dopadlo. Zajímá mě, co by bylo. Vím, že to je otázka "co kdyby", ale co by asi tak bylo nejpravděpodobnější.
Děkuji za diskuzi.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

1x

Co by kdyby ...Hitler by se nikdy nevzdal. Byl to jiný "formát" než ty jeho nejbližší spolupracovníci (kromě H.G a J. G), kteří hledali spásu útěkem, nebo zatčením americkou armádou v naději, že osud bude pro ně milosrdnější než ten, který připravili milionům obyvatel své země a světu. Byl si vědom svého konce a prohry německého národa a trestu, který by následoval. Byl to voják a tak se zachoval.

Jofa, já teda nevím. Ale on byl přece hodně mizerný voják. Přečtěte si něco o tom. Třeba tady, a viděla jsem i jiné dokumenty na toto téma.

Byl to zbabělec a nakonec se prokázalo, že i velmi špatný vojevůdce - vojenský stratég. Když byl ještě jakž takž při smyslech, tak jeho úspěch tkvěl v tom, že byl obklopený schopnými vojáky a stratégy. Pak ale byl už pod takovým vlivem drog, že už ani netušil která bije a nedal si nic vysvětlit, protože měl mozek zdevastovaný. Byl to srab a ne voják a život si vzal ze strachu a pod vlivem drog. A kdyby se s ním tenkrát neotrávila i jeho přítelkyně, tak by to sám neudělal. To ona byla silná osobnost. Ona byla pouze jeho partnerkou a na těch jeho zrůdnostech se nepodílela, byla zdravá a mladá a dobrovolně si vzala život. A ona fakt nemusela. A to, že otrávil svého psa, protože se chtěl dívat jak jed působí, je další hnusná zrůdnost, protože pak jenom zmáčkl spoušť, takže toho psa trávit nemusel. A bůhví, jak to bylo doopravdy. Nikdo to neví, jenom oni dva. Byli tam sami. Možná, že ho napřed zastřelila ona, že on by to ani nedokázal. Možná, že se nadrogoval a vůbec nic už nevnímal. A ona ho odstřelila a pak rozkousla kyanid.

Takže on nebyl vůbec žádný formát. Leda v těch úvozovkách. Byl to ubožák, byl to zbabělec. A tak také skončil. A co by bylo kdyby přežil? No já doufám, že by byl odsouzen k několikanásobné smrti. Ale zasluhoval by si, aby ho napřed vyléčili, a popravu provedli až v momentě, kdy by byl schopen to vnímat.

jofa*

Jako nejvyšší velitel ať dobrý či mizerný, na rozdíl od svých podřízených věděl co má po prohrané válce jako voják nejvyšší udělat. V jakém byl stavu je věc další.

zelenydabel*

Hermann Göring se pasoval do role nového vůdce říše a šel vyjednávat s Američany. Hlavně ale si chtěl zachránit kůži. Moc dobře věděl, co ho v Berlíně čeká. Však Američané s ním také popíjeli a vzpomínali na velkou válku, kde působil co by letec. Pomalu to vypadalo, že se z toho dostane.
Co se týče Göringa tak když byl zajat Američané doufali, že když mu vysadí morfium, tak že z něj bude troska a bude s ním rychle pořízeno během Norimberského procesu. Zde se přepočítali a Göring se postavil na nohy. Doslova rozcupoval mladého Amerického žalobce a nakonec jej musel vystřídat Anglický žalobce aby nedošlo k totální blamáži, kdy by se muž č.2 dostal bez trestu ven. (V americkém bijáku, je naopak vyzdvižena vysoká profesionalita amerického žalobce, která ale vůbec nebyla založena na pravdě).

Co se týče Hitlera, tak by mě zajímalo, jak by se k Vašemu hodnocení stavěli vojáci ze Stalingradu, Kursku, Moskvy a jiné. Ano, Hitler byl oslavován vojáky ale jen do doby, než začal prohrávat.
Nechápu jak můžete vyzdvihovat Hitlera, že to byl voják, a že věděl co má udělat na konci. Byl to zbabělec který věděl, že jej čeká pranýř a nechtěl aby dopadl jako Mussolini. Nic víc. Nehledejte v tom nějakou vojenskou tradici či něco podobného. Pokud chcete srovnávat někoho tak bych z Německé strany vyzdvihl Rommela a jeho akce za velké války a jeho život na frontě za druhé války. A nebo Mansteina a jiní...
Kdyby Hitler nechal generálům volnou ruku, tak tady možná ani nejsme. Ale naštěstí Hitler byl hlupák...a obyčejný kaprál

jofa*

Hitler se po prohrané válce zastřelil. Je to pravda nebo nikoliv?

Nikdo u toho jeho zastřelní nebyl. Nejsou žádní očití svědci. To snad víte. Byl nalezen zastřelený a jeho přítelkyně vedle něj otrávená. Nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že se zastřelil sám. A podle toho, co to bylo za charakter, teda vlastně bezchrakterní ubožák, který nakonec posílal do "války" i děti, do úvozovek dávám proto, že už bylo všem úplně jasné, že už nejde o válku, ale o sebevraždy těch psychicky "namasírovaných" nedospělých kluků, pochybuji, že měl on sám odvahu vzít si život. Asi to opravdu udělala ona a pak se otrávila, protože dobře věděla, že jiné východisko není. Jediné co uměl on, bylo to, že se zalezl do toho svého bunkru a doufal, že to jiní za něj vyhrajou a on pak jako krysa vyleze z díry a bude si otvírat tu svou hnusnou hubu. O svém vastním národu se vyjádřil, že oni nemají co žít, pokud mu nevyhrají válku, tak ať jsou vyhlazeni. Jestli tohle považujete za chování vojenského "formáta", tak už ničemu nerozumím. Bitev na bitevním poli se nikdy neúčastnil, vždycky byl někde zalezlý a odtamtud řval a dával až nesmyslné rozkazy. Jofa, vždyť Vy jste rozumný chlap, nechce se mi věřit, že jste to napsal vážně.

jofa*

suzymon: Proč bych to neměl myslet vážně. Podle oficiálních pramenů se zastřelil a jiné teorie vytvářet nebudu. A co se týče "formátu", tak jasně jsem napsal , že je to vzhledem ke svým kumpánům, kteří hledali záchranu útěkem do zajetí nebo do ciziny aníž by okamžitě vyvodili vlastní zodpovědnost. Jestli si to někdo vykládá jako obdiv k němu, tak se víc než mýlí.

culdabulda1*

@Suzy -

obdivovat ho nikdo nebude ! - ale jeho démonická osobnost - nemyslím konečné období, kdy byl nemocný a pod drogama - fascinuje historiky a životopisce celého světa dodnes.

Já osobně nepochopím, že ovládl nejen davy - které se nakonec nechají ovládnout celkem snadno - ale i inteligentní lidi ve svém okolí, takže ho slepě obdivovali a poslouchali. A nepředpokládám, že byli všichni psychopati.

zelenydabel*

Zapomíná se ale na jeden podstatný fakt. Židé byli neoblíbení troufnu si říci, na celém světě. A Evropa nebyla vyjímkou. Už v 19 století byli židé terčem.
Takže to že dokázal stáhnout i inteligenci...podívejte se na dnešní svět a politiku. Každý politikaří. Když si přečtete knihu Hitlerovy projevy, tak vlastně slyšíte v hlavě podobná prohlášení dnešních politiků. Akorát si změníte pár slov.
Židé byli problémem všude. Jedna otázka, kde vznikla Krav Maga, Israelské bojové umění? Vznikla v Bratislavě. V době kdy ještě Hitler byl v Německu a fungovala ČSR. Je pravda, že ryzí forma Krav Maga jak ji známé dnes vzniká až v Israeli ale její základy byly položeny již v bratislavě, protože se židé stávali obětmi fyzických útoků.
Hitler vlastně využil doby, která mu toto umožňovala.

culdabulda1*

@zelenydabel

- to je vlastně fakt - kdyby se nějaký "hitler" objevil dneska, dopadlo by to asi stejně - napětí ve společnosti už je zase docela "hustý" !

zelenydabel*

já myslím že už se rodí. A je jich několik. Jeden už pomalu má obrys, další pomalu rostou do "krásy". A nemyslím teď Rusko, USA či naši republiku.

Co se týče Evropy, počítám že v průběhu dvaceti let vypukne nová genocida. A bude vedena z velké části původním obyvatelstvem. A cílem budou křesťané. To je můj odhad z pohledu vývoje situace.

floro*
Hlavne byl fetak. Neobvykle zavisly na lecich a domyslivy chlap, ktery si nerealne myslel, ze je neporazitelny. Zadny spatny vojevudce.

janm*
hodnocení

0x

Hezký den

Myslím že tato možnost v podstatě v žádném případě nepřipadala v úvahu on a celá ta jejich nacistická "grupa" fascinována starými mýty by tím pošlapala svůj největší "idol", v každém případě Hitler "musel zmizet". Oficiální verze je známá snad každému zajímalo by mně ale co je pravdy na spekulacích že byl vlastně tajně "zachráněn" a převezen do jižní ameriky kde prý v klidu v ústraní dožil...Logicky totiž tato možnost by nebyla nemyslitelná neboť víme že tam uprchlo více daleko "níže" postavených nac. "es" že by nešlo něco zorganizovat v případě jejich nejvyššího "Vůdce"?

janm*

P.S.

Pokud by se dostal spojencům do rukou myslím že by si ho velmi "vychutnávali" pokud by se jim dřív neotrávil ampulí kyanidu...Odsouzen by byl zcela jistě spíše je otázka kdy by byla exekuce vykonána myslím že by to nebylo hned ale v delším časovém horizontu protože takovou "osobu" by bylo nutné co nejdůkladněji prozkoumat...Co se týká obyčejných lidí zvláště těch co za války nějak utrpěli je otázka zda by měli zlost a chtěli si vyřídit účty přímo s ním předpokládám totiž že je především zajímaly víc ty "mezičlánky" které jeho moc vykonávali tzn. dozorci v koncentrácích, různí komisaři mučitelé apod...prostě ti kteří měli na svých obětech "přímou účast"...

zelenydabel*

Nemyslím si že by zmizel, nebo že by utekl. Už vůbec nevěřím ani tomu, že by někde dožil v jižní Americe. Hitler měl panickou hrůzu z toho jak dopadl Mussolini a jeho milenka. Taktéž nechtěl padnout do rukou sovětům.
Hitler a Eve byli velice dobře známí, nedokázali by se zamaskovat. a aby utekli, museli by být eskortování a to by vzbudilo pozornost. Na nějaký úlet z Berlína letadlem, nevěřím. Už vůbec nevěřím na to, že by ujel z Berlína autem. Ano, mohl utéci ale né na konci března či v dubnu 45

hodnocení

0x

Nějak nechápu ty Vaše úvozovky co se týče spravedlnosti norimberského procesu. Máte snad pocit, že by nacistům měli v Norimberku udělat jen ,,Ty ty ty ´´?

Ale k věci - myslím, že se dá vcelku spolehlivě tvrdit, že by Hitlrra pověsili, stejně jako ostatní pohlaváry Třetí říše. Podle mě Norimberk nepotrestal zdaleka všechny, kteří se dopouštěli zvěrstev, ale poválečná doba byla značně složitá, Evropa byla na konci války, ale zároveň na počátku války studené, čehož někteří, kdož měli být odsouzeni, odsouzeni nebyli.

Ale Hitler by jistě trestu neušel. Je pravdou, že se během WWII spojenci snažili Hitlera odstranit atentáty, ale v závěru války toho nechali, protože Hitler byl už natolik špatný stratég, že jeho rozhodnutí spíše Němce oslabovaly. Pokud by ho nahjradil někdo schopnější , mohla se válka táhnout ještě déle. Takže z tohoto pohledu je , myslím, dost vyloučené, že by třeba vyvázl jako W. von Braun, který byl pro Američany důležitý natolik, že neřešili jeho minulost v SS

historik*

Ty uvozovky jsem nemyslel vůbec tak, že bych pochyboval o správnosti norimberském procesu. Myslel jsem to tak, že nacisté si snad ani spravedlivý proces nezasloužili, proto ty uvozovky

zelenydabel*

Spojenci dělali atentáty na Hitlera? Co já vím, tak to byli důstojníci a členové odboje (starého Německa) kteří hitlerovi nevěřili a věděli už před válkou, že případná válka bude pro Německo katastrofou. Už v roce 38 byl připravován atentát na Hitlera Německými důstojníky, kteří se obávali války s ČSR a možností zapojení se Francie.

Poslední velký atentát byl v roce 44. Poté došlo k masivním popravám, které ochromily jakoukoliv činnost.

A co se týče W. von Braun tak to byl raketový inženýr. Byl v SS ale proto, protože byl jakýsi řád v říši. A srovnávat Hitlera a W. von Brauna je poněkud mylné. Oba byli odlišní.
Nemluvě o tom, že hodně inženýrů a projektů šlo do Ameriky. Kdyby Němci nebyli na tak vysoké úrovni, popřípadě, kdyby na té samé úrovni byli i Američané, tak by nějakého W. von Brauna nepotřebovali.

To zeleny dabel - Ono tech atentatu na Hitlera bylo docela dost, chapu, ze jste o aktivite Spojencu treba neslysel. Bliysi info treba zde :

druha-svetova-vojna.webno/...

A co se tyce srovnani Hitler x Braun - ja jsem pravě psal, ze byli nesrovnatelni - Hitler nemel vitezum co nabidnout, nemel pro ne jinou cenu nez jako exemplarni priklad pro popravu, ktere by zcela jiste neusel.

Braun vyuzil napred wehrmacht pro financovani sveho vyzkumu, po te diky mocenskym ambicim Himmlera and his boys byl preveden pod SS, kde mel i docela vysokou hodnost. Ano, byl to primarne vedec, ale cely raketovy program III. rise stal zivot desetitisice veznu z koncentracnich taboru, at uz v Peenemundee, nebo pak Dora a MIttelwerke.

Proste byl v SS, jenze pravidla urcuji vitezove a tem se Braun a ostatni vedci naramne hodili do kramu, takze i pripadne viny byly smazany.

zelenydabel*
hodnocení

0x

Jeho osud by byl spečetěn. Pokud by se dostal do zajetí, což je nejméně pravděpodobné (spolkl by jed) tak by usiloval o zajetí Americké či Britské. Otázka je, zda by jej Američané nevyhandlovali se Sověty za nějaké vědce.
Ale Norimberský proces by byl zajímavý. Z pohledu psychologie, by bylo zajímavé sledovat jeho obhajobu a jeho řeč. Byť už ke konci byl zdravotně na tom špatně.

hodnocení

0x

Řeknu to úplně blbě: KDYBY BYLY V PR.ELI RYBY, NEMUSELY BY BÝT RYBNÍKY. A včíl mudrujte.

zilka
hodnocení

0x

Hitler byl velká zrůda,ale jinak velký posera,zbabělec a bál se o svůj živůtek. Když už postupovala vojska na Berlín, myslím,že už tam dávno nebyl a jeho mrtvola byl nějaký jeho dvojník. Věděl už dávno,že prohrál,proč by až do poslední chvíle čekal a dřepěl někde v nějakém bunkru, aby schlamstnul nějaký jed. V klídečku si mohl někde dožít. A kdyby ho zaživa dopadli obyčejní vojáci, tak by ho nejspíš v afektu dodáhli někam na náměstí a tam by ho jeho odpůrci,obyčejní lidé ukamenovali.

Tak i tento scénář by možný byl. Ale pochybuji, že by zrovna on mohl zůstat v utajení tolik let. Určitě by se to vyzradilo a dávno by ho lovci esesáků vyčmuchali. A navíc, on byl opravdu už strašně nemocný. Bez léků a bez drog by se už neobešel a to by bylo při skrývání naprosto vyloučené. Někdo by stoprocentně promluvil. Takže ta mrtvola byl Hitler.

Jofa, podle mne se význam slova "formát" člověka, v souvislosti s Hitlerem nedá použít. A proto Vám druzí, ani já neporozuměla. Hitler nebyl lidský formát, leda tak zrůda. Když se o někom řekne, že to je "formát", vždycky se to myslí v souvislosti s obdivem k tomu dotyčnému. Ať už v jakékoliv sféře. Může to být politik, umělec, nebo jedinec vynikající lidskými kvalitami nad druhé. A to Hitler teda nebyl. Ten vzbuzoval jenom hnus, strach a nenávist. Voják to nebyl, jen nosil uniformu a ta vojáka nedělá.

"Jsou dva druhy lidí velkého formátu. Není mezi nimi ostrá hranice, avšak existuje a má své důsledky. Masaryka uvádím jako příklad prvního druhu, resp. prvního řádu. Takový člověk má značný rozhled, sebenáhled a vyspělou morálku, umí naslouchat druhým a přiznávat své chyby, je soudný, pravdomluvný, pracovitý, nesobecký, nebojí se ani těch největších "zvířat" a uvažuje nadčasově a univerzalisticky. Proto jsem dal do knihy Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 jako motto jeho výzvu: "Musíme milovat pravdu, musíme statečně býti celými lidmi, zkrátka – musíme nalézt svou duši a věřit v tu duši a bude postaráno o všecko. Potřebujeme idejí, živých a velikých idejí, a nebudeme malí. Musíme mít ideje světové, ideje netoliko pro sebe, ale pro všecky. Kdo se chce zachovat a udržet, musí myslit, cítit a pracovat pro všecky, nejen pro sebe. Velikých idejí, živoucích idejí potřebujeme, a ty nás spasí, protože spasí i jiné.”

Druhořadým osobnostem disponujícím velkým formátem obvykle na jedné straně něco chybí, na druhé straně mají některé vlastnosti příliš výrazné; zejména mívají příliš silné Já. Typickými, i když zároveň velice od sebe odlišnými, příklady jsou César, Napoleon a Thatcherová, z českých polistopadových politiků pak v poněkud mírnější či menší podobě Klaus a Zeman. Je pro ně příznačné, že mají charisma a jsou velmi sebevědomí. Během svého života vykonají leccos nebo i mnoho dobrého, avšak mají omezený sebenáhled, který se postupně dál zmenšuje a zhoršuje tak i jejich ostatní vlastnosti. Negativní působení těchto jedinců se proto zvětšuje, takže jejich kariéry vesměs končí špatně."

Tohle jsem našla jako to nejjednodušší vysvětlení na Google.

jofa*

suzymon: Koukám, že to slovíčko "formát" Vám nedá spát. Dobrá, mohl jsem použít jiné, ale nic to na tom nemění, že se Hitler zastřeli a většina jeho zbabělců utekla a nechala se zajmout. Stejně je pověsili tak, jak by pověsili Hitlera. Jenže on se zajmout nenechal a viděl, že je konec. Samozřejmě nechat se umlátit třeba lopatou a pověsit za nohy na kandelábr se mu zřejmě nechtělo. Jinak pro miliony svých obyvatel do války tím "formátem" rozhodně byl. To je prostě skutečnost.

Ahoj Jofa, tak jo. Já se vzdávám. Nějakej mrtvej Hitler, nám přece nestojí za to. ;)

hodnocení

0x

Zajímavá je otázka, co by se stalo, kdyby Hitlera zajali sovětští vojáci. Stalin by asi byl schopen toto zatajit před západními spojenci a maximálně ho propagandisticky využít. Ostatně to udělal i s ostatky Hitlera a jeho ženy, když jejich nález neoznámil ani gen. Žukovovi, který pak před novináři tvrdil, že Hitler mohl uprchnout a že ho někdo chrání a ukrývá a tím házel podezření na západní spojence nebo katolickou církev.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]