Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám otázku na příznivce a znalce vína. Nejsem znalec vín a ani vína moc nepiji pro jejich trpkou chuť, ale nedávno se mi dostalo do ruky červené víno, bylo v plastové láhvy nejspíše stáčené, bohužel se odlepila etiketa a ztratila. Ale to víno nebylo trpké, ani hořké, ale sladké. Alkoholem v % zhruba odpovídalo klasickému vínu. Ta sladká chuť mě oslovila a rád bych to víno ještě někdy ochutnal.
S prosbou o tip o jaké víno se mohlo jednat se obracím na Vás ...
Neříká se takovým vínům Stěnolez, Bolehlav, Pětichlap (jeden pije a čtyři ho podpírají), Čůčo, Dryják, Sračkol?:D
Martino, určitě je rozdíl mezi konzumací, kvalitou a prodejem vína ve Znojmě a Brně a v Ostravě.
Ahoj. V sedmdesátých letech se daly koupit litrovky vín, které se jmenovaly Ještědské. Byl to asi nějaký jabčák. Stálo to asi 8-10 Kčs. Moravané takovým říkali gemoň, čůčo a podobně. My jsme pívávali triangl, dva Vaškové + Sv.Václav, Sklepmistry a pod. Už jsem dlouho nikde neviděl TESAVELU, červenou v litrovce.
Babkazov, jindy si Vašich rad vážím, ale tentokrát nikoli. U nás se běžně ( i velmi dobrá vína) od Lechovic, Znovínu i Pálavy dají stáčet do plastových lahví, kterým se pak jen neználek a snob vysměje coby patokům, jako to dělá třeba otec přítele. On, co pil víno z údolí Chardonay, a bude pít nějaké čůčo z plastu (podotýkám, vítěz více ocenění, Pálava tuším 2010)? Pche.
Nakonec bylo toto dovezené víno jedním z nejchutnějších, ovšem on jediný stále něco brblal o té plastové flašce.
doplněno 24.02.14 08:11:Tak čůčo v krabici asi bude všude tejný , ale je fakt, že v OV jsem nikdy na stáčeném nebyla, tak nemohu soudit.
Polosuchá, či dokonce sladká "vína", jsou velice nebezpečná, neboť po nich bolí hlava jako střep. Pokud nevypijete pouze jednu skleničku. To má babka velikou pravdu. Jsou to nekvalitní smíšeniny. Píšete, že nejste vinař, tak chápu, že Vám něco podobného chutná. Za další, sladké a ještě v plastu, určitě nekvalitní. Asi jste pivař, protože něco určitě sem tam pijete. Tak raději zůstaňte u piva. To Vám určitě neublíží, zatímco tyto "patoky" se na Vašem zdraví mohou negativně projevit.
S odrůdou vína, či co to bylo, sice neporadím, ale žasnu nad odborníky, co víno z plastu hned hodnotí jako patok a samoser.
U nás funguje kamenný sklep vyhlášené firmy Znovín, kde si můžete nechat do plastu stočit jejich věhlasná vína. Taková stáčená Pálava je sladká jako..., a přitom se jedná o víno oceněné řadou cen.
Žel bohu, červené nepiji, tak nedokážu hodnotit.
S odrůdou vína Vám asi nikdo neporadí, protože to může být cokoli. Zeptejte se toho, kdo víno přinesl. Ten nejlépe musí vědět, co koupil za víno nebo alespoň odkud a pak vyražte ochutnávet.Etiketa se určitě neodlepila, protože na stáčená vína se žádná nedává. Hodnocení vín od milovniků svařených krabicáků, kteří neznají stáčené víno, neberte vážně.
Jojo, Martino, máte v dosahu dobrý sklep. Před prodejnou stáčených vín za 35 kč, posedávají a polehávají bezdomovci s pet lahvemi, celí šťastní a spokojení. Asi to bude tím, že není zdroj jako zdroj.
To nepochybně Před naším sklepem se nikdo neválí, teda aspoň ne bezdomovci
Za 35,-kč tam seženete možná skleničku...
Martino, už jsem chtěla vyrazit do Znojma, dobré víno i když ho stočí do PETKY je u nás za 50-80/1l, lepší-dražší už se do plastu nestáčí ale ve vinotéce mají skleněné lahve i s etiketou za 5kč kus. Každému chutná to jeho, já upřednostním víno z Valtic- vinařská oblast Mikulov, pozdní sběr nebo výběr z bobulí, slámové to už je chuťovka a ač jsem vinař konzument tak mi nechutná a jelikož mám ráda vína dle vinaře silně podchlazená, je pro mne vlastně hodně dobré víno škoda.
Pokud tazatel ví kde víno koupil, není problém tam zajít a ochutnávat tak dlouho až najde to své, nemusí se bát opice ve vinotéce nemají rozlévaného zas tolik druhů.
Netvrdím, že jsem odborník, ale po více než dvou desítkách života va Francii, mám asi poněkud jiné nároky na kvalitu vína, neboť jsme měla opravdu pít kvalitní vína. Také se tam prodává víno v plastu, ale opravdu to jsou ty nejlevnější patoky a kupují to bezdomovci. Stáčené víno do plastových lahví jsem za celá ta dlouhá léta ve Francii neviděla. Ano dala se koupit vína na ochutnávkách z různých sběrů sklepů, ale objednávky byly doručovány ve skleněných lahvích s etiketou, kde byl podrobně vypsán původ a rok. Ale to mluvím určitě o něčem jiném.Co zem to jiný mrav. Kdyby jste měla ty samé zkušenosti jako já, tak byste měla určitě jiný názor a vyjádřila ho dle svého přesvědčení. Já mám tedy opravdu problém objevit dobré víno. Minulý týden jsem si koupila červené víno, "Svatovavrinecké" červené, "Modrý Portugal" a ještě dvě jiné odrůdy, už nemám lahve, tak už nevím které. Koupila jsem si od každého jednu lahev, abych si vybrala to, které mi bude chutnat a v tom případě bych se pak pro něj vrátila a koupila si ho do zásoby. Otevřela jsem všechny čtyři lahve najednou a zjistila, že jediné, čím se od sebe tato vína lišila, byla ta etiketa. Jinak chutnala všechna úplně stejně. Nevrátila jsem se ani pro jedno.
Haha, prý Znovín a věhlasná vína . Neříkám, že nemají dobrá vína - některá jsou opravdu velice nadprůměrná a velice povedená. Ale co se týče jejich "běžné produkce", tak to bych věhlasnou určitě nenazval...
K tomu dodám pouze, že musíte umět vybírat. I když uznám, že Znovín šel s kvalitou dost dolů, zejména kvůli sériové výrobě... raději sáhnu po Lechovicích, Lahoferu nebo Modrých sklepech.
Joj, bohužel to je ono - kvantita výrazně převyšuje kvalitu. Za poslední dva, tři, možná i čtyři roky to jde výrazně poznat. Ty Vaše výrobce také neznám, z jakého kraje pocházíte?
Ovšem táta bere vína od známého, menší soukromý vinař, a to se můžou jít Lechovice klouzat
Tak to je docela daleko A vinař je pan Hruška, asi nic moc známého, ale vína má luxusní
To určitě ono není Je to prostě pán, co má sklep, vinici a rozumí vínům
Žádné stránky, e-shopy, jen ústní spokojenost a doporučení kamarádům.
Sídlo Chvalovice.
Přesně tak - je nutné umět vybírat - jak jsem psal - Znovín nemá některá vína vůbec špatná, ale teď už jede spíš na "kvantitu"a tu kvalitu dělá v menším množství. Lechovice dělají dobrá vína, Lahofer také (i když mě oslovila jen některá jejich vína) a Modré sklepy neznám. U nás je celkem hodně výrobců/vinařů, kteří umějí udělat dobré víno. Popela, Vilavin atd.
doplněno 30.01.14 17:13:To je tento? vinohruska.cz/...
Něco mi to říká, možná jsem od něj i "něco"pil, ale už si to moc nevybavuju. Z Blatničky (kde vinařství Hruška sídlí) mám kamarádku .
Aha, tak pana Hrušku z Chvalovic (bohužel) neznám . Ale pokud se někdy takhle "daleko na jih"podívám, pokusím se ho navštívit - díky za tip
.
Figurek díky za tip. Ženský se mi tady zase začaly dohadovat, jak babky na trhu , ale i jim díky
Suzymon : Moc dobře jste mě zrovna neodhadla, alkohol téměř nepiji a pivo už vůbec ne. Z " klasických " trpkých drahých vín mě právě rozbolí hlava okamžitě, tohle byla náhoda, že se mi víno dostalo do ruky a hlavně, že jsem ho vůbec ochutnal. Samozřejmě tu litrovou flašku mám už zhruba měsíc, když si dám, tak maximálně sklenku.
Ještě k tématu, zkusím tedy to Rulandské modré sladké a to Portské ...
Kdyby ještě někoho něco napadlo, tak tipy jsou vítané ...
Však já píši, že zřejmě nebudete "vinař", ten by se totiž nesháněl po sladkém víně. A ani jsem netvrdila že jste pivař. Jen jsem řekla, že je určitě lepší dobré pivo, než špatné víno.
Já myslím, že i někteří vinaři si rádi pochutnají na sladkém víně. Takové ledové víno je opravdu kvalitní, lahodné ale také pěkně drahé Ale toto víno se rozhodně v plastu nesežene...
"Ledová" vína neznám. Jak jsem řekla, co zem, to jiný mrav. Ale přesto si troufám myslet, že snad budou ti Francouzi v tomto oboru přece-jen zkušenější. Tam jsem tedy opravdu neviděla žádnou "apelaci" na naše Moravská vína. Zatím-co u nás se prodávají vína s francouzskými apelacemi. Tím nechci zlehčovat naše vinařství. Ale nejde srovnávat podnebí, vinice a všechno to ostatní a neméně důležité. Doufám, že jsem to vysvětlila v poklidu a stručně. Oni třeba zase neumějí vyrobit náš rum. Každý má svou specialitu. Já jsem třeba vozila do Paříže známým "naši Becherovku". Mohli se po ní utlouct.
Suzy, tak já ještě dovysvětlím ty ledová vína, jsou to vína z hroznů, které se sbírají, až přejdou mrazem (= mají vysokou cukernatost). Určitě si někdy nějaké ledové víno kup - je sice drahé, ale chuťový zážitek.
Jinak jsem slyšela, že právě zmiňovaná bolest hlavy je z přidávaného cukru, kdy se levnější vína doslazují.
Ano, přesně o tom mluvím. Levná vína se doslazují cukrem. A všechna vína, která se musí doslazovat cukrem, jsou, nebo by měla být levná. Když hrozny nevyzrají kvůli nepřízni počasí, když je špatná receptura, když se nemohou nechat patřičně vyzrát, protože se prodávají příliš brzy, když je hrozno nekvalitní a ono je toho strašně moc. Trochu jsem se o to zajímala, ale neumím to dobře vysvětlit, není to můj obor. Ale bezpečně rozeznám dobré víno. Tady se kolikrát pod pojmem "suché", prodávají vína podivně nakyslá, nedobrá.
A děkuji Ti za vysvětlení ohledně ledového vína. Určitě si ho koupím. A jsem opravdu zvědavá, co to je. Hned zítra jdu do místní prodejny výběrových vín a zeptám se tam, co to je za víno. Ale já nesnáším sladká vína. Pokud to bude nějaký "sirup", tak ho asi nikdy nevyzkouším. Já víno miluji a piji k jídlu, je vyloučeno, abych pila něco sladkého.
Ale proti gustu, žádný disputát. Nikomu nic nevnucuji a už začínám litovat, že jsem se do této diskuze zapojila. Ale slibuji, že Ti zítra napíši, jak jsem dopadla v tom obchodě. Napíši vnitřně.
doplněno 18.03.13 22:09:Cocinko, tak já už jsem pochopila. Vrátila jsem se ke Tvé první odpovědi, kde vysvětluješ, že vy máte doma rádi sladká vína. Asi si dáte skleničku po večeři nebo já nevím, jak často víno konzumujete. Jenomže já byla zvyklá na Bordeaoux a pila jsem ho každý den k jídlu. A ani ve Francii nebyla všechna vína dobrá. Záleželo na roku, záleželo na původu. Nemohu se toho zvyku zbavit a proto tady hledám nějaké dobré suché červené víno. Do té vinotéky zítra půjdu, ale už asi vím, že nekoupím. Myslím to ledové. Bude to sladké.
Suzy, to se Francouzům nedá upřít, že červené víno umějí opravdu výborné. Jeden můj známý vinař povídal, že v ČR se prostě neurodí dobré červené víno. Není tu na to podnebí, a Češi prostě to červené ani neumí vyrobit. Zato bílé Češi docela umějí. Tak jsem zvědavá, jak zítra ve vinárně dopadneš
Jen bych upřesnil. Ledové víno je ze zmrzlých hroznů (teplota -7 a nižší), zmrzlé se lisuje. Nesmí roztát. Bolest hlavy po víně je nejčastěji způsobena oxidem siřičitým. Vína bez přívlastku se mohou doslazovat.
Dobrý den omlouvám se za narušování diskuze, ale mám podobný porblém, před měsícem jsem pila u kamaráda víno, byl to ryzlink pocházel z Německa, ale nikde ho nemohu najít měl tak specifickou chuť byl výborný, kamarád bohužel láhev vyhodil a já ho nikde v žádném márketu neviděla. Nevíte o nějakém obchodě, nebo internetových stránkách co by se u nás specializovali na Německá vína a to zvláště na Ryzlink?
Je Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Toto byl asi rýnský. Odrůda relativně běžně pěstovaná i u nás. Ale každý vinař ho dělá "po svém" - to, že se jedná o víno ze stejné odrůdy, vůbec neznamená, že výsledná chuť bude stejná. Výslednou chuť vína ovlivňuje nespočet faktorů. Hledat tedy ono konkrétní víno, které Vám chutnalo, je dosti složité.
ahoj já sice netuším jaký ryzlink, jste s nejvtší pravděpodobností mohla pít, ale jediné, co Vám za sebe mohu doporučit je asi to, aby jste se podívala na stránky e-shopu co je spocializováný na ryzlinky z Nmecka a já znám pouze jeden takový a to www.vinotip.cz být Vámi tak si to porjdu a určitě ho tam nejdete, pokud to bylo z této části Německa. Hodně štěstí!
ahoj díky, myslím si, že mi tu je jedna lahav dosti povědomá, tak to zkusím obědnat z tohoto e-shopu, tak jsem zvědavá, jestli to bude ono. Kdyby ne tak aspoň ochutnám nějaké jiné víno, jinak jaké vína máte vyzkoušené?
Já tu mám dost vín vyzkoušených, ale nejraději mám vína z vinařstvi MARKUS MOLITOR, jsou sice cenově dražší, ale opravku k nějaké slavnostní přiležitosti jsou výborná. Dostala jsem na tot vynařství doporučení od jedné známé, která mi říkala, že patří k pětihvezdičkovým vinařstvím v Německu.
Ahojky ani jsem nevěděla, že nějaký e-shop s vínem z Německa, mají tu opravdu skvělé ceny a nabídku vín. Nejvíce mi vyhovuje jejich rychlost co se týká dodání.
Ahoj i já jsem narazila na tento e-shop a jsem spokojená minulý týden jsem si od nich poprvé objednávala a jsem za to moc ráda.Jaké vinařství máte od nich vyzkoušené? Já bych moc ráda jich ochutnala co nejvíce, ale bojím se experimentovat.
Suzymon - vína se v EU doslazovat cukrem nesmějí! Je to zakázáno legislativou a může se to jen za určitých výjimek. Ale samozřejmě netvrdím, že se to nedělá (to, že je něco zakázáno legislativou, ještě neznamená, že to všichni dodržují).
Nezlobte se na mě - vážím si Vás za Vaše názory v jiných diskuzích, ale po tom, co tu od Vás čtu, si nemyslím, že "bezpečně rozeznáte dobré víno". Vaše příspěvky jsou plné různých "předsudků", až se mi chce říct nesmyslů.
Pokud Vám sladké víno nechutná jen proto, že je sladké, budiž. Ale v žádném případě to neznamená, že sladké víno = nekvalitní víno. Nemusíte kvůli znalosti "kategorií vína" studovat legislativu, stačí se na internetu podívat po "sumáři" členění vína a možná mnohé pochopíte. Pro dobré sladké víno nemusíte rovnou "šahat" po ledovém víně - "pro začátek" stačí volit výběr z hroznů nebo bobulí. Ideální je, když je na lahvi uvedeno množství zbytkového cukru (podle toho se dá odhadnout, jak sladké víno bude). Nebo pokud to máte blízko do Maďarska, kupte Tokajské (stačí 3-putnové) - dobré sladké víno a v Maďarsku za směšné ceny.
Tomasek, jsem ráda, že mne až tak úplně nezatracujete. O svých znalostech ohledně vína, Vás nemohu přesvědčit a ani Vám to nemohu vysvětlit. Ale kdybyste žil pětadvacet let tam kde já a stýkal se s lidmi, kteří své profesi určitě rozuměli a od kterých jsem mnohé pochytila a kteří mne naučili víno rozeznávat, tak byste určitě také mluvil jinak. Ale vyvracet Vám nic nebudu, co by to bylo platné, nic. Já vím své, Vy víte zase to své. A ani se nezlobím, že jste přímo napsal, že já v tomto případě mluvím nesmysly a že mám nějaké předsudky. nemám, jen zkušenosti, které nemáte Vy a mít je nemůžete, není to Vaše chyba.
Jenom abych Vám to přiblížila na jiném příkladě, snad pochopíte. Kdyby mne ve Francii začali poučovat o tom, jak se správě dělá naše "knedlo- vepřo- zélo", nebo zabíjačkové jitrnice, tak bych jim k tomu řekla své. Tedy aby se nepletli do něčeho, co neznají. Také tam dělají něco, co je svým vzhledem jako naše jitrnice, ale nebudu Vám vyprávět, jak to chutná. O houskových knedlících nemluvě. Takže asi takhle. A Tokajské znám, absolutně není vhodné k jídlu, leda tak malá sklenka k dezertu. Sladká , nebo nasládlá vína zkazí chuť jídla. To je jako když Američani ke všemu pili Cocakolu. Tohle se už ale celosvětově ví a oni se od té doby polepšili.
doplněno 29.01.14 20:53:A ještě mi na mysli vytanula jedna vzpomínka. Když jsem se po sametové revoluci mohla poprvé vrátit domů na návštěvu, tak jsem přivezla na tu oslavu dvě lahve šampaňského Dom Pérignon. Samozřejmě to nejlepší a samozřejmě suché. Je to dávno, a tenkrát byly ještě franky. Jedna láhev tenkrát stála kolem šesti set franků, jeden frank byl tenkrát našich pět korun. (A to jsem samozřejmě nemohla koupit to nejdražší) Ono totiž i v tomto případě záleží na roce, kdy hrozny vyzrávaly a od toho je pak také odvozena cena vín. Když jsem ho tedy doma slavnostně a natěšeně otevřela, všichni se začali ošklíbat, že je to kyselé a vůbec to nechtěli. Byli totiž zvyklí na to ruské a to bylo sakra sladké a možná, že je dodnes. Já nevím, tohle pít odmítám. takže milý Tomasek, ono je to hodně o vytříbenosti chutí a hlavně vlastního patra v ústech. A to se získává časem a skutečnými zkušenostmi. Tedy praxí. Teorie je o něčem jiném. Ale fakt se nezlobím, jen mi to nedalo, abych k tomu Vašemu povídání přece jen i já něco neřekla.
Jinak jsem moc ráda, že si mne vážíte. To mne zase velice potšilo. A proto možná jsem Vám i odpověděla. ,
Suzymon, asi Vás svou odpovědí nepotěším, ale nedá mi to. Nechci se pouštět do nějakých tahanic, kdo z nás má větší zkušenosti a podobně, ale myslím že postačí, když uvedu to, co jste uvedla a co si o tom myslím/vím. Nechť poté kdokoli posoudí, jestli je pravda/skutečnost to, co jste napsala Vy nebo já - resp. nechť si každý udělá obrázek sám.
Polosuchá, či dokonce sladká "vína", jsou velice nebezpečná, neboť po nich bolí hlava jako střep.
- Hlava bolí z vín, ve kterých je vyšší množství oxidu siřičitého, eventuelně histaminu. A to může být i u suchých vín.
Minulý týden jsem si koupila červené víno, "Svatovavrinecké" červené, "Modrý Portugal".
- To je sice hezké, ale naprosto nic neříkající - navíc jak píšete, už ani nevíte, jaké to bylo (už nemáte lahve). Pokud chci zjistit, zda je víno dobré, tak neřeším jen odrůdu, ale i výrobce/vinaře, ročník, původ apod. Sice je každá odrůda charakteristická, ale chuť vína je dána mnoha faktory (podmínkami na dané vinici, cukernatostí hroznů při sběru, jejich stavem, způsobem zpracování apod.). Takže může být ve výsledku Svatovařinecké od jednoho vinaře, o kterém řeknete, že je hnusné a potom od druhého vám bude chutnat.
Otevřela jsem všechny čtyři lahve najednou a zjistila, že jediné, čím se od sebe tato vína lišila, byla ta etiketa.
- Pochybuji, že by se vína od sebe vůbec nelišila - rozdíl je dán nejen odrůdou, ale i "původem" (vinařem). To jedině, že by byla všechna vína od jednoho vinaře, který víno absultně neumí a pak se dá s nadsázkou říct, že chutnají všechna jeho vína stejně.
Však já píši, že zřejmě nebudete "vinař", ten by se totiž nesháněl po sladkém víně.
- Nevidím důvod, proč by se vinař neměl shánět po sladkém víně. Je to jen o preferencích každého a nevidím nic špatného na tom, že někdo má rád suchá vína, někdo polosladká nebo sladká... Jestli si představujete, že "vinař" má rád jen suchá vína, tak to už můžete stejně tak říct, že správný "milovník" se shání jen po blondýnách a ne po zrzkách... Já zase nemusím příliš suchá vína, ale pokud nějaké takové víno zrovna ochutnám, tak nevidím důvod, abych jen kvůli tomu, že je suché, měl říct, že je špatné...
Ledová" vína neznám.
- To snad netřeba komentovat.
snad budou ti Francouzi v tomto oboru přece-jen zkušenější.
- Asi moc nevíte o českém a moravském vinařství - naši vinaři vyspělé vinařské země rychle dohánějí (pokud je již nedohnali) - ať už co se týče způsobu výroby, nebo co se týče vybavení. Jediný problém je, že ve Francii (a dalších státech jako Itálie, Španělsko, Portugalsko apod.) jsou podmínky pro révu příznivější - resp. vyšší počet slunečných dní přispěje k vyšší cukernatosti hroznů (a nejen k tomu). To platí především pro červená vína (v ČR se téměř nedají vyprodukovat hrozny o stejné "kvalitě" jako z jihu Evropy)
Tam jsem tedy opravdu neviděla žádnou "apelaci" na naše Moravská vína. Zatím-co u nás se prodávají vína s francouzskými apelacemi.
- Porovnejte, jaká je plocha vinic ve Francii a jaká u nás. Resp. jaké je množství vyrobeného vína. Potom tu hraje velkou roli to, že francouzská vína jsou určitým pojmem - i když dávno neplatí, že naše vína nemohou být lepší než ta francouzská. Ale spousta lidí v tom stále žije (že francouzská vína jsou nejlepší a nic se jim nevyrovná). Navíc francouzský vinař má nižší náklady než ten český (pokud se budeme bavit o víně stejné kategorie) - už jen kvůli tomu vyššímu počtu slunečních dní a výrobě ve větším objemu. Takže potom ve Francii seženet láhev dobrého vína za 3 EUR, přitom český/moravský vinař víno v podobné kvalitě prodává za 140 Kč (mluvím teď o bílých vínech, u červených je v našich podmínkách těžké konkurovat jižním státům). A není to o tom, že by ten český/moravský vinař tu svou cenu nadsadil.
Tady se kolikrát pod pojmem "suché", prodávají vína podivně nakyslá, nedobrá.
- "Kyselost" vína je ovlivněná odrůdou, podmínkami na vinic (půdou) a způsobem výroby. U některých vín je vyšší obsah kyselinek typický. Pokud je víno z určité odrůdy nakyslé více, než je pro něj typické, je to buď dáno půdou, nebo špatným "zásahem" vinaře při výrobě. Ale to, že je víno nakyslé, ještě nemusí znamenat, že je špatné.
Jenomže já byla zvyklá na Bordeaoux.
- Bordeaux je nejznámější oblast ve Francii - ale není to druh vína. Když řeknu "víno Bordeaux", znamená to, že je víno z hroznů vypěstovaných v oblasti Bordeaux. To je to samé, jako kdybych řekl "já byl zvyklý na víno z Moravy"... I v Bordeaux se dá udělat víno špatné nebo dobré.
Ve své podstatě opakujete to samé, co jsem psala já. Tedy co se týče toho, co všechno má na kvalitu vín vliv. Nemám chuť dále polemizovat. Máte pravdu, já jsem hloupá, tvrdím nesmysly, Vy jste odborník a představte si, že mi to vůbec nevadí.
Vám jde o to, co si tom pomyslí ostatní, aby posoudili, kdo z nás dvou má pravdu. Mně teda o tohle vůbec nešlo a kvůli tomu jsem to nepsala. Řekla jsem svůj názor, za tím si stále stojím, a Vy si myslete co chcete. Jste svobodný mít své názory, což považuji i za své právo. Tak se tímto omlouvám, ale tuto diskuzi bych tímto ukončila, protože mám silný dojem, že by tohle mohlo pokračovat dost dlouho a nikam už by to stejně nevedlo a nikomu by to už neprospělo...
Jen ještě dodám, že jsem měla možnost za těch devět let, co jsem se vrátila domů poznat, že máme u nás v mnoha směrech odborníky na slovo vzaté. My Češi prostě víme všechno nejlépe a nikdo se nám nevyrovná. Také to podle toho u nás vypadá.
O některých věcech se polemizovat dá, ale některé jsou prostě nějak dané a nemám rád, když někdo říká nepravdu nebo jsou jeho výroky přinejmenším dost zavádějící. Neříkám, že se občas nespletu nebo řeknu něco, co pak musím přehodnotit. Ale ve Vašem případě toho bylo v jedné diskusi na můj vkus až příliš mnoho a proto jsem měl potřebu na to reagovat a některé věci uvést na pravou míru - není totiž dobrou vizitkou poradte.cz, když jsou ve "fóru" zavádějící/nepravdivé informace. Neříkám, že jsem odborník, ale to co vím/znám mi stačí na to, abych mohl zodpovědně říct, že některé Vámi uvedené věci jsou prostě jinak, což je podložené fakty a není o to o nějakém názoru/pocitu.
Zdravím.
S tímto Vám neporadím-nevím co kde stáčí .Jen vím pro mne o hoodně sladkém víně,cenu nwn protože jsem jej zavrhl prodává se sned ve všech marketech (albert ,kaufland...) jde o bulhyrské víno s názve Monastirskoje Šušukaně (snad jsem název zapsal správně) ,jsou dva červené i bílé!
Ale toto nebylo šuškavé ,hubu mi nezkřivilo, docela chutnalo,ale už si jej nekoupím,na mne je moc sladké a také díky tomu,že mám diabetes.Jinak v bulharsku jsem pil dobré víno které se běžně nedalo ani tam koupit jen v některých mezinárodní hotelech a potom prý jen v německu,fakt je ten,že jsem toto neviděl jinak než nemecky psanou etiketou (v osmdesátých letech)
doplněno 29.01.14 18:09:Babko,jistě znáte "klasiky" a v jedné jejich scénce se ptá p.Šimek jako reportér p.Grossmana: Vaše oblébená značka vína Mistře? a odpo "RUM!"
doplněno 30.01.14 17:47:jj vím.
diesel, víte proč se některým vínům říká šuškavé? Říká se mu proto, že když se ho napijete, huba se vám tak skřiví, že si zašuškáte do vlastního ucha
diesel: jen doplním. Víš co znamená Monastyrskoje šušukaně. To je klášterní tajemství. A není to to samé jako to mělnické, .
Ahojky jsem milovníkem Ryzlinku a chtěla bych ochutnat jich co nejvíce od různých vinařstvích, které by jste mi mohli doporučit? A jsou na to nějaké specializované vinařství nebo firma?
Dobrý den chtěla bych se zeptat jaké víno by jste mi doporučovali jako dárek tchánovi, co se věnuje hlavně vínům z německa a to především z vinařství Markus Molitor. Kde bych tak dobrá vína sehnala tady?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.